• 13 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου οργανώθηκε με άριστο τρόπο. Δόθηκε στον μικρό «ανοιχτό» χώρο αναψυχής επί της οδού Πιπίνου, στις Καμάρες. Έλαβαν θέση όσοι ήταν να μιλήσουν, να σχολιάσουν τα τουριστικά δεδομένα του πρόσφατου Καλοκαιριού. Τότε μαζί με τη συνέντευξη τύπου ξεκίνησε κι η κίνηση… Δίκυκλα επισκεπτών ή κατοίκων της περιοχής περνούσαν σχεδόν δίπλα τους. Σίγουρα από κοντά τους! Σεβόμενοι οι οδηγοί τη διαδικασία της συνέντευξης τύπου, δεν ανέπτυσσαν ταχύτητα. Πάντως δεν κινούνταν σε δρόμο. Θυμηθήκαμε ότι στο ίδιο σημείο ήταν να γίνει εκδήλωση του πρόσφατου Cosmopolis και δεν έγινε. Δεν επέτρεψαν οι περίοικοι. Μάλλον για τους ίδιους λόγους κίνησης δικύκλων και πιθανός και επιβατικών αυτοκινήτων…

 


 

Οι εκλογές στην τοπική ΝΔ «έρχονται» λίγο μετά τις αντίστοιχες στην νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και λίγο πριν την περίπου ίδια διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής. Με την οποία το Κίνημα θα εκλέξει και το νέο του πρόεδρο. Που μπορεί να είναι γυναίκα. Όλη αυτή η κομματική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο φανερώνει τα προβλήματα κάθε οργάνωσης, δείχνει την μεγάλη αλλαγή που έχει με τον καιρό συντελεστεί. Πλέον τα κομματικά γραφεία είναι άδεια μιας και τα κόμματα- όλα ανεξαιρέτως- δεν έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή που κάποτε υπήρχε κι ήταν πολύ μεγάλη.

 

Στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι με τα κόμματα στην επαρχία, ειδικά στην επαρχία, ασχολούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι λίγοι άνθρωποι. Κι ενώ πάντα οι εκλογές είναι ευκαιρία ανανέωσης και αλλαγών, στις συγκεκριμένες επανεκλέγονται οι γνωστοί. Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

 

Κι αν αυτό είναι νωρίς να το διαπιστώσουμε για τις εκλογές της ΝΟΔΕ, οι οποίες θα γίνουν σε έναν περίπου μήνα, το συμπέρασμα ισχύει πανηγυρικά για τις κομματικές εκλογές που προηγήθηκαν. Είτε έγιναν δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά και λόγω της πανδημίας. Είτε έγιναν στην ώρα τους, είτε με καθυστέρηση.

 

Πρόσφατα αντιληφθήκαμε την μεγάλη πίεση και την μεγάλη απόρριψη προς τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων όταν με αφορμή εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών απάντησε αρνητικά. Δεν παραχώρησε τον Ζέφυρο για την εκδήλωση. Η οποία στο τέλος έγινε – σχεδόν υποχρεωτικά- στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου. Κι όμως, κάποτε τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ήταν αλλιώς.

 

Αυτό το θυμηθήκαμε και όταν με αφορμή τον θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου δημοσιεύσαμε φωτογραφίες παλαιότερων επισκέψεων του στην Καβάλα. Αποθεώνονταν. Περικυκλώνονταν από απλούς πολίτες που όλοι ήθελαν να του δείξουν αγάπη (!) και πλήρη στήριξη. Τότε ήταν άλλες εποχές. Εποχές χωρίς μνημόνια, χωρίς διώξεις και χωρίς δικαστήρια προς τον πολιτικό κόσμο.

 

Μεσολάβησαν όσα μεσολάβησαν και το πράγμα άρχισε να αλλάζει. Κι άλλαξε πολύ. Απότομα και όπως φαίνεται οριστικά. Τα γραφεία των κομμάτων άδειασαν. Των βουλευτών το ίδιο. Ο κόσμος αποχώρησε απογοητευμένος αφού ότι στήριζε ήταν αυτό που ενέκρινε και εφάρμοσε πολιτικές σκληρής λιτότητας. Άδικης για τους πολλούς εργαζόμενους, συνταξιούχος κτλ.

 

Κάθε φορά λοιπόν που γίνονται εσωκομματικές εκλογές η προσέλευση είναι και μικρότερη. Οι υποψήφιοι ίδιοι κι αυτοί που εκλέγονται επίσης. Κι αν κάπου υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτό γίνεται σκόπιμα. Προς επιβεβαίωση του νέου κανόνα.

 

Τα κόμματα δεν αξίζουν αυτήν την αντιμετώπιση. Είναι πυλώνες δημοκρατίας και πρέπει να στηριχθούν αφού την ίδια ώρα στηρίζεται η ελληνική δημοκρατία. Αρκεί τα κόμματα να κάνουν κι αυτά την αυτοκριτική τους. Να αλλάξουν και προς το καλύτερο. Υπάρχει αυτή η διάθεση; Υπάρχει αυτή η απόφαση; Στα λόγια ναι. Στις πράξεις όχι.

