• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θυμάστε αλήθεια την ιστορία της επένδυσης στα Λουτρά των Ελευθερών; Ήταν να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτά, να αναπτυχθούν ως κάτι σύγχρονο και ωραίο. Η επένδυση «σκόνταψε» στη γραφειοκρατία, αμέσως μετά και στην πανδημία. Κι έτσι δεν έγινε τίποτα αν και όλα παρουσιάζονταν αρκετά ώριμα. Ο επενδυτής συνεχίζει να προσπαθεί και να περιμένει.

Συμπολίτης τα επισκέφθηκε πρόσφατα και τα φωτογράφισε. Ότι απέμειναν από τα Λουτρά και τα γνωστά κτίρια. Οι φωτογραφίες δείχνουν γνωστές καταστάσεις λεηλασίας, εγκατάλειψης. Καθημερινά διάφοροι μπαίνουν στους χώρους και στην καλύτερη περίπτωση κάνουν – με ότι υπάρχει και ότι βρίσκουν- το λουτρό τους. Οι φωτογραφίες δείχνουν κάτι ακόμη. Τα χόρτα μεγάλωσαν, τα δέντρα επίσης. Στο τέλος η φύση θα… «εξαφανίσει» πολλές από τις εγκαταστάσεις. Λουτρά θα ακούμε και Λουτρά Ελευθερών δεν θα βλέπουμε!

 


 

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 την Κυριακή το απόγευμα «έπαιξε» ρεπορτάζ-  αφιέρωμα στη Θάσο και στην τουριστική της κίνηση. Στο ρεπορτάζ μίλησαν τόσο ο Γιάννης Μαρκιανός όσο και ο Πάρης Παρασχούδης. Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου του νησιού. Ήταν μια καλή τουριστική προβολή της Θάσου, με κολακευτικά σχόλια και επισκεπτών.

 

Ο νεαρός δημοσιογράφος που έκανε την έρευνα, έσφαλε όταν αναφέρθηκε στους ντόπιους. Τους ανέφερε ως «Θασιώτες». Θα έπρεπε να τους αναφέρει «Θασίτες» ή με το ευγενικότερο «Θάσιους». Παράγοντες της Θάσου εντόπισαν κι «απομόνωσαν» το ρεπορτάζ και το έκαναν ανάρτηση στο διαδίκτυο ώστε να το δει ακόμη περισσότερος κόσμος.

 

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έκανε οργισμένη ανάρτηση σχετικά με ταξίδι δύο και πλέον ωρών από την Καβάλα στον Πρίνο της Θάσου. Διαμαρτύρονταν για το πλοίο «Νικητής» που έκανε το ταξίδι στον προαναφερθέντα μεγάλο χρόνο. Άπαντες νόμισαν ότι ο κ. Δέμπας ήταν θύμα της καθυστέρησης. Η αλήθεια είναι διαφορετική και ενδιαφέρουσα.

 

Επιβάτης στο πλοίο – καλεσμένος του κ. Δέμπα στη Θάσο- ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος. Ο κ. Δέμπας ενοχλήθηκε από την ταλαιπωρία του φίλου και καλεσμένου του. Χθες που σχολίασε την ανάρτηση και κυρίως το γεγονός, σημείωσε ότι ο κ. Λεγάτος είναι (εκτός όλων των άλλων) και μέλος του ΣΑΣ. Του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Όταν λοιπόν έρθει η κατάλληλη ώρα, φυσικά και δεν θα ξεχάσει το ταξίδι του στη Θάσο με το πλοίο «Νικητής». Με ότι αυτό συνεπάγεται…

 

Εδώ που τα λέμε είναι όντως κακή τύχη. Ο άνθρωπος που προσκάλεσες στη Θάσο να φθάνει σε αυτήν μετά από ένα ταξίδι δύο και πλέον ωρών. Η Θάσος αποζημίωσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κι η επιστροφή του στο χερσαίο τμήμα του Νομού έγινε σίγουρα μέσω Κεραμωτής. Μια φορά ταξίδι με το «Νικητή» είναι αρκετό. Υπέρ αρκετό!

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην έκθεση του Επιμελητηρίου της Ξάνθης. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε ότι η έκθεση θα γίνει τις ημέρες των εορτών της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Άρα οι φημισμένες γιορτές της γειτονικής πόλης θα γίνουν κανονικά φέτος. Όπως το Cosmopolis, μόνο με καθήμενους.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Απόφαση επιχορήγησης του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας. Τον επιχορηγεί το Υπουργείο με ποσό 6.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις με τίτλο «Εβδομάδα Φωτογραφίας». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών αρχίζει αύριο.

 

Η κινητικότητα στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης συνεχίζεται. Χθες για παράδειγμα καθαρίζονταν-  προετοιμάζονταν κι ο δεύτερος ισόγειος χώρος, εκεί όπου στο παρελθόν ήταν η Πρωινή. Το ιστορικό ακίνητο (μετά το τέλος του έργου ανακαίνισης) θα παίξει σημαντικό ρόλο στις Φθινοπωρινές και Χειμωνιάτικες εκδηλώσεις. Κορωνοϊού επιτρέποντος φυσικά. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές Ιουλίου που εγκαινιάστηκε, φιλοξένησε ήδη δύο εκθέσεις και ένα τουρνουά σκάκι. Τα δε καλύτερα έρχονται (στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης).

 

Ξαφνιάζει η ανάρτηση του τηλεοπτικού σταθμού Center. Διαβάζουμε ότι αναζητά τηλεπαρουσιαστές και τηλεπαρουσιάστριες. Όσοι πιστοί προσέλθετε, σύμφωνα με τις οδηγίες της ανάρτησης. Δηλαδή μιας κατ’ ουσία μικρής αγγελίας.

 

Ακόμη και τις Κυριακές εργάζονται για το νέο σούπερ μάρκετ Α/Β στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Το έργο εκτελείται από την εταιρία της Θεσσαλονίκης «Arketipo». Η εταιρία είναι γνωστή, έχει κάνει πολλά μεγάλα έργα αυτού του είδους. Στην Καβάλα είναι αυτή που μετέτρεψε σε κατάστημα της Πειραιώς το κατάστημα στο Φάληρο, της πρώην Αγροτικής τράπεζας.

 

Οι συχνές βλάβες του πλοίου Aqua Star οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο της Λήμνου σε απόφαση διαμαρτυρίας και αίτημα αντικατάστασης του. Η απόφαση απευθύνεται στον Υπουργό Πλακιωτάκη και μέσω αυτού στην εταιρία. Βέβαια η σεζόν τελειώνει κι έτσι η Λήμνος περισσότερο ενδιαφέρεται για το πλοίο που θα την εξυπηρετεί τον Χειμώνα. Το θέλει γρήγορο και κυρίως αξιόπιστο. Πάντως το Aqua Star από την Παρασκευή και μετά κάνει κανονικά τα δρομολόγια του. Χωρίς κανένα πρόβλημα. Κι ευχόμαστε έτσι να συνεχίσει.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας της Μαρίας Φρατζεσκάκη βελτιώθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες. Χθες Δευτέρα και προχθές Κυριακή. Η Μαρία πάει καλύτερα κι έτσι περιορίζεται η ανησυχία που αρχικά υπήρξε. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επανέλθει πλήρως. Άρα θα μείνει κι άλλες μέρες στο 424 της Θεσσαλονίκης.

 

Μόνο 2 εμβόλια κατά του κορωνοϊού έγιναν την Κυριακή σε όλο το Ν. Καβάλας. Και τα δύο στο χερσαίο τμήμα. Το ένα ήταν πρώτη δόση, το άλλο δεύτερη. Τα μικρά αυτά νούμερα συνηθίζονται τις Κυριακές του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ας μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη Κυριακή (15 Αυγούστου) στο Νομό Καβάλας δεν είχε γίνει κανένα εμβόλιο. Συνήθως τις Κυριακές κι επειδή δεν υπάρχουν ραντεβού, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού Καβάλας παραμένουν κλειστά.

 

Σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη θα δοθεί η περιβόητη συνέντευξη τύπου υπέρ της διαδικασίας των εμβολιασμών. Θα είναι παρόντες- διαβάζουμε στην πρόσκληση- οι 4 Δήμαρχοι του Ν. Καβάλας, ο διοικητής του Νοσοκομείου, η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου. Φυσικά και ο Κώστας Αντωνιάδης. Την ίδια συνέντευξη προσπάθησε να οργανώσει πρόσφατα και ο κ. Κλειτσιώτης. Δεν τα κατάφερε αφού ενέπλεξε και τους βουλευτές. Κι ήταν αδύνατο να βρει κατάλληλη ημερομηνία, να είναι και οι 4 βουλευτές παρόντες στη συνέντευξη τύπου.

 

Στην αρχή της οδού Ζαλόγγου, κοντά στο Φάληρο, στάθμευσε τροχόσπιτο. Το άφησε στην άκρη του δρόμου ο ιδιοκτήτης του. Παρενοχλείται η κίνηση στην οδό αφού το τροχόσπιτο δεν είναι αυτοκίνητο. Είναι κάτι σαφώς μεγαλύτερο. Αφήστε που να αφήνεις ένα τροχόσπιτο σε συνοικιακό δρόμο δεν είναι καθόλου νόμιμο. Ο ιδιοκτήτης του κάθε τροχόσπιτου είναι υποχρεωμένος να διαθέτει κατάλληλο χώρο για αυτό. Χώρο ιδιωτικό.

 

Ευχάριστα νέα για τον αντιδήμαρχο Καβάλας Γιώργο Μιχαηλίδη. Χθες έγινε πατέρας αφού η σύζυγος του Μαρία έφερε στον κόσμο αγοράκι. Το πρώτο της οικογένειας. Πολλές ευχές στο ζευγάρι και λιγότερη πίεση στον αντιδήμαρχο. Αυτήν την πίεση από τις υποχρεώσεις του στην αυτοδιοίκηση. Πλέον ο Γιώργος θα πρέπει να έχει αρκετό χρόνο στη διάθεση του και για να μεγαλώσει τον γιο του.

 

Στον Αμυγδαλεώνα πολίτες επαναλαμβάνουν την εθελοντική τους πρωτοβουλία, καθαρίζουν πάλι το δάσος κοντά στο χωριό. Μπράβο τους. Μακάρι κι άλλοι εθελοντές να πράξουν το ίδιο ως προς το κοντινό τους δάσος. Σε χωριά ή στην πόλη της Καβάλας.

Διαβάστε επίσης