• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι γυναίκες του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας ήταν το Σάββατο στην πλατεία Καπνεργάτη για μία ακόμη δράση τους. Κατά την σύντομη προετοιμασία λήψης της φωτογραφίας ρωτήθηκαν: «Είστε έτοιμες;». Απάντησαν αμέσως και όλες μαζί: «Ναι!». Η επόμενη ερώτηση διατυπώθηκε μετά: «Είστε εμβολιασμένες;».

Η απάντηση ακόμη πιο άμεση και ισχυρή. Όλες μαζί:«Ναιαιαιαιαιαιαιαιαιαιαιαιαι».

 


 

Εντός των ημερών θα υπάρξουν δικαστικές εξελίξεις στο θέμα των Πετρελαίων. Έτσι τουλάχιστον αναμένεται να συμβεί. Οι οποίες ως συνήθως – κι όπως πρέπει- θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στα διαδραματιζόμενα γεγονότα. Το πραγματικό και ουσιαστικό διακύβευμα φαίνεται να είναι άλλο. Το μέλλον του Πρίνου. Η διαδικασία της εξόρυξης του πετρελαίου που τόσο σημαντικά στήριζε και στηρίζει την τοπική οικονομία. Θα συνεχιστεί; Κι αν συνεχιστεί, με ποιες προϋποθέσεις;

 

Για το θέμα μιλούν μόνο οι εργαζόμενοι. Η εταιρία αυτό το διάστημα δείχνει να έχει μια άλλη προτεραιότητα και μια άλλη τακτική. Αυτό που ωστόσο θέλει να μάθει ο απλός Καβαλιώτης είναι το τι θα γίνει μετά. Υπάρχει προοπτική; Ισχύουν τα πλάνα για το «Ε»; Θα βγει το συγκεκριμένο πετρέλαιο; Θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας;

 

Όλα αυτά ήταν μια κοινή γραμμή και μια κοινή συνισταμένη στις πρόσφατες καλές εποχές. Στην πορεία το περιεχόμενο των πανηγυρικών ανακοινώσεων ξεχάστηκε και δεν υλοποιήθηκε όπως περιγράφονταν. Εντάξει, μπορεί και να υπήρξε σοβαρός λόγος. Όμως μια περιοχή που βγάζει πετρέλαιο, η μοναδική στην Ελλάδα, ενδιαφέρεται πολύ και για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ήταν και παραμένει το μείζον. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στα απλά και στα περίπλοκα.

 

Δύο ακόμη πολυκατοικίες ετοιμάζονται να κατασκευαστούν στη συνοικία του Βύρωνα. Στην μία περίπτωση έγινε ήδη η κατεδάφιση ( της προηγούμενης κατοικίας), στη δεύτερη επίκειται. Πρόκειται για πολυκατοικίες στην οδό Περγάμου (στάση Γεφυράκι) και στην οδό Αρκαδίου. Κοντά στο 2ο Γυμνάσιο.

 

Για την πολυώροφη πολυκατοικία στην οδό Αρκαδίου χρειάστηκε να δώσει έγκριση η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων. Αυτό έπρεπε να γίνει αφού από το 2013 η περιοχή «Χίλια» στον Βύρωνα χαρακτηρίστηκε «Ιστορικός Τόπος». Για την ίδια πολυκατοικία είχε προηγηθεί ομόφωνη και θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων. Σημειώνουμε ότι στο Βύρωνα και κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κατασκευάζεται από καιρό μία ακόμη πολυκατοικία.

 

Την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας. Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το ενδεχόμενο να διακοπούν τα μαθήματα στα σχολεία, να επανέλθει η εξ απόστασης εκπαίδευση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραδέχθηκαν ότι όλα όσα ακούγονται είναι φήμες και τίποτα συγκεκριμένο. Ως εκ τούτου δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία στις φήμες, παρά το ότι είναι έντονες. Οι εκπαιδευτικοί είναι σίγουροι για ένα μόνο πράγμα. Τα σχολεία λόγω των εορτών θα κλείσουν στις 23 Δεκέμβρη. Κάθε τι άλλο δεν έχει και μεγάλη σχέση με την αλήθεια.

 

Αν παρόλα αυτά, τονίστηκε στη συνεδρίαση, επανέλθει η εξ απόστασης εκπαίδευση τότε ο σύλλογος θα ζητήσει 1)Να γίνεται πρωί και όχι απόγευμα, 2)Οι δάσκαλοι να συνδέονται με το σύστημα ευρισκόμενοι στο σχολείο τους κάθε ένας και όχι στα σπίτια τους.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες ήταν μείζονος σημασίας θέμα στην Καβάλα αυτό των συγχωνεύσεων τμημάτων (τάξεων) τόσο σε Γυμνάσια όσο και σε Λύκεια. Τότε κατέθεσε σχετικό ερώτημα μέσω της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Πρόσφατα έλαβε την απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, ήταν η απάντηση της κ. Μακρή. Αναφορά σε νόμους, διατάξεις κτλ. Τίποτα άλλο.