 

Κι όσο τα κόμματα δεν αλλάζουν, από την κορυφή ως τη νομαρχιακή επιτροπή (την κάθε νομαρχιακή επιτροπή), θα μετρούν απώλειες και μεγάλα προβλήματα. Ούτε ο Ζέφυρος θα δέχεται τις εκδηλώσεις τους! Στις επικείμενες εκλογές της πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας η προσέλευση θα είναι μικρή. Μικρότερη από άλλες φορές. Κι όσοι θα αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι, θα είναι οι υποψήφιοι των προηγούμενων και προ προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών…

 

Αυτά τα προβλήματα τα κόμματα προσπαθούν να τα κρύψουν. Παρουσιάζουν μια διαφορετική κατάσταση αθρόας προσέλευσης. Μεγάλου ενδιαφέροντος. Ωστόσο μια προσεκτική έρευνα και σύγκριση αρκεί. Κάθε φορά ψηφίζουν λιγότεροι, ενδιαφέρονται συγκεκριμένοι. Κάθε φορά και χειρότερα. Γεγονός ανησυχητικό αλλά και πραγματικό. Το οποίο θα αλλάξει όταν αποφασίσουν να αλλάξουν και τα κόμματα. Οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις μαζί.

 

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος χθες από το πρωί ως περίπου το μεσημέρι στην ανατολική είσοδο- έξοδο της πόλης. Εξ αιτίας της διακοπής υπολειτούργησε ο ΟΑΕΔ. Στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» υπάλληλος έδιωχνε τους πελάτες. Κι άλλες επιχειρήσεις της περιοχής τα ίδια. Εκτός λειτουργίας κι αυτές.

 

Τα έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Αναγκαίες οι διακοπές ρεύματος και τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ το ίδιο. Όχι όμως καθημερινή. Αυτές οι διακοπές και αναστατώσεις, όσο σύντομες κι αν είναι, πρέπει να προγραμματίζονται και να γίνονται Κυριακές. Το πολύ πολύ Σάββατο. Όχι άλλες μέρες της εβδομάδας.

 

Η διάβαση πεζών στην Βενιζέλου, κοντά στην Αβέρωφ, ήταν διαφορετικού τύπου. Με τον καιρό πάλιωσε και τώρα άρχισε να διαλύεται. Σα να γίνεται κομμάτια και τα κομμάτια εμπόδια κυρίως των πεζών. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να απομακρύνει ότι αχρηστεύτηκε, να συντηρήσει και να επαναφέρει τη διάβαση στη σωστή της κατάσταση.

 

Οι εφημερίδες των Ιωαννίνων (και όχι μόνο) γράφουν για την επιτυχία του Δήμου τους. Συμφώνησε με την ΕΤΑΔ να παραχωρηθεί (από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Ιωαννιτών) το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου. Το οποίο ο Δήμος θα αξιοποιήσει. Διαβάζουμε ότι η παραχώρηση συμφωνήθηκε να γίνει για 40χρόνια με συμβολικό τίμημα. Δηλαδή όπως προτείνεται να γίνει στην ακτή της Καλαμίτσας…

 

Βρισκόμαστε σε εβδομάδα ΔΕΔΑ και εβδομάδα φυσικού αερίου. Την Παρασκευή υπάρχει η ενημερωτική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο. Οργανώνεται από τη ΔΕΔΑ και το Επιμελητήριο. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της εταιρίας επισκέφθηκε το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον Δ. Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα είχε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε χθες οικοδομική άδεια για ένα νέο ξενοδοχείο στην περιοχή. Στην παραλιακή Εγνατία κι αυτό. Είναι μια μεγάλη επένδυση Βούλγαρου επιχειρηματία που σχετίζεται και συνδυάζεται με την γνωστή μας «Αλμύρα». Ο επενδυτής θα κατασκευάσει δίπλα και πίσω από το μπιτς μπαρ (και εστιατόριο) πολυτελές ξενοδοχείο 17 δωματίων. Η «Αλμύρα» θα ενταχθεί στη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας. Καλή επιτυχία. Ας μη ξεχνάμε ότι στην ίδια περιοχή λειτούργησε φέτος κι άλλο ξενοδοχείο πολυτελείας. Άρα η τουριστική ανάπτυξη δεν κάνει εξαιρέσεις όταν πρόκειται για παραλιακές, παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Καβάλας.

 

Με πρόσφατη απόφαση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εγκρίνει τη χρήση από το Δήμο Νέστου ενός καινούργιου εκσκαφέα- φορτωτή. Το ειδικό αυτό μηχάνημα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου μετά από δωρεά των εταιριών του αγωγού ΤΑΡ. Χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδέχθηκε δωρεάν ιδιώτη- επαγγελματία της Θάσου. Έκανε δώρο στην Π.Υ. Θάσου δύο ελαστικά για όχημα της.

 

Διαβάστε επίσης