μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και καιρό συνεργεία του Δήμου Καβάλας επανήλθαν στη συνηθισμένη διαδικασία. Κόβουν τα χόρτα εκεί όπου χρειάζεται. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία. Φωτογραφία από το κόψιμο χόρτων στην αυλή του 6ου Γυμνασίου.

 


Άνθρακες ο θησαυρός (και ο ανασχηματισμός)… Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών τον περιέγραφαν- και τον ήθελαν- εντελώς διαφορετικό. Σαρωτικό και γεμάτο ειδήσεις. Στο τέλος αυτός αποδείχθηκε μικρός, άτολμος και με απρόοπτα. Είναι ολοφάνερο ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται ή διστάζει. Κι ενώ πιθανόν άλλα έχει στο μυαλό του, στο τέλος προσπαθεί να κρατά τις λεγόμενες ισορροπίες. Για χάρη των οποίων ο ανασχηματισμός καταλήγει να είναι μια soft διαδικασία που αμφιβάλλουμε αν προσφέρει όλα όσα έχουν στο μυαλό τους όσοι τον επιθυμούν και πιέζουν για αυτόν.

 

Ο Νομός Καβάλας δεν απώλεσε τα … «κεκτημένα». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έμεινε στη θέση του κι ο Κώστας Φραγκογιάννης το ίδιο. Εύκολα και χωρίς καμία αγωνία και για τους δύο. Κάποιες ιστοσελίδες έγραφαν τελικά το όνομα του Παναγιωτόπουλου. Το ανέφεραν για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σενάριο που αποδείχθηκε να είναι μακριά από την αλήθεια…

 

Η ζωή συνεχίζεται. Για όλους. Πλέον άπαντες μεταθέτουν τις λεγόμενες ελπίδες τους για τον επόμενο ανασχηματισμό. Ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο. Μια μεγαλύτερη αλλαγή. Εντελώς νέα πρόσωπα ή περισσότερα νέα πρόσωπα. Σε αυτό συνεχίζουν να ελπίζουν όσοι υποστηρίζουν ως απαραίτητη διαδικασία την ανανέωση του σχήματος. Δεν αποκλείεται όλοι αυτοί και την άλλη φορά να μείνουν με την όρεξη…

 

Στα δικά μας τώρα. Που είναι πάντα πιο απλά και πιο εύκολα. Το Καλοκαίρι τέλειωσε χθες αλλά η τουριστική σεζόν συνεχίζεται. Ο καιρός ευνοεί κι οι επισκέπτες έρχονται και ξανάρχονται. Αυτό το ευχάριστο σκηνικό θα συνεχιστεί ως την έναρξη των σχολείων. Κάπως έτσι το Καλοκαίρι του 2021 θα είναι ένα καλό Καλοκαίρι, περίπου όπως το περιμέναμε. Ένα Καλοκαίρι στήριγμα της τοπικής οικονομίας. Κι ας υπήρχε παράλληλα με όλα αυτά και ο κορωνοϊός. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να νοσούμε, να προσέχουμε, να κάνουμε τεστ- εμβόλια κτλ και την ίδια ώρα να είμαστε ένας πρώτης τάξης τουριστικός προορισμός.

 

Έχοντας αυτήν την επιτυχία πρόσφατη και μεγάλη, βάζουμε νέους στόχους. Ειδικά για το Καλοκαίρι του 2022. Κάποιοι το έχουν ήδη μπροστά τους. Σχεδιάζουν, επενδύουν και περιμένουν. Στο Ν. Καβάλας η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης δεν είναι τα έργα, δεν είναι τα εργοστάσια. Είναι ο τουρισμός. Αυτό φάνηκε και φέτος. Ως το επόμενο Καλοκαίρι οι τουριστικές επενδύσεις θα αυξηθούν. Υπάρχουν άλλωστε περιθώρια για ακόμη περισσότερο ξένο κόσμο. Υποτίθεται ότι το επόμενο Καλοκαίρι θα υπάρχουν ακόμη καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την πανδημία. Αν μάλιστα εμβολιαζόμασταν μαζικότερα, τόσο πιο σίγουρη θα ήταν η πλήρης αντιμετώπιση και εξουδετέρωση της.

 

Από σήμερα 1η Σεπτέμβρη οι διανυκτερεύσεις στην περιοχή του Ν. Καβάλας είναι φθηνότερες. Και οι διακοπές επίσης. Είναι; «Έπεσαν» άραγε οι τιμές; Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Η τουριστική αγορά αντιδρά όπως θα περίμενε κάποιος. Κι αφού πέρσι η χρονιά ήταν καταστροφική, φέτος και τον Σεπτέμβρη θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα σπασμένα. Οπότε οι τιμές μπορεί να μειωθούν αλλά όχι τόσο όσο θα περιμέναμε. Αυτό δεν θα το κάνουν όλοι. Κάποιοι θα συμπεριφερθούν λογικά. Κάποιοι άλλοι πονηρά. Στην Ελλάδα δεν ζούμε; Ε στην Ελλάδα ότι είναι πετυχημένο, είναι και ακριβό. Κι ας φθάσαμε στον Σεπτέμβρη.

 

Χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης θα βρίσκονταν στις Κρηνίδες προκειμένου μαζί με γονείς- κηδεμόνες να επισκεφθούν το κτίριο του Γυμνασίου- Λυκείου. Να δουν από κοντά την κατάσταση και τα προβλήματα. Ο Δήμος Καβάλας άργησε στα συγκεκριμένα έργα συντήρησης και τώρα πρέπει να τρέξει… Κανονικά οι παρεμβάσεις του Καλοκαιριού έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα κι από το σχολείο των Κρηνίδων.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι ο κ. Μέτιος αργεί να εντάξει το μεγάλο έργο του σχολείου των Κρηνίδων στο ΕΣΠΑ. Κι επειδή συνεχίζει να εξαρτάται από την απόφαση του Περιφερειάρχη, δίστασε να τονίσει την ασυνέπεια του. Τα περιέγραψε ευγενικά… Ταυτόχρονα έκανε και την αυτοκριτική του. Πήγαινε για τα πολλά αλλά στο τέλος κινδυνεύει να χάσει και τα λίγα. Τι μένει; Μένει να εγκατασταθεί στο σχολείο η τεχνική υπηρεσία ώστε να κάνει ο Δήμος Καβάλας όσο περισσότερα πράγματα μπορεί. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

 

Διότι ακόμη κι αν σήμερα εγκριθεί από την Περιφέρεια το περιβόητο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του σχολείου, θα χρειαστούν μήνες μέχρι αυτό να δημοπρατηθεί. Μήπως ο κ. Μέτιος μας λέει με τον τρόπο του (και την καθυστέρηση του) ότι το έργο «οδεύει» για το επόμενο ΕΣΠΑ; Κάτι τέτοιο φαίνεται να προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε ειδήσεις. Δεν είχε εκπλήξεις, δεν είχε τίποτα το διαφορετικό. Συνεδρίασαν αρκετά ήρεμα και ίσως και σύντομα. Κάποιοι απουσίαζαν, άλλοι ήταν σε διακοπές, κάποιοι προτίμησαν απλώς να παρακολουθήσουν… Η Μαρία Φρατζεσκάκη ήταν στο μυαλό πολλών. Τα πράγματα με την υγεία της πάνε καλά κι έτσι δεν αργεί η ώρα να επιστρέψει στις συνεδριάσεις.

 

«Επιβεβαιώνεται πόσο χρήσιμα είναι τα εμβόλια» είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης. Ο δε Χρήστος Ποτόλιας που ήταν απαισιόδοξος για το είδος της συνεδρίασης σχολίασε (όταν άκουσε τα πρώτα λόγια της κ. Τσανάκα) «…κατάλαβα τι μας περιμένει». Τελικά έκανε λάθος. Αυτά που υποψιάζονταν δεν έγιναν. Κι ήταν καλό που δεν έγιναν αφού μια ήρεμη συνεδρίαση είναι πάντα χρήσιμη συνεδρίαση.

 

Νωρίτερα προχθές ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης. Με μια απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο. Στο παρελθόν ήταν σε προληπτική καραντίνα, τώρα είναι θετικός. Καταλαβαίνουμε ότι το περνά ήπια, γεγονός που φυσικά έχει σχέση με τον έγκαιρο του εμβολιασμό.

 

Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιείται στην Αθήνα το αεροπορικό σόου Athens Flying Week. Θα λάβουν μέρος οι ένοπλες δυνάμεις, θα πετάξει και το νέο πολεμικό αεροσκάφος τύπου Rafal. Η διοργάνωση ξεκίνησε όταν οι Αθηναίοι έμαθαν τι γίνεται στην Καβάλα. Σε αντίθεση με τη δική μας, η συγκεκριμένη έχει εισιτήριο! Εν τω μεταξύ χθες πέταξαν πάνω από την Καβάλα τα αεροσκάφη επίδειξης της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσφεραν μια ωραία εικόνα. Αρκετοί Καβαλιώτες είδαν, άκουσαν, φωτογράφισαν ή βιντεοσκόπησαν το πέρασμα τους.

 

Κείμενο χθεσινό του Βασίλη Τραϊφόρου, σχόλιο για το πρόσφατο CosmoWorld: «Η Καβάλα ένα τετραήμερο από Πέμπτη μέχρι Κυριακή ήταν μια πολύβουη πόλη, γεμάτη χρώματα, μουσικές, χορούς, τέχνες, με εκθέσεις, κινηματογράφο ,ένα ψηφιδωτό, μια κυψέλη παραγωγής πολιτισμού και αισθητικής. Και το κυριότερο οι εκδηλώσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων που τις αγκάλιασαν δίδοντας τον δικό τους παλμό. Δεν ήταν το Φεστιβάλ όπως παλιά που γινόταν μόνο στην Παναγία (κορωνοϊός). Κομματιάστηκε σε μικρότερες νησίδες εκδηλώσεων και παρά τις επιφυλάξει ,γκρίνιες ή απαξιώσεις πολλών, μπορούμε να πούμε ότι το Cosmopolis με την νέα μορφή του πέτυχε. Αυτό είδα, αυτό ακούω από γνωστούς και φίλους, αυτό λέει η αγορά. Όταν κάτι καλό γίνεται στην πόλη μας θα πρέπει να το λέμε γιατί αφορά “τον τόπο της αγάπη μας”, άσχετα με το τι πολιτικά πρεσβεύουμε και ας πάψουμε να είμαστε μίζεροι και μικρόψυχοι. Και η πόλη μας είναι ωραία και ο κόσμος της όμορφος».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης