• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μία ακόμη φορά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας σχολιάζεται θετικά. Χάρη στην όμορφη εικόνα που παρουσιάζει η μικρή μα συμπαθητική του αυλή. Εκεί έγινε εθελοντική δουλειά. Ζωγραφική σε γλάστρες και παράταξη αυτών με τον σωστό τρόπο. Λουλούδια, φυτά και όμορφα χρώματα. Μπράβο σε όλους όσους είχαν την ιδέα και χωρίς πολλά λόγια την υλοποίησαν. Το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας λειτουργεί πάντα στο δημοτικό κτίριο που στεγάζει και το ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά.

 


 

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν για την τοπική αγορά μια πολύ καλή εβδομάδα. Υπήρξε κίνηση, την οποία στήριξαν με την καταναλωτική τους συμπεριφορά και οι επισκέπτες. Οι τουρίστες. Έλληνες και Βαλκάνιοι. Χάρηκαν (και παραδέχθηκαν το γεγονός) οι επαγγελματίες-  καταστηματάρχες. Κάποιοι από αυτούς είπαν να δοκιμάσουν, να ανοίξουν την ζεστή Κυριακή το πρωί. Πρώτη των θερινών εκπτώσεων. Τελικά ήταν άδικος ο κόπος. Η αγορά ήταν σχεδόν άδεια. Κι όσοι κυκλοφορούσαν δεν ήταν καταναλωτές. Ήταν κολυμβητές. Πέρασαν από το κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της πορείας και διαδρομής τους προς τη θάλασσα!

 

Ο τουρισμός έχει κάποιες δυνατότητες και προοπτικές. Εντοπίζεται στην αγορά και στο κέντρο της πόλης γενικότερα. Ας μην ζητάμε από αυτόν όσα δεν μπορεί να προσφέρει. Κυριακή πρωί ο τουρισμός δεν θα είναι στην αγορά. Θα είναι στις παραλίες. Το εύκολο αυτό συμπέρασμα καλό είναι να το λάβει υπόψη του το κράτος. Οφείλει να διορθώσει τις αποφάσεις του κι έτσι να αλλάξει την υφιστάμενη νομοθεσία. Κυριακές του Ιούλη να μην περιμένει κίνηση στα καταστήματα όλης της Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος στόχος είναι εντελώς λάθος.

 

Στην δε περίπτωση της Καβάλας, προχθές Κυριακή πρωί δεν ήταν κλειστά μόνο τα περισσότερα καταστήματα. Κλειστά ήταν επίσης τα περισσότερα σούπερ μάρκετ αλλά και αρκετά καταστήματα εστίασης. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Καθόλου συμπτωματικό. Ας το λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι για να μην ταλαιπωρούν άδικα ανθρώπους που κάποιες φορές παρασύρονται κι έτσι προσπαθούν να εμπιστευτούν το αδύνατο.

 

Οι συνεντεύξεις και οι ανταποκρίσεις από τα τουριστικά μέρη του Νομού Καβάλας έχουν όλες το ίδιο περιεχόμενο. Παντού υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση. Παντού στο Νομό Καβάλας υπάρχουν Ρουμάνοι και Βαλκάνιοι. Παντού υπάρχουν και έλληνες, που κάθε μέρα είναι περισσότεροι. Ναι, ο Νομός Καβάλας επιτέλους πάει καλά τουριστικά. Δικαιώνονται ως εκ τούτου οι επενδύσεις του προηγούμενου διαστήματος, δουλεύουν επιχειρήσεις παλιές και καινούργιες. Που αλλού στην τουριστική Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο; Μάλλον πουθενά.

 

Παντού ακούς, βλέπεις ή διαβάζεις γκρίνιες και παράπονα. Ακόμη και στη Μύκονο, ακόμη και στη Σαντορίνη. Ακόμη κι εκεί ο κόσμος είναι προς το παρόν λιγότερος. Λιγότερος του αναμενομένου. Η επιτυχία της δικής μας περιοχής οφείλεται σε απλά πράγματα που με επίσης απλές κινήσεις υλοποιήθηκαν κι είχαν αποτέλεσμα. Το κράτος άκουσε τους επαγγελματίες. Άνοιξε τα σύνορα, έστειλε σε αυτά προσωπικό του ΕΟΔΥ. Κι έτσι έρχονται μαζικά στην Ελλάδα Ρουμάνοι- Βούλγαροι- Σέρβοι κτλ.

 

Ο καλός θεός μας ευνόησε κι ο πρώτος προορισμός όσων μπαίνουν στη χώρα από τον Προμαχώνα και τη Νυμφαία φαίνεται να είναι ο δικός μας Νομός. Όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο η κατάσταση που δημιουργείται πλησιάζει τα δεδομένα του Καλοκαιριού του 2019. Αν προσέξουμε θα κάνουμε το Καλοκαίρι φέτος ίδιο με αυτό του 2019. Αλλά προσέχουμε;

 

Κάθε μέρα ακούμε παράπονα και παρατηρήσεις ότι τα μέτρα π.χ. στα φέρι μποτ δεν ισχύουν όπως θα έπρεπε. Κάθε μέρα άνθρωποι γράφουν κείμενα με γκρίνιες για τους ελέγχους που δεν έγιναν. Κάθε μέρα ο κόσμος ζητά καλύτερη εφαρμογή των μέτρων κυρίως στο λιμάνι της Κεραμωτής. Αν τα πράγματα είναι όπως αναφέρουν αυτές οι μαρτυρίες και περιγραφές τότε για λίγο μόνο θα χαρούμε. Σύντομα θα αρχίσουν τα πολλά κρούσματα και θα αλλάξει άρδην η όλη κατάσταση. Άρα εξαρτάται από εμάς. Απ όλους μας. Προσέχουμε, πάμε καλά. Χαλαρώνουμε, γυρίζουμε στα προηγούμενα. Στα λίγα και μικρά.

 

Οι φωτεινοί σηματοδότες στην οδό Τενέδου δεν φαίνεται να λειτουργούν σωστά. Εννοούμε αυτούς μπροστά στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου κι αυτούς μπροστά στον κόμβο της Ιχθυόσκαλας. Το κόκκινο για όσους περιμένουν στην Τενέδου είναι «βασανιστικά» μεγάλο χρονικά. Οι χρόνοι σε όσους μπαίνουν στην Τενέδου υπερβολικά μεγάλοι. Κάποιος πρέπει να δει συνολικά τη λειτουργία των φαναριών, εκεί όπου συχνά παρουσιάζεται βλάβη με αποτέλεσμα το κόκκινο να διαρκεί…. ίσως και μια μέρα!

 

Η άλλη παρατήρηση περί των κυκλοφοριακών δεδομένων της Καβάλας αφορά τα περιβόητα έργα των οπτικών ινών. Είναι σε εξέλιξη καινούργια. Κάτι που σημαίνει καινούργια χαντάκια δίπλα στα προηγούμενα. Σημαίνει σκόνη, σημαίνει ταλαιπωρία των οδηγών. Από χθες τα συγκεκριμένα έργα μεταφέρθηκαν και στο κέντρο της Καβάλας. Στη Βενιζέλου, πλάι από την πλατεία Κονσουλίδη. Μα είναι καιρός κατάλληλος για τέτοιες εργασίες; Φυσικά και όχι. Ποιος όμως να σταματήσει αυτούς που κάνουν ότι θέλουν; Η πόλη είναι απροστάτευτη κι οι εργολάβοι που σκάβουν για τις οπτικές ίνες μπορούν να σκάψουν παντού. Και να μην ρωτήσουν κανέναν!

 

Το απόγευμα της Κυριακής επανήλθε στο Παλαιοχώρι η αναβίωση του εθίμου «Τα τσάνια». Πέρσι το έθιμο δεν έγινε για λόγους πρόληψης της πανδημίας. Φέτος άπαντες αισθάνθηκαν απελευθερωμένοι. Και άδεια δεν χρειάζονταν και το έθιμο το έκαναν. Με όρεξη λόγω της περσινής διακοπής. Μακάρι να ήταν προσεκτικοί ώστε να μην «γυρίσουμε» σε όσα πρόσφατα βιώσαμε.

 

Οι συχνές διακοπές ρεύματος στην πόλη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ειδικά οι ξαφνικές. Όποτε κι αν συμβαίνουν. Ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης έκανε χθες την προσπάθεια του. Προσπάθησε να βρει και να μάθει τι συμβαίνει. Κάλεσε σε σύσκεψη το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας. Ο οποίος δεν πήγε. Μάλλον έτσι του είπαν να κάνει οι ανώτεροι του. Απλώς θα προσθέσουμε το εξής: Στο παρελθόν όποτε τα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας προσπάθησαν να κάνουν έστω μια συνέντευξη (μετά από μια βλάβη και μια διακοπή ρεύματος) έλαβαν την ίδια απάντηση. Να απευθυνθούν στην Αθήνα!

 

Αλλά και σήμερα, χθες και προχθές. Σε κάθε διακοπή ρεύματος που ο πολίτης θέλει να μάθει τι συμβαίνει, πάλι στην Αθήνα τηλεφωνεί. Κατά συνέπεια η πρόσκληση για συμμετοχή στη σύσκεψη έπρεπε να γίνει στην Αθήνα και όχι στην Καβάλα. Αυτή είναι η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, αυτοί δυστυχώς για όλους μας είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Όποιος καταφέρει και τους αλλάξει θα έχει σημειώσει επιτυχία.

 

Η επιτυχία της σύσκεψης Λαζαρίδη αφορά σίγουρα κάτι άλλο. Παράλληλο. Το ότι συγκεντρώθηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους ένας βουλευτής, ένας αντιπεριφερειάρχης κι ένας Δήμαρχος. Αυτοί οι τρεις μαζί μπορούν να στείλουν κατάλληλο μήνυμα. Στην κεντρική διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα.

 

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ζήτησε να χαλαρώσει το μέτρο πεζοδρόμησης της οδού Ε. Αντίστασης αφού εκεί σταθμεύουν τα οχήματα τους και κάποιοι από τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο. Απευθύνθηκαν στον ΟΛΚ. Φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί το αίτημα δηλαδή συγκεκριμένα και λίγα αυτοκίνητα να αποχωρούν από τον καλοκαιρινό απογευματινό πεζόδρομο στις 5 το απόγευμα κι όχι στις 4. Όπως ισχύει για όλους τους άλλους. Η απόφαση της διοίκησης του ΟΛΚ σημειώνει: «Θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Λιμεναρχείου Καβάλας μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Καβάλας στο Λιμεναρχείο, η δε σύμφωνη γνώμη θα πρέπει να μας γνωστοποιηθεί. Θα πρέπει να γίνεται μια λελογισμένη χρήση στάθμευσης οχημάτων η οποία δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της ζώνης αυτού, όπως και των πεζών κατά την περίοδο πεζοδρόμησης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης