• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία από το κεντρικό λιμάνι. Ένα γκρουπ τουριστών βαδίζει «διερευνητικά» προς το κέντρο της πόλης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών. Άνδρες και γυναίκες. Από αυτούς που επισκέπτονται φέτος την Καβάλα και την βρίσκουν πολύ όμορφη. Συνηθισμένες μέχρι και το Καλοκαίρι του 2019 εικόνες, τις ξαναβλέπουμε φέτος. Όπως επίσης ξαναβλέπουμε τέτοια γκρουπ τουριστών να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν στη συνοικία της Παναγίας. Μπορεί φέτος το Καλοκαίρι να έχουμε στην Καβάλα αρκετό … κορωνοϊό αλλά κακά τα ψέματα. Ο τουρισμός είναι σαφώς περισσότερος!

 


 

Φέτος ο 15Αυγουστος ήταν διαφορετικός αλλά αυτό μάλλον το περιμέναμε. Το ξέραμε. Πέραν του ότι η γιορτή ήταν Κυριακή, συνέπεσε με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Από τη μια νούμερα ρεκόρ ως προς τα ημερήσια κρούσματα κι από την άλλη η ουσία της μεγάλης γιορτής του Καλοκαιριού. Η οποία μάλλον επικράτησε. Κέρδισε στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

 

Το βλέπουμε παντού. Στην άδεια πόλη. Στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις, στις εισόδους των οποίων υπάρχουν ανακοινώσεις για διακοπή λειτουργίας λίγων ή λίγων περισσότερων ημερών. Το βλέπουμε στις γεμάτες κόσμο παραλίες. Ο 15Αυγουστος και το Καλοκαίρι γενικότερα επέβαλλαν τους όρους τους αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ξεχνά όλα τα άλλα. Είναι άλλωστε αδύνατο.

 

Το Σάββατο 14 Αυγούστου η Καβάλα (τελικά η πόλη της Καβάλας) είχε 92 κρούσματα. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020 που αρχίσαμε να μετράμε και να καταγράφουμε. Στην ερώτηση δε για το τι φταίει, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Την Κυριακή 15 Αυγούστου ανακοινώθηκαν ακόμη 50 (και βάλε) κι έτσι το σερί συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

 

Αυτές οι… επιτυχίες κάνουν διαφορετικό τον φετινό 15Αυγουστο. Τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ευτυχώς δεν έχουμε τα άλλα προβλήματα. Δεν έχουμε ζέστη (που ως τώρα είχαμε), δεν θα μας επηρεάσει το νέο κύμα κακοκαιρίας και φυσικά δεν έχουμε δασικές πυρκαγιές. Υπάρχει επίσης ένα αξιόλογο δυναμικό εθελοντών που δρα καθημερινά. Αποκτά τέτοιο θάρρος που σπεύδει ακόμη και δασικές εκτάσεις να καθαρίσει! Μπράβο στις ευαισθησίες των ανθρώπων αν και θα τις θέλαμε περισσότερες κι απ’ όλους.

 

Το υπόλοιπο του Καλοκαιριού (δύο εβδομάδες και βάλε) θα είναι επίσης διαφορετικό. Φαίνεται. Έρχεται. Μα εμείς αισιοδοξούμε. Οι άνθρωποι που πήγαν στις εκκλησίες της Παναγίας φορούσαν οι περισσότεροι μάσκα. Προσέχουν με λίγα λόγια. Έχουν το νου τους. Κι από αυτούς που κακώς δεν εμβολιάστηκαν μέχρι τώρα, κάποιοι ακούμε ότι πείθονται και παίρνουν τη σχετική απόφαση.

 

Η Καβάλα «κύλησε» στον κορωνοϊό πρόσφατα αλλά έχει την αντίδραση. Έχει τα αντανακλαστικά και θα επανέλθει εκεί που ήταν. Το πράγμα θέλει το χρόνο του κι αυτός άρχισε ήδη να μετρά. Προς το τέλος του μήνα θα έχουμε διορθώσει τις… επιδόσεις μας. Θα έχουμε επανέλθει. Μέχρι τότε υπομονή. Αναμονή και μάσκα. Ή καλύτερα, εμβόλιο!

 

Όλα τα άλλα που συνήθως μας απασχολούν είναι στο… «ψυγείο». Αναπαύονται, ξεκουράζονται για να επανέλθουν το προσεχές διάστημα. Κι οι γνωστοί πρωταγωνιστές – συμπολίτες μας- θέλουν τις διακοπές τους. Οι συλλογικές διαδικασίες το ίδιο. Άνοιξε λοιπόν η συνηθισμένη Καλοκαιρινή παρένθεση και θα μείνει ανοιχτή λίγο ακόμη. Μάλλον από Δευτέρα θα επανέλθουμε σε κάτι συνηθισμένο και –ας πούμε- φυσιολογικό.

 

Στο κέντρο της Καβάλας κυματίζουν –μαζί με όλες τις άλλες- και οι σημαίες του Cosmopolis. Οι διοργανωτές κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να επηρεάσουν όσο το δυνατό περισσότερους. Το βασικό μέρος του φεστιβάλ θα γίνει σε 10 περίπου μέρες κι είναι στοίχημα των διοργανωτών αυτό να είναι καλύτερο από πέρσι. Με όρους φυσικά και προϋποθέσεις πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Στην αγορά κυκλοφορεί κόσμος. Ακόμη κι όταν αυτή δεν λειτουργεί. Την Κυριακή του 15Αυγουστου, που ήταν κλειστά ακόμη και καταστήματα εστίασης, είδαμε να κυκλοφορούν τουρίστες. «Ξόδεψαν» με αυτόν τον τρόπο το ελεύθερο τους χρόνο, λίγο πριν κινηθούν προς την παραλία. Προς τη θάλασσα. Σήμερα το απόγευμα και το βράδυ ο κόσμος αυτός θα είναι πιο οργανωμένος. Θα είναι βέβαιος καταναλωτής και μακάρι να προτιμήσει τους μικρομεσαίους εμπόρους.

 

Η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ετοιμάζεται για το διαγωνισμό εκμίσθωσης από ιδιώτη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Τις προάλλες συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελείται από αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας. Στην απόφαση συγκρότησης της επιτροπής διαβάζουμε και ότι «…ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και οι αναπληρωματικοί αυτών, να ενημερωθούν πλήρως για τους Όρους του Διαγωνισμού και τα στάδια-ημερομηνίες διεξαγωγής αυτού, αρχής γενομένης από 20 Σεπ 21. Η σύγκλιση της Επιτροπής θα γίνεται με μέριμνα του Προέδρου αυτής και η αναπλήρωση κάποιου μέλους λόγω κωλύματος ενεργείται από τον Πρόεδρο χωρίς άλλη απόφαση».

 

Στην Καβάλα ήταν για την γιορτή του 15Αυγουστου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Η επίσκεψη του ήταν ιδιωτική, κάτι σαν σύντομες διακοπές. Παρόλα αυτά εθεάθη στην εκκλησία της Παναγίας την παραμονή της γιορτής. Στον ιερό ναό κινήθηκε παρέα με τον Δήμαρχο κ. Θόδωρο Μουριάδη.

 

Παραμένουν στους συνοικιακούς δρόμους της Καβάλας χώματα και φερτές ύλες από τα δύο πρόσφατα μπουρίνια. Εμπόδια και παγίδες κυρίως για τα δίκυκλα. Οι οδηγοί των οποίων πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους. Κανονικά ο Δήμος Καβάλας έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα ειδικά οχήματα που διαθέτει και να απομακρύνει αυτά τα χώματα. Κι οι δρόμοι κάποτε αξίζουν μιας καθαριότητας και μιας προσοχής.

 

Με παρέμβαση του στο ραδιόφωνο της Πρωινής την περασμένη Παρασκευή ο Κώστας Κουνάκος έκανε ανακοίνωση. Αρχίζει –είπε- το έργο της κατασκευής του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε το συγκεκριμένο έργο, με όλα όσα προβλέπονται, θα ξεκινήσει από την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Από το ύψος του «Ανθή Καραγιάννη».

 

Ανταπόκριση από την Κύπρο, ανάρτηση του γιατρού Νίκου Αμπεριάδη σχετικά με την πρόληψη του κορωνοϊού και τους ανεμβολίαστους: «Κύπρος Αύγουστος 2021. Σχετικά με τα μέτρα εναντίον covid. ΌΣΟΙ μπαίνουν σε κλειστό χώρο ( τράπεζες, σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία, αρτοποιεία, δημόσιο, δημοτικές υπηρεσίες, εστίαση, πολυκαταστήματα και mall) δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόσφατο τεστ. Όσοι κάθονται σε τραπέζι σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΧΏΡΟ επίσης δείχνουν πιστοποιητικό. Οι ανεμβολίαστοι στην Κύπρο μπορούν μόνο να περπατούν η να αθλούνται ( όχι σε γήπεδο η χώρο άθλησης) στον δρόμο. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι κάθε τεστ τιμάται από 10 ευρώ το οποίο χρεώνεται ο κάθε πολίτης και όχι το κράτος. Δηλαδή για να πας στη δουλειά σου ή στο μάρκετ, αν είσαι αρνητής του εμβολίου χρειάζεσαι περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο σε καμία επαγγελματική ομάδα. Αλλά τα μέτρα σας πληροφορώ τηρούνται κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις σε τραπέζα η χώρο εστίασης. Υπήρξαν περιστατικά γιατρών που έδωσαν ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά ελέγχονται και ήδη κρατούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατρός έδωσε ψεύτικο πιστοποιητικό στον γιο του που βρέθηκε στην μονάδα διασωλημενος και έτσι αποδείχθηκε η απάτη. Σαφώς δεν υπάρχει υποχρέωση και απολύσεις εργαζομένων που ετοιμαζονται στην Ελλάδα αλλά η άρνηση εμβολιασμού στοιχίζει».

 

Ανταπόκριση και από την Ορεστιάδα, μέσω της ΕΡΤ Ορεστιάδας, για τη Λευκή Νύχτα που προετοιμάζεται για να γίνει την άλλη εβδομάδα: «Live μουσική σε εννέα διαφορετικά σημεία της πόλης περιλαμβάνει ήδη το πρόγραμμα της 3ης «Λευκής Νύχτας» που διοργανώνει η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και περιφέρειας στις 26 Αυγούστου. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τη μεθεπόμενη Πέμπτη μέχρι τα μεσάνυχτα, και ο διοργανωτής φορέας, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις, συνδιαμορφώνουν ακόμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της Λευκής Νύχτας, και η τελική μορφή του αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Διαβάστε επίσης