μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Που και που η εξυπηρέτηση των πολιτών στον ΟΑΕΔ Καβάλας γίνεται από το… παράθυρο! Ένα ακόμη μέτρο πρόληψης του κορωνοϊού.

 


 

Η κηδεία της Μαρίας Φρατζεσκάκη έγινε προ λίγων ημερών στην Μεσορόπη. Σε αυτήν προσήλθε λίγος σχετικά κόσμος, ιδιαίτερα λίγος από την πόλη της Καβάλας. Περίεργο και μη αναμενόμενο. Πολλοί καλοί της φίλοι φοβήθηκαν τον κορωνοϊό και δεν πήγαν στην Μεσορόπη την μέρα και την ώρα της κηδείας. Κακώς. Συνέβη λοιπόν κάτι παράξενο και … σύγχρονο. Να την αποχαιρετίσουν πολλοί με μια ανάρτηση στο Facebook, αποφεύγοντας το αυτονόητο. Τη παρουσία τους στη νεκρώσιμη ακολουθία.

 

Όλη η προηγούμενη εβδομάδα ήταν για το σύνολο του Ν. Καβάλας μια ακόμη εβδομάδα κρουσμάτων, ασθενών και ποικίλων τεστ στον κορωνοϊό. Η τοπική κοινωνία προσέχει, προσέχει αρκετά. Παρόλα αυτά τα κρούσματα δεν λένε να μειωθούν. Εσχάτως δε αυξήθηκαν και στη Θάσο.

 

Κατανοητός ο φόβος. Δεν είναι πρώτη φορά που τον βλέπουμε τόσο πολύ και τόσο μεγάλο. Την ίδια στιγμή η εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή μειώνεται. Αργά και σταθερά. Κι ενώ το πρόβλημα λύνεται με τον εμβολιασμό (λύνεται σε μεγάλο βαθμό), αυτόν αρκετοί δεν τον προτιμούν. Απλώς φοβούνται να κυκλοφορήσουν, να ταξιδέψουν, να εκτελέσουν βασικές τους υποχρεώσεις.

 

Μια κατάσταση που είναι ενοχλητική και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.  Οι φωνές των αρνητών αδυνάτισαν. Οι συγκεντρώσεις τους στην Καβάλα περιορίστηκαν και δεν γίνονται πια. Αυτά δυστυχώς δεν αρκούν. Χρειάζεται πάντα το ίδιο πράγμα. Μια γενναία και σωτήρια απόφαση υπέρ του εμβολιασμού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα νικήσουμε τον φανερό φόβο. Θα τον διώξουμε μακριά από την Καβάλα.

 

Πληθαίνουν τα περιστατικά στα οποία φαρμακοποιοί της Καβάλας κάνουν ράπιντ τεστ στο πεζοδρόμιο! Επειδή ορισμένα φαρμακεία δεν διαθέτουν κατάλληλο εσωτερικό χώρο, οι φαρμακοποιοί με καρέκλα και τραπεζάκι κάνουν το τεστ έξω από το κατάστημα και δίπλα στο δρόμο. Αυτό δεν είναι σωστό. Γίνεται ωστόσο υποχρεωτικά αφού για τα συγκεκριμένα φαρμακεία άλλη λύση δεν υπάρχει.

 

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα φαίνεται ότι θα είναι και εβδομάδα συνεντεύξεων τύπου. Για αύριο το πρωί υπάρχει ήδη πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου ενός απολογισμού της τουριστικής περιόδου για την Καβάλα. Η συνέντευξη τύπου οργανώνεται από τη Δημωφέλεια, συμμετέχει ο Δήμαρχος, ο Εμπορικός Σύλλογος και το σωματείο των Καφεζυθοπωλών. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η απολογιστική συνέντευξη τύπου του κ. Μουριάδη για τα δύο χρόνια στη διοίκηση του Δήμου. Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει και η ΝΟΔΕ Καβάλας προκειμένου να αναφερθεί στις ημερομηνίες- προθεσμίες κτλ των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών.

 

Για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ να σημειώσουμε ότι οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές ως την Παρασκευή (1/10) ενώ με την ευκαιρία εκλογής νέων νομαρχιακών επιτροπών θα γίνει ψηφοφορία και για την εκλογή συνέδρων. Το συνέδριο του κόμματος θα γίνει μάλλον προς το τέλος του έτους στην Αθήνα.

 

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί και να αναβληθεί. Ωστόσο οι ντόπιοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Νίκου Ανδρουλάκη ανέλαβαν δράση. Είναι πολλοί, γνωστοί και ετοιμάζονται. Κατά κάποιο τρόπο επικεφαλής της ομάδας φέρεται να είναι ο αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς.

 

Πληθαίνουν πάλι οι διαμαρτυρίες των οδηγών για τα καθημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης. Επαγγελματίας οδηγός μας είπε χαρακτηριστικά: «Το πρωί ψάχνουμε να βρούμε αστυνομία. Δουλεύουν όλοι το βράδυ για την τήρηση των μέτρων του τοπικού lockdown». Μάλλον έχει δίκιο. Χαρακτηριστική της κατάστασης η εικόνα που επικρατούσε στην οδό Ερυθρού Σταυρού το πρωί του Σαββάτου. Στην είσοδο του παζαριού δεν υπήρχε αστυνομικός κι έτσι η προσέλευση – αποχώρηση των πολιτών ρυθμίζονταν από μόνη της… Η δε ουρά στην Ερυθρού Σταυρού ήταν για ώρα πολύ μεγάλη.

 

Άλλος συμπολίτης διαμαρτυρήθηκε επί δεν λειτουργούν όλα τα φώτα στο δρόμο από την Καβάλα προς τον κόμβο του Αγίου Σίλα. Εντοπίζει το πρόβλημα από τη διασταύρωση της Περιμετρικής και ως τον Άγιο Σίλα. Αυτό αναφέρει, ισχύει εδώ και μήνες. Μάλλον πρόκειται για λάμπες που κάηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.

 

Πρόβλημα ανέκυψε το Σάββατο και εντός λαϊκής αγοράς. Μεταξύ των πάγκων των μικροπωλητών και των καταναλωτών υπήρχε ξεχασμένο και παρκαρισμένο ένα επιβατικό αυτοκίνητο. Με πινακίδες Καβάλας. Προφανώς ο ιδιοκτήτης ξέχασε την πραγματοποίηση της λαϊκής ενώ κανείς δεν φαίνεται τον αναζήτησε προκειμένου να το απομακρύνει έστω με καθυστέρηση. Κάπως έτσι στη σειρά των αγροτικών προϊόντων κτλ συναντούσε κάποιος κι ένα αυτοκίνητο. Μόνο που αυτό δεν ήταν προς πώληση!

 

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το έργο του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο ακίνητο δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο. Το κτίριο επεκτείνεται κι έτσι στη διάθεση του σούπερ μάρκετ θα είναι πολλά επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Το συγκεκριμένο ίσως είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Καβάλας για την περίοδο που διανύουμε. Στην ερώτηση δε αν στο έργο εμπλέκονται Καβαλιώτες εργάτες ή Καβαλιώτες επαγγελματίες, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

 

Ενισχύθηκαν από την περασμένη Παρασκευή τα μέτρα ελέγχου στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Προστέθηκε ένας ακόμη άνδρας εταιρίας σεκιούριτι, ο οποίος ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα ράπιτ τέστ όσων μπαίνουν στο χώρο. Στο Τριμελές που συνεδρίασε την Παρασκευή αναζητήθηκε διάδικος που απουσίαζε. Συγγενής του, επίσης μάρτυρας στην ίδια δίκη, εξήγησε (ή ισχυρίστηκε): «… Ήρθε μέχρι την είσοδο και έφυγε. Έπρεπε να κάνει ράπιτ τεστ αλλά δεν είχε χρήματα». Η δίκη και παρά την απουσία του συγκεκριμένου μάρτυρα έγινε κανονικά.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ζυγού Ντέμης Κοτσακίδης. Αναφέρθηκε στην δημοτική παρέμβαση μέσω της οποίας το παλιό Γυμνάσιο Κρυονερίου μετατράπηκε σε νηπιαγωγείο. Για τις ανάγκες του Ζυγού και του Κρυονερίου. Κι επειδή στο Κρυονέρι γίνονται -και κακώς- κάποιες συζητήσεις ήδη, τόνισε ότι σύντομα το νηπιαγωγείο θα λάβει το σωστό όνομα. Θα λέγεται Νηπιαγωγείο Κρυονερίου. Στο οποίο θα φοιτούν και παιδιά από το Ζυγό.

 

Μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο χώρος στάθμευσης μπροστά από το Βερούλειο, κόμβος Περιστέρι, ήταν γεμάτος από κομμένα κλαδιά. Ήταν πολλά και ενοχλητικά. Προφανώς κόπηκαν στο πλαίσιο καθαριότητας και περιποίησης της περιοχής αλλά ως συνήθως δεν απομακρύνθηκαν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

 

Στο δε Πάρκο Φαλήρου παραμένουν ξεχασμένα 15 μέρες τώρα μικρά περίπτερα και κιόσκια. Κι άλλη φορά έχουμε αναφερθεί στην αμέλεια του Δήμου Καβάλας να τα επαναφέρει στην αποθήκη του. Μεταφέρθηκαν εκεί όταν πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Για ανάγκες των διοργανωτών. Κι έμειναν στο Πάρκο Φαλήρου τόσες μέρες άδικα…

 

Συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης (μεθαύριο) με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη έχει ελάχιστο Καβαλιώτικο ενδιαφέρον. Θέματα της Καβάλας δεν θα συζητηθούν εκτός από μια-δυο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας τιμά τον Αλέξανδρο Τσιλογεώργη με μια εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στο Παγγαίο: «Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του δασκάλου, φίλου και συνορειβάτη, Αλέξανδρου Τσιλογεώργη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ονομάζει το καταφύγιο του στο Παγγαίο Όρος, σε Ορειβατικό Καταφύγιο ”Αλέξανδρος Τσιλογεώργης”. Καλούμε όλους τους φίλους, την ορειβατική κοινότητα και όποιον άλλον επιθυμεί, να μας τιμήσει με την παρουσία του στη σεμνή τελετή – συνάντηση. Το Δ.Σ. του ΕΟΣ Καβάλας. Πρόγραμμα: 10:00 Ανάβαση στη Κορυφή Αυγό.12:00: Τελετή Ονομασίας».

 

 

Διαβάστε επίσης