μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οργασμός δουλειάς στην κατασκευή των μετωπικών διοδίων στο ύψος της διασταύρωσης του Χαλκερού, στην Εγνατία Οδό (ανατολική είσοδος- έξοδος Καβάλας). Απόδειξη ότι εκεί που θέλει, η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι αποτελεσματική. Θα ήταν καλό αν έδειχνε τον ίδιο ζήλο και στην εκκρεμότητα της πεσμένης γέφυρας…

 


 

Δύο συνεντεύξεις τύπου δόθηκαν χθες το πρωί στην Καβάλα. Στην τοπική ΝΔ και στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων. Τα θέματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Κοινή συνισταμένη η μεγάλη επιθυμία των συγκεκριμένων ανθρώπων να επανέλθουν στην κανονικότητα τους. Εκεί που βρίσκονταν πριν την πανδημία. Χθες τόσο η τοπική ΝΔ όσο και το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας δεν πρόβαλαν μόνο τη δραστηριότητα τους. Πρόβαλαν και τόνισαν την απόφαση τους όλα (όσα τους αφορούν) να ξαναγίνουν όπως πρώτα. Το μεν Λύκειο στις εκδηλώσεις πολιτισμού, η δε ΝΔ Καβάλας στην προβολή όσων κάνει παράταξη. Και η Κυβέρνηση.

 

Ειδικά η συνέντευξη τύπου της ΝΔ Καβάλας θύμιζε παλιές καλές εποχές. Άπαντες φορούσαν τη μάσκα τους αλλά ήταν άπαντες παρόντες. Τα συνεπή κομματικά στελέχη. Οι έχοντες κάποια μικρή ή μεγάλη εξουσία, αυτοί που έχουν μπόλικη φιλοδοξία. Μαζί με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους. Ήταν μια κομματική συνάντηση όπως παλιά, με τους δημοσιογράφους παρόντες και τις «παράπλευρες» συζητήσεις για ένα σωρό ασήμαντες λεπτομέρειες το ίδιο.

 

Όλοι θέλουν το αυτονόητο. Να επανέλθουν. Το δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία. Οι χθεσινές συνεντεύξεις τύπου με τις οποίες ασχοληθήκαμε είναι δύο ακόμη παραδείγματα. Υπάρχουν και άλλα. Πολλά. Κι ενώ οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν και προσέχουν (τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κτλ), ανακαλύπτουν ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν μεν αλλά δεν είναι καθόλου απλά δε.

 

Τα καμπανάκια ακούγονται κάθε τόσο δυνατά στα αφτιά μας. Μπερδεύονται με τις φήμες και ακυρώνουν την όποια αισιοδοξία. Οι άτιμοι οι αριθμοί… Επιμένουν κι αυτοί κι είναι μεγάλοι. Λες και παρακολουθούμε ένα ντέρμπι. Από τη μια η ομάδα όσων θέλουν πίσω την ελευθερία τους κι από την άλλη ο κορωνοϊός. Προς το παρόν το ματς εξελίσσεται ισόπαλο αλλά η συγκεκριμένη ισοπαλία δεν ικανοποιεί καμία πλευρά. Και οι δύο παλεύουν για τη νίκη…

 

Αχόρταγος ο κορωνοϊός. Ζητά κι άλλους ασθενείς, κι άλλους ηττημένους από τα συμπτώματα και τις συνέπειες του. Οι άνθρωποι ανασκουμπώνονται, ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών και κάνουν την μία επίθεση πίσω από την άλλη. Μα γκολ δεν μπαίνει! Το ντέρμπι συνεχίζεται κι όσο οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, τόσο οι ελπίδες μας μεγαλώνουν. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα τον κερδίσουμε και θα τον στείλουμε οριστικά σπίτι του. Εκεί απ’ όπου μας ήρθε.

 

Για την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών ειπώθηκαν πολλά. Πάρα πολλά. Περιέργως τώρα που το επενδυτικό σχέδιο βρίσκει το δρόμο του, επικρατεί μια γενικότερη και περίεργη ησυχία. Υπήρξαν, ως συνήθως, αυτοί που πανηγύριζαν όταν το επενδυτικό πλάνο είχε εμπόδια και καθυστερούσε. Σώπασαν τελευταία. Οι δε υποστηρικτές της επένδυσης είναι τόσο απογοητευμένοι από την καθυστέρηση που μάλλον δεν έχουν διάθεση να χαρούν. Να χαρούν γιατί; Για το αυτονόητο;

 

Μια άλλη ίδια ιστορία- ή μήπως ακόμη χειρότερη;-  είναι αυτή της επένδυσης Γεωργούλια στο κεντρικό λιμάνι. Κι αυτή η επένδυση έλαβε όλες τις προβλεπόμενες άδειες. Ετοιμάστηκε και τελευταία στιγμή ένα… αόρατο χέρι την σταμάτησε. Πασχίζει ο επενδυτής μα το ένα εμπόδιο διαδέχεται το άλλο. Θαρρείς και κάποιος έκανε μαγικά. Οι εγκρίσεις έγιναν αρνήσεις. Κι οι χαρές για την υλοποίηση του πλάνου μετατράπηκαν σε θυμό. Μη τυχόν και προχωρήσει ο άνθρωπος….

 

Κι αυτή η επένδυση θα βρει την άκρη και τον στόχο της. Θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο απ’ όλες αλλά στο τέλος θα δικαιωθεί. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα οργανωμένο κράτος. Με νόμους, διαδικασίες κτλ. Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε … «ζούγκλα». Αλλά ακόμη και σε μια «ζούγκλα», ακόμη κι εκεί αυτός που προτείνει ανάπτυξη κάποια στιγμή δικαιώνεται…

 

Σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 προβλήθηκε χθες η νέα πανελλήνια επιτυχία του Καβαλιώτικου σκακιού. Ο μικρός πρωταθλητής Ελλάδας Διονύσης Μερκουρόπουλος έδωσε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις. Η δουλειά που γίνεται στο σκάκι της Καβάλας είναι τέτοια που συνεχώς προκύπτουν νέες επιτυχίες και νέοι πρωταθλητές. Να τα βλέπουν αυτά όσοι ακούν για το σκάκι και «βγάζουν» σπυριά. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι!

 

Η δωρεά σε σχολεία, κοινωνικές δομές και οικογένειες της περιοχής που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Ενεργειακή Αιγαίου δείχνει- μεταξύ άλλων- και την απόφαση της να συνεχίσει στον Πρίνο και την Καβάλα; Κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε.

 

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Τετάρτη ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας γιατρός κ. Αλέξης Πολίτης. Όπως αντιλαμβανόμαστε θα επισκεφθεί διάφορα υπουργεία, θα έχει επαφές και συναντήσεις για θέματα της περιοχής. Η επίσκεψη Πολίτη στην Αθήνα δεν είναι τυχαία.

 

Μια τουριστική περιοχή όπως η δική μας πρέπει να ενδιαφέρεται για οτιδήποτε έχει σχέση με τη συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης. Ακόμη και για αυτά που αφορούν καταστάσεις που περιγράφονται ως «υπέρ τουριστικές». Εννοούμε όσα αποφασίζονται αυτήν την περίοδο και αφορούν τη Βενετία. Εκεί λοιπόν η υπερβολή του τουρισμού διαπιστώθηκε ότι κάνει κακό. Λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της τουριστικής κίνησης ή και περιορισμού της! Συγκράτηση της προκειμένου να μην ενοχλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι.

 

Τέτοια παράπονα (μονίμων κατοίκων τουριστικών περιοχών) υπάρχουν μάλλον μόνο στη Βενετία. Πάντως περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά υπάρχουν κι άλλες. Απλώς η Βενετία έχει πάρα πολύ τουρισμό σχεδόν όλο το χρόνο. Κι αυτό προκαλεί, όπως καταλαβαίνουμε, ποικίλα προβλήματα.

 

Η Καβάλα και η Θάσος δεν μπορούν να συγκριθούν με τη Βενετία. Με τίποτα. Η Καβάλα και η Θάσος έχουν άλλες παρόμοιες υπερβολές που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η ακρίβεια του τουριστικού προϊόντος είναι η πρώτη. Ο υπέρ επαγγελματισμός σε τουριστικές περιοχές (κατά την καλοκαιρινή περίοδο) είναι η δεύτερη. Αλλά ακόμη κι αυτό το περιστατικό των Αμμολόφων, πυροβολισμοί σε μπιτς μπαρ, δεν είναι αποτέλεσμα ενός κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού περί της τουριστικής κίνησης;

 

Η τουριστική ανάπτυξη του Ν. Καβάλας θα έρθει ομαλότερα εφόσον αυτοί που επενδύουν, επενδύουν λογικά. Με μέτρο και συγκεκριμένο ρεαλιστικό στόχο. Η μετατροπή όλης της Θάσου σε airbnb, η τεράστια αύξηση κλινών και τιμών μπορεί και να δημιουργήσει κακές εντυπώσεις. Γιατί με τον τουρισμό δεν μπορείς να παίζεις… Κάποια στιγμή κινδυνεύεις να εκτεθείς και μετά να μείνεις χωρίς κόσμο…

 

Σε χρονικό διάστημα μιας περίπου εβδομάδας το γυμνάσιο λύκειο των Κρηνίδων έγινε αγνώριστο. Η αλλαγή οφείλεται κυρίως στο εξωτερικό βάψιμο του κτιρίου που φυσικά δεν λύνει τα βασικά εσωτερικά προβλήματα. Είναι ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας, μια καλή αρχή.

 

Αν ο Δήμος Καβάλας δεν πήγαινε στο σχολείο τελευταία ώρα, φυσικά θα είχε καταφέρει ακόμη περισσότερες αλλαγές και βελτιώσεις. Κι αν πήγαινε συστηματικά δεν θα χρειάζονταν να περιμένει το έργο των 3κ ευρώ. Σιγά σιγά θα τα είχε καταφέρει μόνος του. Κι αν όχι παντού, σε αρκετές από τις ατέλειες και εκκρεμότητες του κτιρίου. Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει πόσο λείπουν από την αυτοδιοίκηση τα έργα που κάποτε ήταν πολλά και περιγράφονταν ως έργα «αυτεπιστασίας». Σήμερα ο Δήμος Καβάλας έχει ελάχιστους εργάτες- οικοδόμους, κι όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία δεν προσλαμβάνει κι άλλους. Ούτε καν εποχιακούς.

 

Διαβάστε επίσης