• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το φεστιβάλ Cosmopolis συνεχίζει να προβάλλεται. Αυτή την φορά μέσω ξύλινων ταμπλό που μπήκαν ήδη στο Φάληρο. Η διάταξη τους θα αλλάξει και δεν θα είναι αυτή της φωτογραφίας. Πάνω στα ταμπλό θα μπουν αφίσες σχετικές με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ίδιες παρεμβάσεις με όρθια baner σε σιδερένιες κατασκευές έγιναν και σε άλλα κεντρικά σημεία όπως και στη συνοικία της Παναγίας.Με αυτόν τον τρόπο το Cosmopolis θέλει να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του.

 

Τουλάχιστον έναν μήνα τώρα στις παλιές εργατικές κατοικίες στο Περιγιάλι, πίσω από το «Ασημακοπούλου», σκάφτηκε η περιοχή γύρω από τον πυροσβεστικό κρουνό. Και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Άνοιξε ο λάκκος, μπήκαν κάποιες κορδέλες και δεν επανήλθε κανείς. Μια ακόμη φορά η δουλειά έμεινε στη μέση.

 


 

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου (τρέχοντος έτους) διέκοψε τη λειτουργία του το παρκινγκ «Ροδόπη». Είχαν προηγηθεί επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες αλλά και σχετική περί της λειτουργίας του έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας. Ο λόγος που έκλεισε το παρκινγκ αφορά το υφιστάμενο σχέδιο πόλης κι όσα προβλέπει στο ίδιο σημείο. Δεν προβλέπει υπαίθριο χώρο στάθμευσης κι έτσι η επί σειρά πολλών προηγούμενων ετών λειτουργία του αποδείχθηκε παράνομη. Υπήρξαν κάποιες προειδοποιήσεις μα κανείς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το συμφέρον της πόλης ήταν άλλο αλλά για κάποιους (γνωστούς και συγκεκριμένους) τα συμφέροντα της πόλης δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα!

 

Επακολούθησε διπλή προσπάθεια. Ο χώρος να λειτουργήσει πάλι αλλά ως ελεύθερος χώρος στάθμευσης, η λειτουργία του παρκινγκ να νομιμοποιηθεί προσωρινά και έως την αλλαγή του σχεδίου πόλης. Αυτό το δεύτερο σενάριο πήρε πρόσφατα «σάρκα και οστά». Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά (με μικρή χρονική διαφορά) και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Για την ίδια τροπολογία μιλούσε συγκεκριμένα και αισιόδοξα τελευταία και ο Δήμαρχος.

 

Λογικά η τροπολογία θα ψηφιστεί άμεσα κι έτσι η Ροδόπη θα ξαναλειτουργήσει. Τα δε υπόλοιπα παρκινγκ στο κέντρο της πόλης θα πάψουν να κινδυνεύουν αφού δίδεται χρόνος ώστε κι αυτά να νομιμοποιηθούν. Αν υπάρχουν όντως χώροι στάθμευσης της ίδιας κατηγορίας, του ίδιου προβλήματος.

 

Η Καβάλα ανακουφίζεται, η ομαλότητα επανέρχεται και η νομιμότητα το ίδιο. Χαίρονται όλοι; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν κάποιοι που στεναχωριούνται. Θα ήθελαν τα παρκινγκ να κλείνουν, τα έργα να μην εκτελούνται, οι χώροι (του Δήμου Καβάλας) να μην λειτουργούν. Στοχεύουν ακόμη και στις συναυλίες. Ούτε κι αυτές τις θέλουν να πραγματοποιούνται! Με γνωστή πρόφαση τη νομιμότητα επιδιώκουν μια γενικότερη …καταστροφή μπας και έτσι αυξήσουν τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων τους.

 

Στην μικρή μας πόλη όπου όλα γίνονται γνωστά, εύκολα κάποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Ακόμη κι εκεί που επισήμως δεν υπάρχουν ονόματα, γνωρίζουμε καλά τι ισχύει στο παρασκήνιο. Μια συμμαχία ανθρώπων που δρουν συντονισμένα προκειμένου να χαλάσουν οτιδήποτε πάει να γίνει. Όλοι αυτοί ηττήθηκαν στην περίπτωση της «Ροδόπης». Κι ευτυχώς. Κατά την εκτίμηση μας το… ντέρμπι συνεχίζεται. Οι καταγγελίες τους θα συνεχιστούν και θα διατυπώνονται μανιωδώς, θα έχουν δε τα ίδια χαρακτηριστικά.

 

Αυτό που ενδιαφέρει την πλειοψηφία των δημοτών είναι να λύνονται προβλήματα της Καβάλας, να προχωρά το πράγμα και η καθημερινότητα τους να γίνεται καλύτερη. Τα εμπόδια που συνεχώς ανακύπτουν δημιουργούν μια καθυστέρηση. Αλλού μεγάλη κι αλλού μικρή. Αλλού ελάχιστη. Στο τέλος το σωστό, το ορθό και το δίκαιο επικρατεί. Κι αυτοί πάνε να σκάσουν από το κακό τους…

 

Με ανακοίνωση της η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κάνει γνωστή την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ για την εκτέλεση απαραίτητων εργασιών συντήρησης. Άραγε θα του αλλάξουν την πινακίδα; Είναι φθαρμένη. Ταλαιπωρημένη. Κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζει τον επισκέπτη για όσα θα συναντήσει όταν βρεθεί στο χώρο.

