μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα χθεσινά γεγονότα στα Πετρέλαια.

Η στιγμή που φθάνουν στην πύλη ο κ. Μουριάδης με τον κ. Παππά. Εκεί είναι ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλπακίδης και Βογιατζίδης.

 


 

Πολλά και διάφορα έγιναν χθες το πρωί στα Πετρέλαια. Όλα αναμενόμενα γεγονότα, φυσιολογική εξέλιξη μιας κατάστασης που προ πολλού «εκτροχιάστηκε». Ευτυχώς δεν έγιναν τα χειρότερα. Αυτά αποφεύχθηκαν όπως φαίνεται την τελευταία στιγμή. Για να συμβεί αυτό ρόλο έπαιξαν υποχωρήσεις, που περιγράφονται να ήταν αμοιβαίες, μεσολαβήσεις και φυσικά συζητήσεις. Οι οποίες επικράτησαν ακόμη κι όταν όλα ήταν έτοιμα για το ακριβώς αντίθετο. Ευτυχώς των αυξημένων μέτρων ασφαλείας κάποιοι κατάφεραν να … ξεφύγουν. Κι ως μεσολαβητές βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Όταν έπρεπε.

 

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα. Για το αν θα περιλαμβάνει μια οριστική συμφωνία ή όχι. Περιμένουμε. Εν τω μεταξύ μπορούμε και πρέπει να σχολιάσουμε τα χθεσινά, ως σημαντικά γεγονότα που τάραξαν την ησυχία της τοπικής κοινωνίας.

 

Τα σχολιάζουμε από απόσταση μιας και οι δημοσιογράφοι δεν ήταν χθες εκεί που ήταν η είδηση. Κάποιοι το επέλεξαν. Κάποιοι το απέφυγαν. Κάποιοι μόνιμα σχολιάζουν από απόσταση. Και κάποιοι άλλοι που ζήτησαν να είναι στην πύλη του εργοστασίου, αυτό δεν τους επιτράπηκε! Αυτό το τελευταίο είναι μια ωραία αφορμή να κουβεντιάσουμε για τα μέτρα της αστυνομίας. Τα οποία πάρθηκαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Στην οποία καταλαβαίνουμε ότι προσέφυγε η εταιρία.

 

Κι ενώ στην πρώτη γραμμή ήταν οι σχετικοί (οι λιγότερο σχετικοί, ίσως και κάποιοι άσχετοι), δεν ήταν οι δημοσιογράφοι. Τους σταμάτησαν στον κόμβο του Εκθεσιακού Κέντρου και τους έκαναν γνωστή την απόφαση ότι απαγορεύεται να προσεγγίσουν το σημείο. Η απαγόρευση αυτή είναι μια μεγάλη ήττα της δημοσιογραφίας και φυσικά της ελευθεροτυπίας. Η δημοσιογραφική κάλυψη από μακριά ευνοεί τις παρανοήσεις, τις παρεξηγήσεις και τα λάθη. Κάποια από τα οποία ορισμένες φορές είναι συστηματικά και φυσικά και σκόπιμα.

 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιάννης Καραμανλής φέρεται να έδωσε την εντολή. Οι δημοσιογράφοι μακριά. Για να συμβεί αυτό, κι ενώ άλλοι προσέγγιζαν χωρίς εμπόδια το σημείο, κάτι πρέπει να είχε προηγηθεί. Κάποια συνεννόηση και κάποια κοινή απόφαση. Ποιους άραγε θα ενοχλούσαν οι λίγοι δημοσιογράφοι που θα ήθελαν να βρίσκονται στην πύλη των Πετρελαίων; Ποια σχέδια χαλούσαν; Σίγουρα όχι των εργαζόμενων. Όλοι οι άλλοι, πρώτη και καλύτερη η αστυνομία, είναι ύποπτοι.

 

Η δημοσιότητα είναι καλή μόνο όταν μας ευνοεί. Μας προβάλει και μας διαφημίζει. Όταν υπάρχει ενδεχόμενο για το αντίθετο, τότε μένει στα μπλόκα και μακριά από τα γεγονότα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι δημοκρατία. Ωστόσο έχει επικρατήσει. Ακόμη κι αν κάποιοι μπορούσαν να βρεθούν στο σημείο κινούμενοι από τα χωράφια και τους βάλτους, σημασία είχε η απαγόρευση. Η απόφαση και η εφαρμογή της απόφασης.

 

Ε και; Τι κατάφεραν έχοντας μακριά τα λίγα μέσα ενημέρωσης που επεδίωξαν να βρεθούν στην περιοχή; Απολύτως τίποτα. Κι ενώ άπαντες κατηγορούν το σωματείο ότι με τσαμπουκά προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του, άλλοι τσαμπουκάδες το ίδιο ενοχλητικοί εμφανίζονται όλο και συχνότερα γύρω από το θέμα.

 

Η λύση στο πρόβλημα θα βρεθεί μέσα από διάλογο. Όχι με τα ΜΑΤ. Ο διάλογος ξανάρχισε χθες. Με όποιες ελπίδες έχει. Τον υποστηρίζουμε. Τον πραγματικό διάλογο και επί της ουσίας. Κάθε ένας στο ρόλο του. Κάθε ένας με τις απόψεις. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Αυτή πρέπει να βρεθεί προκειμένου τα Πετρέλαια να επανέλθουν εκεί που ήταν. Κι όσοι χθες βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, ας έχουν το νου τους. Ίσως χρειαστεί να βοηθήσουν πάλι.

 

Ανάμεσα σε αυτούς που ήταν χθες στο σημείο των Πετρελαίων ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βογιατζίδης, Θέμης Καλπακίδης. Εκεί πήγε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ Καβάλας με επικεφαλής τον κ.Κώστα Κουκούλα. Από νωρίς ήταν στην πύλη και ο κ. Βαγγέλης Παππάς. Ο κ. Μουριάδης φέρεται να είχε έντονο διάλογο με την κ. Σάρδη. Γενικά οι συζητήσεις πάντα ξεκινούσαν με αρκετές εντάσεις. Στην πορεία και όσο περνούσε η ώρα οι τόνοι έπεφταν. Κι ο διάλογος εξ αυτού του λόγου διευκολύνονταν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΚΕ Καβάλας, στην αντιπροσωπεία του κόμματος αρχικά απαγορεύτηκε να πλησιάσει την πύλη του εργοστασίου των Πετρελαίων. Η αντιπροσωπεία της Καβάλας ενημέρωσε τον βουλευτή κ. Παφίλη. Ο οποίος επικοινώνησε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η παρέμβαση αυτή επέτρεψε όπως φαίνεται στους εκπροσώπους του ΚΚΕ να φθάσουν εκεί που έπρεπε.

 

Στις άλλες ειδήσεις. Σύμφωνα με απόφαση της ναυτιλιακής εταιρίας που εγκρίθηκε και από το αρμόδιο Υπουργείο, για το διάστημα 25 Γενάρη με 17 Φλεβάρη τα δρομολόγια από και προς Καβάλα (κάθε Τετάρτη) θα εκτελεί το πλοίο Χίος. Θα αντικαταστήσει προσωρινά το πλοίο Μύκονος.

 

Η ΚΕΔΕ συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο και συναποφάσισαν δράσεις υπέρ του εμβολιασμού. Κάθε Δήμος θα συνεργαστεί με τον Ιατρικό Σύλλογο του Νομού του, θα ληφθούν κοινές προσπάθειες μέσω εκδηλώσεων για να προβληθεί κι άλλο η απαραίτητη διαδικασία του εμβολιασμού.

 

Ο Δήμος Παγγαίου ξεκίνησε να προβάλλει το Χριστουγεννιάτικο του τρενάκι, τα δρομολόγια που θα εκτελεί όλη την περίοδο των εορτών. Κι επειδή είμαστε σε περίοδο πανδημίας, γίνεται γνωστό ότι άπαντες οι επιβάτες του τρένου θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

 

Μέσω της δημοτικής του επιχείρησης και ο Δήμος Θάσου ετοίμασε και ανακοίνωσε τις εορταστικές του εκδηλώσεις. Σε γενικές γραμμές είναι οι συνηθισμένες, όπως πριν τον κορωνοϊό. Με την ιδιαιτερότητα ότι σε όλες θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη του.

 

Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Καβάλας που βρίσκονται σε αναστολή, συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο λιμάνι. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας όπου συνάντησαν την κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Ζητούν να επανέλθουν στην εργασία τους χωρίς να εμβολιαστούν, αντιπροτείνουν τα συχνά rapid τεστ. Επικαλούνται και την προσφορά τους στο ΕΣΥ κατά τα πρώτα κύματα της νόσου.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παντού στην Ελλάδα αυτής της κατηγορίας οι εργαζόμενοι μειώνονται. Αργά αλλά σταθερά. Αρκετοί το ξανασκέφθηκαν, εμβολιάστηκαν κι επανήλθαν στη θέση τους. Με αυτόν τον τρόπο έλαβαν τα σωστά μέτρα που προτείνει η επιστήμη σε σχέση με την πανδημία. Και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα ως εμβολιασμένοι.

 

Με εξαίρεση λοιπόν όσους έχουν πραγματικούς λόγους υγείας, όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να το δουν διαφορετικά. Να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ιατρών, με τους οποίους εκ της θέσης τους συνεργάζονται. Όχι το φόβο ή μια αδικαιολόγητη και υπερβολική αντίδραση. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς τα περιπλέκουμε….

 

 

Διαβάστε επίσης