• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κηδεία του Θέμη θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην εκκλησία των Αμισιανών. Η πληροφορία και ενημέρωση προέρχεται από τους πολλούς και καλούς του φίλους. Αυτοί ανέλαβαν να κάνουν ευρύτερα γνωστό, μέσω του Facebook, το δυσάρεστο νέο. Το θάνατο του.

Ο Θέμης Τσιτσίνιας – Φωκάς ήταν άρρωστος το προηγούμενο διάστημα. Έδωσε μεγάλη και σκληρή μάχη σαν πραγματικό παλικάρι. Άπαντες τον θυμούνται από την νυχτερινή διασκέδαση στην Καβάλα, την εποχή που τα πράγματα ήταν αλλιώς. Πέρα από καλό παιδί ήταν ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Ένας άνθρωπος με άποψη, γεγονός που πάντα το έδειχνε στη δουλειά του. Για αυτό και η κάθε του δουλειά είχε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Οι πελάτες του , στην Μπαλάντα και στο Μετά τις 10, ήταν όλοι και φίλοι του. Είχε την ικανότητα να αναπτύσσει αυτές τις άριστες κοινωνικές σχέσεις. Πραγματικές σχέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Συλλυπητήρια στους οικείους του. (Και η φωτογραφία του Θέμη προέρχεται από τις πολλές αναρτήσεις των φίλων του).

 


 

Με ανάρτηση της η Ένωση Στρατιωτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σχολιάζει την πρόσφατη εξέλιξη για το διαγωνισμό και την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Μείζον θέμα για την Ένωση ήταν και παραμένει οι κατοικίες μελών της στον ίδιο χώρο: «Δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστούν οι οικογένειες στρατιωτικών που διαμένουν στα οικήματα. Ευελπιστούμε κύριε Υπουργέ να υπογραφεί σύντομα και η διατήρηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης της σημαντικής αυτής Μονάδας της Πολεμικής αεροπορίας για την περιοχή της Καβάλας».

 

Καλά κάνει η κ. Τάνια Ελευθεριάδου κι εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία για την επαναλειτουργία του χώρου στάθμευσης «Ροδόπη». Οι εξηγήσεις της δεν είναι απόλυτα κατανοητές λόγω του ότι άλλοι σκέπτονται κομματικά και διαδικαστικά και άλλοι πιο ουσιαστικά. Βεβαίως έτσι γίνονταν πάντα αλλά όσοι ήμαστε έξω από τον… χορό δύσκολα θα καταλάβουμε το σκεπτικό που πάντα παρουσιάζει η αντιπολίτευση, αντίθετο στην συνήθη πρακτική της κάθε κυβέρνησης.

 

Τι κρατούμε από τις εξηγήσεις της κ. Ελευθεριάδου; Κρατούμε την σαφή τοποθέτηση της υπέρ της συγκεκριμένης λύσης. Η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Κι έτσι η τροπολογία είναι πλέον νόμος του κράτους. Με αυτήν την νομοθετική αλλαγή, αργά ή γρήγορα, η Ροδόπη θα επανέλθει σε λειτουργία.

 

Σχετικά με το δάνειο της Energean, το οποίο μνημονεύει σε ερώτηση του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Αρβανίτης, να μην ξεχνάμε ότι: Το δάνειο το ζήτησαν μαζί εταιρία και λοιποί εμπλεκόμενοι. Θετικοί ήταν ακόμη και οι τοπικοί φορείς (που ενημερώθηκαν σχετικά). Τότε το αίτημα ήταν κοινό υπό την έννοια ότι τα χρήματα ήταν και είναι απαραίτητα και για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας. Σε αντίθεση με άλλη ίδια ή παρόμοια οικονομική στήριξη (π.χ. στον τομέα των αερομεταφορών), το δάνειο της Energean είναι δάνειο. Δηλαδή θα επιστραφεί με τόκο μέσα στα επόμενα χρόνια. Άλλο πράγμα το συγκεκριμένο δάνειο κι άλλο πράγμα οι διαφορές που υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσα στην εταιρία και τους εργαζομένους της.

 

Συνεχίζονται τα κείμενα στον αθηναϊκό τύπο για το σήριαλ «Ήλιος» που το Φθινόπωρο θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα. Γράφεται ότι γίνονται νέα γυρίσματα ήδη. Αυτά, καταλαβαίνουμε, δεν αφορούν την Καβάλα. Όχι προς το παρόν. Η ιστορία του «Ήλιου» υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στην Καβάλα. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που άπαντες της παραγωγής ήταν στην Καβάλα πέρσι το Καλοκαίρι. Φέτος δεν θα ξανάρθουν; Προς το παρόν δεν προκύπτει να γίνεται κάτι τέτοιο. Το σήριαλ πήγε καλά τηλεοπτικά κι έτσι συνεχίζεται. Μια έμμεση προβολή της Καβάλας που θα περιμέναμε να συνεχιστεί ίδια ή και καλύτερη και στη δεύτερη σεζόν.

 

Ομόφωνη απόφαση αποδοχής δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Πρόκειται για χειρονομία κατοίκου του Κρυονερίου. Κάνει δώρο στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο 100 τσουβάλια πατάτες, 5 κιλά πατάτες έκαστο. Οι πατάτες θα μοιραστούν με την πρώτη επόμενη ευκαιρία, σε όλους τους δικαιούχους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

 

Την Κυριακή 1η Αυγούστου θα γίνει στον Αμυγδαλεώνα η τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της γενοκτονίας του ποντιακού πολιτισμού. Οι προσκλήσεις στέλνονται ήδη και σε αυτές αναφέρεται και η παρουσία του Μητροπολίτη κ. Στέφανου. Η εκδήλωση θα γίνει μετά το τέλος της κυριακάτικης θείας λειτουργίας, εκεί όπου υπάρχει ήδη το μνημείο. Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Αμυγδαλεώνα.

 

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και στην Καβάλα η αλλαγή προς το καλύτερο. Η όλο και πιο ζωηρή τουριστική κίνηση. Εντάξει, δεν επιστρέψαμε στο 2019 αλλά πραγματικά είμαστε σε καλό δρόμο… Αυτό φαίνεται τελευταία και στην οδό Θ. Πουλίδου. Ο κεντρικός δρόμος της Παναγίας ξαναέχει κόσμο, τουρίστες που ανεβαίνουν βαδίζοντας στην παλιά πόλη. Κοντοστέκονται, παρατηρούν. Φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται.

 

Στο τέλος της διαδρομής θα τους συναντήσεις στο Φρούριο. Θα ανέβουν στο ψηλότερο του σημείο για να δουν την Καβάλα από ψηλά. Όλα αυτά δείχνουν την τουριστική δυναμική του τόπου, δημιουργούν προσδοκίες για κάτι ακόμη καλύτερο τον μήνα Αύγουστο. Εκτός απροόπτου φυσικά. Γιατί είναι απ’ όλους κατανοητό ότι με τον κορωνοϊό δεν ξεμπερδέψαμε οριστικά ακόμη.

 

==================================================================================

 

Ο εκπαιδευτικός που τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Ο Αντώνης Κούφαλης κάνει πολύ καλά που μας θυμίζει ότι στην αυριανή εκδήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο αποκατάστασης της ελληνικής δημοκρατίας προσκλήθηκε και ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Καβάλας κ. Μανώλης Κουσλόγλου. Γράφει ο Αντώνης Κούφαλης: «ΔΕΝ είναι ίδιοι όλοι οι εκπαιδευτικοί. Εμείς που μεγαλώσαμε με καθηγητές αληθινούς στυλοβάτες σαν τον Αποστολίδη , τον Πιστοφίδη και τον Προκόβα λχ , νοιώθουμε μια φυσική αποστροφή προς όλους τους ραχατλήδες συνδικαλιστές με τα φρεσκοβαμμένα μαλλιά , που δρουν σε βάρος τελικά της εθνικής εκπαίδευσης. Και σε κάθε κινητοποίηση τους βλέπουμε μπροστά μας εχθρούς της γνώσης. Και ξαφνικά εμφανίζεται αυτός. Με τα γκρίζα μαλλιά του, το σίγουρο χαμόγελο, την ακόρεστη δίψα για γνώση και μεταδοτικότητα. Ο Μανώλης Κουσλόγλου, ο φυσικός από την Ελευθερούπολη και διευθυντής του 3ου γυμνάσιου Καβάλας. Που όταν ξέσπασε η πανδημία, αντί να λουφάξει, ξεκίνησε να αναπτύξει τη γνώση και την εκπαίδευση από απόσταση, στήνοντας έναν σύγχρονο μηχανισμό που του παρείχε το διαδίκτυο , καλώντας τους συναδέλφους του να πάρουν μέρος σε αυτή την πρόταση του. Και αυτοί τσίμπησαν , η ομάδα ανοίχτηκε σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που ζήταγαν να μάθουν και να εξελιχθούν κι αυτό έγινε σήμερα ένας θεσμός. Που πιστοποιεί ότι η τεχνολογία είναι η κορυφή της γνώσης όταν την διαχειρίζονται άνθρωποι με όραμα και ψυχραιμία. Ο κ. Καθηγητής έγινε έτσι ένας μύθος κι αυτόν τον αστικό μύθο τιμά η Προεδρία καλώντας στο πρόσωπο του την υποχρέωση και τη μεθοδολογία να μαθαίνει και να εξελίσσεται κάθε δίκαιος εκπαιδευτικός με ίδιες δυνάμεις. Έχει τόση σημασία αυτή η πρόσκληση; Καμία. Ειδικά όταν από το μέγαρο θα περάσουν, όπως και πέρυσι, πλήθος μικρομεσαίων κάθε είδους. Γίνεται όμως η αφορμή να μάθουμε γι αυτόν τον άνθρωπο που ενεργοποίησε τα εγκεφαλικά του κύτταρα σε περίοδο εθνικής αφασίας και χάρισε στο κοινό όφελος την εμπνευσμένη επιστημονική του υπεραξία. Στην υγεία σας κύριε Κουσλόγλου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης