μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια εβδομάδα πέρασε από την πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης ρούχων και στις συνοικίες. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, οι κάδοι έγιναν ήδη στόχος. Στον συγκεκριμένο, στη συνοικία του Αγίου Λουκά, άγνωστοι άσκησαν τις ζωγραφικές τους ικανότητες. Και που είμαστε ακόμη…

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκαν χθες 120 φοιτητές, φοιτήτριες και διδάσκοντες από Τμήματα Ελληνικών Σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είκοσι εννέα χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τους φοιτητές και τους καθηγητές τους υποδέχθηκε ο βουλευτής κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βουλής και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού θεσμού στην Ελλάδα.

 

==============================================================================

 

Ηρεμία μετά την καταιγίδα. Η ηρεμία είναι σαφώς προσωρινή κι η καταιγίδα είναι αυτή που εκδηλώθηκε στην τοπική ΝΔ προχθές Δευτέρα. Λίγα ή καθόλου λόγια την Τρίτη από τους εμπλεκόμενους. Μόνο οι απαραίτητες εξηγήσεις και τίποτα πέραν αυτού. Το καζάνι σιγοβράζει σε μια διαδικασία που θα είναι καθημερινή, την οποία πρέπει να συνηθίσουμε. Περιμένοντας τα επόμενα, στεκόμαστε σε κάποιες λεπτομέρειες της πρόωρης αλλά και πετυχημένης προεκλογικής εκδήλωσης του Μακάριου Λαζαρίδη.

 

Ξεχωρίζουμε την σπουδή του συντονιστή και δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, να σημειώσει τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Να το τονίσει από τα πρώτα του λόγια, ώστε να στείλει παντού το μήνυμα της επιτυχίας. Αν ο κ. Χατζηεμμανουήλ «σκανάριζε» καλύτερα το κοινό, εύκολα θα καταλάβαινε ότι τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν αυτά που οι διοργανωτές θα ήθελαν. Έπαιξαν ρόλο τα τηλεφωνήματα, τα e mail και οι προσκλήσεις αλλά η πραγματική βάση του κόμματος απουσίαζε. Ειδικά τα γνωστά μας πρόσωπα, τα πρόσωπα της ΝΔ, στην πόλη.

 

Επί της υποδοχής άγνωστα άτομα, κάποια νεαρής ηλικίας. Μη ψάχνουμε με ποια ιδιότητα υποδέχονταν και συνόδευαν τον κόσμο ως τη θέση του. Ξεχώρισε με δική της πρωτοβουλία η κ. Αντωνία Σταυρίδου, η οποία συστήθηκε ως προερχόμενη από το γραφείο του προέδρου του κόμματος…

 

Αυτό και να θέλεις, δεν μπορείς να το πιστέψεις. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι υπάλληλος του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στην Καβάλα λόγω της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η κ. Αντωνία Σταυρίδου προφανώς είναι η γραμματέας (η συνεργάτης) του κ. Λαζαρίδη, στο γραφείο του σε πολυκατοικία της οδού Ομονοίας. Αν τυπικά εμφανίζεται ως υπάλληλος της ΝΔ και δη του προέδρου, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Την οποία πιθανόν και αξίζει να ερευνήσουμε.

 

Εντελώς συμπτωματικά την κ. Σταυρίδου την είδαμε πρώτη φορά στην Καβάλα (ως υπάλληλος του προέδρου της ΝΔ;) στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2018. Τότε που ο σύμβουλος επικοινωνίας «οργίασε». Συμπεριφέρονταν σα να ήταν το τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο πλούσιο πρόγραμμα των Κουμουτσάκου και Κικίλια υπήρχε ακόμη και επίσκεψη στη ΧΧ Μεραρχία αλλά δεν υπήρχε η καθιερωμένη- απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις- συνέντευξη τύπου. Ίσως γιατί μια συνέντευξη τύπου θα έδινε την ευκαιρία ενοχλητικών ερωτήσεων, θα έπρεπε δε να γίνει στη ΝΟΔΕ. Όπου δίπλα στους τομεάρχες θα έπρεπε να καθίσει ο κακός, ο κ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ.

 

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας σύμφωνα με τα δεδομένα της εκδήλωσης «έκλεισε». Πρώτος και σημαιοφόρος ο «καβγατζής» (σε σχέση με τη ΝΟΔΕ Καβάλας) σύμβουλος επικοινωνίας. Δεύτερος ο παρουσιαστής της εκδήλωσης. Τρίτη η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, που έσπευσε νωρίς στην αίθουσα για να είναι σίγουρη για μια καλή θέση. Τέταρτος ο προερχόμενος από το Ποτάμι Γιάννης Εριφυλλίδης. Οι δύο άλλες θέσεις… διεκδικούνται: Από το Νίκο Παναγιωτόπουλο κι από όποιον άλλον (ή άλλη) δείξει καλή διαγωγή και συμπεριφορά…

 

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να διεκδικεί πολλά και διάφορα. Ανάμεσα σε αυτά και το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Πέρασε καιρός από τότε που το θέμα ήταν επίκαιρο, πέρασε καιρός από τότε που το είχαμε σίγουρο και το στρατόπεδο και την αξιοποίηση του.

 

Στο μεταξύ μάλλον ξεγράψαμε τις ελπίδες μας, αφού πρώτα τις παρακολουθήσαμε να λιγοστεύουν. Τώρα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που στο στρατόπεδο πραγματοποιούνται κάποιες Καλοκαιρινές συναυλίες. Ξεκινήσαμε να κάνουμε εκεί το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων. Μετά συζητήσαμε κι ένα ξενοδοχείο πολλών αστέρων. Στο τέλος μας έμεινε η «κατάκτηση» κάποιων συναυλιών τα Καλοκαίρια. Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η ζωή κατά τα άλλα συνεχίζεται…

 

Ενημερωμένος ο Φίλιππος Αναστασιάδης για την προσπάθεια επίλυσης της εκκρεμότητας των διμήνων μέσω της τροπολογίας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε συζητήσει για αυτήν και με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν αρκετά σίγουρος. Περιμένει την ψήφιση της τροπολογίας εντός της εβδομάδας, μαζί με το νομοσχέδιο του Κλεισθένη.

 

Ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Χρήστος Ηλιάδης. Συνάντησε τον γενικό γραμματέα Λιμένων κ. Λαμπρίδη, με τον οποίο συζήτησε πολλά και διάφορα. Ανάμεσα στα οποία και την απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στο λιμάνι της Κεραμωτής. Ο ΟΛΚ έχει διαρκή στήριξη από το Υπουργείο και τον κ. Λαμπρίδη ειδικότερα.

 

Ο οποίος προ λίγων ημερών μίλησε σε εκδήλωση στην Πάτρα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμένων. Το θέμα αφορά και το «Φίλιππος Β’» και το κεντρικό λιμάνι της πόλης μας . Είδηση δεν υπήρξε αφού μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρίδης επανέλαβε ότι: Τα 10 λιμάνια της χώρας που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, όπως αυτό της Πάτρας, δεν πρόκειται να πωληθούν», Ο γ.γ. Λιμένων ανέφερε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς «είναι να ακολουθήσουμε το διεθνές παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, μέσω των υποπαραχωρήσεων». Αυτή η επιλογή, συνέχισε ο κ. Λαμπρίδης, ενθαρρύνει την έλευση επενδυτών που έχουν συγκεκριμένη γνώση και εμπειρία σε συγκεκριμένο αντικείμενο και παράλληλα εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Το απόγευμα της Δευτέρας είχαν ραντεβού στο Δημαρχείο η νέα διοίκηση του ΑΟΚ με τη Δήμαρχο. Η συνάντηση δεν έγινε λόγω άλλων υποχρεώσεων της κ. Τσανάκα. Θα προγραμματιστεί εκ νέου και θα γίνει άμεσα.

 

Μετατέθηκε για το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής η αναβληθείσα εκδήλωση του Παλαιοχωρίου. Είναι η συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων του Παγγαίου που δεν έγινε το περασμένο Σάββατο λόγω κακοκαιρίας. Στην ίδια εκδήλωση θα αναβιώσει το έθιμο «Τα τσάνια».

 

Οι πολίτες περιμένουν από το Δήμο Καβάλας να λάβει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στην κεντρική πλατεία. Ο Δήμος συνεχίζει να το σκέπτεται. Στο μεταξύ ξήλωσε τα καλώδια του ρεύματος έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να ανάψει (χωρίς λόγο) τα φώτα του μεγάλου δέντρου. Αυτό που έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τα … πρόωρα Χριστούγεννα, δεν θα ξαναγίνει.

 

Ήταν απολύτως βέβαιο ότι για την έκθεση βιβλίου θα δίνονταν η καλύτερη λύση. Αυτό έγινε χθες κι αφού μεσολάβησαν πολλά και διάφορα. Η εξέλιξη είναι φυσικά θετική κι όλα τα άλλα περασμένα ξεχασμένα. Εφόσον συνυπάρχουμε, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Γιατί η χθεσινή συμφωνία μπορούσε ή έπρεπε να επιτευχθεί πολύ πιο νωρίς. Καλή έκθεση βιβλίου λοιπόν.

 

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου το 2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Από οικονομικής πλευράς αυτό σημαίνει κάτι; Μάλλον όχι. Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα το στηρίξει οικονομικά και η Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Η δραστήρια Action Team ετοιμάζεται για ένα ακόμη Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ των χρωμάτων. Όπως πέρσι έτσι και φέτος το γεγονός θα λάβει χώρα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, μάλλον την 1η Σεπτέμβρη. Φέτος η Δημωφέλεια μας στηρίζει περισσότερο, είπε ο εκπρόσωπος της Action Team Νίκος Βουγιούκας. Σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τη δημοτική επιχείρηση συνεχίζονται.

 

Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα για τα αναλογικά διόδια (και στην Εγνατία Οδό): ««Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του. Πιστεύω ότι σε 18 μήνες θα έχουμε αναλογικό σύστημα διοδίων σε όλη τη χώρα. Αυτό που ισχύει για όλες τις παραχωρήσεις είναι η δυνατότητα που δίνεται στην εταιρεία που λειτουργεί και συντηρεί τον αυτοκινητόδρομο να εγκαταστήσει η ίδια το σύστημα. Εναλλακτικά θα το εγκαταστήσει το Υπουργείο». Με λίγα λόγια το έργο της κατασκευής των διοδίων στην Παράκαμψη πρέπει να παραμείνει στο … ψυγείο ακόμη 18 μήνες. Τουλάχιστον.

Διαβάστε επίσης