μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ένα ακόμη πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, το οποίο αργά αλλά σταθερά μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης δίκυκλων. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Ερυθρού Σταυρού. Η αλλαγή έγινε επειδή βολεύει τους οδηγούς και ιδιοκτήτες των δίκυκλων.Επειδή στο σημείο το πεζοδρόμιο είναι φαρδύ κι έτσι υπάρχει επαρκής χώρος και για τους πεζούς. Αν μετρήσεις τα δίκυκλα που εξυπηρετούνται, ίσως είναι περισσότερα από 10.

Το ορθό φυσικά είναι άλλο. Ο Δήμος Καβάλας να δημιουργήσει στην περιοχή χώρο στάθμευσης δίκυκλων με τις γνωστές διαγραμμίσεις στην άκρη του δρόμου. Έτσι όλο το πεζοδρόμιο θα είναι προς φυσιολογική χρήση, μόνο από τους πεζούς

 

Συμπολίτης που κινήθηκε πρόσφατα στην οδό Φαβιέρου (με κατεύθυνση από την οδό Σαππαίων προς συνοικία των Πεντακοσίων) μέτρησε 14 κολώνες φωτισμού στο πεζοδρόμιο (της οδού Φαβιέρου). Από αυτές όπως παρατήρησε το φως ανάβει μόνο σε 4. Σε όλες τις  άλλες οι λάμπες είτε είναι καμένες, είτε έχουν βλάβη. Αυτά πρέπει να τα διορθώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας αφού η προαναφερθείσα κατάσταση συνεχίζεται καιρό τώρα.

 


 

Το απόγευμα της Κυριακής προσπάθησαν να επανέλθουν. Έδωσαν ραντεβού στην πλατεία, χρησιμοποιώντας τον γνωστό ηλεκτρονικό τρόπο συνεννόησης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Καμιά 50αριά μόνο άνθρωποι ήταν παρόντες κι έτσι τα σχέδια πορείας τους στο κέντρο της πόλης εγκαταλείφθηκαν αμέσως. Με το ενοχλητικό κρύο στην… παρέα τους, διαλύθηκαν σύντομα σχετικά. Οι φανατικοί συστηματικοί αντιεμβολιαστές λιγόστεψαν όπως φαίνεται. Φυσικά και στην προαναφερθείσα συγκέντρωση ούτε ένας από αυτούς φορούσε μάσκα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Άλλωστε βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο κι έτσι δεν είχαν καμία σχετική υποχρέωση.

 

Στην πόλη μας (και στο νομό μας) έχουμε τους δικούς μας παθιασμένους αρνητές. Του εμβολίου. Αυτό δεν ξαφνιάζει κανέναν. Διαπιστώνεται ότι με όσα μεσολάβησαν, οι αυτής της κατηγορίας άνθρωποι λιγόστεψαν αρκετά. Αναμενόμενο. Κάποιοι το ξανασκέφθηκαν, άλλοι το σκέπτονται κι αρκετοί διατηρούν τις απόψεις τους –ίσως- αλλά χωρίς αυτό το περίεργο πάθος. Χωρίς αυτήν την καθημερινή φανατική καταγγελία και άρνηση.

 

Έμεινε λοιπόν μια μειοψηφία της μειοψηφίας. Η οποία το χαβά της… Δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να αποφασίζουν για τη ζωή τους. Δικαίωμα τους να κάνουν ή να μην κάνουν το εμβόλιο. Να προστατεύονται ή να μην προστατεύονται. Προτιμότερο ωστόσο είναι να ξανασκεφθούν όλη αυτή την ιστορία. Να καταλάβουν ότι πολλές φορές δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Είναι αντίθετα βασικό ζήτημα, ζήτημα ζωής ή θανάτου. Παρά το ότι κάποιοι και στην Ελλάδα πεθαίνουν για ένα εμβόλιο- το οποίο τελικά δεν έκαναν- οι περισσότεροι γρήγορα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο μυαλό τους. Κι έτσι μπορεί να αποφασίζουν αργά αλλά τουλάχιστον αποφασίζουν σωστά.

 

Δεν συνεδρίασε χθες το πρωί λόγω έλλειψης απαρτίας το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Το σχετικό πρακτικό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφέρει: «Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο δεκαπέντε (15) μελών του Σώματος βρέθηκαν παρόντα, τέσσερα (04) μέλη, ήτοι οι: Καλαφάτης Αναστάσιος, Λυκουρίνος Απόστολος και Χαβιαρόπουλος Παύλος, η κ. Πρόεδρος ανέβαλε την κήρυξη της έναρξης της συνεδριάσεως κατά μισή (30 ́) ώρα, δηλαδή μέχρι την 12.00 ώρα. Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και αφού διαπιστώθηκε και πάλι, κατά την προαναφερθείσα διαδικασία, ότι δεν υπάρχει η νόμιμη απαρτία για την έναρξη της συνεδριάσεως, η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση ματαιώνεται, ελλείψει απαρτίας».

 

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη στην Καβάλα του Ανδρέα Λοβέρδου, η ομιλία του σε μέλη και φίλους του τοπικού ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Λοβέρδος έρχεται την Πέμπτη, μιλά στο «Marine» στο λιμάνι. Στις 17.30 το απόγευμα. Είναι ο τρίτος στη σειρά υποψήφιος πρόεδρος που επισκέπτεται την Καβάλα. Από τους υπόλοιπους σίγουρη θεωρείται η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά κι άλλοι, κι αυτοί είναι πιθανό να μας έρθουν. Χρόνο δεν έχουν αφού ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Και φυσικά πριν την 5η Δεκέμβρη, πρώτη ψηφοφορία του κόμματος για νέο αρχηγό.

 

Ο δικηγόρος και αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς ενθουσιάστηκε από την επιτυχία της πρόσφατης εκδήλωσης στην Καβάλα, εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εξ αυτού του λόγου σχολίασε ηλεκτρονικά: «Η Καβάλα μίλησε! Και είπε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ενότητα και στην ανανέωση».

 

Η κυριακάτικη εφημερίδα Real είχε μεγάλο αφιέρωμα στην Καβάλα. Αυτά τα τουριστικά αφιερώματα με τις σχετικές κολακευτικές και μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες. Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην έκδοση της περασμένης Κυριακής υπό τον τίτλο «Καβάλα, ένα παραθαλάσσιο κόσμημα».

 

Συμπολίτης που πρόσφατα επέστρεφε από το Βουνοχώρι στην Καβάλα, κόντεψε να παρασύρει αδέσποτη αγελάδα. Η οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στο κτηνοτρόφο της περιοχής του Βουνοχωρίου. Επακολούθησαν οι φυσιολογικές ενέργειες καταγγελίας και ενημέρωσης υπηρεσιών και αρχών. Στην ίδια περιοχή, μας είπε απογοητευμένος, κυκλοφορεί εδώ και καιρό κι ένα άλογο! Επικίνδυνο κι αυτό για όσους οδηγούν ανυποψίαστοι στον επαρχιακό δρόμο το αυτοκίνητο τους.

 

Ανάμεσα στις εκλογές των προηγούμενων ημερών σωματείων, συλλόγων κτλ και αυτές στο σωματείο εργαζόμενων στη ΒΦΛ. Πρόεδρος του σωματείου- η νέα διοίκηση του οποίου συγκροτήθηκε σε σώμα- παρέμεινε ο Νίκος Βογιατζίδης.

 

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μία ακόμη συνάντηση για την επόμενη «Αλφαβητοπαρέλαση». Η οργανωτική επιτροπή συζήτησε με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Καβάλας. Γίνονται βήματα προσεκτικά. Ώστε ακόμη και να μην γίνει η Αλφαβητοπαρέλαση (λόγω πανδημίας), κάτι άλλο να γίνει και να τηρηθεί η παράδοση.

 

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας άλλαξε το πρόγραμμα που ακολουθούν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων και το άδειασμα των κάδων. Η αλλαγή που έγινε προ λίγων ημερών αφορά κυρίως τα χωριά, τις δημοτικές κοινότητες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Σταυρίδη άλλαξαν αλλά δεν μειώθηκαν οι μέρες αποκομιδής των σκουπιδιών. «Το νέο πρόγραμμα το έλαβαν ήδη οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων» συμπλήρωσε ο κ. Σταυρίδης.

 

Ο Δήμος Καβάλας συνέχισε χθες να φυτεύει τις γνωστές ελιές που προμηθεύτηκε, σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Χθες «πλησίασε» και τον Δημοτικό Κήπο. Αξίζει τον κόπο να φυτευτεί στον Δ. Κήπο μια από τις συγκεκριμένες ελιές. Αυτή ή κάποια άλλα δέντρα. Εννοούμε το σημείο όπου ο Δημοτικός Κήπος μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κυρίως του ΟΤΕ. Εκεί που από κοινόχρηστος χώρος (και κήπος) γίνεται χώρος στάθμευσης….

 

 

 

Διαβάστε επίσης