• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη επηρέασε γενικώς την ατμόσφαιρα. Άλλαξε τα δεδομένα, τη διάθεση και τις συζητήσεις των ανθρώπων στην Ελλάδα. Με το θάνατο του- και με το θάνατο του- ο μεγάλος αυτός έλληνας μουσικός ξανάκανε επίκαιρα θέματα που είχαν ξεχαστεί. Η ζωή του, το έργο του, οι διεκδικήσεις του μοιάζουν να αφύπνισαν την ελληνική κοινωνία. Είναι όμως έτσι; Την ξύπνησαν οριστικά ή πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο;

 

Ισχύει το δεύτερο. Σήμερα άλλωστε τα δεδομένα παντού είναι διαφορετικά. Η ζωή είναι διαφορετική κι οι άνθρωποι το ίδιο. Κι όσο κι αν ο Μίκης άνοιξε δρόμους, ακόμη και με το θάνατο του, σύντομα τα πράγματα θα επανέλθουν εκεί που ήταν. Υπάρχει άλλωστε μια ισχυρή καθημερινότητα. Κλονίζεται καθώς μαθαίνει (ή θυμάται) τη διαδρομή και τους αγώνες του συνθέτη. Δυστυχώς αντέχει κι έτσι πολύ γρήγορα επιστρέφει στο σημείο που ήταν. Τόσο απλά και τόσο ελληνικά.

 

Κι όλοι αυτοί που σπεύδουν να σχολιάσουν θετικά τις διάφορες προσπάθειες του, πρώτοι και καλύτεροι θα επανέλθουν. Αν δεν το έκαναν ήδη. Συχνά χρησιμοποιούμε την λαϊκή φράση για τα  «…περασμένα μεγαλεία». Και διηγώντας τα να κλαις… Ισχύει απόλυτα στην περίπτωση. Το πολύ μέχρι την κηδεία του. Αμέσως μετά όλα θα γίνουν όπως ήταν πρώτα. Θα επικρατήσει και θα επικρατεί αυτό που δεν μας αρέσει αλλά το εξυπηρετούμε συνεχώς και σταθερά. Αυτό που αν το καλοσκεφθούμε ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν αυτό που προσπαθούσε να αντιπαλέψει.

 

Η ολοκλήρωση της Καλοκαιρινής περιόδου πρόσφατα είχε και μια ακόμη επιτυχία. Για το σύνολο του Νομού που φιλοξένησε τόσους κολυμβητές και τόσες κολυμβήτριες. Στις παραλίες του Ν. Καβάλας δεν πνίγηκε ούτε ένας άνθρωπος! Τα προηγούμενα Καλοκαίρια τέτοια περιστατικά, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους, ήταν αρκετά. Φέτος, ελπίζουμε όχι τυχαία, δεν καταγράφηκε κανένας πνιγμός!

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ σήμερα συζητείται και αποφασίζεται η συμμετοχή στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Διαβάζοντας την πρόσκληση της συνεδρίασης, στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται λόγος για μια δαπάνη 60.000 ευρώ! Αν όντως τόσο θα κοστίσει η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στη ΔΕΘ (χρήματα για το περίπτερο που θα στηθεί), τότε όντως τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά.

 

Η συνήθεια είναι μια κακή διαδικασία που δεν θεραπεύεται καθόλου εύκολα. Από συνήθεια λοιπόν άγνωστοι παρατούν σακούλες με παλιά ρούχα μπροστά από το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ Καβάλας. Εκεί που κάποτε ήταν τα γραφεία της Πνοής. Τα αφήνουν για να τα πάρει η Πνοή και τα να μοιράσει σε όσους τα έχουν ανάγκη. Όμως: 1) Η Πνοή βρίσκεται εδώ και καιρό στο νέο της χώρο, επί της Κ. Τσολάκη 2)Έχει πολλές φορές εξηγήσει ότι πλέον δεν χρειάζεται τέτοιες δωρεές και προσφορές.

 

Στην προκειμένη περίπτωση οι σακούλες γεμάτες ρούχα συγκεντρώνονται από τους υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών του κτιρίου κι ένας Θεός γνωρίζει τι τύχη έχουν… Πολλές φορές οι συμπολίτες προσφέρουν στην Πνοή (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) ρούχα που είναι σε κακή κατάσταση. Αντί να τα πετάξουν, τάχα τα κάνουν δωρεά. Μια δωρεά άνευ ουσίας και αντικειμένου, με τον τρόπο που γίνεται.

 

Στην ΕΡΑ Καβάλας μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης. Μίλησε αισιόδοξα αν και με την ευκαιρία επανέλαβε ότι η Λευκή Νύχτα μετατίθεται για να γίνει κάποια στιγμή αργότερα: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι θερινές εκπτώσεις για την αγορά της Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλη Λεμονίδη σε γενικές γραμμές οι εκπτώσεις κύλησαν ομαλά και ενθαρρυντικά από πλευράς εσόδων. Σε ότι αφορά την Λευκή Νύχτα στην παρούσα φάση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Ο πρόεδρος του συλλόγου επεσήμανε ότι οι φετινές εκπτώσεις άφησαν θετικό αποτύπωμα σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η χρονιά με αντίστοιχες περιόδους προ πανδημίας. «Υπάρχει χαμόγελο αισιοδοξίας για το μέλλον, αρκεί να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Λεμονίδης.

 

Στο Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζουν να νοσηλεύονται καμιά 40αρια συμπολίτες, όλοι άρρωστοι με κορωνοϊό. Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος δηλώνουν συνεχώς ότι όλοι σχεδόν δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν ήθελαν ή δεν πρόλαβαν. Κι ενώ το μήνυμα είναι συγκεκριμένο και σαφές, η γνωστή άρνηση συνεχίζεται. Οι αρνητές δεν το βάζουν κάτω. Τα ίδια και τα ίδια. Ανόητα ή ακαταλαβίστικά λόγια. Μα τι άλλο πρέπει να μεσολαβήσει για να βάλουν μυαλό; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν το λάθος τους;

 


Η απάντηση της ΚΝΕ Καβάλας για τα μπανερ, τα πανό και τις αφίσες του φεστιβάλ της

Λάβαμε και δημοσιεύουμε απάντηση της ΚΝΕ Καβάλας σε πρόσφατο σχόλιο της στήλης περί των μπάνερ που έβαλε σε διάφορα σημεία στην πόλη ώστε να διαφημίσει προσεχείς εκδηλώσεις της. Εν τω μεταξύ αυτό το υλικό αυξήθηκε και … «εμπλουτίστηκε». Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ρύπανση σε καιρούς που καταβάλλεται γενικότερη προσπάθεια για το αντίθετο. Κι ενώ ένα σωρό άλλοι δεν κάνουν τα ίδια, η ΚΝΕ Καβάλας επιμένει και δικαιολογεί τις ενέργειες της. Γενικεύοντας καταστάσεις, απομακρυνόμενη έτσι από το βασικό θέμα του σχολιασμού.

Αν έκαναν τα ίδια με την ΚΝΕ Καβάλας όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι (κυρίως ιδιώτες), η Καβάλα θα είχε τα μαύρα της τα χάλια… Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια, την οποία άλλοι αποδέχονται (οι πολλοί) και άλλοι όχι. Προτιμούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους… Στο 2021 που βρισκόμαστε έχουμε δικαίωμα να ζητούμε να απορριφθούν οριστικά παλαιές συνήθειες και πρακτικές. Σχετικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ειδικά από την -δραστήρια κατά τα άλλα- ΚΝΕ Καβάλας.

Η απάντηση της: Προς τον κ. Νίκο Γενικόπουλο, διευθυντή της εφημερίδας “Η Πρωινή”. Ομολογούμε πως -αν μη τι άλλο- είναι συνεπής η στάση σας ενάντια στην προσπάθεια σωματείων, μαζικών φορέων, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ να γνωστοποιούν τη δράση και τις θέσεις τους στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό της πόλης. Από τι άλλο κινδυνεύει η εικόνα και το περιβάλλον της Καβάλας, άλλωστε; Από την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, στο έδαφος της αντεργατικής πολιτικής, στις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής; Από την εγκληματική διαχρονική κυβερνητική πολιτική στην αντιπυρρική προστασία που έκαψε (και φέτος) εκατομμύρια στρέμματα δασών; Από το -επισήμως πια- δηλητηριώδες νερό στους Φιλίππους; Από τις εμπορικές διαφημίσεις ή την προώθηση του δήμου και των φορέων του; Όχι για εσάς.

Ο κίνδυνος είναι να υπάρχουν στην πόλη τα καλέσματα του μεγαλύτερου πολιτικού – πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι με κάθε τρόπο, “σύγχρονο” και “παραδοσιακό”, τα συνθήματα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ θα φτάσουν και φέτος παντού. Και θα κάνουν την πόλη πιο όμορφη, θα της δώσουν ανάταση αγωνιστική και πολιτισμική ανάσα. Και όλα θα παραδοθούν, όπως πάντα άλλωστε, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που θα παραληφθούν. Και τα banner μας θα κατέβουν από εμάς τους ίδιους. Μέρα που είναι, θυμόμαστε και τον μεγάλο εκλιπόντα, που του άρεσε να περπατά, να αναπνέει “στις μεγάλους δρόμους, κάτω απ’ τις αφίσες”.

Ραντεβού την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Φαλήρου.

(Ενδεικτικά σας παραθέτουμε σύνδεσμο ρεπορτάζ για τη φροντίδα που έδειξαν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στο τελευταίο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στη Μυτιλήνη.)

https://m.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/265494/anavathmismeno-kai-se-kalyteri-katastasi-paredose-i-kne-alsos-tsamakia

Ευελπιστούμε σε δημοσίευση της απάντησής μας στην εφημερίδα σας.

Το Τ.Σ. Καβάλας της ΚΝΕ

 

Διαβάστε επίσης