• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ας είναι καλά η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην προκειμένη περίπτωση ας είναι καλά ο Δήμος Θάσου. Χθες έγινε γνωστή η πληρωμή από το Δήμο Θάσου κι άλλων χρημάτων, απαραίτητων δαπανών για την καλύτερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πρίνου. Αφού ο συγκεκριμένος Δήμος ξόδεψε χρήματα για διάφορα άλλα, πλήρωσε χθες την αγορά καρεκλών και ομπρελών! Όπως επίσης και την αγορά ενός ακόμη καινούργιου φορητού υπολογιστή. Αυτός ο εξοπλισμός ήταν χρήσιμος το προηγούμενο Καλοκαίρι, διάστημα στο οποίο -και εκτός των άλλων- το Κ.Υ. Πρίνου έκανε και εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

 

Όλα αυτά δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλες περιπτώσεις στηρίζει τα Κέντρα Υγείας, καμιά φορά στηρίζει ακόμη και τα Νοσοκομεία. Κάνει το κάτι παραπάνω, το οποίο αποφεύγει το κράτος. Και να ήταν μόνο αυτά; Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι παντού παρούσα, έτσι ώστε να βοηθήσει εκεί που χρειάζεται. Εκεί όπου το κράτος απουσιάζει.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά το Κέντρο Υγείας Πρίνου το στήριξαν πρόθυμα κι άλλοι φορείς και παράγοντες του νησιού, ενώ βρίσκεται συνεχώς δίπλα του και σύλλογος. Τον οποίο δημιούργησαν για να στηρίζουν το Κέντρο Υγείας τους οι κάτοικοι της Θάσου.

 

Το παράδειγμα που χρησιμοποιούμε δεν είναι παρά ένα μόνο από τα πολλά. Το πιο χαρακτηριστικό. Το πιο πρόσφατο. Δείχνει τι ακριβώς κάνει σήμερα η αυτοδιοίκηση. Κάνει ή μπορεί να κάνει, τα πάντα. Ξοδεύει συνεχώς και ξοδεύει συχνά από αυτά που δεν έχει… Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι πολίτες «αναγκάζουν» την αυτοδιοίκηση να δράσει και σε μη δικούς της τομείς μιας και οι πολίτες εύκολα και αμέσως βρίσκουν τον Δήμαρχο (τον κάθε Δήμαρχο) ενώ αντίθετα αναζητούν και δεν βρίσκουν (όσο καλά κι αν ψάχνουν) τον κάθε εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους.

 

Όταν λοιπόν το Κέντρο Υγείας Πρίνου χρειάζεται απλές πλαστικές καρέκλες, τις προμηθεύεται με δωρεά. Ιδιωτών ή του Δήμου Θάσου. Όταν χρειάζεται ομπρέλες για να προστατεύονται από τον ήλιο όσοι περιμένουν στην ουρά, κάνει το ίδιο.

 

Σε πολλές ακόμη περιπτώσεις μικρής ή μεγάλης ανάγκης υπάρχει η έκτακτη βοήθεια της αυτοδιοίκησης που λύνει βασικά προβλήματα. Έτσι γίνονταν πάντα κι έτσι συνεχίζεται. Όπου δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει ο Δήμαρχος! Κι όπου δεν πείθεται αμέσως ο Δήμαρχος, υπάρχει και η πίεση της αντιπολίτευσης…

 

Η εμβολιαστική διαδικασία στο Κ.Υ. Πρίνου συνεχίζεται αλλά ταυτόχρονα φθίνει. Όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα στη Θάσο και τον μήνα Οκτώβρη, γίνονται έως 35 το πολύ εμβόλια την ημέρα. Εξ αυτών της πρώτης δόσης περίπου τα μισά.

 

Και στο Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία. Μόνο που οι περισσότεροι που προσέρχονται είναι ηλικιωμένοι που σπεύδουν να κάνουν την τρίτη δόση. Υπάρχει μεγάλη τέτοια προσέλευση. Χαρά των ηλικιωμένων να αυξήσουν περαιτέρω την προστασία τους από τον κορωνοϊό. Στο Νομό Καβάλας ως την Τρίτη είχαν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

 

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έκαναν τη Δευτέρα έναρξη του νέου τους προγράμματος. Των Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού, οι οποίες περιοδεύουν από χωριό σε χωριό. Κι εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού. Το πρώτο πρόγραμμα αυτών των δρομολογίων αναφέρεται στα χωριά της Δράμας (από χθες) και της Ξάνθης. Σε δεύτερη φάση και σχεδιασμό επόμενων δρομολογίων οι μονάδες θα περάσουν κι από χωριά του Νομού της Καβάλας.

