• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καλώς ή κακώς η απόφαση του Χρήστου Μέτιου για τις μαθητικές παρελάσεις κρίνεται και ως προς τον χρόνο που πάρθηκε. Πάρθηκε αργά. Ανακοινώθηκε αργά. Κι ενώ ως προς την ουσία της είναι μια μάλλον σωστή απόφαση, λήφθηκε όταν όλα είχαν δρομολογηθεί. Κι εννοούμε τις προετοιμασίες τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Ο Περιφερειάρχης δέχεται κριτική για οικογενειακές δαπάνες που έγιναν κι αποδεικνύονται αχρείαστες. Από την άλλη πλευρά στόχος της απόφασης είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Να μην έχουμε άλλα κρούσματα. Ή επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης.

 

Στην Θράκη τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, σχεδόν διπλάσια, από αυτά της Καβάλας. Αυτό το οξύ πρόβλημα υπάρχει ειδικά σε Έβρο και Ξάνθη. Ρόλο φυσικά και παίζει και η στάση της Κυβέρνησης. Η οποία δεν τόλμησε να πάρει μια απαραίτητη, έγκαιρη και οριζόντια απόφαση. Μάλιστα προχθές ήταν που ο Πρωθυπουργός απέρριπτε τυχόν νέα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…η κοινωνία δεν θα ξανακλήσει»! Διαψεύδεται εντός λίγων 24ωρων. Κι επειδή έπρεπε να μην διαψεύσει ο ίδιος τον εαυτό του, το μπαλάκι έφθασε στα χέρια άλλων. Μπροστά μπήκαν οι Περιφερειάρχες.

 

Εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε και να ξανακάνουμε παρελάσεις. Θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες. Που θα γίνουν σίγουρα. Απλώς υπάρχει αίτημα, ή μάλλον απαίτηση, για έναν καλύτερο συντονισμό. Αυτό που είναι να ανακοινώσεις τελευταία ώρα, πάρε το θάρρος κι ανακοίνωσε το σωστά κι όταν πρέπει.

 

Η κυβέρνηση δεν θα έχει εκπρόσωπο στην παρέλαση της Καβάλας. Όποια παρέλαση απέμεινε να γίνει. Κατά συνέπεια η διαδικασία της παρέλασης μόνο με τις ένοπλες δυνάμεις θα γίνει παρουσία του κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής. Σχετικό έγγραφο έφθασε από χθες στην αρμόδια του εορταστικού προγράμματος ΠΕ Καβάλας.

 

Το τελικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στο Ν. Καβάλας δίνει στον κ. Δράκο περίπου 1.300 ψήφους και στον αντίπαλο του περίπου 600. Αν σκεφθεί κανείς πόσοι και ποιοι υποστήριξαν τον νικητή και ποιοι τον ηττημένο, τότε μια χαρά τα πήγε ο ηττημένος….

 

Άσχημη εντύπωση προκαλεί το σχόλιο του Ιορδάνη Παπαντίδη στην ανάρτηση (περί του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών) του Ιορδάνη Αγγελιάδη. Ο κ. Παπαντίδης ειρωνεύεται τον κ. Αγγελιάδη για αυτήν και για προηγούμενες εκλογικές του αποτυχίες. Λες και ο κ. Παπαντίδης που εκλέγεται, όπου εκλέγεται, έχει να παρουσιάσει κάποιο αξιοπρόσεκτο έργο… Κάποια αξιόλογη δράση. Εκλέγεται και αμέσως μετά απολύτως τίποτα…

 

Είναι τέτοιες οι μέρες που οι συμπολίτες παρατηρούν και τις ελληνικές σημαίες των δημοσίων κτιρίων. Μας λένε λοιπόν για μια ελληνική σημαία σε πολύ κακή κατάσταση στο κτίριο των ΕΛΤΑ (κεντρικό ταχυδρομικό κατάστημα). Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πρέπει να δει περί τίνος πρόκειται και να διορθώσει την κατάσταση. Εδώ και τώρα, όπως συχνά λέμε.

 

Στην Χρυσούπολη ήταν τη Δευτέρα το απόγευμα ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Συνοδεύονταν από υποψήφιους του στην περιοχή και τους περιφερειακούς συμβούλους Μαρκόπουλο- Ιωσηφίδη. Παρακολούθησαν τον εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Από τότε που υπήρξαν εξελίξεις και αποχωρήσεις, ο κ. Τοψίδης επισκέπτεται συχνότερα την περιοχή. Για ευνόητους λόγους. Προσπαθεί να διορθώσει και την ουσία και τις εντυπώσεις.

 

Οι εφημερίδες των Αθηνών έγραφαν προχθές Δευτέρα για μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, την οποία επεδίωξε η ΕΤΑΔ. Η τροπολογία περιγράφεται ως άσχετη με τα των λαϊκών αγορών. Διευκολύνει ωστόσο την ΕΤΑΔ αφού λύνει προβλήματα που αφορούν ακίνητα της. Ειδικότερα- διαβάζουμε στα δημοσιεύματα- ακίνητα που έχουν ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούν να παραχωρηθούν λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Η υπόθεση θυμίζει Καλαμίτσα, δηλαδή τις πολεοδομικές παραβάσεις που έγιναν στο κατάστημα πρώην «Μερσέντες» της Καλαμίτσας.

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε στη συνεδρίαση του την Δευτέρα (προχθές) το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αποδέχεται τη δωρεά του κ. Παύλου Χατζηπαυλίδη. Η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της επόμενης διανομής τροφίμων του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου. Ο κ. Χατζηπαυλίδης δωρίζει «…300 τεμάχια απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη και 300 τεμάχια χλωροκαθαριστικό από το super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».

 

Με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (επίσης ομόφωνη) γίνεται δεκτή η παραίτηση της κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου από τακτικό μέλος της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια. Στη θέση της η παράταξη «Ανάσα» όρισε μέλος του ίδιου διοικητικού συμβουλίου τον δημοτικό σύμβουλο Μπάμπη Κουφατζή. Ο κ. Κουφατζής επανήλθε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη θέση της αείμνηστης Μαρίας Φρατζεσκάκη.

 

«Χάσαμε την πρόεδρο μας» είπε φανερά συγκινημένος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κώστας Κουνάκος. Ήταν έτοιμος να κλάψει ενώ μιλούσε για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Αναφορές στην Φώφη έκαναν κι άλλοι. Τόσο φορτισμένα μόνο ο κ. Κουνάκος. Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ή επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων προτίμησαν να μην πουν τίποτα για το δυσάρεστο γεγονός. Αμέσως μόλις πήραν τον λόγο, ασχολήθηκαν μόνο με τα θέματα της πόλης.

 

Συγκινητική ανάρτηση για την Φώφη Γεννηματά έκανε επίσης προχθές ο αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος: «Σοκαριστική και θλιβερή για όλους μας η σημερινή μέρα, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθένα μας. Η πρόεδρος μας ήταν πραγματικά μια πολιτικός με ήθος, συνέπεια και εργατικότητα, μία γυναίκα γενναία, αγωνίστρια και αξιοπρεπής. Θα βρίσκεται πάντα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας ως ένα σύμβολο ευπρέπειας, ευγένειας και εντιμότητας. Καλό ταξίδι».

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης συνεδρίασε τη Δευτέρα αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τεχνολογία του έδωσε πάλι τη δυνατότητα να συνδεθεί με την συνεδρίαση κι ενώ βρίσκονταν στο τρακτέρ του. Προφανώς ενώ ήταν στο χωράφι και εργάζονταν. Εργασία (και δη αγροτική) χαρά και συνεδρίαση λοιπόν! Όλα μαζί.

 

Ο Δήμος Καβάλας εργάστηκε χθες στον Δημοτικό Κήπο, τον οποίο καθάρισε και τον προετοίμασε για τις εκδηλώσεις της εθνικής γιορτής και επετείου. Παράλληλα οι δημοτικοί υπάλληλοι κατέβασαν στους ιστούς τις σημαίες ώστε αυτές να κυματίζουν μεσίστιες. Χθες και σήμερα και λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.

 

Θετική είναι η γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας για την επένδυση του κ. Κυριάκου Αναστασιάδη στη Θάσο. Ο κ. Αναστασιάδης θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή Πευκάρι Θάσου ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 32 κλινών με κολυμβητική δεξαμενή. Η επένδυση θα γίνει σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του. Κατά την υπηρεσία δεν προκαλείται καμία βλάβη ή άλλη όχληση σε κοντινό αρχαιολογικό χώρο.

 

Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής σχολίασε ηλεκτρονικά την απόφαση Μέτιου για τις αυριανές παρελάσεις: «Σωστά παίρνει μέτρα ο κ. Μέτιος για τις παρελάσεις. Όμως προτείνω να παρελάσουν οι σημαίες από κάθε σχολείο με 10 μαθητές (5 αγόρια και 5 κορίτσια) με αποστάσεις. Επίσης οι σημαίες των πολιτιστικών συλλόγων και 5 πρόσκοποι και 5 οδηγοί με τον ή την σημαιοφόρο! Τέλος μια διμοιρία 20 στρατιωτών με την πολεμική σημαία και αποστάσεις! Δεν μπορεί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να μην γίνει έστω συμβολικά παρέλαση για να τιμήσουμε τους ήρωες μας».

Διαβάστε επίσης