μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία προχθεσινή από το ευρισκόμενο σε λειτουργία 6ο Λύκειο Καβάλας. Όπως φαίνεται σε αυτήν, τα περισσότερα παράθυρα των τάξεων είναι ανοιχτά κι αυτές αερίζονται όπως προβλέπεται. Αερίζονται συνεχώς. Με αυτές τις συνθήκες έκλεισαν τα σχολεία τον Ιούνιο, με ανοιχτά παράθυρα ξαναλειτούργησαν προχθές Δευτέρα. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες τα ανοιχτά παράθυρα θα διατηρηθούν ακόμη κι όταν έρθει ο Χειμώνας. Ίσως τότε λιγότερο αλλά θα υπάρχουν. Μπας και ο καθαρός αέρας βοηθήσει να αποφύγουμε τα χειρότερα στα σχολεία του Νομού Καβάλας. (Ανοιχτά είναι τα παράθυρα και στο δικαστήριο, στις συνεδριάσεις του Μονομελούς κτλ. Εκεί μάλιστα εκτός από τα παράθυρα είναι ανοιχτές και οι πόρτες των αιθουσών).

 


 

Τόσο καιρό εντός της πανδημίας, έχουμε αποκτήσει την απαραίτητη και προβλεπόμενη εμπειρία. Ξέρουμε καλά τι μας γίνεται. Βοηθούν σε αυτό οι αριθμοί, οι οποίοι ποτέ δεν κάνουν λάθος. Υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν ξαφνιάστηκε χθες το μεσημέρι που η ΠΕ Καβάλας «κοκκίνησε». Ήταν κάτι απολύτως αναμενόμενο. Ταιριάζει δε η λαϊκή φράση «καλώς το κι ας άργησε». Όντως άργησε το συγκεκριμένο «κόκκινο». Άργησε τόσο πολύ που πλέον νομίσαμε ότι το είχαμε αποφύγει…

 

Αμ δε. Τα 80 και πλέον κρούσματα της Τρίτης (προχθές) αφύπνισαν τους ειδικούς. Αυτοί είδαν πιο προσεκτικά την περίπτωση μας και την χρωμάτισαν κατάλληλα. Πάνω που όλοι πιστέψαμε ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα…

 

Η βασική ερώτηση είναι η εξής: Για πόσο καιρό θα είναι «κόκκινη» η Καβάλα; Σε αυτήν δεν υπάρχει απάντηση. Όλα θα εξαρτηθούν και πάλι από τους αριθμούς. Οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν μεγάλοι. Οι ειδικοί είναι γενικώς απαισιόδοξοι. Παρά τα μέτρα, παρά τους εμβολιασμούς. Εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα «εκτοξευτούν» λόγω της λειτουργίας των σχολείων. Αυτή η εκτίμηση μπορεί και να σημαίνει (για την ΠΕ Καβάλας) «κόκκινο» διαρκείας… Μεγάλης μάλιστα.

 

Με μια πρώτη ανάγνωση τα μέτρα που θα ισχύουν δεν είναι δα και τα χειρότερα του κόσμου. Πλήττουν ωστόσο την εστίαση, επηρεάζουν τη νεολαία και «νεκρώνουν» την Καβάλα. Η οποία θα κατεβάζει διακόπτες στη 1 κάθε βράδυ. Αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Ένα σωρό κόσμος διανυκτερεύει και διανυκτερεύει βγάζοντας μεροκάματο από αυτούς που διασκεδάζουν μέχρι αργά. Η διασκέδαση επηρεάζεται και μαζί της επηρεάζονται πολλά ακόμη.

 

Ερώτηση δεύτερη: Υπάρχουν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών στις περιοχές με «κόκκινο»; Η απάντηση είναι αρνητική. Τα μέτρα στήριξης πρέπει μάλλον να τα ξεχάσουμε καθώς το κρατικό ταμείο είναι άδειο. Τώρα το κράτος μαζεύει χρήματα. Μόνο μαζεύει. Άρα το συγκεκριμένο «κόκκινο» θα μας έρθει σκέτο. Χωρίς καμία απολύτως παρηγοριά.

 

Η απαισιοδοξία για τη διάρκεια του «κόκκινου» στηρίζεται επίσης σε πραγματικά περιστατικά, σε αληθινές καταστάσεις. Εδώ και έναν μήνα τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας αυξάνονται και είναι πολλά. Ίσως και παραπάνω από μήνα. Κι ενώ περιμέναμε μια κάμψη και διόρθωση της κατάστασης, αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμη και χθες οι αριθμοί ήταν τουλάχιστον δύσκολοι. Μεγάλοι. Μόνο στην ΠΕ Καβάλας. Πουθενά αλλού στην ΑΜΘ. Αυτό δείχνει ότι μπλέξαμε. Και δύσκολα θα ξεμπλέξουμε…

 

Το «φάρμακο» σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα ίδιο. Υπομονή. Βάλτε κοντά της την επιμονή (στην τήρηση των μέτρων). Προσθέστε και την εμβολιαστική διαδικασία. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι προχθές Τρίτη έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Αυτή η προσέλευση μας δίνει μια ελπίδα. Χρειάζεται γενική προσπάθεια, προσαρμογή και να επικεντρωθούμε στον στόχο μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε…. χρώμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Στην πόλη της Καβάλας ήταν χθες ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Προέρχονταν από τη Δράμα. Την επισκέφθηκε λόγω του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Εδώ ήρθε για άλλα… Η συνεργασία του με τους εκπροσώπους του Δήμου δείχνει ότι υπάρχει μια προοπτική. Μια βάση συνεργασίας και στήριξης. Δυστυχώς δεν είναι κάτι άμεσο. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να γίνουν πράξη όσα χθες φαίνεται να συμφωνήθηκαν.

