• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο της Καβάλας θα γίνουν στην ώρα τους. Την τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη κι αν χρειαστεί (επαναληπτική ψηφοφορία) την πρώτη του Δεκέμβρη. Στη φωτογραφία ο υποψήφιος και νυν πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος με τον αντίπαλο του στις προηγούμενες εκλογές Ηλία Μπαχάρη. Λέτε εκείνη η αναμέτρηση να επαναληφθεί; Είναι κάτι που ως σενάριο, πιθανό σενάριο, «κυκλοφορεί» μεταξύ των δικηγόρων της Καβάλας αυτό το διάστημα. Νωρίτερα υπήρξαν κι άλλα σενάρια, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν. Σημειώνουμε ότι η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές λήγει την τελευταία μέρα του Οκτώβρη.

 


 

Είναι είδηση. Περίπου 2.500 πολίτες του Νομού Καβάλας εγγράφηκαν ή ξαναεγγράφηκαν στο μητρώο μελών της ΝΔ κι απέκτησαν έτσι δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής. Για τα δεδομένα της εποχής το νούμερο είναι πολύ μεγάλο αφού στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ίδιου κόμματος είχαν ψηφίσει λιγότεροι κι από τους μισούς. Περίπου 1.100 άνθρωποι σε όλο το Νομό.

 

Οι εγγραφές νέων μελών και επιβεβαιώσεις παλαιότερων οφείλονται στους υποψήφιους. Που μπορεί να είναι λίγοι, επιθυμούν πολύ ωστόσο την εκλογή και επιτυχία τους. Το προηγούμενο διάστημα όλοι ή κάποιοι από τους υποψήφιους προσπάθησαν να ενισχύσουν τη θέση τους. Έγραψαν νέα μέλη, βρήκαν παλαιά και μη ενεργά και τα έπεισαν να επανέλθουν. Εσωκομματικές εκλογές στο Ν. Καβάλας με τέτοιο μητρώο έχουν να γίνουν πολλά χρόνια.

 

Κι ενώ όλα τα κόμματα φαίνεται να μην τα εμπιστεύονται οι πολίτες, ξαφνικά και με αφορμή τις συγκεκριμένες εκλογές διαπιστώνεται το αντίθετο. Σα να έγινε ένα θαύμα. Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές είναι μεν καλό νέο για την τοπική ΝΔ, ακόμη καλύτερο για όσους (υποψήφιους) θέλουν να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους με διατήρηση του συγκεκριμένου κόσμου κοντά στο κόμμα. Γιατί κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από τους 2.500 θα «εξαφανιστούν» αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

 

Πάνω στην ώρα, την ώρα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, έρχεται στην Καβάλα ο κ. Γιώργος Τράγκας. Ένας ακόμη δημοσιογράφος και εκδότης που το «γύρισε» στην πολιτική. Ο κ. Τράγκας συχνά διατυπώνει ακραίες θέσεις, γεγονός που του δημιουργεί απήχηση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των πολιτών. Την Κυριακή ο Γιώργος Τράγκας θα είναι στην Καβάλα με προγραμματισμένη και συνέντευξη τύπου. Με την ευκαιρία θα παρουσιάσει τους έως τώρα εκπροσώπους του (αυριανούς του υποψήφιους) στην περιοχή.

 

Ουδείς χαίρεται που ανάβουν τα αίματα στα Πετρέλαια. Η εξέλιξη προς μια γενικευμένη σύγκρουση όσο κι αν ήταν αναμενόμενη, δεν χαροποιεί κανέναν. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε το ατυχές του δελτίου τύπου της Ενεργειακής. Ανακοίνωσε απλώς τη συνταξιοδότηση Βαγγέλη Παππά και Κώστα Ιωαννίδη αν και όπως αποδείχθηκε ήταν μια υποχρεωτική συνταξιοδότηση που μοιάζει πολύ με απόλυση. Κι ενώ μέχρι τώρα η Ενεργειακή ασχολούνταν με νεότερους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους πείσει να βγουν σε εθελούσια, ξαφνικά στράφηκε προς τα δύο ιστορικά στελέχη. Τυχαίο; Καθόλου τυχαίο.

 

Οι εξελίξεις περί τον Βαγγέλη Παππά και τον Κώστα Ιωαννίδη έχουν προς το παρόν τις εξής συνέπειες. Συσπείρωση των λοιπών εργαζόμενων, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από αυτούς. Ως τακτική επιλογή περιλαμβάνει ρίσκο, ένα ρίσκο που δεν φαίνεται να βγαίνει. Αφήστε που η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά ότι τα Πετρέλαια υπάρχουν σήμερα και γιατί τότε (προ αρκετών ετών) υπήρξαν άνθρωποι σαν τον Βαγγέλη Παππά, τον Κώστα Ιωαννίδη κτλ που έβαλαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

 

Θα μπορούσε να πει κάποιος «… και καλά ξεμπερδέματα». Αυτή η ευχή και διαπίστωση δεν είναι μια καλή αντίδραση. Δεν συμφέρει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Άρα οι ευχές και οι προτροπές υπάρχουν κι αφορούν έναν νέο γύρο διαλόγου, με μεγαλύτερο σεβασμό και στις απόψεις των άλλων και στον ρόλο που επί δεκαετίες διαδραμάτισαν στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Κάποιοι αποφασίζουν σύμφωνα με τα νούμερα. Η τοπική κοινωνία όχι.

