• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτήν την φορά είναι η οδός Βελισσαρίου και η κοντινή της οδός Βενιζέλου. Τα φώτα στην οδό Βελισσαρίου και σε τμήμα της Βενιζέλου (μπροστά από το 12ο Δημοτικό σχολείο) λειτουργούν συνεχώς. Πρωί – βράδυ, εδώ και αρκετές ημέρες. Μα δεν τα βλέπει κάποιος ώστε να μεριμνήσει και να διορθωθεί η βλάβη; Ειδικά η οδός Βενιζέλου είναι πολυσύχναστη κι απορούμε που το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε και δεν λύθηκε ακόμη. Είτε είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας, είτε είναι του ΔΕΔΔΗΕ. Τέτοια προβλήματα (με φώτα δρόμων που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν συνεχώς) είναι μάλλον συνηθισμένα το τελευταίο διάστημα. Κάθε φορά μέχρι να λυθούν πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες…

 


 

Τα αθλητικά γεγονότα- τα αθλητικά πρόσωπα και πράγματα- είχαν την τιμητική τους. Δεν ήταν μόνο αθλητικά. Ξεπέρασαν τα όρια, συνδέθηκαν με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Προβλημάτισαν, δημιούργησαν χαρά μα και στεναχώρια. Ας θέσουμε υπόψη των αναγνωστών τα ονόματα. Ομάδων και αθλητών. Η Μαρία Σάκαρη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Δανός ποδοσφαιριστής Έρικσεν και στο τέλος (του Σαββατοκύριακου) ο ΑΟΚ.

 

Την Σάκαρη και τον Τσιτσιπά τους παρακολούθησε και τους στήριξε όλη η Ελλάδα. Που πλέον τους παρηγορεί. Νέοι στα… βάσανα αλλά και ταλαντούχοι, σύντομα θα βρουν το δρόμο τους. Τα επόμενα τουρνουά έρχονται κι η εμπειρία που αποκτούν τους είναι πολύτιμη ώστε να πετύχουν τους ξεκάθαρους στόχους τους. Τους οποίους και αξίζουν.

 

Ο Δανός ποδοσφαιριστής παραλίγο να πεθάνει αγωνιζόμενος. Σε υψηλό μάλιστα επίπεδο. Στο μυαλό μας γρήγορα ήρθαν όλα όσα έγιναν και συνεχίζονται στην Καβάλα. Έχουν σχέση με την ΚΑΡΠΑ και τους απινιδωτές. Μια πόλη όπως η δική μας γνωρίζει το πρόβλημα. Ξέρει καλά για τα ξαφνικά περιστατικά που συνήθως οδηγούν σε αιφνίδιους θανάτους.

 

Κι όμως, η Καβάλα αντέδρασε σωστά. Παρακινούμενη από συλλόγους και εθελοντές. Απέκτησε και εγκατέστησε σε κεντρικά σημεία της απινιδωτές, μακάρι να είναι αχρείαστοι. Πάντως αν συμβεί κάτι παρόμοιο, κάποιος κάτι θα καταφέρει να κάνει. Μια θετική και άμεση αντίδραση που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετή. Για να σώζει την ανθρώπινη ζωή.

 

Αφού λοιπόν στεναχωρηθήκαμε με την Σάκαρη και τον Τσιτσιπά, αφού «κόπηκε» η αναπνοή μας με τον διεθνή ποδοσφαιριστή της Δανίας ήρθε η ώρα να χαρούμε. Γιατί ο αθλητισμός έχει και χαρές. Την Κυριακή το απόγευμα ο ΑΟΚ μέσω των «άλλων αποτελεσμάτων» κατάφερε να αλλάξει κατηγορία. Προβιβάζεται στη Σούπερ Λιγκ ΙΙ, από την οποία απουσιάζει περίπου 7 χρόνια.

 

Η αντίδραση ήταν άμεση. Στο facebook. Ο ένας μετά τον άλλον οι επώνυμοι άρχισαν τις συγχαρητήριες ανακοινώσεις. Τα μπράβο και τα καλή επιτυχία. Κι όταν τέλειωσαν οι ευχές, άρχισαν οι επόμενες. Ευχές κι αυτές. Για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε η νέα εβδομάδα χθες, η οποία ας μην ξεχνάμε τελειώνει με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Και χωρίς κορωνοϊό.

 

Τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού είναι έτσι κι έτσι… Μάλλον τα περιμέναμε καλύτερα. Οι Βαλκάνιοι, μας λένε αυτοί που ξέρουν, είναι αρκετοί στην Τούζλα. Οι Ρουμάνοι συνεχώς αυξάνονται στη Θάσο ενώ ο Πρωθυπουργός μεταδίδεται ότι συνομίλησε χθες με τον ομόλογο του της Αγγλίας. Μπας και τον πείσει και έρθουν Εγγλέζοι τουρίστες στην Ελλάδα. Και στη Θάσο.

