• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας προχθές, γίνεται δεκτή σημαντική δωρεά προς το Δήμο Καβάλας. Ο συμπολίτης κ. Θόδωρος Ρέμμος αγόρασε και δωρίζει έναν αυτόματο απινιδωτή. Αυτός θα εγκατασταθεί στο Βερούλειο γήπεδο και θα υπάρχει εκεί για κάθε έκτακτο περιστατικό. Είτε αθλητή, είτε θεατή. Η δωρεά γίνεται στη μνήμη του πατέρα του, αείμνηστου Χρήστου Ρέμμου (φωτογραφία).

 


 

Δικαιώθηκε τη Τρίτη το απόγευμα από το Διαιτητικό Δικαστήριο η ΠΑΕ ΑΟΚ, η οποία πλέον μπορεί να υπολογίζει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της. Η συγκεκριμένη δικαίωση δεν ήταν η πρώτη. Ούτε η τελευταία. Ήταν όμως καθοριστική. Αν ο ΑΟΚ δεν δικαιώνονταν τότε θα έχανε όλα όσα εν τω μεταξύ εξασφάλισε.

 

Ο ΑΟΚ πάντα δικαιώνεται όταν απευθύνεται στην ελληνική δικαιοσύνη. Πάντα. Αντίθετα τα ποδοσφαιρικά όργανα συνεχώς απορρίπτουν τα δίκαια αιτήματα του. Έτσι η ΕΠΟ και η Super League 2 του απαντούν αρνητικά, «σπρώχνοντας» τον προς την μικρή κατηγορία της Γ’ Εθνικής. Ο ΑΟΚ αντιστέκεται, αναλαμβάνει το ρίσκο (και τα έξοδα). Απευθύνεται στη δικαιοσύνη κι όλα αλλάζουν προς το καλύτερο. Αποκαθίστανται η τάξη κι η νομιμότητα.

 

Είναι πρώτα και πριν απ’ όλα ο ΑΟΚ. Τα πρόσωπα έπονται. Κάποιοι βέβαια τα βάζουν με τα πρόσωπα κι έτσι ξεσπούν και μάχονται τον ΑΟΚ! Είναι απίστευτο πόσο τους ενοχλεί η επιτυχία της ομάδας, είναι τρομερό το πάθος με το οποίο επιδιώκουν την εξαφάνιση της ομάδας που ιστορικά και παραδοσιακά εκπροσωπεί την πόλη μας.

 

Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές, δικαστήρια και αντικειμενικές διαδικασίες. Αν όλα τα μείζονος σημασίας θέματα κρίνονταν στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, ο ΑΟΚ θα ήταν ήδη παρελθόν. Κι αυτό όχι από τα λάθη που έγιναν. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και διορθώνται. Τα πάθη και η ζήλια, η κακία θα είχαν δημιουργήσει στην ομάδα μας ένα αδιέξοδο που ποτέ δεν αντιμετώπισε στην μακρά του ιστορία.

 

Κι ενώ όλα αυτά δυστυχώς αφορούν και Καβαλιώτες, έρχεται ένας ξένος (με τον οποίο από εδώ και πέρα θα γνωριστούμε καλύτερα) και βοηθά καθοριστικά ώστε τα πράγματα να μπουν στη θέση τους. Η επιτυχία είναι πρωτίστως δική του. Όταν οι άλλοι τα είχαν βάψει μαύρα (και κάποιοι χαίρονταν για τις αρνητικές εξελίξεις), αυτός επέμενε στα δικαστήρια. Κι όπως αποδείχθηκε είχε μεγάλο δίκιο. Τα δυσκολότερα λοιπόν πέρασαν, τέλειωσαν. Πάμε για τα καλύτερα. Όλοι μαζί.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια του Υπουργείου Πολιτισμού απόφαση της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη. Επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με ποσό 30.000 ευρώ, για την κάλυψη δαπανών μέρους του φετινού φεστιβάλ Φιλίππων. Τα χρήματα ειδικότερα αφορούν τις δράσεις του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

 

Συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Πρωτοδικείο Καβάλας αγωγή καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας με την οποία ουσιαστικά ζητούν την μονιμοποίηση τους στο νομικό πρόσωπο.

 

Είναι μια ενέργεια 23 καθηγητών που τόσα χρόνια εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο αλλά η σχέση εργασίας τους θεωρούν ότι δεν είναι αυτή που πρέπει. Η αγωγή ανακοινώθηκε ότι κατατέθηκε το Φθινόπωρο του 2019. Λόγω αναβολών (και εξ αιτίας των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού) συζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

 

Στην ακροαματική διαδικασία παρέστη ο Δήμαρχος, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα καταθέτοντας ότι οι καθηγητές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοτικού Ωδείου. Η στάση της διοίκησης του Δήμου φυσικά και αυξάνει τις πιθανότητες η αγωγή να γίνει δεκτή. Απόφαση επ΄αυτής θα υπάρξει μετά από λίγους μήνες.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Καβάλας ορίστηκε ο πρόεδρος της ως ο εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης στην Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδας. Αναπληρωματικός του κ. Απόστολου Χρόνη αποφασίστηκε να είναι ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης.

 

Κάθε μέρα, πρωί- απόγευμα και βράδυ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην εστίαση για την τήρηση των αυστηρών μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι γίνονται μόνο από προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Συχνά σε αυτούς μετέχει και προσωπικό από όμορες αστυνομικές διευθύνσεις. Οι αστυνομικοί κινούνται ανά ομάδες 3-4 ατόμων, δεν είναι ένστολοι ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

 

Από το περασμένο Σάββατο ως και την Τρίτη (προχθές) οι έλεγχοι σε όλο το Νομό Καβάλας δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Τα μέτρα τηρούνται και οι ευρισκόμενοι εντός των εσωτερικών χώρων πελάτες είναι όλοι εμβολιασμένοι (ή έχουν νοσήσει). Εξ αυτού του λόγου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούσαν όλα την ίδια παράβαση. Μη χρήση μάσκας από το προσωπικό. Τις περισσότερες φορές από τους σερβιτόρους.

 

Οι οποίοι έχουν την μάσκα στο πρόσωπο τους αλλά την έχουν κατεβασμένη στο σαγόνι. Μόλις καταλάβουν τον έλεγχο σπεύδουν να την ανεβάσουν. Είναι αργά. Τους βεβαιώνεται το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ.

 

Η πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας που άρχισε νωρίς φέτος τον εορταστικό στολισμό της πόλης (και όχι μόνο), φαίνεται να επηρέασε την αγορά. Έτσι και χθες και μάλιστα στον εμπορικό δρόμο της Ομόνοιας, άρχισαν να κάνουν το ίδιο διάφοροι επαγγελματίες. Στόλιζαν της βιτρίνες τους για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

 

Ξεκινά αύριο Παρασκευή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του CosmoClassical. Πρώην φεστιβάλ «Γιάννη Παπαϊωάννου». Επειδή στην Καβάλα υπάρχει η γνωστή αντιπολίτευση, που όλα τα βρίσκει λάθος και όλα τα καταγγέλλει, καλό είναι οι … εκπρόσωποι της να φροντίσουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις. Δεν μπορείς να κάνεις κριτική για κάτι που δεν θα παρακολουθήσεις και δεν θα δεις από κοντά…

 

Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2022 μια δίκη με ενδιαφέρον χθες στο Μονομελές Καβάλας. Αφορά υπόθεση στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Κατά τη δικογραφία, γυναίκα αντικατέστησε φίλη της και πήγε να δώσει αντί για αυτήν τις γραπτές- θεωρητικές εξετάσεις. Όμως η ενέργεια της έγινε αντιληπτή από τους υπαλλήλους κι έτσι η υπόθεση πήρε το δρόμο της. Η αναβολή χθες δόθηκε μετά από αίτημα των κατηγορούμενων και λόγω κωλύματος ενός εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης.

 

Η κρατική ΕΔΕΥ έρχεται να κάνει έλεγχο στη λειτουργία των Πετρελαίων. Αυτό είναι το επίσημο της ανακοίνωσης και παρέμβασης της. Ωστόσο μπορεί με την ευκαιρία να κάνει πολύ περισσότερα. Καθώς ο ρόλος της είναι αποδεκτός και από τα δύο μέρη, έχει την ευκαιρία μιας γενικότερης μεσολάβησης προκειμένου οι δύο πλευρές να αρχίσουν πάλι να συζητούν. Αν η ΕΔΕΥ αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα τότε δεν θα μείνει μόνο στα τυπικά. Παρουσιάζεται με λίγα λόγια μια ευκαιρία που ευχόμαστε να μην χαθεί. Η ιστορία και κυρίως το παρελθόν δεν μας κάνουν αισιόδοξους.

 

Εν τω μεταξύ μετράμε έως τώρα: 2 «συνταξιοδοτήσεις» – απολύσεις, δύο απολύσεις και δύο μελλοντικές απολύσεις. Σύνολο 6 άνθρωποι εκτός εργασίας. Αυτά τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Κι αν δεν υπάρξει διάλογος, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν.

 

Χειρότερο όλων είναι το ότι τα Πετρέλαια υπολειτουργούν. Ο Πρίνος κινδυνεύει. Δεν εννοούμε τον Πρίνο που τάχα είναι ζημιογόνος. Εννοούμε τον Πρίνο που έχει προοπτική, έχει μέλλον και μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει την τοπική οικονομία.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης