μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η μοναδική εκδήλωση χθες το απόγευμα στην Καβάλα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είχε επιτυχία. Γιατί ήταν μία και μοναδική, συγκεντρώνοντας σε αυτήν όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες- συλλογικότητες κτλ. Η εικόνα ήταν αξιοπρεπέστατη, σε αντίθεση με «φτωχές» συγκεντρώσεις πολλών προηγούμενων χρόνων. Στις οποίες η πλατεία ήταν άδεια.

Η επέτειος τιμήθηκε με τον σωστό τρόπο κι έτσι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Όλοι μαζί, στην ίδια πλατεία. Με σεβασμό του ενός στις ιδέες του άλλου και συνδετήρια δύναμη την απόδοση τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικά χθες ξεχώρισαν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Ο Πρίνος δεν σβήνει, φώναξαν δυνατά και εκτός των άλλων. Παρόντες ήταν λίγοι πρώην εργαζόμενοι στη ΒΦΛ και αρκετοί άλλοι. Από πλευράς κομμάτων στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ. Στην εκδήλωση παρίστατο η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου.

 


Σήμερα Πέμπτη 18 Νοέμβρη συμπληρώνονται 4 ακριβώς χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Στέφανου στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Στο διάστημα που προηγήθηκε, σε αυτά τα 4 χρόνια, ο Μητροπολίτης συνδέθηκε με την τοπική κοινωνία κι έτσι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πιστών. Ο λόγος του είναι ξεκάθαρος και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Η πόρτα του πάντα ανοιχτή. Σε όλους.

 

Οι αλλαγές που περιμέναμε να προκαλέσει είτε δεν ήταν τόσο πολλές, είτε έγιναν με έναν απόλυτα ομαλό και φυσιολογικό τρόπο. Η Ιερά Μητρόπολη σε ικανοποιητικό βαθμό εκσυγχρονίστηκε χωρίς «επεισόδια» και αναστατώσεις. Ο Μητροπολίτης συνεχίζει καθημερινά την προσπάθεια του, λύνει όσο πιο γρήγορα μπορεί τα προβλήματα. Φυσικά και στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματικός. Αυτό θα το καταφέρει σίγουρα καθώς συμπορεύεται με μια ολόκληρη περιοχή, με την οποία μέχρι και πριν από 4 χρόνια είχε ελάχιστες σχέσεις.

 

Γνωρίστηκε μαζί της. Αποδέχθηκε τους συμπολίτες και τον αποδέχθηκαν. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται. Αποφεύγει τις υπερβολές και τις «φωτοβολίδες». Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη διετία της πανδημίας, κρατά μια απολύτως υπεύθυνη στάση. Εμβολιάστηκε και με τον συγκεκριμένο διακριτικό τρόπο προτρέπει και όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Καλή συνέχεια λοιπόν!

 

Ο Βαγγέλης Παππάς έκανε προχθές μια εντελώς απλή και συγκεκριμένη δήλωση για την κατάσταση στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων. Αναφέρθηκε σε κάτι ήδη γνωστό. Στο ότι στο εργοστάσιο υπάρχει και πετρέλαιο και υδρόθειο. Τα λόγια του ειπώθηκαν πολύ ήρεμα κι είχαν ως βασικό τους χαρακτηριστικό την μετριοπάθεια. Στο κάτω κάτω αναφέρθηκε σε αληθινά περιστατικά.

 

Η Ενεργειακή αντίθετα απάντησε φανερά θυμωμένη. Σφόδρα ενοχλημένη. Απάντησε πρώτα στον Βαγγέλη Παππά, στη συνέχεια στις ενέργειες του σωματείου. Μετά τις πρόσφατες απολύσεις, ανακοίνωσε και μηνύσεις. Το κλίμα στην εταιρία δεν είναι καλό. Επιδιώκει να συνεχίσει την ένταση, ισχυριζόμενη ότι είναι αυτή που αδικήθηκε. Αυτή που δεν φταίει σε τίποτα.

 

Η στάση της και ο τρόπος που αντιδρά δείχνει κάτι εντελώς αντίθετο. Ακόμη κι αν το σωματείο κρατά κι αυτό υψηλούς τόνους, η εταιρία θα μπορούσε (ή θα έπρεπε) να κινηθεί πιο ήρεμα. Θέτοντας υπόψη μας τα επιχειρήματα της. Υπάρχει διάσταση απόψεων, το ξέρουμε και το βλέπουμε. Το ζούμε καθημερινά.

 

Αν επ’ αυτής άπαντες είναι πιο ήρεμοι, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Κι ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο Βαγγέλης Παππάς είναι ήρεμος. Τόσο ήρεμος όσο πρέπει. Μιλά λίγο, συγκεκριμένα κι αναφέρει καταστάσεις και γεγονότα που τελικά δεν διαψεύδονται.

 

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο και το υδρόθειο που- καλώς ή κακώς- βρίσκεται στο εργοστάσιο; Θα το απολύσουν κι αυτό; Θα του κάνουν μήνυση; Κάτι εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνει. Κι εδώ που τα λέμε αυτό που θα γίνει είναι αυτό που θα δρομολογηθεί με την επίσκεψη στην Καβάλα των εκπροσώπων της ΕΔΕΥ. Πρέπει κατά γενική ομολογία να έρθουν γρήγορα.

 

Μιλάμε συνήθως για τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, σχολιάζουμε και παρακολουθούμε τις απόψεις και αντιδράσεις τους. Στο μεταξύ αρχίζουν να εκνευρίζονται και οι εμβολιασμένοι. Όλο και συχνότερα ζητούν από το κράτος πιο πιεστική στάση ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με την πανδημία. Μέσω των εμβολιασμών φυσικά.

 

Ένα τέτοιο κείμενο έγραψε συμπολίτης εκπαιδευτικός και το αναδημοσιεύουμε: «Προφανώς στην Κυβέρνηση αποφάσισαν άπαξ δια παντός να λύσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό πρόβλημα της χώρας, αλλιώς δεν εξηγείται η απάθειά της μπροστά σε 70-80 θανάτους τις τελευταίες μέρες. Φτάνει πια με το χάιδεμα των ανεμβολίαστων και των ψεκασμένων πάσης φύσεως, τελευταίως και των αρνητών της απογραφής του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της χώρας».

 

Η αεροπορική εταιρία Aegean παίζει με τον πόνο των Καβαλιωτών! Τα δρομολόγια των πτήσεων της από Αθήνα για Καβάλα (και το αντίστροφο) γίνονται σε ώρες άβολες. Τα εισιτήρια των πτήσεων είναι πανάκριβα. Και ξαφνικά η εταιρία διαφημίζει φθηνά εισιτήρια σε πτήσεις εσωτερικού. Επιλέγει για την καμπάνια της μια φωτογραφία της Καβάλας. Παραπλανά τους Καβαλιώτες που αμέσως σπεύδουν να δουν περί τίνος πρόκειται. Ο έλεγχος που κάνουν καταλήγει σε συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο «άνθρακες ο θησαυρός». Για τις πτήσεις από και προς Καβάλα τα δεδομένα παραμένουν ίδια.

 

Προς τι η φωτογραφία της Καβάλας σε μια προσφορά που μόνο την Καβάλα δεν αφορά; Γιατί μας μπερδεύει και δεν μας αφήνει στον πόνο μας; Οι Καβαλιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Αθήνα θα συνεχίσουν – οι περισσότεροι- να εξυπηρετούνται από τα όμορα αεροδρόμια μιας και οι συνθήκες ως προς αυτό της Καβάλας δεν είναι ευνοϊκές. Από κάθε άποψη. Η διαφήμιση ειδικά για την δική μας περίπτωση εκτός από παραπλανητική είναι και αποτυχημένη.

 

Βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη μα ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από πλευράς των συμψηφισμών για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Το θέμα, λένε, «σκάλωσε» στην ΑΑΔΕ. Στην εφορία. Κι όμως, κάποιοι προσπάθησαν να το «ξεσκαλώσουν». Μας ανακοίνωσαν ότι τα κατάφεραν. Δυστυχώς αυτό έμεινε στα λόγια. Πράξεις συμψηφισμών καμία.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου μία ακόμη εθελοντική αιμοδοσία. Είναι η καθιερωμένη για το Φθινόπωρο εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών δημοσίων υπαλλήλων. Καλή τους επιτυχία.

 

Το 2022 είναι έτος έναρξης της επένδυσης Κουρτίδη στην δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας. Η επένδυση προβλήθηκε ιδιαίτερα με την ευκαιρία της Philoxenia. Το σχέδιο μεγάλο αλλά και ρεαλιστικό, έχει μόνο υποστηρικτές. Ένας εξ αυτών είναι ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης. Η σχετική ανάρτηση του αναφέρει: «Κωδική ονομασία: Alexandrou Chora.Ο φίλος μου Νίκος Κουρτίδης με μια επένδυση ύψους 65.000.000 € βάζει την Τούζλα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Όλοι μαζί οδηγούμε επιτέλους την Καβάλα ψηλά».

Διαβάστε επίσης