 

Σε γενικές γραμμές είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Εμείς το χρέος μας το κάναμε και με το παραπάνω. «Καθαρίσαμε» με τον κορωνοϊό. Σχεδόν τον μηδενίσαμε στο Ν. Καβάλας. Περιμένουμε λοιπόν την επιβράβευση. Μα δεν τη βλέπουμε. Ούτε την ακούμε. Μας λένε να περιμένουμε. Περιμένουμε. Αν δεν δούμε «φως» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα τα «βάψουμε» μαύρα. Θα είναι σα να ξανάχασαν στο Ρολάν Γκαρός ο Τσιτσιπάς και η Σάκαρη…

 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο κ. Κώστας Κουνάκος έκανε παρατήρηση για τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης στο ΝΟΚ. Ισχυρίστηκε ότι όταν ο χώρος γεμίζει (κάτι που όπως είπε γίνεται συχνά), δεν ενημερώνονται οι οδηγοί. Συγκεντρώνονται σε ουρά στην είσοδο του όπου περιμένουν μάταια να μπουν σε αυτό. Η ουρά, είπε ο Κώστας Κουνάκος, ενοχλεί την υπόλοιπη κυκλοφορία.

 

Αρχικά η παρατήρηση ίσως και να θεωρήθηκε υπερβολική. Μια προσεκτική παρατήρηση των πραγμάτων δικαιώνει τον δημοτικό σύμβουλο. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί η ουρά έξω από το γεμάτο παρκινγκ όντως φθάνει ως την οδό Ερυθρού Σταυρού! Η δε πινακίδα που ενημερώνει για το γεμάτο παρκινγκ, ε δεν είναι κι η καλύτερη. Άρα κάποιος πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα τους οδηγούς προκειμένου να μην περιμένουν άδικα στην είσοδο ενός γεμάτου χώρου στάθμευσης.

 

Αυτές οι προβληματικές καταστάσεις περιμέναμε να ευαισθητοποιήσουν τον ειδικό στα θέματα κεντρικών παρκινγκ κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Τελικά προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κ. Κουνάκου. Το γεγονός δεν έχει δα και τόση σημασία. Σημασία έχει να λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πρόβλημα υπάρχει.

 

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ενισχύονται με συνολικό ποσό 54 εκ ευρώ 132 Δήμοι της χώρας προκειμένου να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς τρίτους. Στον σχετικό κατάλογο βρίσκουμε τον Δήμο Καβάλας που για αυτόν τον λόγο θα λάβει 103.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης οι Δήμοι Αρριανών Ροδόπης με ποσό 700.000 ευρώ, Ξάνθης με ποσό 32.000 ευρώ και Σουφλίου με ποσό 200.000 ευρώ.

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενέκρινε τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας για την εκτέλεση του γνωστού έργου στη γωνία των οδών Εθνικής Αντίστασης και Αβέρωφ με τίτλο «Ανάπλαση τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Καβάλας». Ουσιαστικά ο κ. Υπουργός ενέκρινε τη σχετική απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας με την οποία συνάπτεται προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Καβάλας για το συγκεκριμένο έργο. Τα χρήματα του έργου προέρχονται από το πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».

 

Η προϊστάμενη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη έκανε δεκτό το αίτημα του φεστιβάλ Φιλίππων. Εγκρίνει το αίτημα του για κινηματογράφηση με επίγειες λήψεις, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, για την παραγωγή video για την πλαισίωση επίκαιρου ειδησεογραφικού ρεπορτάζ στο οποίο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα φεστιβάλ ΦΙΛΙΠΠΩΝ  2021. Η άδεια δίδεται με όρους, ένας από τους οποίους είναι η πληρωμή τέλους 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

Η Κυριακή είναι Κυριακή. Ειδικά στην Ελλάδα. Προχθές στο Νομό Καβάλας έγιναν μόνο 913 εμβόλια, 2 εκ των οποίων στη Θάσο. Στο Κ.Υ. Πρίνου. Τις καθημερινές (μαζί με τα Σάββατα) τα εμβόλια στο Νομό ξεπερνούσαν τα 1.300. Όμως η Κυριακή στην Ελλάδα ήταν και παραμένει κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Τα δε 2 Κυριακάτικα εμβόλια της Θάσου ήταν και τα 2 της δεύτερης δόσης. Αν αυτό έχει κάποια σημασία.

 

Στην Ελευθερούπολη ανησυχούν για την τύχη του καταστήματος της Εθνικής τράπεζας. Γίνεται και προσπάθεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου για το θέμα. Διαφορετική η προσέγγιση του δημοτικού συμβούλου Ανέστη Τσαβδαρίδη. Γράφει: «Οι Τράπεζες είναι “μαγαζιά” με σκοπό μόνο το κέρδος. Θα ανοίγουν και θα κλείνουν όταν και όπου θέλουν,όσο εμείς και να “συγκλίνουμε” τακτικά ή έκτακτα! Να βάλουμε ένα δίχτυ κάτω από το σύννεφο».

 

 

Διαβάστε επίσης