• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ο Μάρκος Δέμπας μαζί με τον Κώστα Αντωνιάδη. Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με θέμα την νέα εταιρία που θα εγκατασταθεί σε 7 οικόπεδα του Βιοτεχνικού Πάρκου. Μια καλή αφορμή να μιλήσει για την Περιφέρεια ΑΜΘ, χωρίς μάλιστα να την κατηγορήσει! Αντίθετα για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια ΑΜΘ επί του Βιοτεχνικού Πάρκου, ο κ. Δέμπας είπε καλά λόγια. Είναι είδηση τα καλά λόγια Δέμπα περί της Περιφέρειας ΑΜΘ. Λέτε σύντομα να ακούσουμε καλά λόγια (του Μάρκου Δέμπα) και για τον ίδιο τον Περιφερειάρχη;

 


 

Συνεχίζουν να κυκλοφορούν Ρουμάνοι τουρίστες στην περιοχή. Αρκετοί. Κάποιοι από αυτούς είναι καιρό στο Ν. Καβάλας, άλλοι έφθασαν μόλις τώρα. Πρόκειται για εμβολιασμένους Ρουμάνους που κάνουν διακοπές στην Καβάλα και τη Θάσο κανονικά, κι ας γνωρίζουν ότι τα ανήλικα τους παιδιά μπορεί και να μπουν σε 14ημερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.

 

Τρεις οικογένειες Ρουμάνων (άνδρες- γυναίκες- ανήλικα παιδιά) ήταν χθες το πρωί στο κεντρικό λιμάνι. «Γιατί πρέπει να περιμένουμε τόση ώρα για να ταξιδέψουμε για τη Θάσο;» ρώτησαν. Άντε να τους εξηγήσεις τις λεπτομέρειες της συγκοινωνίας με το νησί. «Φεύγουμε για να ταξιδέψουμε από την Κεραμωτή» μας δήλωσαν. Κατάλληλα «δασκαλεμένοι» βρήκαν τρόπο να φθάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους. Αντί να περιμένουν μία και πλέον ώρα στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας.

 

Δύο άλλες οικογένειες Ρουμάνων έκαναν το μπάνιο τους χθες το πρωί στο Περιγιάλι. «Είμαστε εδώ μέρες. Αρχικά επιλέξαμε για τις διακοπές μας τα Νέα Βρασνά» είπαν. Και συνέχισαν «… ξέρουμε ότι τα παιδιά μας επιστρέφοντας στη Ρουμανία ίσως μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Εμείς (οι γονείς) είμαστε εμβολιασμένοι».

 

Αυτά τα δύο χθεσινά περιστατικά δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει με το τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία. Μπορεί να επηρεάστηκαν και να μειώθηκαν (;) οι αφίξεις αλλά οι εμβολιασμένοι Ρουμάνοι συνεχίζουν να προτιμούν τόσο τη Βόρεια Ελλάδα όσο και το Ν. Καβάλας γενικότερα. Αν σε αυτούς προσθέσουμε Έλληνες, άλλους Βαλκάνιους, ακόμη και τους λίγους Άγγλους τότε καταλήγουμε σε καλό συμπέρασμα για έναν τουριστικό Αύγουστο. Ο οποίος ξεκίνησε με δύσκολο καύσωνα αλλά ξεκίνησε (από τουριστικής πλευράς) περίπου όπως θα θέλαμε.

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε κείμενο σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση που έγινε στην Καβάλα και η οποία δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά κι όπως θα έπρεπε. Παρά το ότι καταγγέλθηκε. «Φωτογραφίζεται» περιστατικό στην δική μας περιοχή και ειδικότερα στο δημόσιο τομέα. Κάτι σχετικό και πιο συγκεκριμένο είχε γράψει η Πρωινή προ λίγων μηνών. Η υπόθεση παρόλα αυτά έχει πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

 

Επιτέλους και μια ευχάριστη είδηση. Ο Άγγελος και η Κατερίνα Τσατσούλη πάντρεψαν την Παρασκευή στην Αθήνα την κόρη τους. Για το γάμο ήταν στην πρωτεύουσα αρκετοί συμπολίτες. Στο μυστήριο και στη γαμήλια δεξίωση (με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων) ήταν μεταξύ των άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη σύζυγο του, ο Γιώργος Καλαντζής με τη σύζυγο του, ο Κωστής Σιμιτσής με τη σύζυγο του, ο Γιάννης Τσακλίδης με τη σύζυγο του και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

 

Λειτουργεί η καντίνα στην παραλία πίσω από το κεντρικό λιμάνι και κάτω από το φάρο της Παναγίας. Η προσέλευση του κόσμου στην συγκεκριμένη ακτή είναι μεγάλη κι η καντίνα είναι εκεί, έτοιμη να εξυπηρετήσει τόσο τους λουόμενους όσο και τους περαστικούς. Αυτούς που κάνουν πεζοπορία κτλ.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ως το επόμενο Καλοκαίρι θα πρέπει να δει και την προοπτική της ασφαλτόστρωσης του δρόμου από το Απεντομωτήριο ως τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ένα από τα επόμενα έργα που θα πρέπει να ετοιμαστεί και να υλοποιηθεί. Αυτό θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες και θα αναδείξει κι άλλο την συγκεκριμένη παραλία.

 

Το βράδυ της Κυριακής διανυκτέρευσαν στο κεντρικό λιμάνι δύο φέρι μποτ! Δύο! Το γνωστό μας από προηγούμενες διανυκτερεύσεις «Νικητής» και το «Παναγία Θάσου». Δύο φέρι μποτ ήταν ταυτόχρονα στο κεντρικό λιμάνι και χθες το πρωί. Η εικόνα δεν είναι συνηθισμένη και δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών που το πρωί και το βράδυ δημιουργεί αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση.

 

Οι οδηγοί από την πόλη και την περιοχή της Δράμας ήρθαν κι αυτήν την Κυριακή στο Ν. Καβάλας για τα μπάνια τους. Κατά την επιστροφή τους, αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, επέλεξαν την επαρχιακή οδό Καβάλας- Νέας Περάμου. Από την Καλαμίτσα έστριψαν δεξιά για Κηπούπολη και Άγιο Λουκά. Από εκεί Άγιο Σίλα και Δράμα.

 

Απέφυγαν με λίγα λόγια τα πλευρικά διόδια του Αγίου Ανδρέα. Το ίδιο έπραξαν οι κάτοικοι της Καβάλας. Κι αυτοί προτίμησαν να αποφύγουν στο ταξίδι της επιστροφής, την εμπειρία της αναμονής στα συγκεκριμένα πλευρικά διόδια. Αυτό κατάφερε η Εγνατία Οδός. Να μειώσει αρκετά την κίνηση στο δρόμο της. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Ο πολίτης συμβιβάζεται και δέχεται να πληρώσει πλευρικά διόδια, δεν αντέχει ωστόσο να περιμένει στην ουρά για αυτά!

 

Κάτι ακόμη για την Εγνατία Οδό και τα τοπικά της σχέδια. Θα πληρώσει ποσό 10.000 ευρώ περίπου στον ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας προκειμένου να λάβει ρεύμα (όπως και όπου το θέλει) για τα υπό κατασκευή μετωπικά διόδια στην ανατολική είσοδο της πόλης και πριν τον κόμβο του νέου λιμανιού. Η πληρωμή του ποσού ίσως να περιλαμβάνει και τις ανάγκες σε ρεύμα των υπό κατασκευή πλευρικών διοδίων στην ίδια περίπου περιοχή.

 

Είναι πολύ όμορφη η εικόνα της Μεγάλης Λέσχης να συγκεντρώνει κόσμο και δη σκακιστές όλων των ηλικιών. Είναι ωραίο να βλέπεις λειτουργικό το ιστορικό αυτό κτίριο. Κι είναι εξίσου ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που περιμένουν έξω από τη Μεγάλη Λέσχη, άπαντες γονείς και συνοδοί σκακιστών. Είναι μια σημαντική κίνηση στην πόλη. Τουριστική και όχι μόνο.

 

============================================================================

Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τη σύσκεψη στο γραφείο του Μακάριου Λαζαρίδη

 

Στις 12 Ιουλίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στην πόλη της Καβάλας, αναλάμβανε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης εργασίας. Προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κ. Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο, Θ. Μουριάδη και τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας Σάββα Τακίδη, ο οποίος όμως επέλεξε να μην προσέλθει. Κακώς. Πολύ κακώς.

Όπως αποδείχθηκε τελικά μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν πολλαπλές διακοπές ρεύματος ταλαιπώρησαν τους Καβαλιώτες, η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ηλεκτροδότησή της και ας μην το παραδέχονται οι αρμόδιοι. Άλλοτε μικρής και άλλοτε μεγαλύτερης διάρκειας, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κατοικιών και επιχειρήσεων, εν μέσω 40 βαθμών Κελσίου, προκάλεσαν την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση του κόσμου. Δυστυχώς, ο κώδωνας του κινδύνου που είχε κρούσει ο κ. Λαζαρίδης δεν βρήκε «ευήκοα ώτα». Οι εκ των υστέρων εξηγήσεις των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας δεν μπορούν να πείσουν. Εκείνη δε η σύσκεψη είχε καλό σκοπό και στόχο.

Πλέον, όπως τότε τόνισε ο γαλάζιος βουλευτής μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, «εμείς συνεχίζουμε από κοινού με τον κ. Αντωνιάδη, τον κ. Μουριάδη και την κεντρική διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ τις προσπάθειες». Όσον αφορά τις ευθύνες, πάντως, διαχώρισε τους τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας από τον επικεφαλής τούτου, καθώς αυτοί -όπως είπε- «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων ηλεκτροδότησης».

 

 

Διαβάστε επίσης