 

Εν τω μεταξύ οι συγχωνεύσεις των τμημάτων στο Νομό μας οριστικοποιήθηκαν και οι αντιδράσεις σταμάτησαν. Η ζωή συνεχίζεται με παιδιά σε τάξεις που αντί να μειωθούν, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν. Κι ας ασκήθηκε ισχυρή πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και προς τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

 

Στη Δευτεροβάθμια Καβάλας χρέη διευθυντή ασκεί εδώ και μέρες η κ. Αλεξίου, στη θέση του ασθενούς Απόστολου Βαγενά. Η εξέλιξη της περιπέτειας με την υγεία του είναι ομαλή, όπως ο ίδιος μας ενημερώνει με σχετικές και συχνές του αναρτήσεις. Νοσηλεύτηκε και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύντομα όλα αυτά θα είναι μια ανάμνηση και μόνο αφού ο κ. Βαγενάς θα επανέλθει στην ενεργό δράση.

 

Συνεδριάζει την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το εισηγείται ο κ. Κωστής Σιμιτσής. Στην πρόσκληση που στάλθηκε στους περιφερειακούς συμβούλους και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρεται ως «Κωστής Σιμιτζής». Τόσο καιρό πάει- έρχεται στην Κομοτηνή, ακόμη να μάθουν να γράφουν σωστά το όνομα του οι υπηρεσιακοί παράγοντες…

 

Δύο εκπρόσωποι του τοπικού ΚΙΝΑΛ ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη ψηφοφορία γενικά και τη χθεσινή ειδικότερα. Ο Δημήτρης Παπουτσής και ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ο μεν Παπουτσής «… θα ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία από πλευράς προσέλευσης» κι ο δε Μαμτσαδέλης «… αυτοί που θα ψηφίσουν θα είναι περισσότεροι από το 2017». Σημειώνουμε ότι σε εκείνη την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τότε, στο Νομό Καβάλας είχαν ψηφίσει 2.000 άνθρωποι. Εξ αυτών οι μισοί στην πόλη.

 

Δεν συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Καθώς τελειώνει ο χρόνος οι συνεδριάσεις αναμένεται να αυξηθούν. Βασική θα είναι αυτή του προϋπολογισμού. Για το θέμα συνεδριάζει εντός των ημερών και η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

 

«Στις επόμενες δημοτικές εκλογές η ΝΔ θα έχει υποψήφιο δήμαρχο στην Καβάλα και θα τον στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μπάμπης Δράκος. Η δήλωση αυτή μοιάζει να είναι η πιο ενδιαφέρουσα από τα πολλά που ειπώθηκαν όλη την εβδομάδα, τα περισσότερα είχαν σχέση με την παράταξη «Ανάσα». Πολλά, πολλά λόγια όλες τις προηγούμενες ημέρες. Κουραστικές επαναλήψεις τα περισσότερα, που εξ αυτού του λόγου δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

 

Από τον διοικητή της Δομής φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» μαθαίνουμε την επίσκεψη που έγινε εκεί την περασμένη Πέμπτη: «Ξεχωριστή ημέρα στη Δομή Προσφύγων Καβάλας. Επισκέφθηκαν τη Δομή το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας με καταγωγή από το Ιράν, συγγραφέας κα Jila Mossaed Estakhri με τη γραμματέα του Σουηδικού Ινστιτούτου κα Elisabeth Gullberg. Η ποιήτρια είχε την ευκαιρία να διαβάσει στη μητρική της γλώσσα μέρος του έργου της σε ωφελούμενες, περιηγήθηκε στους κήπους και ενημερώθηκε για την καθημερινότητα των διαμενόντων».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αλεξάνδρειον, κ. Στέλιος Σάββα, με νέες δηλώσεις προς τις «Αναμνήσεις» και το «Hellenic DNA» (διαδικτυακός τόπος ενημέρωσης στις ΗΠΑ) αναφέρθηκε εκ νέου στις επενδύσεις του ομίλου στην Αμερική καθώς επίσης και στην μεγάλη επένδυση στην Καβάλα. Στη Βιομηχανική Περιοχή. Σε αυτήν θα παράγεται, όπως είναι ήδη γνωστό, αιθυλική αλκοόλη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης