μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν είναι είδηση η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται (και) το δάσος της Παναγούδας. Η μεγάλη αυτή περιοχή δεν έχει την φροντίδα που αξίζει ενώ οι εξορμήσεις που συνήθως γίνονται είναι εθελοντικές κι αφορούν μόνο θέματα καθαριότητας. Τίποτα άλλο. Το δάσος αξίζει μιας μεγαλύτερης, ειδικής προσοχής από αυτούς που ξέρουν. Σε ένα σημείο του μάλιστα ένα τουλάχιστον πεύκο είναι έτοιμο να πέσει! Έγειρε επικίνδυνα και σταμάτησε πάνω σε άλλο δέντρο. Όλα αυτά ενώ ακριβώς από κάτω από τα συγκεκριμένα πεύκα βρίσκεται κιόσκι στο οποία συχνά συγκεντρώνονται άνθρωποι! Ας γίνει τουλάχιστον αυτό. Να κοπούν τα επικίνδυνα δέντρα της Παναγούδας. Κι αυτό ωστόσο μοιάζει πολύ δύσκολο…

 


 

Οι περισσότεροι τοπικοί παράγοντες έλεγαν χθες ότι για αυτούς ήταν αναμενόμενο το «κόκκινο» της ΠΕ Καβάλας. Εξηγούσαν το λόγο κι όλοι αναφέρονταν στον ίδιο. Στην αύξηση των κρουσμάτων σχεδόν ένα μήνα τώρα. Αυτό σημαίνει ότι από την προχθεσινή εξέλιξη δεν ξαφνιάστηκε κανείς. Μα κανείς. Αντίθετα υπήρχε έκπληξη από το ότι χθες ακόμη και νωρίς το απόγευμα δεν ξέραμε τίποτα για τις συνέπειες. Συνεχίζαμε να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις μα αυτές αργούσαν αρκετά. Δημιουργώντας έναν εύλογο εκνευρισμό. Μια αμηχανία και ένα αδιέξοδο ειδικά στον κλάδο της εστίασης.  Οι άνθρωποι ήθελαν να προγραμματίσουν τη διαφορετική λειτουργία των επιχειρήσεων τους μα δεν μπορούσαν…

 

Νωρίς χθες το πρωί έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του γιατρού Μπάμπη Παπαϊωάννου. Ένας άνθρωπος πάντα με το χαμόγελο. Ένας γιατρός που όλους τους εξυπηρετούσε. Ένας καλός συμπολίτης. Έφυγε από τη ζωή νωρίς, σε ηλικία μόνο 66 ετών. Ο Μπάμπης Παπαϊωάννου ήταν του ιδιωτικού τομέα αλλά και ιδιαίτερα αγαπητός σε πολλούς Καβαλιώτες. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στην Πρωινή χθες το πρωί, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ρωτήθηκε και για τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ Καβάλας. Τέθηκαν υπόψη του οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ, ο Μπάμπης Δράκος και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (εκπαιδευτικός και διευθυντής Πρωτοβάθμιας). Ο κ. Πασχαλίδης απάντησε «μουδιασμένα» και πολύ προσεκτικά. Και οι δύο, είπε, έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι πρόεδροι. Κι όταν η ερώτηση επανήλθε, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να εκφραστεί υπέρ κάποιου. Έκπληξη. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα θα περίμεναν από τον κ. Πασχαλίδη να δηλώσει στήριξη στον κ. Δράκο. Δεν το έκανε. Τουλάχιστον δεν το έκανε ακόμη.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες και ο εκπρόσωπος της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε αυτό να στηρίξει την ολοκλήρωση του Μουσείου Υφάσματος στη Νέα Καρβάλη. Ένα έργο που είναι ημιτελές και σε εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια! Πρόσφατα, είπε ο κ. Ιωσηφίδης, το υπό κατασκευή μουσείο επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος. Κι αυτός, τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης, υποσχέθηκε να επικαιροποιηθούν οι μελέτες προκειμένου το έργο επιτέλους να τελειώσει.

 

Θετικά σχολιάζεται η πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ο Υφυπουργός συζήτησε τοπικά έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποσχέθηκε να επανέλθει με συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό που έκανε θετική εντύπωση είναι το ότι προσήλθε στις συζητήσεις με τους τοπικούς παράγοντες απόλυτα ενημερωμένος, κατάλληλα προετοιμασμένος. Γνώριζε για τη Δ. Καπναποθήκη, για τη Μεγάλη Λέσχη και όλα τα άλλα ζητήματα που τέθηκαν υπόψη του. Το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες στο τέλος της διαδικασίας να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

 

Ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο έπαθε βλάβη χθες, ενώ βρίσκονταν στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Ακινητοποιήθηκε στο ύψος του Διοικητηρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το κέντρο της πόλης. Αμέσως σχηματίστηκε ουρά οχημάτων που έφθανε ως τον κόμβο Φαλήρου! Τυχαία περνούσαν από την περιοχή αστυνομικοί της ομάδας Δίας. Έγιναν για λίγο τροχονόμοι ώστε να διευκολύνουν την υπόλοιπη κίνηση. Μέχρι να φθάσει η πλέον αρμόδια Τροχαία Καβάλας.

 

Σε έναν άλλο δρόμο της Καβάλας, στην οδό Ομονοίας, το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ οδηγών. Λέγεται ότι διαφώνησαν για μια θέση στάθμευσης. Ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί ελαφρά. Σε μικρή απόσταση η Αστυνομική Διεύθυνση. Έτσι οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο. Μπήκαν ανάμεσα τους, συνόδευσαν και τους δύο στο Τμήμα για τα περαιτέρω. Κι ο κόσμος που ήταν τυχαία στην περιοχή, παρακολουθούσε με απορία. Να γίνουν όλα αυτά- τα αρκετά σοβαρά γεγονότα- για ένα παρκάρισμα; Εύλογη η απορία των περισσοτέρων.

 

Ο Γιάννης Μπρατάκος εξελέγη προχθές νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αθήνας. Στη θέση του Κωνσταντίνου Μίχαλου, που έφυγε νωρίς από τη ζωή. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας ευχήθηκε ηλεκτρονικά στον κ. Μπρατάκο. Με φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη Μπρατάκου στην Καβάλα. Η ανάρτηση του κ. Δέμπα αναφέρει: «Θερμά συγχαρητήρια φίλε για την εκλογή σου, στην θέση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Καλή επιτυχία στο έργο σου, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.. Είσαι γνωστής του Επιμελητηριακού θεσμού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και σου εύχομαι καλή δύναμη και πολλές επιτυχίες». Ο κ. Μπρατάκος είναι ο πιθανότερος νέος πρόεδρος στο όργανο των Επιμελητηρίων της χώρας.

 

Την προηγούμενη Κυριακή υπήρξαν δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό τύπο σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ πρόκειται να αξιοποιήσει τα ακίνητα του. Αρχή θα κάνει από την Αθήνα μα σύντομα θα αναζητήσει ιδιώτες να τους πουλήσει και τα ακίνητα στην επαρχία. Λέτε η εξέλιξη να μας αφορά; Μπορεί. Το παλιό ΙΚΑ, σήμερα ΕΦΚΑ, διαθέτει στην Καβάλα την γνωστή μεγάλη καπναποθήκη ΤΕΑΥΚΕ (στην περιοχή Καρνάγιου) αλλά και μεγάλο μέρος από το δάσος της Παναγούδας. Δεν μπορεί, ειδικά του ΤΕΑΥΚΕ η ώρα κάποια στιγμή θα έρθει…

 

Την δική της παρουσία στη ΔΕΘ είχε την Τετάρτη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά. Παλιά το γεγονός κινητοποιούσε την οργάνωση της Καβάλας που έσπευδε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της προέδρου. Προχθές λίγα πράγματα. Στην ομιλία της κ. Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από τον Ιορδάνη Χοροζίδη και τον Κωστή Σιμιτσή.

 

Ανεξάρτητος είναι από χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης. Κι άσχετα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις του, το γεγονός προκαλεί νέα «συρρίκνωση» της παράταξης του κ. Τοψίδη. Ήδη στην Κομοτηνή υπάρχουν σενάρια κι άλλων τέτοιων εξελίξεων. Τελικά μιας γενικότερης πίεσης ώστε να δρομολογηθούν σημαντικότερες εξελίξεις. Προς το παρόν ο κ. Τοψίδης αντιστέκεται. Επιμένει. Μέχρι πότε αλήθεια θα αντέξει; Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη…

 

 

Διαβάστε επίσης