• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η … καλή εποχή για το παρεμπόριο είναι το Καλοκαίρι. Τότε τραβήχτηκε η φωτογραφία, με τα προς πώληση καλάθια επί παρκαρισμένου οχήματος. Στο κέντρο της πόλης. Τέτοια περιστατικά παρουσιάζονται και πάλι αρκετά. Ειδικά τα Σάββατα. Είναι φαίνεται νέα μόδα αυτό που πουλάς να το βάζεις (για να το προβάλεις) πάνω στο αυτοκίνητο. Κι ας είναι ένα απλό, συνηθισμένο ΙΧ. Ούτε καν αγροτικό με καρότσα…

 


 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναγνώστηκαν από τους Καβαλιώτες, πολλά και διάφορα κείμενα σχετικά με την εκκρεμότητα- την εργασιακή διαφορά- στα Πετρέλαια. Κείμενα του σωματείου. Κείμενα της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν υποχωρούν και δεν αποχωρούν από την πύλη του εργοστασίου. Καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται.

 

Η εταιρία προβάλλει τις δικές της απόψεις. Σχεδόν πάντα στις ανακοινώσεις της (συνήθως στις τελευταίες προτάσεις κάθε ανακοίνωσης) κάνει λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας σε συνεργασία με την ενημερωμένη πολιτεία. Αυτές οι ολίγον αόριστες αναφορές υπονοούν ότι η εταιρία απευθύνθηκε (μάλλον) στην αστυνομία, της οποίας την παρέμβαση ζήτησε.

 

Δηλαδή; Δηλαδή να εμφανιστούν και να παρέμβουν τα ΜΑΤ. Να διώξουν ή να επιχειρήσουν να διώξουν από την πύλη του εργοστασίου τους εργαζόμενους. Μόνο που αυτή δεν είναι λύση. Αυτό το αίτημα είναι κάτι άλλο που κανείς δεν θέλει να το δει στην πράξη. Για πολλούς και διάφορους σοβαρούς λόγους.

 

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα κείμενα (όλα της προηγούμενης εβδομάδας) υπήρξε μια ανάρτηση που είχε την υπογραφή του Κώστα Ιωαννίδη. Που κι αυτός… «συνταξιοδοτήθηκε», όπως άλλωστε ο Βαγγέλης Παππάς. Ο κ. Ιωαννίδης ως πρώην διευθυντής του εργοστασίου προτείνει (με ψυχραιμία και πλήρη γνώση της κατάστασης) διάλογο. Ο οποίος ζητά να γίνει με τη μεσολάβηση της πολιτείας.

 

Αυτή είναι μια όντως χρήσιμη πρόταση. Σύμφωνα με την οποία η πολιτεία ασχολείται με το πρόβλημα αλλά όχι για να … δείρει. Η πολιτεία παρεμβαίνει και καλεί σε διάλογο τις δύο πλευρές προκειμένου με τη μεσολάβηση της να βρεθεί λύση. Η πολιτεία υποτίθεται ότι παρακολουθεί και ενημερώνεται αλλά δυστυχώς ως τώρα είναι σε απόσταση. Δεν κάνει το παραμικρό.

 

Η εταιρία της ζητά «… αποκατάσταση της νομιμότητας». Όμως προβλήματα αυτού του είδους λύνονται και με τον διάλογο. Αν στην όλη υπόθεση έχει λόγο και η τοπική κοινωνία, που έχει, τότε κι αυτή θα συντάσσονταν με την πρόταση για διάλογο. Ο οποίος σήμερα και  κακώς έχει σταματήσει.

 

Κάντε διάλογο λοιπόν και αρχίστε τον αμέσως. Κάθε τι άλλο είναι επικίνδυνο και θα κάνει το θέμα ακόμη πιο περίπλοκο. Ας αποφύγουμε τα χειρότερα κι ας γίνουμε όλοι περισσότερο διαλλακτικοί. Η τοπική οικονομία θέλει τον Πρίνο «ζωντανό». Θέλει επενδύσεις- γεωτρήσεις- αξιοποίηση του «Ε» και νέες θέσεις εργασίας. Όλα τα άλλα λύνονται. Αρκεί κάποιος να το επιθυμεί πραγματικά.

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα δικαστήρια απασχόλησαν πολλές παλιές υποθέσεις ρευματοκλοπών. Τόσο στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο Νομό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν της κατηγορίας αφού ρύθμισαν, πλήρωσαν το χρέος τους προς τη ΔΕΗ. Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι σχετικές με νέα ίδια περιστατικά πληροφορίες. Είναι πολλά, όπως πολλοί είναι και οι έλεγχοι από το προσωπικό του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ. Λέγεται για παράδειγμα ότι πρόσφατα διαπιστώθηκε μεγάλης χρονικής διάρκειας (και αξίας) ρευματοκλοπή σε δύο καταστήματα. Το ένα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το άλλο πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Μετά από λίγους μήνες οι νέες αυτές υποθέσεις ρευματοκλοπών θα απασχολήσουν φυσικά και τη δικαιοσύνη.

 

Υπέρ της συνέχισης του προβλήματος των ρευματοκλοπών φαίνεται να είναι η νέα και μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η αύξηση θα κάνει αρκετούς καταναλωτές- εκτιμούν τόσο στο ΔΕΔΔΗΕ όσο και στη ΔΕΗ- να ψάξουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ακόμη και παράνομους…

 

Το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν στον Δημοτικό Κήπο υγειονομικοί εργαζόμενοι που έφυγαν από το δημόσιο επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Οι γνωστές περιπτώσεις με τις αναστολές εργασίας. Είχαν το γνωστό πανό τους με το σύνθημα «Κανείς υγειονομικός εκτός εργασίας». Επαναλάμβαναν τα επιχειρήματα τους. Ο δρόμος που επέλεξαν δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς για αυτούς. Άρα προτιμότερο είναι να ξανασκεφθούν το θέμα και να εμβολιαστούν. Όπως άλλωστε έκαναν κάποιοι από τους συναδέλφους τους που αρχικά απέρριπταν την εμβολιαστική διαδικασία. Αρκετοί από την 1η Σεπτέμβρη και μετά εμβολιάστηκαν, κι έτσι επανήλθαν στο πόστο τους στο δημόσιο.

 

Κατώτερη του αναμενομένου η διαμαρτυρία πολιτών (και λίγων μαθητών) την Πέμπτη στην Καβάλα. Ήταν η διαμαρτυρία των γνωστών ή κάποιων εξ αυτών. Τώρα διαμαρτυρήθηκαν που δεν έγιναν οι παρελάσεις για την 28η. Στο παρελθόν διαμαρτύρονταν για τις υποχρεωτικές μάσκες, τα υποχρεωτικά τεστ και φυσικά τα εμβόλια. Όπως άλλωστε φαίνεται, κάθε νέα τους κινητοποίηση γίνεται με όλο και μικρότερη συμμετοχή. Ελπίζουμε το γεγονός να μην είναι τυχαίο.

 

Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης είναι ένας ακόμη παλιός εργαζόμενος στο Διοικητήριο που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Τα τελευταία πολλά έτη εργάζονταν κυρίως στο ΚΤΕΟ της ΠΕ Καβάλας. Από το οποίο αποχώρησε. Καλή σύνταξη λοιπόν και καλή αναπλήρωση. Κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται και δεν προκύπτει. Ειδικά στην ΠΕ Καβάλας κάθε έμπειρος υπάλληλος που αποχωρεί λόγω σύνταξης, δεν αντικαθίσταται. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο Μηχανολογικό (τη γνωστή Διεύθυνση Μεταφορών) από την οποία προέρχεται ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης.

 

Συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν κι άλλες. Από το Νοσοκομείο ας πούμε. Φεύγουν συνέχεια εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Άραγε αυτοί αντικαθίστανται; Η απάντηση είναι πάλι αρνητική. Από τους Δήμους του Νομού Καβαλας, τα ίδια. Υποτίθεται ότι λόγω μνημονίων γίνεται διαδικασία πρόσληψης νέων υπαλλήλων αλλά με το «σταγονόμετρο». Αυτό το …«σταγονόμετρο» αμφιβάλλουμε αν υπάρχει κι αν λειτουργεί…

 

Παραλειπόμενα από τις πρόσφατες εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη. Την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις της Χρυσούπολης ο κ. Αλέξης Πολίτης. Ήταν εκεί με τη σύζυγο του. Μόλις αντιλήφθηκε ότι θα γίνονταν και παρέλαση, αποχώρησε διακριτικά. Ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει κάτι που ο κ. Μέτιος είχε ακυρώσει. Στην κατάθεση στεφάνων στην Καβάλα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσφωνήθηκε ως Δήμαρχος! Στο τέλος των καταθέσεων ήρθε η σειρά να καταθέσει στεφάνι και ο εκπρόσωπος του κόμματος ΜΕΡΑ25. Κάτι που δεν γίνεται συχνά στην Καβάλα ως προς το συγκεκριμένο κόμμα.

 

Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την πανδημία, η έκθεση τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη κινητοποιούσε όλους τους σχετικούς με τον τουρισμό τοπικούς φορείς. Και ποιος δεν πήγαινε στη Philoxenia… Είτε σαν εκθέτης, είτε σαν επισκέπτης. Λόγω πανδημίας αυτό άλλαξε. Πέρσι η έκθεση δεν έγινε ενώ φέτος θα γίνει 12 με 14 Νοέμβρη. Χωρίς προς το παρόν να ακούμε τους φορείς του Ν. Καβάλας να σχεδιάζουν να λάβουν μέρος.

 

Δεν φαίνεται να έχουν συνέχεια οι κινητοποιήσεις των μικροπωλητών – παραγωγών λαϊκών αγορών. Υπάρχει σφοδρή αντίθεση στο νομοσχέδιο αλλά και μια στάση αναμονής. Σε όλη την Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Φεβρουάριο. Ως τότε πολλά μπορούν να γίνουν. Κάπως έτσι τα παζάρια αυτής της εβδομάδας θα γίνουν όλα κανονικά στο Ν. Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης