μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Τετάρτης, προχθές το απόγευμα, η αγορά της Καβάλας ήταν ως συνήθως κλειστή. Κάποια λίγα μαγαζιά λειτουργούσαν κανονικά, στο πλαίσιο δικής τους απόφασης και συνήθειας. Το ίδιο απόγευμα κυκλοφόρησαν στο κέντρο της Καβάλας παρέες τουριστών. Ξεχώριζαν αφού άλλοι καταναλωτές δεν υπήρχαν. Οι περισσότεροι ήταν Βαλκάνιοι. Είδαν τις βιτρίνες, είδαν τις τιμές και τα είδη. Προκειμένου να επανέλθουν χθες ή σήμερα το απόγευμα. Που η αγορά λειτουργεί.

Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι 1)Τουρισμός υπάρχει 2)Ο τουρισμός αφορά και την αγορά. Το παραδέχονται άλλωστε οι επαγγελματίες. Παραδέχονται ότι υπάρχει κίνηση. Προς το παρόν την περιγράφουν μέτρια. Με προοπτική ωστόσο άμεσα να γίνει καλύτερη.

Η τουριστική κίνηση στην αγορά υπήρχε ως και το Καλοκαίρι του 2019. Δεν υπήρξε πέρσι. Φέτος φαίνεται – και μακάρι- να γυρίζουμε και ως προς την αγορά, στην εποχή πριν τον κορωνοϊό. Πριν το διαφορετικό Καλοκαίρι του 2020. Μπροστά μας το υπόλοιπο του Ιουλίου και ο πάντα καλός τουριστικά Αύγουστος. Η αγορά θα προσαρμοστεί και θα λειτουργεί ως το βράδυ. Τα γνωστά τρία απογεύματα της εβδομάδας. Κι οι τουρίστες ευχόμαστε να αποφασίσουν και να κάνουν και στην αγορά της Καβάλας τα ψώνια τους.

 


 

Συνεχίζονται καθημερινά οι εργασίες στο δρόμο της ΜΟΜΑ. Το δημοτικό έργο απομάκρυνε τα περισσότερα μπάζα που έκλειναν το δρόμο. Τώρα αργά αλλά σταθερά προετοιμάζει την επαναλειτουργία του. Οι εργασίες χρειάζονται κι άλλες μέρες μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα; Λογικά ναι. Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα είναι έκπληξη αν ο δρόμος δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

 

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της στα Λιμενάρια. Υπάρχουν αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Αλλά και μια ισχυρή τράπεζα που πρέπει να φροντίσει τα οικονομικά της. Άλλωστε θα κλείσει πολλά και διάφορα καταστήματα της σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο αυτό των Λιμεναριών. Είναι γνωστό ότι την ίδια τύχη θα έχει και το κατάστημα της Εθνικής στην Ελευθερούπολη. Στη συνέχεια η τράπεζα θα επιδιώξει να νοικιάσει το ακίνητο που είναι δική της ιδιοκτησία, βρίσκεται δε στο κέντρο της Ελευθερούπολης.

 

Μέσω του ιδιωτικού τομέα και της διαδικασίας δωρεάς η περιοχή του Αμυγδαλεώνα αποκτά κουβούκλια στάσεων: «Η Κοινότητα Αμυγδαλεώνα ευχαριστεί την εταιρεία ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΣΙΒΙΚΑΤ ΕΠΕ – SIVIKAT LTD για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα για χορηγία δύο στέγαστρα στάσεων λεωφορείων στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα».

 

Την παραμονή της γιορτής της Αγίας Κυριακής γίνονταν παραδοσιακά η λιτανεία της εικόνας της Αγίας. Φέτος δεν έγινε λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Η σχετική είδηση αφορά το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής στην Κεραμωτή. Κατά τα άλλα οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν κανονικά. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

 

Με ένα βίντεο στο διαδίκτυο το νέο τμήμα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, τμήμα Φυσικής, παρουσιάζεται και προβάλλεται. Μια διαφορετική πρωτοβουλία που πάντως υλοποιείται με άριστο και σύγχρονο τρόπο. Πλέον κι αυτά τα πράγματα πρέπει να προβάλλονται ώστε να προτιμώνται από τους αποφοίτους των Λυκείων. Ειδικά όταν οι σχολές είναι πολύ καινούργιες.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε δύο άρθρα για τα δύο χρόνια της ΝΔ στην εξουσία. Ταυτόχρονα έκανε και μια πιο περιεκτική, σχετική με την επέτειο ανάρτηση: «Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, δύο χρόνια χωρίς προηγούμενο. Στο μέσον της τετραετίας, το ισοζύγιο θετικό. Και συνεχίζουμε». Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μαζί με τον Πρωθυπουργό.

 

Το πρωί της Τετάρτης δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν να προετοιμάζουν την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας» στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης. Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί τα εκθέματα της έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς του Λυκείου των Ελληνίδων. Το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι ματαιώνεται η τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας». Ήταν να γίνει σήμερα το απόγευμα. Στην ουσία ματαιώθηκε η ίδια η έκθεση. Η συγκεκριμένη αρχικά ανακοινώθηκε για τη Δ. Καπναποθήκη. Μεταφέρθηκε στη Μ. Λέσχη και τελικά δεν έγινε ποτέ. Ο Δήμος Καβάλας επικαλείται τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός λόγος; Φαίνεται πως όχι.

 

Φαίνεται ότι έπαψαν να λειτουργούν οριστικά. Δίνουν αυτήν την εικόνα. Παλαιότερα, στις καλές εποχές, τα περίπτερα δίπλα και απέναντι από το ξενοδοχείο Ωκεανίς έφθασαν στο σημείο να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Τα πράγματα άλλαξαν και τώρα μάλλον δεν λειτουργούν καθόλου. Αν τούτο είναι αλήθεια κι αν συνεχιστεί το επόμενο διάστημα τότε δύο ακόμη κεντρικά περίπτερα θα καταργηθούν οριστικά. Ίδια τύχη φαίνεται να έχει και το περίπτερο δίπλα στην Στρατιωτική Λέσχη. Αυτό σίγουρα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολύ καιρό.

 

Προχθές το πρωί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε να περιθάλψει ηλικιωμένο, ο οποίος αισθάνθηκε δυσφορία ενώ βρίσκονταν σε κατάστημα εστίασης. Το ασθενοφόρο έπρεπε να βρεθεί γρήγορα στην οδό Παύλου Μελά. Πάνω από την Ομόνοια. Για να φθάσει στο σημείο δυσκολεύτηκε. Από παρκαρισμένα οχήματα. Τόσο στην Παύλου Μελά όσο και στην οδό Λεωνάτου. Αποδεικνύεται ότι τα μικρά και ευέλικτα οχήματα του ΕΚΑΒ είναι πιο απαραίτητα και πιο χρήσιμα απ’ ότι νομίζουμε. Κακώς πιστεύουμε ότι αυτά χρειάζονται μόνο για την Παναγία. Δυστυχώς τούτο δεν είναι καθόλου αληθινό. Υπάρχουν κι αλλού στενοί δρόμοι με πολλές παράνομες κι ως εκ τούτου ενοχλητικές σταθμεύσεις.

 

Αντιγράφουμε την κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε τέλος Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας: «Συγκροτεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή, προκειμένου να εκδοθεί και να κατατεθεί μία πρόταση κοινή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι και ο θεσμικός παράγοντας. Στο κείμενο θα γίνεται σαφές η έντονη διαμαρτυρία όλων μας, για τον άδικο αποκλεισμό της Δράμας από τη Σιδηροδρομική Εγνατία, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας να περιλαμβάνει οπωσδήποτε η βασική χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και τη Δράμα». Καλή τους επιτυχία.

 

Έναν θαυμάσιο εξωτερικό χώρο απέκτησε το ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά. Πρωτοβουλία του συλλόγου Μπριτζ, που είναι φιλοξενούμενος στο ίδιο κτίριο. Όπως διαβάζουμε ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για μπριτζ αλλά θα είναι διαθέσιμος και στα μέλη του ΚΑΠΗ. Όταν με το καλό επαναλειτουργήσει.

 

Η χορωδία του συλλόγου Φίλοι της Μουσικής Καβάλας επανήλθε δραστήρια κι ως συνήθως άριστη. Προχθές συνεργάστηκε στην εκδήλωση με την κ. Σόνια Θεοδωρίδου. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της χορωδίας και του συλλόγου έκαναν την ακόλουθη ανάρτηση: «Ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη κυρία της Λυρικής σκηνής, Σόνια Θεοδωριδου, τα μέλη της ορχήστρας, όλους τους χορωδούς, την Δ/νση της παραγωγής , για την ωραία συνεργασία σε ελάχιστο χρόνο και όλους όσους παρακολούθησαν την συναυλία».

 

 

Διαβάστε επίσης