• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αίθουσα συνεδριάσεων (συνεντεύξεων τύπου κτλ) του Δημαρχείου δεν είναι όπως παλιά κι όπως γνωρίζουμε. Τα δεδομένα της τροποποιήθηκαν προκειμένου να προσαρμοστούν στα μέτρα που ισχύουν σε κάθε κλειστό χώρο. Θέσεις αποκλείστηκαν και δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

 


 

Κι άλλες φορές οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας ήταν πολύ ήσυχες. Χωρίς φανερή και ιδιαίτερη προεκλογική δραστηριότητα. Για αυτές που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή η ησυχία και η ηρεμία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Άρα οι δικηγόροι της Καβάλας προσέρχονται την Κυριακή να εκλέξουν χωρίς πάθη, χωρίς εντάσεις τον νέο (ή την νέα) πρόεδρο και το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους.

 

Επόμενες εκλογές με κάποιο ενδιαφέρον αυτές του σωματείου των εργαζομένων στους Δήμους Καβάλας και Νέστου. Θα γίνουν την 1η Δεκέμβρη. Υπάρχει μια κινητικότητα, μια προεκλογική δραστηριότητα και κάπου κάπου προκύπτουν κι υψηλοί τόνοι. Οι οποίοι φθάνουν – εμμέσως πλην σαφώς- και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σε ορισμένα. Λίγα και συγκεκριμένα και όχι σε όλα.

 

Οι κυριότερες φυσικά επόμενες εκλογές είναι αυτές για τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Θα γίνουν 5 και 12 Δεκέμβρη. Στην Καβάλα υπάρχει μια κάποια δράση, υπέρ των βασικών υποψηφίων. Ανδρουλάκη- Παπανδρέου και Λοβέρδου. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται ότι θα ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μαζί με την απαραίτητη προετοιμασία εφορευτικών επιτροπών και εθελοντών ώστε η ψηφοφορία στο Ν. Καβάλας να γίνει κανονικά και χωρίς προβλήματα. Κυρίως τεχνικά.

 

Πολλοί εκτιμούν και δηλώνουν ότι η προσέλευση στην κάλπη θα είναι πολύ μεγάλη. Πιθανόν. Ρόλο θα παίξει η πορεία της πανδημίας (η ψηφοφορία θα είναι δια ζώσης) και φυσικά ο καιρός που θα επικρατήσει τις δύο Κυριακές της ψηφοφορίας. Ας μην είμαστε σίγουροι για μεγάλη συμμετοχή. Ίσως τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ευνοούνται τα φαβορί.

 

Κατά τις γνωστές στοιχηματικές εταιρίες φαβορί των εκλογών και μάλιστα μεγάλο, είναι ο Νίκος Ανδρούλακης. Σχεδόν βέβαιος για τη δεύτερη Κυριακή. Στην οποία αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν ότι κερδίζει όποιον κι αν έχει αντίπαλο. Αυτά φυσικά στη θεωρεία γιατί η πράξη είναι πολλές φορές διαφορετική. Οπότε ας περιμένουμε.

 

Στο μεταξύ οι υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Ανδρουλάκη αυξάνονται συνεχώς. Εννοούμε πολίτες και μέλη του ΚΙΝΑΛ Καβάλας που δημόσια δηλώνουν την προτίμηση τους στον ευρωβουλευτή. Η πρωτοβουλία σχολιάζεται αρνητικά από υποστηρικτές άλλων υποψήφιων προέδρων. Μόνο που κι αυτοί θα μπορούσαν να απαντήσουν με έναν πιο απλό τρόπο. Με μια ανάλογη κίνηση δήλωσης υποστήριξης.

 

Δύο παρατηρήσεις συμπολιτών που ίσως αξίζουν της προσοχής μας. Στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης στάθμευσαν από προχθές αρκετά οχήματα – τροχόσπιτα. Όλα με ξένες πινακίδες. Προερχόμενα από το εξωτερικό. Τι να γυρεύουν άραγε στην Καβάλα αυτήν την εποχή;

 

Στην πόλη μας κυκλοφόρησαν επίσης νεαροί ορειβάτες, κατά δήλωση τους, προερχόμενοι από την Πολωνία. Σκοπός – είπαν- τους ταξιδιού τους είναι να κάνουν ορειβασία στο Παγγαίο. Σχέδιο που αφορά και το Σαββατοκύριακο κι επρόκειτο να αρχίσει από χθες Πέμπτη. Ξαφνικά Χειμερινός τουρισμός με λίγα λόγια.

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας είχε χθες την τιμητική του. Οι εκπρόσωποι του (τα στελέχη του) έδωσαν πολλές συνεντεύξεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Κάποιες μάλιστα συνεντεύξεις αφορούσαν μέσα ενημέρωσης και πέραν των τοπικών. Μια πρώτης τάξεως αναγνώριση της αθόρυβης μα ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται στο Κέντρο. Σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας και την Ελληνική Αστυνομία.

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας δημιουργήθηκε επί της δεύτερης θητείας του Κωστή Σιμιτσή. Στηρίζεται σε χρήματα και του ΕΣΠΑ. Ο κ. Σιμιτσής θυμήθηκε το ξεκίνημα της προσπάθειας και σε ανάρτηση του αναφέρει: «Είμαι περήφανος γιατί επί της θητείας μου ιδρύσαμε στον Δήμο Καβάλας το «Συμβουλευτικό Κέντρο», το οποίο έχει προγραμματικό στόχο την παροχή συμβουλών σε γυναίκες που υφίστανται βία και κακοποιητική συμπεριφορά από μέλη της ευρύτερης οικογενείας τους, συντρόφους, φίλους. Η δομή σε περιφερειακό επίπεδο διατηρεί ξενώνα στην Κομοτηνή, όμως πάντοτε ο Δήμος μας ήταν και είναι πρόθυμος να διευκολύνει τη στέγαση θυμάτων έμφυλης βίας και σε άλλα μέρη. Είναι λογικό ότι σταδιακά τα άξια στελέχη του Κέντρου μας παρέχουν συμβουλές και στους άντρες που τις χρειάζονται».

 

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστή την πρόθεση του να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω έργων που θα χρηματοδοτήσει. Αυτά αφορούν τα κτίρια Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε στον κατάλογο των παρεμβάσεων (80 Νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας) να περιλαμβάνεται ο Ν. Καβάλας. Που μπορεί να έχει νέο Νοσοκομείο αλλά τα Κέντρα Υγείας του, όλα μάλιστα, χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια απλή συντήρηση.

 

Επιβάτης υπεραστικού λεωφορείου μπήκε προχθές σε αυτό από τον Αμυγδαλεώνα. Το λεωφορείο κινούνταν προς Καβάλα. Παρατήρησε ότι οι άλλοι επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα. Χωρίς οποιαδήποτε αντίδραση του οδηγού. Εξ αυτού του λόγου ανέφερε το περιστατικό στην Πρωινή, μαζί με τη διαμαρτυρία του. Προφανώς τα μέτρα χαλάρωσαν και χαλαρώνουν συνεχώς. Δυστυχώς ο κάθε οδηγός του κάθε λεωφορείου πρέπει εκτός όλων των άλλων να έχει συνεχώς το νου του. Υπενθυμίζοντας σε όσους μεταφέρει ότι τη μάσκα πρέπει να την έχουν στο πρόσωπο τους κι όχι κατεβασμένη στο πιγούνι τους.

 

Ένα ακόμη παράπονο συμπολίτη, αυτήν την φορά για την Αστική συγκοινωνία στην Καβάλα. Μας περιγράφει το εξής πρόβλημα: «Με αφορμή την πανδημία το πρώτο δρομολόγιο σε όλες τις γραμμές- εκτός από το 11- γίνεται στις 7 και 15 το πρωί. Αντί στις 6 και 30 το πρωί. Αυτό έχει ως συνέπεια εμείς που δουλεύουμε στο δημόσιο να μην μπορούμε να έρθουμε στη δουλειά μας με το λεωφορείο. Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε Ταξί. Γιατί το Αστικό ΚΤΕΛ δεν επαναφέρει τα πρώτα του πρωινά δρομολόγια όπως παλιά; Να ξεκινούν δηλαδή πριν τις 7 που ανοίγουν οι υπηρεσίες στο δημόσιο;». Την απορία και το ερώτημα τα μεταφέρουμε στον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, είναι ο αρμόδιος να την απαντήσει.

 

Για αρκετή ώρα χθες στο Τριμελές Καβάλας δικάστηκε μια άκρως ελληνική, ως εκ τούτου …φυσιολογική υπόθεση. Ένας καυγάς διαρκείας και έντονος μεταξύ επαγγελματιών. Τα καταστήματα των οποίων είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Τουριστικά καταστήματα και τα δύο. Πολλά τα μικροεπεισόδια, πολλές οι μηνύσεις και οι καταγγελίες. Και για προφανείς λόγους ανταγωνισμού (αν και τουριστικά πελάτες υπάρχουν για όλους). Μάρτυρες, δικηγόροι, κατηγορούμενοι ανέπτυξαν στο δικαστήριο πλήρως αυτήν την ιστορία. Διάρκειας 2 και πλέον ετών.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις μικρή σημασία έχει η δικαστική απόφαση. Στο κάτω κάτω οι υποθέσεις είναι πολλές και οι αποφάσεις το ίδιο. Σημασία έχει να ξεπεράσουμε την ελληνική νοοτροπία. Να αποδεχθούμε τον διπλανό μας, γείτονα ή επαγγελματία, ώστε να μάθουμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε. Με συνεργασία και χωρίς καυγάδες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης