μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένας ήσυχος, μικρός και ασήμαντος δρόμος της Καβάλας είχε χθες το πρωί μια μεγάλη αναστάτωση. Ξαφνικά γέμισε από περιπολικά και αστυνομικούς. Στο δρόμο αυτόν ακινητοποιήθηκε όχημα που μετέφερε παράνομους μετανάστες. Οι αστυνομικοί τους έβγαλαν από το αυτοκίνητο που ήταν για ώρα στριμωγμένοι, τους μέτρησαν και κίνησαν τη προβλεπόμενη διαδικασία. Αναζήτησαν τον οδηγό μα αυτός είχε διαφύγει!

 

Κι άρχισαν να τον ψάχνουν. Από εκείνη την ώρα ως αργά το μεσημέρι. Οι έρευνες είχαν φθάσει μέχρι την περιοχή της Περιμετρικής. Κάποιοι κάτι είχαν δει, είχαν ενημερώσει το 100. Κι η ομάδα των αστυνομικών κινήθηκε προς τα ψηλά της πόλης μπας και βρει τον οδηγό του αυτοκινήτου. Τα υπόλοιπα και καθοριστικά της ιστορίας θα τα μάθουμε ίσως σήμερα. Από το καθιερωμένο δελτίο τύπου.

 

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τους μετανάστες ήταν ένα αυτοκίνητο πολυτελείας. Από αυτά που αναπτύσσουν γρήγορες ταχύτητες. Και πάλι ωστόσο ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε αυτό 13 άνθρωποι! 12 παράνομοι μετανάστες και ένας οδηγός. Κι όμως χώρεσαν! Γιατί ο ένας ήταν κυριολεκτικά πάνω στον άλλον.

 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει ισχυρό και πρώτης προτεραιότητας. Τελευταία αφορά όλο και λιγότερο την Ελλάδα. Η Ελλάδα προσέχει καλά τα σύνορα της, έπεισε τους μετανάστες ότι δεν είναι τόπος για αυτούς. Βρίσκουν έτσι άλλους δρόμους προς την Ευρώπη, προσπερνούν στα σίγουρα κάθε τι ελληνικό. Όσο για τα σύνορα που είναι αδιαπέραστα, αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν ισχύει. Με τίποτα.

 

Πάντα υπάρχουν μονοπάτια. Υπάρχουν βουνά και λαγκάδια. Υπάρχουν διακινητές που βγάζουν πολλά χρήματα. Κυρίως υπάρχει μια ισχυρή επιθυμία όσων δυστυχούν στη χώρα τους, να βρεθούν στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος τους. Σημειώστε ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους όταν αναφέρονται στην Ευρώπη….

 

Αν η πληροφορία είναι αληθινή, κι αν στο μεταξύ δεν άλλαξαν τα δεδομένα, σήμερα ο Δήμαρχος μαζί με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΟΛΚ θα βρίσκονται στο Υπερταμείο. Θα μιλήσουν για το παραλιακό μέτωπο της πόλης (στο οποίο σε γενικές γραμμές συνυπάρχουν) κι ειδικότερα για το ανοιχτό κολυμβητήριο. Για το μέλλον της ίδιας περιοχής. Αλήθεια σε ποια βάση;

 

Τόσο ο κ. Μουριάδης όσο και η κ. Τσανάκα διατύπωσαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η πόλη μπορεί να έχει τα Καλοκαίρια κι ένα ανοιχτό κολυμβητήριο. Αυτή η κοινή προσέγγιση της πρώην και του νυν Δημάρχου είναι η αιτία που τόσο καιρό στο ανοιχτό κολυμβητήριο δεν γίνεται (και δεν αλλάζει) απολύτως τίποτα. Λόγω της υποτιθέμενης προοπτικής κάποτε αυτό να ξαναλειτουργήσει…

 

Ταυτόχρονα ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται να ξοδέψει ένα σωρό χρήματα για να λύσει σημαντικά προβλήματα του κλειστού κολυμβητηρίου του. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ήδη αναφέραμε, το κλειστό κολυμβητήριο δεν θα λειτουργεί το Καλοκαίρι. Τότε θα λειτουργεί το ανοιχτό….

 

Επειδή αυτό το σχέδιο δεν έχει και τόσο αξιόπιστη βάση, επειδή το κολυμβητήριο σε μια πόλη πρέπει να είναι ένα και μοναδικό (που θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο), δεν ήρθε άραγε η ώρα να σκεφθούμε κάτι άλλο; Λοιπόν ή το ανοιχτό κολυμβητήριο θα μετατραπεί σε έναν χώρο καλοκαιρινών εκδηλώσεων (πρόταση που είχε εμπιστευτεί ο Κ. Σιμιτσής) ή θα καταργηθεί και στη θέση του θα αναπτυχθούν κι άλλες πλωτές εξέδρες. Αυτά τα δύο σενάρια ευχόμαστε να συζητήσουν με το Υπερταμείο σήμερα οι Μουριάδης- Θυσιάδου.

 

Τελειώνει ο μήνας Νοέμβρης αλλά το έργο της κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου δεν λέει να αρχίσει. Η ΔΕΔΑ μας το έχει υποσχεθεί για το Νοέμβρη. Αυτό φαίνεται να αργεί. Θα περιμένουμε. Κι αν δεν είναι Νοέμβρης, το πολύ πολύ να είναι Δεκέμβρης (που θα αρχίσουν να σκάβουν για το φυσικό αέριο στην πόλη μας).

 

Τέτοιες μέρες πέρσι η Καβάλα θρηνούσε τον πρόωρο χαμό του πρώην Νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή. Τον θυμήθηκαν οι φίλοι του και με αναρτήσεις τους δηλώνουν ότι δεν τον ξεχνούν. Τον θυμήθηκε φυσικά η οικογένεια του, οι δικοί του άνθρωποι. Ο επί σειρά ετών Νομάρχης Καβάλας έβαλε το δικό του στίγμα στον τόπο καθώς κατέβαλε πολλές και συντονισμένες προσπάθειες ανάπτυξης μέσω εκτέλεσης σειράς έργων υποδομών.

 

Πραγματοποιείται σήμερα από το πρωί ως το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου εθελοντική αιμοδοσία. Οργανώνεται από το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμπαράσταση του σταθμού αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Στον ίδιο τόπο το Σάββατο θα γίνει ακόμη μία εθελοντική αιμοδοσία. Του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου. Καλή επιτυχία και στις δύο προσπάθειες.

 

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Εμμανουηλίδης επισκέφθηκε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά. Επακολούθησε κολακευτική ανάρτηση για την προσπάθεια Κοκκινίδη: «Βρέθηκα στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά. Περιδιαβαίνοντας τα εκθέματα του μουσείου, ατένισα τις εμβληματικές μορφές της εθνικής μας παλιγγενεσίας, του πνεύματος, της Τέχνης και της πολιτικής.Είναι εντυπωσιακό πώς ένα άψυχο υλικό – όπως το κερί – ο δημιουργός κατά τρόπο μαγικό το μετατρέπει σε ολοζώντανες μορφές που σφράγισαν τη νεότερη και σύγχρονη ζωή του τόπου μας.Η εξοικείωση του επισκέπτη με τις μορφές αυτές αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σαρκοποίησης αναγνωρίσιμων μορφών της ιστορικής μας διαδρομής.Τον ευχαριστούμε για την μοναδική εμπειρία που μάς προσφέρει.Ίσως ήρθε η στιγμή οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας το δώρο του Θόδωρου Κοκκινίδη, να ενδιαφερθούν ώστε τα εκθέματα του μουσείου του να μετακομίσουν και να αποκτήσουν το δικό τους χώρο που να’ναι συμβατός τόσο με το ιστορικό εκτόπισμα των ομοιωμάτων του, όσο και με την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.Μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στον τόπο μας είναι επιτακτική, καθώς επιπρόσθετα η καλλιτεχνική του κατάθεση προσδίδει στον τόπο μας ανεκτίμητη υπεραξία. Είναι καιρός να την αξιοποιήσουμε».

 

Ένας άλλος Δημήτρης, ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, διατυπώνει προβληματισμό για τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν και τους πρόσφατους, επίκαιρους αόρατους εχθρούς: «Θα ήθελα να έχω ένα μαγικό ραβδί, με το οποίο θα μπορέσω μέχρι αύριο το πρωί, να εμβολιάσω, όλους όσους, σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το πλανήτη, είναι ανεμβολίαστοι. ΟΛΟΥΣ ! Χωρίς να μου ξεφύγει, ούτε ένας…… Κι αφού λείψει αυτό το τρισκατάρατο είδος, να δω ποιο θα είναι το… αντίπαλο δέος που θα ανακαλύψουν, για να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλαξε ο κόσμος. Κάποτε οι εχθροί ήταν ορατοί και αντιμετωπίσιμοι. Τώρα έγιναν… αόρατοι. Τρομοκρατία… Πανδημία…. Δεν ανιχνεύονται με τις ανθρώπινες αισθήσεις, σκάνε από εκεί που δεν περιμένεις κι αποχαιρετάς τα εγκόσμια. Αόρατοι εχθροί, που λόγω ακριβώς της ιδιότητας τους δημιουργούν τρόμο και πανικό…. Λογικό… Πως να προστατευθείς από ένα θανάσιμο κίνδυνο αόρατο, άοσμο, άγευστο, αψηλάφητο, αθόρυβο; Μετά τους… τρομοκράτες, ήρθαν οι… ανεμβολίαστοι. Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει; Μόνο αν λείψουν οι ανεμβολίαστοι θα το μάθουμε… Για αυτό ΟΛΟΙ εμβόλιο άμεσα…..»

 

 

Διαβάστε επίσης