 

Δουλειές με φούριες και χθες στο μεγάλο εργοτάξιο του υπό κατασκευή σούπερ μάρκετ στην Ιχθυόσκαλα. Για το νέο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» δούλευαν ταυτόχρονα χθες πάνω από 20 άτομα. Εργάτες, τεχνίτες κτλ. Ήταν κάποιος από αυτούς Καβαλιώτης; Φοβόμαστε πως όχι. Ήταν αντίθετα συνεργεία που ήρθαν στην Καβάλα από αλλού.

 

Όταν με το καλό λειτουργήσει το σούπερ μάρκετ θα στηριχθεί σε πελάτες της Καβάλας και όχι άλλων περιοχών. Το γεγονός θα έπρεπε να το λάβουν περισσότερο υπόψη τους οι εκπρόσωποι της εταιρίας αλλά είπαμε. Κάποιοι αποφασίσουν υπολογίζοντας μόνο τα νούμερα.

 

Ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στο Μονομελές Καβάλας η δίκη με κατηγορούμενους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ για τα γεγονότα στις προηγούμενες εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Μήνυση έκανε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Το δικαστήριο απέβαλλε την πολιτική αγωγή. Τότε αυτή ζήτησε και πήρε αναβολή ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Κι επειδή πάλι έρχονται εκλογές στο Εργατικό Κέντρο, μακάρι αυτήν την φορά να γίνουν ομαλά. Χωρίς μηνύσεις και αυτόφωρα.

 

Πολίτες που πέρασαν χθες το πρωί έξω από το εργοστάσιο της ΒΦΛ διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Μία ακόμη φορά. Έβλεπαν πυκνούς καπνούς, αφύσικα πολλούς. Περιέγραψαν ένα νέφος στην περιοχή. Κι αναρωτήθηκαν μήπως πάλι κάτι έγινε στο εργοστάσιο.

 

Στο διαδίκτυο «ανέβηκε» προχθές ένα σύντομο βίντεο από την Καβάλα του 1976. Πρόκειται για υλικό από το αρχείο Γ. Δημητριάδη. Η κάμερα «γράφει» από το Φρούριο, τόσο προς το παλιό Νοσοκομείο όσο και προς το λιμάνι. Μας δείχνει την Καβάλα εκείνης της εποχής με λιγότερες πολυκατοικίες και γενικά λιγότερη κίνηση. Το λιμάνι γεμάτο αλιευτικά σκάφη (όλων των κατηγοριών και μεγεθών) και οι Καμάρες σε σκούρο χρώμα. Τότε δεν είχε γίνει το έργο που τις συντήρησε και τις έκανε πιο όμορφες.

 

Αυτές οι συγκρίσεις είναι πάντα χρήσιμες. Εν τω μεταξύ τα πράγματα άλλαξαν. Άραγε προς το καλύτερο; Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε θετικά. Προς το καλύτερο. Η Καβάλα του 1976 είναι – σε αυτά τα 3 λεπτά του βίντεο- μια μικρή και απολύτως ήσυχη πόλη. Προβλεπόμενη σε όλες τις λειτουργίες της. Η Καβάλα σήμερα είναι μια μεγαλούπολη, έχει αναπτυχθεί και προοδεύσει. Τόσο όσο χρειάζεται…

 

Στην ΕΤ3 προβλήθηκε προχθές το έργο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας, έργο στα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας που διασώζονται. Στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα και στη συνοικία του Βύρωνα. Μια καλή δουλειά που άρχισε και συνεχίζεται καθημερινά. Μια παρέμβαση συντήρησης που ευτυχώς δεν μπορούν να καταστρέψουν νύχτα οι γνωστοί άγνωστοι. Οι δημοσιογράφοι από το στούντιο της Θεσσαλονίκης της ΕΤ3 σχολίασαν θετικά την προσπάθεια που είδαν κι έδωσαν συγχαρητήρια στην κ. Σταυρούλα Δαδάκη. Η οποία τους μίλησε αναλυτικά για όσα γίνονται στο πλαίσιο του ίδιου έργου.

 

Συνεχίζονται τα … σκοτάδια στην οδό Αναγεννήσεως και στην οδό Κασσάνδρου. Ο Δήμος Καβάλας που δέχθηκε σχετικές διαμαρτυρίες, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα με τις λάμπες δεν είναι δικής του αρμοδιότητας. Ενημέρωσε το ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες και κάτοικοι αυτών των περιοχών.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης