• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το χώρο στάθμευσης «Ροδόπη». Οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. Προστίθενται ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να υπάρχει στο παρκινγκ όλα όσα ζητά ο σχετικός νόμος.

 


 

Λογικά και εκτός απροόπτου ο χώρος στάθμευσης «Ροδόπη» θα επαναλειτουργήσει σύντομα. Πολύ σύντομα. Εντός των επόμενων ημερών. Η αλλαγή της νομοθεσίας μέσω τροπολογίας έλυσε το βασικό πρόβλημα για την αδειοδότηση του. Όλα τα άλλα που προβλέπονται, έγιναν ή θα γίνουν. Κάπως έτσι ο χώρος θα διατεθεί εκ νέου στους Καβαλιώτες προκειμένου να μπορούν να παρκάρουν σε αυτόν τα οχήματα τους.

 

Δεν είναι επιτυχία. Πρόκειται για το αυτονόητο. Το οποίο κινδύνευσε, έπαψε να υφίσταται μετά από σειρά καταγγελιών. Κάποιοι διαπίστωσαν παρανομία, έσπευσαν να το κάνουν γνωστό κι έτσι τους προηγούμενους μήνες ο χώρος ήταν άδειος και εκτός λειτουργίας. Προφανώς στις προθέσεις αυτών που καταγγέλλουν ήταν ίδια εξέλιξη να παρουσιάσει η λειτουργία και άλλων κεντρικών χώρων στάθμευσης. Τελικά επεδίωξαν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπήρξε. Ευτυχώς τούτο δεν έγινε. Ίσα ίσα που με αφορμή τις επίμονες καταγγελίες η αρμόδια υπηρεσία χορήγησε άδεια (μετά από έλεγχο) σε δύο τουλάχιστον πάρκινγκ της πόλης.

 

Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν οργανωμένο αντίπαλο, ο οποίος άλλοτε δρα παρασκηνιακά. Κι άλλοτε δημόσια. Ανάλογα με την τακτική που αποφασίζει να ακολουθήσει. Τα συμφέροντα είναι βασικά επιχειρηματικά κι έχουν στόχο το κέρδος. Αυτοί άλλωστε που καταγγέλλουν δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν να μισθώσουν τους… παράνομους χώρους στάθμευσης. Κι όταν δεν το κατάφεραν, ακολούθησαν την οδό της καταγγελίας. Επικαλούνται τη νομιμότητα αλλά αυτό ήταν και παραμένει μία πρόφαση.

 

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα «συναντούν» ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των μέσων ενημέρωσης. Η ομάδα που δημιουργείται δυναμώνει, πιστεύει ότι μπορεί να «διοικήσει» την πόλη. Κάπως έτσι η Καβάλα ταλαιπωρείται. Περισσότερο απ’ όλους ταλαιπωρούνται οι Καβαλιώτες.

 

Ευτυχώς η κοινωνία είναι μικρή. Δεν υπάρχουν μυστικά. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άπαντες καταλαβαίνουν το πραγματικό διακύβευμα. Γνωρίζουν την πάσα αλήθεια. Αποφεύγουν να την πουν δημόσια αλλά κι αυτό είναι κάτι που έχει τα όρια του. Ευτυχώς υπάρχουν αιρετοί που σκέπτονται το κοινό καλό. Ευτυχώς δεν ήμαστε όλοι ίδιοι. Κι ενώ με την τροπολογία η «Ροδόπη» μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα, κάποιοι το χαβά τους. Την καταγγελία τους.

 

Η κατάλληλη απάντηση θα τους δοθεί τις επόμενες ημέρες. Με την λειτουργία του χώρου της Ροδόπης. Κι αν παρόλα αυτά επιμείνουν, που θα επιμείνουν, ιδού η Ρόδος. Ας αφήσουν την Καβάλα και τους Καβαλιώτες στην ησυχία τους κι ας προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Στον Άρειο Πάγο και στον… ΟΗΕ. Αλλά να αφήσουν την Καβάλα να «αναπνεύσει» κυκλοφοριακά. Αυτή δεν είναι παράκληση. Είναι συμβουλή. Σε διαφορετική περίπτωση η λαϊκή και εναντίον τους οργή θα είναι τεράστια. Το χειρότερο; Θα την αντιμετωπίσουν όχι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί της κατάστασης αλλά διάφοροι «μπροστινοί». Αφελείς και μη.

 

Άρχισε χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα το 30ο διεθνές τουρνουά σκάκι της Καβάλας. Για την δύσκολη και κοπιαστική προετοιμασία του εργάστηκαν εθελοντικά αρκετοί άνθρωποι, όλοι συμπολίτες. Παράγοντες του σκακιού και γονείς μικρών ως επί το πλείστον σκακιστών. Ο εθελοντισμός θριάμβευσε κι έκανε το γνωστό του «θαύμα». Αν δεν υπήρχε ο εθελοντισμός, ο θεσμός θα είχε προ πολλού σταματήσει να υπάρχει. Και αυτός. Όπως τόσα άλλα στην Καβάλα.

 

Ο εθελοντισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Στηρίζεται στο φιλότιμο και στην ανιδιοτέλεια αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον λεγόμενο επαγγελματισμό. Και αυτή η διοργάνωση ζητά κάτι πιο συγκεκριμένο και πιο σταθερό. Απευθύνεται στη Δημωφέλεια μιας και κάτι άλλο στον ορίζοντα δεν υπάρχει. Η Δημωφέλεια απαντά θετικά αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη του χρόνου τέτοιον καιρό. Στην 31η διοργάνωση του τουρνουά.

 

Δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην Καβάλα ο πρέσβης της Ινδίας στην Αθήνα. Μια σχετική φωτογραφία με ένα μικρό κείμενο διαβάσαμε μόνο στο ενημερωτικό μηνιαίο δελτίο του Επιμελητηρίου. Η επίσκεψη του Ινδού πρέσβη στην Καβάλα μας θύμισε όλα όσα έχουμε ξεχάσει. Όλα όσα έγιναν προ λίγων ετών για την προσέλκυση τουριστών από την ίδια χώρα. Αυτός ήταν ο λόγος που στη συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Δέμπας έπρεπε να προσκαλέσει και την κ. Ιωσηφίδου ή κάποιον από τη σημερινή διοίκηση της Δημωφέλειας (ή και τους δύο ταυτόχρονα).

 

Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα αποδέχθηκε το αίτημα της ΚΝΕ. Παραχωρεί στη νεολαία του ΚΚΕ Καβάλας χώρους στο πάρκο Φαλήρου για τις γνωστές καθιερωμένες και Φθινοπωρινές εκδηλώσεις. Ημερομηνίες 6 με 13 Σεπτέμβρη. Η απόφαση σημειώνει ότι στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης προσκάλεσε την αντιπολίτευση να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις τόσο του φεστιβάλ των Φιλίππων όσο και του CosmoHome. Δεν ξέρουμε αν η πρόσκληση έπιασε τόπο. Ως τώρα η αντιπολίτευση (η γνωστή αντιπολίτευση και όχι όλη) έκανε κριτική και στα δύο φεστιβάλ χωρίς να έχει παρακολουθήσει καμία εκδήλωση τους. Περίεργο μα και αληθινό!

 

Η αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Του έδωσε άδεια βιντεοσκόπησης στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, της παράστασης «Ορέστης» που παίχθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής ετοιμάζει αφιέρωμα στην περιοχή και στο φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Με ομόφωνη απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας αποδέχεται τη δωρεά της μελέτης με τίτλο «Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης σχολικού
συγκροτήματος Περιγιαλίου Δήμου Καβάλας» στο Δήμο Καβάλας από τον μελετητή κ.
Χαράλαμπο Γ. Πελαγιάδη.

 

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΜΥ για τον καιρό στο Ν. Καβάλας αναφέρουν θερμοκρασία κοντά στους 40 βαθμούς αύριο Τρίτη. Η ίδια πρόβλεψη αναφέρει μικρή πτώση αμέσως μετά. Την Τετάρτη κτλ. Όλα αυτά μπορούν να είναι ανεκτά αρκεί να υπάρχει υπομονή και ηλεκτρικό ρεύμα. Η υπομονή θα βρεθεί. Το ηλεκτρικό ρεύμα; Οι ξαφνικές διακοπές λόγω βλάβης τελευταία είναι συχνές (μέσα κι έξω από την Καβάλα) κι ας μην έχουμε φθάσει στο αποκορύφωμα της ζέστης. Που να έρθουν τα 40αρια λοιπόν…

 

Το σύνολο των τοπικών φορέων και παραγόντων πρέπει να ασχοληθεί με την παρουσία των ΕΟΔΥ στην Καβάλα και τα λίγα τεστ που γίνονται στην περιοχή μας. Αν το προσωπικό του αυξηθεί, αν αυξηθούν και τα σημεία στα οποία θα βρίσκεται τότε οι Καβαλιώτες θα ταλαιπωρούνται λιγότερο. Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΕΟΔΥ είναι κάθε μέρα σε Καβάλα και Θάσο και από μία φορά την εβδομάδα σε Ελευθερούπολη- Χρυσούπολη. Μα δεν καταλαβαίνουν ότι οι ανάγκες του κόσμου είναι μεγαλύτερες; Μπορεί π.χ. ένας κάτοικος του Παγγαίου να περιμένει να κάνει το τεστ την Παρασκευή; (αφού μόνο Παρασκευή είναι ο ΕΟΔΥ στην Ελευθερούπολη)

 

Οι βουλευτές, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων τοπικών φορέων πρέπει να πιέσουν προκειμένου ο ΕΟΔΥ να αντιμετωπίσει διαφορετικά το Ν. Καβάλας. Χρειάζεται να γίνονται περισσότερα καθημερινά rapid τεστ, σε περισσότερα σημεία του Νομού μας. Χρειάζεται μια αποκέντρωση της διαδικασίας για να εξυπηρετούνται άπαντες και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Διαβάστε επίσης