 

Στο μεταξύ εντός της δημοτικής καπναποθήκης εξελίσσεται η προσπάθεια να συντηρηθεί το ξύλο και να εξαφανιστεί το ενοχλητικό μικρόβιο (το έντομο) που το «τρώει». Πάει καλά το εγχείρημα και σύντομα η καταπολέμηση τελειώνει. Επιτυχώς. Για να δούμε το πολιτιστικό κέντρο να λειτουργεί φαίνεται ότι θα χρειαστεί να κάνουμε κι άλλη υπομονή. Εντός του έτους φαίνεται αδύνατο…

 

Συνεδριάζει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με μια ακόμη εύκολη και μικρή ημερήσια διάταξη. Αυτό σημαίνει τα γνωστά. Η αντιπολίτευση θα επωφεληθεί, θα ρωτήσει και θα κάνει κριτική. Όλα δείχνουν ότι θα συζητηθεί εκ νέου το έργο στο σχολείο των Κρηνίδων. Αυτό που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή και χθες ανακοινώθηκε (ότι κατατέθηκε η πρόταση στην Περιφέρεια ΑΜΘ) από πλευράς Δήμου Καβάλας.

 

Κάποιοι συγκεκριμένοι, όπως γράφαμε και προχθές, δεν θέλουν να το σχολιάσουν θετικά. Ούτε και να το ψηφίσουν. Αναζητούν και βρίσκουν κατάλληλες δικαιολογίες. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν ξαφνιάζεται κανείς. Συνεχώς αποφεύγουν να ψηφίζουν δημοτικά έργα καθώς θεωρούν ότι η εκτέλεση (ή έστω η ωρίμανση) των έργων ευνοεί τη διοίκηση.

 

Αστείο φαίνεται επίσης το ότι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αρνούνται να καταθέσουν αντίγραφο της βεβαίωσης εμβολιασμού τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Πολύ αστείο. Λες και αυτό το αντίγραφο το ζητά κάποιος άσχετος ή κάποιος που δεν έχει λόγο να το κάνει κι απλώς επιδιώκει το κουτσομπολιό… Το συγκεκριμένο έγγραφο θα ζητηθεί κι άλλες φορές. Σε πολλές και διάφορες δραστηριότητες τους. Εκεί θα το προσκομίσουν, στον Πεφάνη όχι…..Για γέλια άραγε ή για κλάματα;

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη που οριστικοποίησε τη συμμετοχή της στην έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας, τη γνωστή  KavalaExpo 2021. Υπάρχουν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για τις λεπτομέρειες του περιπτέρου, την παρουσία εκπροσώπων της ίδιας Περιφέρειας στην έκθεση κτλ. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η συμμετοχή στην έκθεση της Καβάλας αφορά ποσό 5.000 ευρώ περίπου.

 

Σε σχέση με χθεσινό σχόλιο της στήλης περί του συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου και του πρώην προέδρου κ. Παναγιώτη Φώτου, ο κ. Φώτου μας διόρθωσε. Δεν αποχώρησε μας είπε από τον σύλλογο και σκοπεύει να βοηθήσει το νέο διοικητικό του συμβούλιο. Και πολύ καλά θα κάνει.

 

Αύριο Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη κλείνει όπως φαίνεται η τράπεζα Πειραιώς στα Λιμενάρια της Θάσου. Το κλείσιμο του καταστήματος έλαβε δύο τουλάχιστον φορές αναβολή, αυτή την φορά δεν θα υπάρξει αλλαγή της απόφασης. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Το Καλοκαίρι πέρασε, οι τουρίστες έφυγαν από τη Θάσο κι έτσι το κατάστημα έχει έναν ακόμη λόγο να κλείσει. Κι οι πολίτες – μόνιμοι κάτοικοι της νότιας Θάσου- ας μάθουν να εξυπηρετούνται από το ΑΤΜ και το web banking.

 

Γρήγορα αντανακλαστικά του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Χθες το μεσημέρι που ανακοινώθηκε το «κόκκινο» στην ΠΕ Καβάλας, προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, πριν από λίγο η περιφερειακή ενότητα Καβάλας μπήκε στις κόκκινες επιδημιολογικά περιοχές. Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Πλην εστίασης δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αλλαγή στη λειτουργία των καταστημάτων. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε».

 

Διαβάστε επίσης