• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μεταξύ πολλών άλλων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα, οι εργασίες στην οροφή του μικρού κτιρίου και πρώην τουριστικού περιπτέρου του ΕΟΤ. Στο κέντρο της πόλης. Η διόρθωση ανανέωση της μόνωσης ήταν απαραίτητη. Κατάλληλη προετοιμασία για τον Χειμώνα που έρχεται. Ο χώρος εδώ και καιρό λειτουργεί με την ευθύνη του Δήμου Καβάλας. Αυτός έκανε και συνεχίζει τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

 


 

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε χθες τις Κρηνίδες και για να πάρει τη δική του, την προσωπική του ρεβάνς. Πέραν του ότι ανακοίνωσε- επιτέλους- το πολυσυζητημένο έργο ανακαίνισης του Γυμνασίου Λυκείου, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν δήλωσε ότι τους είχε όλους ενημερώσει. Όλους όσους τον πίεζαν ή ευγενικά τον ρωτούσαν για την υπόθεση.

 

Στη σύντομη συνέντευξη του επέμενε να τονίζει την συγκεκριμένη παράμετρο. Είχε μιλήσει σε βουλευτές και δήμαρχο για το τι θα γίνει, το είχε περιγράψει συγκεκριμένα από καιρό. Χθες λοιπόν υλοποίησε επακριβώς ότι είχε υποσχεθεί κι όσοι παραπονέθηκαν ή του διαμαρτυρήθηκαν, απλώς δεν είχαν το δικαίωμα. Είτε γιατί ξέχασαν, είτε γιατί δεν ήξεραν.

 

Η διαδικασία που «ανοίγεται» δεν είναι ούτε απλή, ούτε σύντομη. Το έργο που ανακοινώθηκε χθες είναι έργο που πρέπει να ωριμάσει κι άλλο. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, τα επόμενα στάδια του έχουν ως εξής. Ο Δήμος Καβάλας επωφελείται της πρόσκλησης και καταθέτει την έτοιμη (ελπίζουμε) πρόταση του. Η πρόταση εγκρίνεται, το έργο χρηματοδοτείται. Ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζει τη διαδικασία της δημοπράτησης.

 

Το έργο θα δημοπρατηθεί ως την προσεχή Άνοιξη. Εκτός απροόπτου ανάδοχος θα υπάρξει το Καλοκαίρι κι υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται το Φθινόπωρο. Σε έναν χρόνο από τώρα. Άρα και στο καλύτερο σενάριο, το έργο στο σχολείο των Κρηνίδων θα αρχίσει ύστερα από 10 έως 12 μήνες. Ανάλογα με τη μελέτη, θα ολοκληρωθεί το πολύ σε δύο με τρία χρόνια. Ως εύκολο έργο. Αυτά τα δύο χρόνια κτλ θα πρέπει ενώ εκτελείται, να λειτουργεί και το σχολείο.

 

Όπως όλοι παραδέχονται στην περίπτωση των Κρηνίδων δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει άλλο σχολείο να φιλοξενήσει τους μαθητές για το διάστημα των εργασιών. Όπως έγινε και συνεχίζεται με το έργο στο 12ο Δημοτικό. Άρα οι εργασίες θα γίνονται σε ένα σχολείο που εκτός από εργοτάξιο θα είναι και σχολείο.

 

Χθες έγινε το δύσκολο. Υλοποιήθηκε ο βασικός στόχος. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε υπομονή, τη γνωστή υπομονή με τα δημόσια έργα. Σημειώνουμε ότι όλη την εβδομάδα στο ίδιο σχολείο θα συνεχιστούν τα λεγόμενα «μερεμέτια», πρωτοβουλία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Παρεμβάσεις που λύνουν κάποια βασικά προβλήματα, παρεμβάσεις που πρέπει να τελειώσουν την Παρασκευή μιας και το σχολείο τη Δευτέρα λειτουργεί.

 

Κακά τα ψέματα. Η εκκρεμότητα με το σχολείο των Κρηνίδων ήταν πολλά ακόμη. Βασικά ήταν ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει χθες. Ταυτόχρονα ήταν μια καλή αφορμή για κριτική, την οποία την εκμεταλλεύτηκαν άριστα (και με τον τρόπο τους) οι γνωστοί λαϊκιστές των … τάμπλετ. Ήταν επίσης μια άριστη αφορμή για τους γονείς των μαθητών του Αμυγδαλεώνα να επιδιώξουν να στείλουν τα παιδιά τους σε Λύκειο της πόλης και όχι των Κρηνίδων.

 

Αυτή η πολύπλευρη πίεση είχε το δικό της ενδιαφέρον. Τέλειωσε χθες με τον γνωστό και προαναφερθέντα τρόπο. Με μια συγκεκριμένη υπόσχεση. Με μια μακρά διαδικασία που μόλις τώρα ξεκινά. Κι επειδή το σχολείο χρειάζεται και άμεση φροντίδα, το δημοτικό συνεργείο καλό είναι να κάνει όσα περισσότερα μπορεί. Όλα τα άλλα αφορούν το χρονικό διάστημα των επόμενων μηνών ή και ετών.

 

Με προχθεσινή ανάρτηση του ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης στηρίζει απόλυτα την επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Χρήστου Στυλιανίδη. Συμφωνεί και με το παραπάνω με το πρόσωπο που θα ορκιστεί νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Λαζαρίδης συνοδεύει αυτό το μικρό και ουσιαστικό κείμενο της ανάρτησης με φωτογραφία του με τον κ.Στυλιανίδη.

 

Προς το τέλος του μήνα θα επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο της Καβάλας. Το σενάριο λειτουργίας του την προσεχή Δευτέρα (13/9) δεν φαίνεται να «βγαίνει». Η συντήρηση των εγκαταστάσεων συνεχίζεται και η προσπάθεια να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του το ίδιο.

 

Η μεγάλη φωτεινή ταμπέλα του Δήμου Καβάλας στον κόμβο Φαλήρου εδώ και αρκετές μέρες δεν λειτουργεί. Όσα δείχνει αφορούν τη βλάβη που αντιμετωπίζει. Ο κόσμος περνά και βλέπει τα … ακαταλαβίστικα, ελπίζει ότι αφού δεν τη διορθώνουν τουλάχιστον ας την σβήσουν. Ας πάψει να λειτουργεί.

 

Ο επικεφαλής της εταιρίας ΔΕΔΑ ΑΕ κ. Τσάκας επανήλθε με δηλώσεις του για το έργο του οικιακού φυσικού αερίου. Αυτό της Καβάλας είπε, θα ξεκινήσει σύντομα. Ανάδοχοι υπάρχουν κι έτσι περιμένουμε να εγκατασταθούν για να αρχίσει το νέο σκάψιμο. Κατά τον κ. Μάριο Τσάκα το συγκεκριμένο έργο θα αρχίσει εντός του μηνός. Κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και ως προς το απαραίτητο βαλβιδοστάσιο του ΔΕΣΦΑ στο Χαλκερό. Αν και δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα, τις προάλλες επισκέφθηκαν το Χαλκερό εκπρόσωποι της συγκεκριμένης επιχείρησης. Χωρίς την προαναφερθείσα εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει το οικιακό φυσικό αέριο στην Καβάλα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης