μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Και αυτός ο πολιτικός γάμος, όπως τόσοι άλλοι στην περίοδο που διανύουμε, έγινε στην αυλή του Δημαρχείου. Μόνο που ο συγκεκριμένος τελέστηκε από το Δήμαρχο.

Ο Θόδωρος Μουριάδης πάντρεψε χθες το Νίκο Παπαϊωάννου φοροτεχνικό και οικονομολόγο με την δικηγόρο Καβάλας Ιωάννα Μπουλά.

Παρόντες λίγοι -σύμφωνα με το πρωτόκολλο- συγγενείς και φίλοι. Η Πρωινή εύχεται στους νεόνυμφους βίο ανθόσπαρτο.

 


 

Υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ των μετεωρολόγων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο καύσωνας θα είναι σύντομος. Οι περισσότεροι δηλώνουν και προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο. Χθες μάλιστα η ΕΜΥ επανήλθε επί του θέματος, βεβαιώνοντας τη μακρά του διάρκεια. Για μας ο καύσωνας δεν ξεκίνησε ακόμη. Η Ανατολική Μακεδονία θα επηρεαστεί σιγά σιγά και από το Σαββατοκύριακο.

 

Ο επικείμενος καύσωνας θα είναι ουσιαστικά ο πρώτος (και μάλλον ο τελευταίος) του Καλοκαιριού. Δεδομένων των ήπιων συνθηκών των προηγούμενων Καλοκαιριών, ο καύσωνας που έρχεται είναι ο πρώτος μετά από αρκετό καιρό. Αρκετά χρόνια. Κι ως εκ τούτου δεν πρέπει ούτε να τρομάζουμε, ούτε να ανησυχούμε. Θα περάσει κι αυτός, είναι βέβαιο. Αρκεί να περάσει γρήγορα, χωρίς απρόοπτα και χωρίς να υπάρχουν εμπόδια στην καθημερινή μας συνήθεια. Στο καθημερινό μας μπάνιο σε μια από τις κοντινές παραλίες της περιοχής.

 

Η Καβάλα, ο Νομός μας γενικότερα, είναι από τους ευνοημένους. Η θάλασσα είναι πάντα κοντά. Πάντα διαθέσιμη. Πάντα εύκολη και άμεση λύση για όσους ζεσταίνονται. Ο κόσμος στις παραλίες βρίσκεται συνεχώς. Βλέπουμε τις οικογένειες να φεύγουν από αυτές αργά το βράδυ. Αυτή η διαδικασία θα ενταθεί, θα ενισχυθεί κι έτσι θα περάσουμε τη ζέστη των επόμενων ημερών.

 

Η άλλη και καλή(;) πλευρά του καύσωνα είναι αυτή που ενισχύει το κλίμα διακοπών και μικρών ή μεγάλων εκδρομών. Την τουριστική κίνηση. Ήρθαν αρκετοί τουρίστες στην περιοχή. Τόσοι όσοι περίπου μας ήρθαν πριν ανακύψει το θέμα της πανδημίας. Με αφετηρία και αφορμή τον καύσωνα είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλοι. Καλώς να ορίσουν. Οι επιχειρήσεις του Νομού μας τους περιμένουν όλους με σκοπό να τους εξυπηρετήσουν με τον ίδιο, άριστο πάντα τρόπο.

 

Καλό καύσωνα λοιπόν και καλό Καλοκαίρι. Ο Αύγουστος που είναι προ των πυλών είναι το πραγματικό ελληνικό Καλοκαίρι. Για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους είναι ο μήνας της άδειας. Κακά τα ψέματα. Άλλο πράγμα να περνάς τον καύσωνα στη δουλειά, κι άλλο πράγμα να βρίσκεσαι σε διακοπές και στα μπάνια. Για την πρώτη κατηγορία συμπολιτών, καλή υπομονή. Για τη δεύτερη, καλά μπάνια!

 

Η τοπική επικαιρότητα επηρεάζεται και προσαρμόζεται σε όλα αυτά. Σύντομα ο καύσωνας θα «ακουμπήσει» τις τοπικές ειδήσεις με σκοπό να τις περιορίσει σημαντικά. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Έτσι θα γίνει κι αυτήν την φορά. Έρχεται δηλαδή μια ωραία Καλοκαιρινή ησυχία και ατμόσφαιρα. Θα κάνει λίγο παραπάνω ζέστη αλλά και με αυτήν θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να μας βοηθήσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Γιατί αλίμονο μας αν στις μέρες του καύσωνα πάψουν να λειτουργούν τα κλιματιστικά. Τότε όντως θα υπάρξει πρόβλημα. Ευχόμαστε τα υπέργεια και υπόγεια καλώδια σε όλο το Νομό να αντέξουν προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητοι κλιματιζόμενοι χώροι. Παντού.

 

Και χθες σχηματίστηκε πολύ μεγάλη ουρά έξω από το μικρό κατάστημα του Επιμελητηρίου, στην Ομόνοια και απέναντι από την κεντρική πλατεία. Πάλι ήταν αυξημένη η προσέλευση στα δωρεάν rapid τεστ. Ακούμε ότι σύντομα το συνεργείο θα μετακομίσει ώστε να βρει δροσιά και άπλα σε σημείο του Δημοτικού Κήπου. Συνεχίζουμε να απορούμε για το ακατάλληλο- κατά τον ΕΟΔΥ- αντίσκηνο έξω από το Διοικητήριο (στον ακάλυπτο χώρο προς την πλευρά της Ερυθρού Σταυρού). Κι εκεί οι συνθήκες ήταν και είναι κατάλληλες. Πλην όμως απορρίφθηκαν. Ίσως λόγω του αντίσκηνου.

 

Το 30ο τουρνουά σκάκι της Καβάλας ξεκινά την Κυριακή (μεθαύριο), μέρος της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί στην ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη. Ωραία πράγματα υπό την έννοια ότι καθίσταται λειτουργικό το ιστορικό και χρήσιμο για την καθημερινότητα μας κτίριο. Θα μπουν σε αυτό αρκετοί άνθρωποι και θα το βρουν πανέμορφο. Σημασία έχει να το δουν από κοντά οι Καβαλιώτες, αυτοί που θα το χαρούν αύριο – μεθαύριο. Στις συνηθισμένες εκδηλώσεις τους.

 

Το τουρνουά σκάκι όντως βοηθά τουριστικά την πόλη λόγω των διανυκτερεύσεων που φέρνει στην Καβάλα. Οργανώνεται εθελοντικά από συμπολίτες κι οργανώνεται πολύ καλά. Πάντα όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι σωστή η πρόταση να το αναλάβει η Δημωφέλεια αλλά τι να πρωτοκάνει κι αυτή; Θυμίζουμε ότι υπό άλλες συνθήκες η Δημωφέλεια ανέλαβε να οργανώνει και το φεστιβάλ στο μονοπάτι της Π. Καβάλας. Το διοργάνωσε μια φορά ως τώρα αφού αμέσως μετά ήρθε η πανδημία…

 

Γεμάτο κόσμο ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καβάλα το ταχύπλοο Super Runner Jet. Το Λιμεναρχείο Καβάλας με την εμπειρία που έχει, οργάνωσε σωστά την αποχώρηση επιβατών και οχημάτων αλλά και την επιβίβαση επόμενων επιβατών και οχημάτων. Χρησιμοποίησε το γνωστό ακίνητο, στο οποίο δεν κατασκευάζεται το εμπορικό κέντρο. Μέσω αυτού κινούνταν κοντά στο πλοίο όσα οχήματα επρόκειτο να ταξιδέψουν με το επόμενο δρομολόγιο. Καλά που το οικόπεδο είναι ανοιχτό και ελεύθερο. Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, τότε όλα στην περιοχή θα ήταν πιο δύσκολα.

 

Το Super Runner Jet το περίμεναν στο λιμάνι περίπου 10 αυτοκίνητα Ταξί. Καβαλιώτικα Ταξί. Όλα έφυγαν γεμάτα για μικρά ή μεγάλα δρομολόγια. Κι επειδή η ζήτηση συνεχίζονταν, έφθαναν συνεχώς στο λιμάνι κι άλλα Ταξί για επόμενους πελάτες. Αυτό το παράδειγμα που δεν είναι μοναδικό, δείχνει πώς και πόσο επηρεάζει η Καβάλα από το ότι μόνο το λιμάνι της συνδέει το χερσαίο τμήμα της Βόρειας Ελλάδας με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης νέα συγκέντρωση και νέα πορεία διαμαρτυρίας όσων αρνούνται τη διαδικασία του εμβολιασμού. Πολύ περισσότερο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πάλι συγκεντρώθηκαν πολλοί στην κεντρική πλατεία, ίσως όχι τόσο πολλοί όσοι τις προηγούμενες δύο φορές. Πάλι επικεφαλής των συγκεντρωμένων ήταν γνωστοί ακροδεξιοί. Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν (συνθήματα κτλ) ξεχώριζαν τα επικριτικά λόγια συγκεκριμένων ανθρώπων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία- την αγωνία και την ανησυχία των ανθρώπων- προκειμένου να στοχεύσουν κατά του πραγματικού τους στόχου. Κατά της ελληνικής δημοκρατίας.

 

Κάθε μέρα πλέον αναρτώνται στη Διαύγεια οικοδομικές άδειες για την πραγματοποίηση εργασιών σε υφιστάμενες κατοικίες. Κάθε μέρα μπαίνει σε φάση υλοποίησης στην Καβάλα και στον υπόλοιπο Νομό, αίτηση ή αιτήσεις εγκεκριμένες από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η οικοδομή επανέρχεται στις καλύτερες της εποχές.

 

Η ιστοσελίδα exapsalmos. Gr θυμήθηκε ότι χθες τέτοια μέρα πριν από 4 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Προκόπιος. Το κείμενο της ιστοσελίδας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 4 χρόνια απο τον θάνατο του ρηξικέλευθου Φιλίππων Προκοπίου…Ας θυμηθούμε μια απο τις δυναμικές παρεμβάσεις του…Με αφορμή την περιπέτεια του γέροντος Εφραίμ του Βατοπεδινού…οταν η υπόθεση έκαιγε, ο Προκόπιος  βγήκε μπροστά και  με εκκλησιαστικό λόγο  και παρρησία υπερασπίσθηκε τον αγιορείτη ηγούμενο. Αυτός ήταν ο Προκόπιος! Δεν κρυβόταν στα δύσκολα αλλά είχε το θάρρος της γνώμης του και το κατέθετε. Σήμερα τέσσερα χρόνια από την Κοίμηση του μας λείπει ο λόγος του, η αυθεντική παρουσία του η αρχιερατική στόφα του. Πόσο φτωχότερη είναι σήμερα η Ελλάδα και η Εκκλησία μας  χωρίς τέτοια Αρχιερατικά αναστήματα».

Διαβάστε επίσης