 

Σημαντική αύξηση κερδών παρουσίασε για το 2020 η γνωστή εταιρία σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Τα κέρδη της εταιρίας οφείλονται και στις συνέπειες της καραντίνας. Ο κόσμος δεν είχε που να πάει κι έτσι έκανε … βόλτα στα σούπερ μάρκετ. Ξοδεύοντας εκεί πολλά περισσότερα σε σχέση με τον καφέ που θα έπινε σε μια καφετέρια. Σε σχέση με το ούζο σε μια ταβέρνα. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι μια από τις πολλές του κλάδου που επωφελήθηκαν. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το διάστημα ξοδεύει στην Καβάλα πολλά χρήματα για να κάνει ένα πολύ μεγάλο νέο κατάστημα. Δίπλα ακριβώς από το νέο δικαστικό μέγαρο.

 

Στη συνέντευξη τύπου του την Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης μας ξαναθύμισε το αεροπορικό σόου. Για το οποίο είπε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αύξησε το κονδύλιο που θα διαθέσει. Από τις 24.000 ευρώ, στις 60.000 ευρώ. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη αλλά γίνεται κατόπιν εορτής… Ο διευθυντής της διοργάνωσης αποχώρησε κι ετοιμάζει σόου στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τους φορείς και παράγοντες της συμπρωτεύουσας.

 

Ο κ. Αντωνιάδης μετά την ανακοίνωση της αύξησης του συγκεκριμένου ποσού μίλησε για τη διοργάνωση στην Καβάλα, για την οποία είπε ότι πρέπει να επανέλθει. «Αν όχι το 2022, τότε το 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για αυτόν τον λόγο έχει ήδη συζητήσεις με πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά αυτή η διοργάνωση χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και πολλά χρήματα. Δεν είναι κακό ότι η συζήτηση και ο σχεδιασμός ξεκινούν από τώρα. Ίσα ίσα ισχύει το αντίθετο. Μπορεί αλήθεια να γίνει αεροπορικό σόου στην Καβάλα χωρίς τον Πάνο Γεωργιάδη; Οι φορείς μοιάζουν απαντούν καταφατικά. Αλλά ας περιμένουμε καλύτερα. Αυτά τα πράγματα κρίνονται στις πράξεις και όχι στα λόγια.

 

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Καβάλας κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης είναι και συγγραφέας. Παρουσιάζει αυτό το διάστημα το πρώτο βιβλίο που έχει την υπογραφή του. Θέμα του βιβλίου η ιστορία του δημοτικού σχολείου της Νέας Καρβάλης. Ουσιαστικά η ιστορία της ίδιας της Νέας Καρβάλης. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο συγγραφικό έργο.

 

Ταυτόχρονα ο κ. Ιωσηφίδης μαζί με τον κ. Μ. Δράκο κάνουν και προεκλογική προσπάθεια- εκστρατεία. Είναι και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Καβάλας. Οι προεκλογικές κινήσεις είναι προσεκτικές καθώς κοινό πολύ δεν υπάρχει. Καθοριστική η 15η Οκτώβρη αφού ως τότε θα μπορούν να πληρώσουν και να ψηφίσουν στις εκλογές παλιά και νέα μέλη του κόμματος στο Ν. Καβάλας.

 

Τα κόμματα βέβαια επηρεάζονται και σχολιάζουν την περιπέτεια που έχει με την υγεία της η κ. Φώφη Γεννηματά. Όταν προ μηνών επισκέφθηκε την Καβάλα, στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Αυστηρή θα μπορούσε να πει κάποιος ως προς την χρήση της μάσκας. Η ίδια φορούσε συνεχώς, και σε εξωτερικό χώρο, ζητούσε να κάνουν το ίδιο κι όσοι ήταν συνομιλητές της.

 

Το παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οργανώνει «σχολείο βασικών γνώσεων». Είναι μια ευκαιρία για όλους να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Στην ζωή του ο άνθρωπος ίσως δεν έχει δεύτερο ημίχρονο έτσι ώστε να μπορέσει να αλλάξει κάποια πράγματα. Σταμάτα να είσαι απλά θεατής, κάνε το επόμενο βήμα!!!!Δήλωσε την συμμετοχή σου, εκπαιδεύσου, σώσε μια ζωή. Οι αιτήσεις για το σχολείο βασικών γνώσεων των νέων εθελοντών διασωστών άρχισαν.Φόρμα αίτησης στο παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/3RmH4WMU8hjpFghb8».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης