• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέσω της ανακύκλωσης τα μέλη του συλλόγου των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Λουκά βρήκαν χρήματα κι έκαναν δωρεά στη μονάδα της Μητρόπολης. Η πρόεδρος του συλλόγου έκανε τη σχετική ανακοίνωση: «Αυτή τη φορά τα χρήματα που εισπράξαμε από τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών καπακιών διατέθηκαν, αντί αναπηρικού αμαξιδίου, για την αγορά ενός τροχού ώμου που ήταν απαραίτητος στο φυσικοθεραπευτήριο της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων “Αγίου Σίλα”. Άλλη μια προσφορά του Συλλόγου μας και όλων όσων συνεργάζονται μαζί μας, στη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών καπακιών. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό και ευχάριστο όταν βλέπεις ν’ ανθίζει το χαμόγελο στα πρόσωπα τα οποία βοηθούνται από την προσπάθεια αυτή. Ευχαριστούμε πολύ τους φορείς και κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο που συμμετέχει σ’αυτή την προσπάθεια. Αξιοποιώντας με την ανακύκλωση κάτι που θα κατέληγε στον κάδο απορριμμάτων δίνουμε χαρά και διευκολύνουμε τη ζωή συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται».

 

Σύντομες και επεξηγηματικές δηλώσεις έκανε χθες ο κ. Σωτήρης Λαζαρίδης (φωτογραφία). Μίλησε για το ενδιαφέρον του να εκλεγεί γραμματέας στη Συντονιστική επιτροπή ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δήμου Καβάλας, την μη πετυχημένη υποψηφιότητα του και τελικά την πρόωρη αποχώρηση του από την ίδια Συντονιστική. Σημειώνουμε ότι στις σχετικές εκλογές ήταν πρώτος σε ψήφους.

Ο κ. Λαζαρίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Τσουρή που εξελέγη γραμματέας. «Το όραμα μου δεν έκανε κλικ σε κανέναν» είπε με νόημα και κατέληξε: «Στην πολιτική την ιστορία δεν την κάνουν οι παρέες». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαζαρίδης προτίθεται να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τον συνδυασμό του κ. Μάκη Παπαδόπουλου.

 

 ============================================================================

 Υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία η εξουσία αποφεύγει συστηματικά κάθε συζήτηση. Τα αντιμετωπίζει με τον ίδιο πάντα τρόπο. Σα να μην υπάρχουν. Τα θέματα αυτά είναι τοπικά και σοβαρά. Υφίστανται κι όπως φαίνεται εκδικήθηκαν ή θα εκδικηθούν αυτούς που τα υποβάθμισαν και τα υποβαθμίζουν.

 

Γιατί το έπραξαν και το συνεχίζουν; Μα για ευνόητους λόγους. Είναι θέματα που «καίνε». Δεν προσφέρονται για λεζάντα και άλλη προβολή. Πολύ περισσότερο προεκλογική. Δεν είναι λίγα. Είναι αρκετά. Άλλα της πόλης, άλλα όλου του Νομού.

 

Ένα από αυτά έχει σχέση με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Άσπρης Άμμου. Για καιρό η επεξεργασία του λύματος ήταν προβληματική, μα κανείς δεν μιλούσε. Άφηναν τα λύματα να χύνονται στη θάλασσα μολύνοντας την ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι συνάδελφοι τους έκαναν τουριστική προβολή. Ανέβαζαν και κατέβαζαν χαρούμενοι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες.

