• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ταυτόχρονες εκδηλώσεις χθες το πρωί, πρόβλημα για τους αιρετούς αφού δεν μπορούσαν να τις προλάβουν όλες. Στη φωτογραφία η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Την ίδια ώρα τελούνταν μνημόσυνο για τους δασοκομάντος που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό περιστατικό του 1994 (στα ορεινά της Δράμας) ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων τιμούσαν τον προστάτη τους μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

 


 

Ως Π.Ε. Καβάλας βρισκόμαστε στο «κόκκινο» εδώ και λίγες μέρες αλλά οι προγραμματισμένες συναυλίες γίνονται κανονικά. Η απορία του κόσμου είναι μεγάλη κι η απάντηση αρκετά απλή. Οι συναυλίες μπορούν να γίνονται κανονικά αφού δεν περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που απαγορεύονται. Γίνονται σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

 

Αυτό – όσο περίεργο κι αν είναι- συμβαίνει για δύο λόγους. 1) Το κράτος θέλει να μας εκπαιδεύσει ώστε να μάθουμε να ζούμε μαζί με την πανδημία. Κι ενώ αυτή είναι δίπλα μας. Σύντομα θα γίνονται κανονικά κι άλλα γεγονότα – δραστηριότητες στις «κόκκινες» περιοχές. 2)Δεν θέλει να απαγορεύσει δραστηριότητες για τις οποίες θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιδόματα. Ότι ήταν να πληρώσει, το πλήρωσε. Τώρα έχει προτεραιότητα μόνο να εισπράττει….

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής σύσκεψη στο Διοικητήριο προκειμένου υπηρεσίες και φορείς να συντονιστούν για την εφαρμογή των μέτρων του lockdown στην Π.Ε. Καβάλας. Για τη σύσκεψη υπήρξε και εκ των υστέρων μόνο μία ενημέρωση, μόνο το δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου. Εικάζουμε ότι την σύσκεψη την προκάλεσε η Π.Ε. Καβάλας επειδή έγινε σε χώρο της. Η παρουσία της αστυνομίας σε αυτήν ήταν αναβαθμισμένη, γεγονός που προκύπτει από τη συμμετοχή και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ.

 

Παραδόξως στη σύσκεψη δεν κλήθηκε και δεν έλαβε μέρος ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Εκτός σύσκεψης και ενημέρωσης ήταν δυστυχώς και οι επαγγελματίες. Οι εκπρόσωποι της εστίασης, των καφετεριών- ταβερνών κτλ. Παρά τις συγκεκριμένες απουσίες υπήρξε ουσία. Επακολούθησαν έλεγχοι σε όλο το Νομό προκειμένου να βεβαιωθεί η τήρηση των μέτρων. Δεν είναι περίεργο που το βράδυ της Παρασκευής στους πρώτους ελέγχους βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα.

 

Κι όμως, όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη τήρηση των μέτρων χωρίς καθόλου πρόστιμα. Δυστυχώς οι εμπλεκόμενοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την ουσία. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τους απασχολεί ο έλεγχος, τα πρόστιμα κτλ.

 

Η ΠΕ Καβάλας είναι στο «κόκκινο» γιατί πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Έπαιξε ρόλο το ότι το πράγμα αφέθηκε στην τύχη του, δεν υπήρξαν οδηγίες και συμβουλές. Δεν έγινε καμία προειδοποίηση. Κάπως έτσι λειτούργησε το γνωστό σύστημα και στην σύσκεψη. Να συμφωνηθούν τα βασικά ώστε εκεί που δεν «έπεσε» καθόλου λόγος, να «πέσει» η περιβόητη και περίφημη «ράβδος».

 

Ακόμη και σήμερα μπορούν, πρέπει να επανέλθουν. Με διάλογο, αλληλοενημέρωση και διαβούλευση. Να απευθυνθούν σε όσους ξέχασαν ή σκόπιμα δεν προσκάλεσαν στο ραντεβού της περασμένης Παρασκευής. Μόνο με συνεννόηση θα καταφέρουμε να τηρήσουμε τα μέτρα για να βγούμε έγκαιρα από το «κόκκινο». Αν στο θέμα δώσουμε αποκλειστική προτεραιότητα στους ελέγχους και στα πρόστιμα, τότε θα έχει γίνει μία ακόμη φορά η λεγόμενη τρύπα στο νερό!

 

Ο Δήμος Παγγαίου εγκαινίασε (μετά της απαραίτητης προβολής στα μέσα ενημέρωσης) τους πρώτους του σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπήκε και αυτός στο σχετικό … κλαμπ. Όπως κι αλλού, έτσι και στο Δήμο Παγγαίου ισχύει η ίδια παρατήρηση. Ναι μεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης αλλά δεν υπάρχουν καθόλου ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κι ούτε φαίνεται ότι στο Ν. Καβάλας θα υπάρξουν σύντομα. Ως εκ τούτου οι σταθμοί, παντού στο Ν. Καβάλας, κινδυνεύουν να μην χρησιμοποιηθούν καθόλου για το επόμενο και μεγάλο διάστημα.

 

Μια προσεκτική ανάγνωση των κρουσμάτων σε όλη την ΑΜΘ, κρούσματα των προηγούμενων ημερών, δείχνει το «κόκκινο» να έρχεται. Πλησιάζει κι άλλες ΠΕ. Ο Έβρος και η Θράκη γενικότερα θέτουν ήδη σχετική υποψηφιότητα… Το συμπέρασμα (ή η πρόβλεψη) επιβεβαιώνεται από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην ΑΜΘ το περασμένο Σάββατο. Ήταν παντού πολλά σε σημείο η ΠΕ Καβάλας να έχει από τα λιγότερα….

 

Αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο μία ακόμη υπόθεση της ΒΦΛ που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη. Η αναβολή αποφασίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δικαστήριο. Λόγω αυτής της υπόθεσης- μάλλον- υπήρξε κι η φάρσα για βόμβα. Μόνο που ο φαρσέρ δεν υπολόγισε την «εκπαίδευση» και την ετοιμότητα των αρμοδίων. Έδρασαν αμέσως, έλεγξαν το χώρο και γρήγορα έδωσαν άδεια όλοι να επανέλθουν στο κτίριο. Πλέον στην Καβάλα υπάρχει εμπειρία από πολλές προηγούμενες φάρσες κι έτσι όλα γίνονται πιο γρήγορα. Ας μη ξεχνάμε ότι η είσοδος στο δικαστικό μέγαρο ελέγχεται από αστυνομία και προσωπικό security.

 

Τους Αιγύπτιους αλιεργάτες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής τους ξέρουμε. Είναι πάντα εδώ, έχουν παράδοση δεκαετιών. Πρόσφατα αυτή άρχισε να αλλάζει. Δύο Αιγύπτιοι αλιεργάτες αγόρασαν το 49% επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι από εργάτες γίνονται ιδιοκτήτες- καπετάνιοι και έμποροι ψαριών. Καλή τους επιτυχία.

 

Η κ. Ευαγγελία Δρακονάκη ρωτήθηκε από την Πρωϊνή για τη συνεργασία της με τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη. «Ισχύει η συνεργασία. Αφορά ζητήματα Δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα. Ο κ. Λαζαρίδης βλέπω ότι είναι ορεξάτος και αποτελεσματικός. Η συνεργασία μου μαζί του θα γίνει σε εθελοντική βάση» είπε η κ. Δρακονάκη. Για τον κ. Λαζαρίδη η συγκεκριμένη συνεργασία θα είναι πολλαπλώς επωφελής. Με λίγα λόγια είναι μια πολύ σωστή πολιτική κίνηση. Και για τα δύο μέρη.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας δείχνει να ανησυχεί επειδή στην επίσκεψη Σταϊκούρα στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Τετάρτη υπήρξε υπόσχεση του Υπουργού για ένα νέο 12%. Μια επιδότηση εργασίας μόνο για τη Θράκη! Ο κ. Δέμπας ψάχνει το θέμα και την υπόσχεση. Δεν μπορεί να λάβει πληροφορίες από τον κ. Τοψίδη αφού ο συνάδελφος του (πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Έβρου) δεν ήταν στη συνάντηση με τον Υπουργό. Λόγω κορωνοϊού ήταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στο σπίτι του. Σε καραντίνα.

 

Από εκεί συνεννοούνταν για τα δελτία τύπου της παράταξης του σχετικά με την επιστολή και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Είναι σε δύσκολη θέση αφού η παράταξη του μικραίνει συνεχώς. Υπάρχουν ήδη φήμες για νέες ίδιες εξελίξεις. Μάλλον όχι στην Καβάλα. Σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

 

Προ 10ημέρου το σωματείο συνταξιούχων της ΒΦΛ έστειλε μέσω των ΕΛΤΑ Καβάλας επιστολές στα μέλη του προκειμένου για να παραστούν στη γενική συνέλευση. Οι επιστολές διαπιστώθηκε ότι είναι ακόμη στο… δρόμο! Έγινε η συνέλευση αλλά τις επιστολές δεν τις έλαβαν στην οικία τους οι συνταξιούχοι. Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε έντονα προς το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Καβάλα. Δεν είναι ο μόνος. Διαμαρτύρονται κι άλλοι για σοβαρότερα θέματα όπως π.χ. η μη έγκαιρη παραλαβή λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου κτλ.

 

Τουλάχιστον μία εβδομάδα βρίσκονται ξεχασμένα στο Πάρκο Φαλήρου περίπτερα (σπιτάκια) του Δήμου Καβάλας και κάδοι απορριμμάτων- ανακύκλωσης. Μεταφέρθηκαν εκεί για το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το φεστιβάλ έγινε, ο εξοπλισμός του Δήμου δεν επανήλθε στην αποθήκη. Ελπίζουμε το διάστημα που έμειναν στο Πάρκο όλα αυτά να μην υπέστησαν ζημιές, ούτε να υπήρξαν απώλειες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης