• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τώρα που τα δικαστήρια λειτουργούν κανονικά, οι δρόμοι πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου είναι γεμάτοι. Γεμάτοι από παρκαρισμένα οχήματα. Στη φωτογραφία η επικρατούσα κατάσταση σε έναν από αυτούς. Ίδια είναι η εικόνα στο δρόμο δίπλα στο σούπερ μάρκετ (οδός Αργοναυτών) αλλά και σε αυτόν προς το Υποθηκοφυλακείο. Δεν βρίσκεις να παρκάρεις ούτε πίσω από το άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου.Εκεί υπάρχει και η όχληση του έργου ύδρευσης που εκτελεί εργολάβος για τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Ποιοι επωφελούνται; Επωφελούνται οι οδηγοί των Ταξί. Πλέον είναι πιο συχνή η χρήση τους για έναν δικηγόρο, έναν πολίτη κτλ.

Χθες Τρίτη επανήλθαν στο Δικαστικό Μέγαρο τα πολιτικά δικαστήρια κι έτσι οι δικηγόροι και άλλοι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν μαζικά. Μια κατάσταση όπως παλιά. Πριν τον κορωνοϊό.

 


 

Πηγή της είδησης είναι η ΕΡΤ Ορεστιάδας. Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της ακριτικής αυτής περιοχής στον Έβρο. Η είδηση αναφέρει ότι παιδικός σταθμός στα Δίκαια δεν θα λειτουργήσει φέτος αφού σε αυτόν δεν υπήρξε καμία εγγραφή νηπίου ή βρέφους. Το πρόβλημα απασχολεί την κοινωνία της περιοχής μα δεν λύνεται καθόλου εύκολα. Αυτό που ανέκυψε στον Έβρο σήμερα είναι αυτό που σύντομα έρχεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Είναι το συμπέρασμα που φαίνεται ότι θα προκύψει και από την επικείμενη απογραφή πληθυσμού. Οι έλληνες λιγοστεύουν κι οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Η μείωση του πληθυσμού αφορά κυρίως αυτούς που έφυγαν για να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Αλλά κι η ελληνική οικογένεια, με όλα αυτά τα «βάρη» είναι πλέον πιο μικρή. Καμιά φορά δεν υπάρχει καν. Οι νέοι άνθρωποι συζούν και δεν παντρεύονται, αποφεύγουν δε να κάνουν παιδιά.

 

Στην ΠΕ Καβάλας και στην ΠΕ Θάσου δεν φθάσαμε ακόμη στο σημείο να κλείνουν σχολεία ή παιδικοί σταθμοί. Τα κρατάμε ανοιχτά «με νύχια και με δόντια». Ωστόσο έρχεται κι η δική μας ώρα. Πολύ πιο σύντομα απ’ ότι νομίζουμε. Το κράτος έκανε κάποιες ενέργειες οικονομικής στήριξης των νέων ζευγαριών μα αυτές δεν αρκούν. Χρειάζεται μια πιο γενναία πολιτική, η οποία τελικά θα είναι εθνική και όχι κομματική.

 

Οι πιο πρόσφατες κυβερνήσεις είχαν και έχουν- δυστυχώς- άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να μαζέψουν από τους φορολογούμενους το χρήμα,  θέλουν να πληρωθούν για να πληρώσουν τα ελληνικά χρέη. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην κοινωνία παρουσιάζει διάφορα προβλήματα. Κάποια στιγμή και αυτό της υπογεννητικότητας, της μετανάστευσης κτλ. Κι είναι αστείο που ενώ οι έλληνες λιγοστεύουν, το κράτος προγραμματίζει και εκτελεί δημόσια έργα σα να ισχύει το αντίθετο!

 

Κάθε χρόνο το Καλοκαίρι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και στο Ν. Καβάλας μοιάζουν να κάνουν μαγικά… Κάνουν ότι μπορούν και τελικά διατηρούν σε λειτουργία όλα τα σχολεία. Κι ας είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι οι μαθητές. Μέχρι πότε θα τα καταφέρνουν άραγε; Μάλλον όχι πολύ ακόμη.

 

Σιγά σιγά λήγει κι αυτή η κολυμβητική περίοδος. Καθώς τελειώνει ο Σεπτέμβρης. Συνεργεία του Δήμου Καβάλας απομακρύνουν σταδιακά τις ομπρέλες από τις παραλίες, γεγονός ήδη ορατό και στη Ραψάνη. Από σήμερα μάλιστα που πέφτει η θερμοκρασία, προβλέπεται στις πλαζ να μείνουν μόνοι τους οι ναυαγοσώστες. Όπου φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν.

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα ναυαγοσώστης ενεπλάκη σε περιστατικό με λουόμενο που κινδύνευε να πνιγεί. Τελικά τον πρόλαβαν. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο χωρίς να κινδυνεύει. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το περιστατικό στην Καλαμίτσα αφορά άνδρα που νωρίτερα είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ.

 

Ο ΕΟΔΥ πρέπει να συντονιστεί καλύτερα και να ανακοινώνει όλα τα σημεία στα οποία κάνει δωρεάν Rapid τεστ (μόνο για εμβολιασμένους). Τη Δευτέρα έκανε στη Λεκάνη μα δεν το ανακοίνωσε από την προηγούμενη. Σήμερα κάνει και στη Νέα Πέραμο. Χθες δεν ανακοίνωσε ότι έκανε ίδια τεστ στη Χρυσούπολη.

 

Πήγε, είδε και απήλθε. Ο Άρης Βέρρος έμεινε λίγα λεπτά χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Τελικά δεν έλαβε μέρος στη συνάντηση με το Δήμαρχο. Αποχώρησε αφού όπως δήλωσε (κι όπως ήταν αναμενόμενο) είδε ότι στη συνάντηση θα λάμβανε μέρος και ο πρώην Χρυσαυγίτης δημοτικός σύμβουλος (και επικεφαλής δημοτικής παράταξης). Ο κ. Βέρρος δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, συνέχισε τη μέρα του με ένα καφεδάκι πλησίον.

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Μάκης Παπαδόπουλος επέμενε να διαβάζει όλα όσα διατύπωνε ως ερώτηση ή παρατήρηση προς τη διοίκηση του Δήμου. Δέχθηκε την παρέμβαση του προέδρου κ. Κώστα Πεφάνη. Του ζήτησε να μην διαβάζει συνεχώς αφού σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε δημοτικός σύμβουλος αγορεύει στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Η εύστοχη παρατήρηση «πέρασε» στο ντούκου. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν είπε απολύτως τίποτα. Τι να πει άραγε; Το διάβασμα είναι η αγαπημένη συνήθεια του. Τώρα τελευταία όλα τα διαβάζει από το τάμπλετ που έχει μπροστά του! Αλλά όπως φαίνεται και το διάβασμα έχει ένα όριο…

 

Ο Γιώργος Φιλόσογλου μίλησε χθες στην Πρωινή για την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της πεσμένης γέφυρας. Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είπε: « Η εικόνα των συνεδριάσεων δεν είναι όμορφη. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Όλοι έχουν ευθύνη. Ο Δήμαρχος πρέπει να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία και οι της αντιπολίτευσης να δείξουν πνεύμα συναίνεσης. Στα σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει ενότητα για να προχωρά ο Δήμος».

 

Συνεχίζει να μην λειτουργεί το κολυμβητήριο κι έτσι είναι κάθε μέρα και περισσότερες οι διαμαρτυρίες πολιτών και συλλόγων. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κινηθεί άμεσα για την αδειοδότηση του αθλητικού χώρου του προκειμένου αυτός να λειτουργήσει το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα. Διαφορετικά το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο και οι διαμαρτυρίες εντονότερες.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής επρόκειτο να προβάλει χθες βράδυ – στην εκπομπή του Θεατροσκόπιο- μια από τις πρόσφατες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ των Φιλίππων. Ειδικότερα επρόκειτο να προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καραπιπερίδη «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

 

Διαβάστε επίσης