 

Κανείς αιρετός Αντιπεριφερειάρχης δεν πρόσεξε το δημόσιο ΚΤΕΟ όπως θα έπρεπε, όπως του αξίζει. Θα λέγαμε, με μια μικρή δόση υπερβολής, ότι τελικά υπολειτουργεί αφήνοντας τους περισσότερους πελάτες στο ιδιωτικό. Αυτοί που φταίνε λιγότερο (ή και καθόλου) είναι οι εργαζόμενοι. Αν στο ΚΤΕΟ ξοδεύονταν κι άλλα χρήματα τότε θα είχε μια πιο αξιοπρεπή παρουσία. Θα μπορούσε να ανταγωνιστεί καλύτερα τα ιδιωτικά. Όμως σήμερα ποιος ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα;

 

Νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία των αντιεμβολιαστών. Η πρόσκληση «διακινείται» στο διαδίκτυο με τον συνηθισμένο τρόπο. Είναι σαφές ποιοι την οργανώνουν. Οι επικεφαλής. Οι γνωστοί ακροδεξιοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Μάλλον αυτοί έβαλαν προχθές μπροστά μπροστά στην πορεία το υβριστικό για τον Πρωθυπουργό πανό. Ο βασικός στόχος ορισμένων ανθρώπων είναι άλλος αφού για αυτούς τα εμβόλια, η πανδημία κτλ είναι μόνο μια καλή αφορμή. Κι ενώ τα δεδομένα στην υπόθεση δεν άλλαξαν, επανέρχονται με νέα συγκέντρωση μεθαύριο Τετάρτη.

 

Είναι η κατάλληλη στιγμή να δικαιώσουμε τον Μητροπολίτη Στέφανο και τα παράπονα του. Και η πορεία των αντιεμβολιαστών έγινε κανονικά όπως τόσες άλλες το προηγούμενο διάστημα. Τελικά αυτό που δεν έγινε ήταν η λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Παύλου. Μόνο αυτό.

 

Έχει απόλυτο δίκιο ο Μητροπολίτης που κάνει τις συγκρίσεις και καταλήγει σε αυτονόητα συμπεράσματα. Αποδεικνύεται επίσης ότι κακώς ζήτησε για τη λιτανεία την άδεια του αρμόδιου Υπουργού. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα μάλλον ήταν προτιμότερο να παραβλέψει τη σωστή διαδικασία και να κάνει απλώς αυτό που έπρεπε. Τόσοι και τόσοι δρουν με το συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να υπάρχει σε βάρος τους οποιαδήποτε συνέπεια. Οι άλλοι μάλιστα βρίζουν τον Πρωθυπουργό κι η Ελληνική Αστυνομία απλώς παρακολουθεί…

 

Την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Καλαντζής επανεμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή των Αθηνών, σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις σε εκπομπή του Σκάϊ. Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος ο κ. Μανώλης Κωστίδης. Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε στην εκπομπή σε «ζωντανή» σύνδεση με το Ιμαρέτ. Πέρασε με λίγα λόγια το Σαββατοκύριακο του στην Καβάλα. Είναι κάτι που φυσικά και δεν έγινε πρώτη φορά. Ο κ. Κωστίδης συχνά πυκνά επισκέπτεται την Καβάλα.

 

Προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας μαζί με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας βρίσκονται κάθε πρωί στο Περιγιάλι. Διώχνουν παράνομους κατασκηνωτές, οι οποίοι επιθυμούν να διανυκτερεύουν δίπλα στη θάλασσα. Μέσα ή έξω από τα οχήματα τους. Τις πιο πολλές φορές είναι αθίγγανοι. Στην ίδια παραλιακή περιοχή του Περιγιαλίου εντοπίστηκε ένα μεγάλο τροχόσπιτο με εκδρομείς από την Τσεχία! Να που η περιοχή φιλοξενεί ανθρώπους και από τη συγκεκριμένη χώρα.

 

Η σημερινή επίσκεψη στην Καβάλα της κ. Κατερίνας Νοτοπούλου είναι η πρώτη δια ζώσης πολιτική δραστηριότητα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύ καιρό. Η σκέψη και η πρόταση υπήρχε εδώ και μήνες κι η κ. Νοτοπούλου ήταν έτοιμη. Συνεχώς η επίσκεψη της αναβάλλονταν λόγω της γενικότερης κατάστασης. Σήμερα θα γίνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που δίδεται προτεραιότητα στα θέματα τουρισμού.

 

Η Θεσσαλονίκη στηρίζει και φέτος την τουριστική κίνηση στη Θάσο. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας που βρέθηκαν ή βρίσκονται στο νησί για τα μπάνια τους. Ανάμεσα τους και ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, του ΑΟΚ και της εθνικής ομάδας συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με το Γιάννη Σαρανταδέκα. Ειδικότερα μόλις ο Σαρανταδέκας εντόπισε τον Άγγελο «άστραψαν» τα φλας!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης