• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για λόγους που εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, φέτος το Φθινόπωρο η εστίαση στην πόλη μας δεν έχει ειδήσεις. Δεν υπάρχουν νέες επιχειρηματικές κινήσεις και υπό προετοιμασία νέα μαγαζιά. Ο κορωνοϊός έβαλε το χεράκι του για αυτό… Εκτός από το κατάστημα πρώην «Δωδώνη» στην παραλία. Δεν επαναλειτούργησε με το τέλος της καραντίνας τον Μάη, ήταν κλειστό όλο το Καλοκαίρι. Τώρα υπάρχει κινητικότητα στο χώρο. Προετοιμασίες. Στη θέση της «Δωδώνης» (ποιος αλήθεια δεν την ήξερε;) θα λειτουργήσει μια ίδια επιχείρηση εστίασης. Καφές, ποτό, παγωτό και γλυκά. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια. Καλό Χειμώνα σε όλους, με την εστίαση σε λειτουργία!

 


 

Κατά το διάστημα της επίσκεψης του στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία ακόμη φορά σαφές ότι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα. Είπε (απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου) ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι πρώτα θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, αμέσως μετά οι τοπικές. Δημοτικές και περιφερειακές.

 

Για Δήμους όπως της Καβάλας, όπου η ΝΔ ψάχνει νέο υποψήφιο δήμαρχο, θα είναι δύσκολο αυτός να βρεθεί και να ανακοινωθεί έγκαιρα. Πριν τις εθνικές εκλογές. Άρα η εκκρεμότητα που υπάρχει σήμερα μάλλον θα συνεχιστεί καιρό ακόμη. Θα παρακολουθούμε την ίδια κατάσταση όπου πολλοί θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. Ισχυρές οι πιέσεις τους αλλά το κόμμα θα περιμένει. Για αυτό άλλες θα είναι οι προτεραιότητες…

 

Διαβάσαμε με προσοχή τις ανακοινώσεις όλων σχεδόν των αιρετών σχετικά με την πρόσφατη επαναλειτουργία των σχολείων. Ο βουλευτής κ. Μακάριος Λαζαρίδης συνέδεσε αμέσως την εκπαιδευτική διαδικασία με την εμβολιαστική διαδικασία. Κανείς άλλος δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος υπέρ του εμβολιασμού. Το τίμημα το πληρώνει ο κ. Λαζαρίδης καθώς έγινε αμέσως κόκκινο πανί για τους γνωστούς –ντόπιους- και λίγους (αλλά φανατικούς)  αντιεμβολιαστές…

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προχθές Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, στο Νομό Καβάλας έγιναν 442 εμβόλια. Είναι ρεκόρ εμβολιασμών σε μία μέρα για τον μήνα Σεπτέμβρη. Την ίδια μέρα τα 269 εμβόλια πρώτης δόσης στο Ν. Καβάλας είναι πολύ κοντά στο ρεκόρ εμβολίων πρώτης δόσης του Σεπτέμβρη.

 

Εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Δράμας έκανε τελικά το εμβόλιο κι έτσι επανήλθε στην εργασία του. Στο ΕΚΑΒ Καβάλας οι 12 συνολικά αρνητές επιμένουν στην άρνηση τους. Δειλά δειλά φέρονται να εμβολιάζονται και να επιστρέφουν στην εργασία τους κάποιοι από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που ήταν σε αναστολή εργασίας.

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας, προχθές, ο ΔΕΔΔΗΕ έκλεισε προσωρινά τμήμα της οδού Χ. Τρικούπη στη συνοικία του Άη Γιάννη. Αντικατέστησε κολώνα του δικτύου του. Έπρεπε να το κάνει. Η κολώνα είχε γύρει, ακούμπησε και στηρίζονταν σε πολυκατοικία! Όσοι διαμένουν σε αυτήν φοβήθηκαν και δίκαια ζήτησαν επίλυση του προβλήματος. Όπως και έγινε.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας περιοδεύει από το πρωί σήμερα και ως το βράδυ (τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση στις 10 σήμερα το βράδυ) στους Νομούς Έβρου και Ξάνθης. Μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί τα δύο Επιμελητήρια, θα μιλήσει με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων κτλ. Περιμένουμε τα νέα με ενδιαφέρον. Άραγε οι συνομιλητές του θα θέσουν ζητήματα και αιτήματα μόνο για τη Θράκη, ή θα σκεφθούν και την Ανατολική Μακεδονία;

 

Η πρόσφατη εμπειρία και προϊστορία λύνει την απορία. Αμέσως. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορείς της Θράκης ασχολούνται μόνο με τη Θράκη και ξεχνούν όλα τα άλλα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η στάση που κράτησαν με αφορμή την κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Θράκη. Μια επιτροπή της οποίας η τύχη αγνοείται… Όταν ωστόσο είχαν την ευκαιρία, όλοι αυτοί οι… φίλοι της Καβάλας και της Δράμας, ξέχασαν αμέσως και τις δύο περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Το ίδιο θα πράξουν σήμερα, έχοντας απέναντι τους τον κ. Σταϊκούρα.

 

Η επόμενη ερώτηση για την επίσκεψη του Υπουργού αφορά την επιλογή, την απόφαση του να επισκεφθεί δύο νομούς της Θράκης και κανέναν της Ανατολικής Μακεδονίας. Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση. Ο κ. Υπουργός είναι κι αυτός θύμα της γνωστής νοοτροπίας. Όπου η περιφέρεια που θα επισκεφθεί έχει και Ανατολική Μακεδονία μα στην ουσία μόνο Θράκη. Εμείς λοιπόν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα, είτε είναι σπουδαία. Είτε όχι.

 

Χθες η ιστοσελίδα Capital.gr ανάρτησε ένα πανηγυρικό για τη Θράκη κείμενο, τίτλος του οποίου ήταν « Οι επενδύσεις απογειώνουν τη Θράκη». Αξίζει να το βρείτε και να το διαβάσετε. Σε όλο σχεδόν το κείμενο η… απογείωση της Θράκης συνδέεται με την Καβάλα. Με το λιμάνι της Καβάλας, με τη σιδηροδρομική Εγνατία κτλ. Κάπως έτσι αυτός που έγραψε το κείμενο ναι μεν … απογειώνει τη Θράκη αλλά είναι σαφές ότι η … απογείωση στηρίζεται και στην Ανατολική Μακεδονία.

 

Πολύ καλά έπραξε η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κι αντικατέστησε πρόσφατα τις δύο ελληνικές σημαίες στην κεντρική πύλη του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είχαν γίνει κουρέλι και οι δύο. Τώρα σειρά έχει η γενικότερη περιποίηση της πύλης ώστε να υποδέχεται με την σωστή εικόνα φοιτητές- καθηγητές και άλλους επισκέπτες. Έχει αποφασιστεί η αντικατάσταση και της συρόμενης πόρτας εισόδου αλλά αυτό έγινε προ μηνός. Ελπίζουμε η νέα και πιο όμορφη εικόνα της κεντρική πύλης να υπάρξει όταν πρέπει. Όταν αρχές Οκτώβρη φθάσουν στην Καβάλα για εγκατάσταση οι νέοι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ.

 

Συνεχίζει και θα συνεχίσει όσο περισσότερο μπορεί τις προβολές ταινιών ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος. «Ήταν να σταματήσουμε αυτές τις ημέρες αλλά τώρα που φτιάχνει ο καιρός θα συνεχίσουμε. Ως το τέλος του μήνα» μας είπε εκπρόσωπος της Στέγης και της υπεύθυνης για τη λειτουργία του Ζέφυρου, Κινηματογραφικής Λέσχης. Σπάνια ο μοναδικός καλοκαιρινός κινηματογράφος της Καβάλας αποφασίζει και παρατείνει τη λειτουργία του ως το τέλος Σεπτέμβρη. Βασικός παράγοντας της απόφασης, τι άλλο; Ο καιρός. Καλός καιρός σημαίνει προβολή ταινιών στο Ζέφυρο…

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκλογική γενική συνέλευση του συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας. Ο κ. Παναγιώτης Φώτου απουσιάζει, μάλλον αποχώρησε από το σύλλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ πιθανή επόμενη πρόεδρος είναι η κ. Μαρδύρη. Μακάρι επί των ημερών της ο σύλλογος να αφήσει πίσω του τα πρόσφατα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπισε.

 

Παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια η θητεία του Δημήτρη Ρέμμου ως διοικητή στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του «Ασημακοπούλου». Σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε χθες. Είναι απόφαση του αρμόδιου υπουργείου. Αφορά και τους 26 διοικητές ίδιων δομών σε όλη την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές η προσπάθεια του κ. Ρέμμου κρίνεται θετική. Προσπαθεί συνεχώς να λύνει πολλά και διάφορα προβλήματα ενώ αναπτύσσει στενότερες σχέσεις μεταξύ της δομής με της τοπικής κοινωνίας.

 

Συμπολίτης που ενημερώθηκε για το πρόβλημα στο ύψωμα Βασιλάκη, κομμένα ξερά κλαδιά δέντρων ξεχασμένα στο δάσος και κοντά στο δρόμο, μας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:  «Επειδή η κάθε υπηρεσία θα λέει τα δικά της σε προφορικό επίπεδο και θα κοροϊδεύουν αλλά το κυριότερο θα θέτουν σε κίνδυνο ένα ολόκληρο δάσος και μία ολόκληρη πόλη, γιατί ο Δήμος Καβάλας που μπορεί να επικαλεστεί έννομο συμφέρον, οι βουλευτές της πόλης για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός δεν πάνε όλοι μαζί στον εισαγγελέα για να καταθέσουν μήνυση κατά πάντως υπεύθυνου ζητώντας μάλιστα το κατεπείγον της υπόθεσης; Ο εισαγγελέας μάλλον μόνο με τέτοιο τρόπο θα κινηθεί διότι θα μπορούσε και αυτεπάγγελτα να ενεργήσει αλλά μάλλον δεν ενημερώθηκε».

Διαβάστε επίσης