μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

70 λεπτά μιλούσε χθες στους δημοσιογράφους ο Θόδωρος Μαρκόπουλος (περισσότερο) μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες (λιγότερο). Μας διηγήθηκαν όλη την ιστορία των πλημμυρών στο Νέστο, απάντησαν στις δηλώσεις Τσομπανόπουλου, εξήγησαν και την τελευταία λεπτομέρεια των επιμέρους ζητημάτων που εκείνες τις μέρες ανέκυψαν. Κι όταν αυτή η περιγραφή τέλειωσε, άρχισαν τα άλλα. Μικρά και αυτονόητα (τα πιο πολλά) έργα που όλα δρομολογήθηκαν και εκτελούνται.

Συνέντευξη τύπου αυτής της θεματολογίας με αυτήν την διάρκεια δεν έχει ξαναγίνει. Θαρρείς και το έκανε επίτηδες. Να κρατήσει απέναντι του όση περισσότερη ώρα γίνεται τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποτε ο Γουορχόλ είχε μιλήσει για 15λεπτό δημοσιότητας αλλά χθες «σπάσαμε» το φράγμα της μιας ώρας! Η απάντηση μας σε όλα αυτά είναι μία και συγκεκριμένη: Συντομεύεται κύριοι αιρετοί.

(Αργότερα χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ Cosmopolis. Δήμαρχος και συνεργάτες της κατάφεραν να παρουσιάσουν τη φετινή διοργάνωση σε συνέντευξη τύπου που διήρκεσε λίγο παραπάνω από 20 λεπτά).

 

===============================================================================

Κανονικά εξελίσσεται το πρόγραμμα του νομικού προσώπου δημοτικής «Αλληλεγγύης» για την καλοκαιρινή φιλοξενία παιδιών σε δύο δημοτικά σχολεία της πόλης. Λόγω της ζέστης χρειάστηκε να γίνει δαπάνη 200 περίπου ευρώ για την αγορά ανεμιστήρων. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός κρίθηκε απαραίτητος αφού τα δύο σχολεία που φιλοξενούν τα παιδιά δεν διαθέτουν κλιματισμό.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής συνεχίζει να προβλέπει πρόωρες εθνικές εκλογές το τρέχον έτος. Αυτό υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία, στις δηλώσεις που κάνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πιο ειδικά αναφέρεται σε εκλογές που κατά την εκτίμηση του θα γίνουν το Φθινόπωρο.

 

Από σήμερα θα βρίσκεται στη Θάσο 3μελης αποστολή Γερμανών, υπό την αιγίδα της γνωστής (λόγω Φούχτελ) Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ο Δήμος Θάσου θα τους υποδεχθεί και θα τους φιλοξενήσει τουλάχιστον δύο μέρες. Στη συνάντηση μαζί τους θα συζητηθούν θέματα δασικών ερευνών και μελετών και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο περιοχών και των πανεπιστημίων Rottemburg και  Αριστοτελείου, θέματα πυροπροστασίας, ανταλλαγής μαθητών και διοργάνωσης θερινής κατασκήνωσης φοιτητών στη Θάσο.

 

Σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στη Βουλή (ολομέλεια) η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον κ. Σπίρτζη, με θέμα τα διόδια στην Παράκαμψη. Κι αυτήν την φορά φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο η διαδικασία να εξελιχθεί φυσιολογικά. Μάλλον οδεύουμε σε αναβολή της απάντησης, η δεύτερη στη σειρά.

 

Πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτή θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι, περιλαμβάνει φυσικά ομιλία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια η ερώτηση Παναγιωτόπουλου πρέπει να προλάβει να συζητηθεί πριν τις 12 το μεσημέρι. Το βλέπουμε δύσκολο.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε την ερώτηση του προ ημερών, όταν ήταν επίκαιρο το θέμα των διοδίων στην Παράκαμψη. Η καθυστέρηση που μεσολάβησε (με ευθύνη του υπουργού) ξεπέρασε το επίκαιρο της υπόθεσης. Ότι ήταν να μάθουμε το μάθαμε, ο κ. Σπίρτζης μπορούμε να θεωρήσουμε ότι απάντησε στον Καβαλιώτη βουλευτή με άλλους τρόπους.

 

Κυρίως μέσω συνεντεύξεων του. Αυτή του η στάση υποβαθμίζει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, εκεί όπου συγκεκριμένες ερωτήσεις (οι επίκαιρες) πρέπει να απαντώνται στην ώρα τους. Διαφορετικά χάνουν το νόημα τους.

 

Η Βουλή προτίθεται να εγκρίνει το αργότερο στις 13 Ιουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στις επόμενες τοπικές εκλογές. Αυτό συμφωνήθηκε τη Δευτέρα, στη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου το αργότερο στις 13 Ιουλίου θα ξέρουμε επακριβώς την ημερομηνία των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

 

Σήμερα θα γίνει γνωστή από το Εφετείο της Θράκης η απόφαση επί της υπόθεσης του Δήμου Καβάλας, για τα δημοτικά έργα της υπηρεσίας Πρασίνου. Είναι είδηση ότι η υπόθεση δικάστηκε «με τη μία». Χωρίς δηλαδή να υπάρξει ούτε μία αναβολή της! Συνήθως αυτές οι υποθέσεις των αιρετών αναβάλλονται μία και περισσότερες φορές. Κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη.

 

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής οριστικοποιεί τη σύνθεση της Νομαρχιακής Καβάλας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θυμίζουμε ότι από τη Νομαρχιακή Επιτροπή απουσίαζαν δύο μέλη, εκπρόσωποι του τοπικού Ποταμιού. Τώρα αυτοί οι εκπρόσωποι δεν θα οριστούν ποτέ! Η ΝΕ συνεχίζει ως έχει.

 

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ του σταθμού Ένα Τσάνελ άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στο πρόσφατο αεροπορικό σόου. Αμφισβήτησε την επιτυχία του όπως και τις διαδικασίες μέσω των οποίων επιλέχθηκαν επί πληρωμή συνεργασίες. Αυτή η στάση του τηλεοπτικού σταθμού (απρόσμενα εχθρική στη διοργάνωση) μας θύμισε το επεισόδιο που σημειώθηκε όταν το σόου του 2018 άρχισε να ετοιμάζεται.

 

Επεισόδιο στη διάρκεια σύσκεψης, μεταξύ του διευθυντή του Πάνου Γεωργιάδη και του ιδιοκτήτη του σταθμού Λευθέρη Κουκουτίνη. Ο κ. Κουκουτίνης ήταν στη σύσκεψη ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Επιμελητηρίου. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν, μάλωσαν. Να υποθέσουμε ότι το ρεπορτάζ είναι συνέχεια εκείνου του καυγά; Στηριγμένο πάντως και σε παρατηρήσεις κάποιων πολιτών.

 

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη επιχορηγείται ο Δήμος Θάσου με ποσό 68.000 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» κι όπως διαβάζουμε αφορούν: «…Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις Δήμου Θάσου», συνολικού προϋπολογισμού 68.200,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Θάσου (Ν. Καβάλας)». Επειδή στο αρχικό ποσό περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ουσιαστικά αυτό είναι μικρότερο.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης απευθύνεται σε εταιρία της πόλης μας, ζητώντας από αυτήν να αναλάβει εργασία για μόνιμη προστατευτική επίστρωση επιφανειών ενάντια σε γκράφιτι και επικόλληση αφισών στο νέο της κτίριο. Η εργασία που θα κάνει στην Κοζάνη η τοπική εταιρία φθάνει στο ποσό 6.400 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η ίδια εταιρία έκανε πρόσφατα στην Καβάλα ίδιες και σε γενικές γραμμές αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

 

Με την ευκαιρία συνέντευξης που έδωσε χθες στο ράδιο Πρωινή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Γιάννης Παναγιωτίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν και δέχθηκα προτάσεις, είπε χαρακτηριστικά. Μένει να μάθουμε την στάση που θα κρατήσει για τις ίδιες εκλογές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Κι αυτός δέχθηκε πολλές προτάσεις.

 

Συνεχίζεται η συνεργασία του Δήμου Καβάλας με την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. Στα μέσα του μήνα ταξιδεύουν στο Δήμο Νέφσκι της Αγίας Πετρούπολης μαθητές και καθηγητές του Μουσικού σχολείου για να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Καβαλιώτικη αποστολή στηρίζεται οικονομικά από τη Δημωφέλεια κι αποτελείται από 16 άτομα.

 

Χωρίς χρήματα ο Δήμος Καβάλας παραχωρεί το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» στη Λέσχη Ποντίων, για να γίνει εκεί η συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη. Το μουσικό γεγονός δεν θα έχει έξοδα ενοικίασης του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί αφού στους διοργανωτές του περιλαμβάνεται και ο Δήμος Καβάλας. Έξυπνο σίγουρα. Και συνηθισμένο.

 

Η Παλιά Καβάλα είναι χωρίς νερό από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής. Φταίνε πολλά και διάφορα για αυτό. Φταίει κι ο καιρός. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι κάτοικοι του χωριού. Οι οποίοι κάνουν υπομονή. Άλλοτε μετά διαμαρτυριών κι άλλοτε χωρίς διαμαρτυρίες.

 

=====================================================

Πανελλήνια προβολή

Ειδήσεις όπως η συγκεκριμένη είναι λογικό να αναπαράγονται από μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας. Προσφέροντας μια διαφορετική προβολή στην περιοχή μας: «Μόνο ως απίστευτο μπορεί να περιγραφεί το περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα και τον μαέστρο της συναυλίας την οποία πήγε να παρακολουθήσει.  Συγκεκριμένα, μία 70χρονη είχε ένσταση για το πρόγραμμα στη χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και ξέσπασε στον μαέστρο. Τη στιγμή που ήταν στη σκηνή η Φιλαρμονική Κρηνίδων και ενώ μόλις είχε εκτελεστεί ένα κομμάτι του Μπαχ, η ηλικιωμένη πλησίασε τον μαέστρο και σε έντονο ύφος τον ρώτησε γιατί το πρόγραμμα περιλαμβάνει Γερμανούς συνθέτες και όχι κάποιον Έλληνα. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Έφτυσε τον μαέστρο και αποχώρησε από το θέατρο, ενώ άλλοι θεατές διαμαρτύρονταν για την κίνησή της. Τόσο ο μαέστρος, όσο και η συντονίστρια της εκδήλωσης, σημείωσαν ότι η μουσική είναι παγκόσμια και δεν ανήκει σε κανένα λαό, ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά. Αργότερα, υπήρξε ένα ακόμη απρόοπτο. Θεατής διαμαρτυρήθηκε γιατί η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στην τοποθεσία των Κρηνίδων, Πλατανολεύκες, με το τούρκικο της όνομα, δηλαδή Καβάκια».

Διαβάστε επίσης