 

Όταν η μυρωδιά (αυτή η …όμορφη μυρωδιά της σκατίλας)  ενόχλησε και την τελευταία μύτη στα ανατολικά, τότε μόνο παραδέχθηκαν τα λάθη τους. Τώρα τρέχουν. Από τη μια να διορθώσουν, από την άλλη να καλύψουν. Κάτι που πλέον δεν καλύπτεται.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΚ Νίκου Ξανθόπουλου. Επί των ημερών του οποίου ο βιολογικός δούλευε αλλά ουσιαστικά δεν δούλευε. Αντί να γνωστοποιήσει το πρόβλημα, πιέζοντας για την επίλυση του, προτιμούσε να τιμωρεί υπαλλήλους που τάχα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

 

Μένει να μάθουμε τις συνέπιες που θα υπάρξουν σε βάρος του για το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως επίσης για την κουτοπονηριά του. Την προσπάθεια του  να καλύψει τη μη λειτουργία ενός μεγάλου βιολογικού. Για τον οποίο οι Καβαλιώτες (όλοι εμείς δηλαδή) κοιμούνταν ήσυχοι…

 

Μια άλλη εξουσία κάνει ότι δεν ακούει όταν ο επιχειρηματίας τη ρεζιλεύει όσον αφορά τα Λουτρά των Ελευθερών. Τους αποκαλεί «λαμόγια» αλλά οι αιρετοί δεν του κάνουν μήνυση. Με λίγα λόγια δικαιώνουν την παροιμία για το φτύσιμο που κάποιοι το μπέρδεψαν με τη βροχή. Και σε αυτό το θέμα- δυστυχώς για την εξουσία- θα υπάρξει συνέχεια.

 

Η εξουσία πανηγυρίζει όταν το αρμόδιο Υπουργείο γνωστοποιεί εξελίξεις περί του έργου της κατασκευής  δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στην ΑΜΘ. Κανείς τους δεν ερευνά την υπόθεση αναλυτικά. Για το κατά πόσο το έργο αφορά όλη την πόλη ή μόνο την συνοικία του Περιγιαλίου.

 

Η εξουσία με λίγα λόγια κάνει τη δουλειά της. Δοξάζεται με τα αυτονόητα, τα οποία συχνά είναι εκδηλώσεις. Ο ένας αιρετός συγχαίρει τον άλλον επί ζητημάτων βολικών και μόνο. Κι ενώ η καλοπέραση των περισσότερων συνεχίζεται, ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αλήθεια. Συχνά καλείται να συμμετάσχει σε ένα θέατρο. Βασικό σενάριο του οποίου είναι ότι όλα βαίνουν καλώς…

 

Θα τους υπερασπιστούμε τους δικούς μας ανθρώπους, όσους εκφράζουν την τοπική εξουσία. Λειτουργούν εντός των στενών ορίων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα επαναλάβουμε ότι αρχικά είχαν άριστες προθέσεις, μα στην πορεία κάτι στράβωσε. Τώρα δεν είναι ίδιοι.

 

Ηττημένοι από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, από τις γραφειοκρατίες κτλ προσπαθούν να περάσουν καλά στο χρόνο που τους απέμεινε. Κάποιοι τυχεροί θα επανεκλεγούν. Κάποιοι άλλοι όχι. Το σύστημα θα ανανεωθεί όπως επιβάλλεται, η ουσία του δυστυχώς δεν θα αλλάξει.

 

Κι εμείς που τους ψηφίζουμε, για να λύσουν τα προβλήματα του τόπου που αγαπούν, πάλι θα ξεγελαστούμε. Πάλι θα ψηφίσουμε λάθος. Κι οι επόμενοι (όπως άλλωστε τόσοι προηγούμενοι) ετοιμάζονται για έναν βίο γεμάτο γιορτές και πανηγύρια. Μέσω των οποίων τελικά θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για το έργο τους.  Που στο τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ανύπαρκτο.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα για την 2η ΤΟΜΥ που το κράτος επιθυμεί να λειτουργήσει στην Καβάλα, για να εξυπηρετήσει τους πολίτες των ανατολικών συνοικιών. Αυτές τις μέρες είναι στον «αέρα» η προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών. Αν βρεθούν ενδιαφερόμενοι και προσληφθούν, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Γρήγορα θα βρεθεί χώρος- εξοπλισμός- λοιπό προσωπικό. Το βασικό πρόβλημα είναι η κάλυψη των θέσεων ιατρικού προσωπικού.

 

Το κράτος ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει και στην Καβάλα κέντρα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών που ταλαιπωρούνται από δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν. Το συγκεκριμένο κέντρο θα λειτουργήσει μάλλον στο Διοικητήριο. Με μία προϋπόθεση. Να βρεθεί- μέσω μετατάξεων- προσωπικό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόθυμοι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Μια όχι και τόσο παλιά έρευνα με θέμα την ικανοποίηση αυτών που επισκέπτονται την Καβάλα απέδειξε ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούν την έλλειψη χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό. Αυτήν την εποχή το κυκλοφοριακό πρόβλημα επανέρχεται λόγω αύξησης της κίνησης στο κέντρο. Τι κάνει η Δημοτική Αστυνομία; Τι κάνει η Τροχαία;

 

Ότι κι αν μας απαντήσουν ότι κάνουν, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Κι οι φετινοί τουρίστες στην Καβάλα θα έχουν τα ίδια να μας πουν. Θα περιγράψουν μια πόλη στην οποία δεν βρίσκουν να παρκάρουν, μια πόλη στους δρόμους της οποίας περιμένουν αρκετή ώρα.

 

Κι όμως, βασική τουριστική δράση είναι η επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων. Τα οποία οι αρμόδιοι τα γνωρίζουν καλά. Αυτοί άλλωστε δεν παρήγγειλαν, δεν μελέτησαν την έρευνα περί των επισκεπτών της πόλης;

 

Ο ΑΟΚ έκανε την εκδήλωση του το απόγευμα της Δευτέρας στον Γαλαξία. Σε διπλανή αίθουσα του ίδιου ξενοδοχείου είχε συγκέντρωση στελεχών του ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ακούμε ότι στη συνάντηση υπήρξε είδηση. Δηλαδή γνωστοποιήθηκαν κάποια νέα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι με τον κ. Παπαδόπουλο.

 

Οι αιρετοί βρέθηκαν σε μεγάλο δίλλημα. Να είναι στην εκδήλωση του ΑΟΚ ή στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (εκδήλωση συλλόγων για τα Ελευθέρια); Οι πιο πολλοί προτίμησαν τον ΑΟΚ. Ο ΑΟΚ ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους. Είχε για αυτούς καρέκλα στην πρώτη σειρά. Μπορεί να στριμώχθηκαν αλλά στο τέλος χώρεσαν όλοι πρώτη σειρά.

 

Αυτή η συμπεριφορά, αυτή η επιδίωξη των αιρετών είναι μια ακόμη συγκεκριμένη απόδειξη ότι έρχονται εκλογές. Όλες οι εκλογές μαζί. Κατόπιν τούτου οι υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι να φανούν σε κάθε εκδήλωση, είναι πιο πολλοί απ’ ότι συνήθως. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι οργανώνουν εκδηλώσεις αυτό το διάστημα.

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, κύρωση της συμφωνίας των έργων Σταθάκη. Αντιγράφουμε το μέρος της απόφασης που αφορά αυτούς που μειοψήφησαν: Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.: 1)Τρέλλης Χρήστος ,2)Γεροστεργίου Αικατερίνη , γιατί στην ουσία για μια άλλη φορά θέλουμε να διευκολύνουμε τον ΤΑΠ, 3)Ζιμπίδης Γεώργιος, 4) Ορφανίδης Χαράλαμπος, γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη του Δήμου Δοξάτου. Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.:1) Τραϊφόρος Βασίλειος , 2) Καραλίδης Φώτιος 3) Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, 4)Δαμιανίδης Παύλος, 5)Γκανιάτσου- Ελευθεριάδου Στυλιανή χωρίς αιτιολόγηση 6) Τουρτούρης Σπυρίδων, 7)Λασκαρίδης Παντελής , γιατί είναι ασαφές οι πηγές χρηματοδότησης και το ποσοστό συμμετοχής.

Διαβάστε επίσης