• 21 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 θα γίνουν σε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας διαδικασίες εκλογής νέων προεδρείων τους. Αυτό προβλέπεται σε άρθρα του νέου νόμου. Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζονται και άλλα θέματα της αυτοδιοίκησης. Προς το παρόν η διαδικασία εκλογής νέου προεδρείου στα συμβούλια της αυτοδιοίκησης προβλέπεται να γίνει δια ζώσης.

Ειδικότερα θα ισχύουν τα εξής: « Στον νέο νόμο 4873 για τον Εθελοντισμό και συγκεκριμένα στο άρθρο 61 προστίθενται διατάξεις στις οποίες ορίζεται ότι: Η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023, λογιζόμενη πλήρης για όλες τις συνέπειες. Η εκλογή προεδρείου του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και των επιτροπών της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου 2019-2023 λαμβάνει χώρα την Κυριακή 9η Ιανουαρίου 2022, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 64 και 165 του ν. 3852/2010, αντίστοιχα. Η θητεία των προεδρείων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των επιτροπών, που εξελέγησαν την 1η ή 8η Σεπτεμβρίου 2019, λήγει την 8η Ιανουαρίου 2022». (Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την αντίστοιχη διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας την 1η Σεπτέμβρη του 2019).

 


 

Μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης της Διεύθυνσης Καβάλας βρίσκονταν από νωρίς χθες το πρωί πέριξ και εντός των εγκαταστάσεων των Πετρελαίων. Για την επέμβαση στο εργοστάσιο επιστρατεύτηκαν πολλοί ακόμη αστυνομικοί όμορων διευθύνσεων. Κάπως συγκεντρώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών (κυρίως διμοιριών των ΜΑΤ), σαφώς μεγαλύτερος από τους ευρισκόμενους εντός των εγκαταστάσεων εργαζόμενους. Σε αυτό το σημείο κρίθηκαν όλα. Υπέρ της αστυνομίας και φυσικά υπέρ της εταιρίας. Οι πολλοί και οι ισχυροί σε αυτήν την υπόθεση ήταν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ.

 

Επέμβαση των ΜΑΤ στα Πετρέλαια δεν είχε ξαναγίνει. Ποτέ. Δύσκολα θα επαναληφθεί. Κι είμαστε πολύ τυχεροί που η επέμβαση έγινε με τις ελάχιστες απώλειες και ζημιές. Ακόμη κι αν το δελτίο της αστυνομίας αναφέρει κάποιες ενέργειες παράνομες ή παράτολμες (τις αποδίδει στους εργαζόμενους), αμφιβάλλουμε ότι έγιναν. Οι εργαζόμενοι αμύνθηκαν δια του νερού που έριχναν προς τους αστυνομικούς. Κι όταν αυτό τελείωσε, άπαντες έτρεξαν στον πύργο. Δεν είναι σύμπτωση που – ευτυχώς- δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Υπήρξαν μόνο συλλήψεις. Κάποιες άμεσα και κάποιες με την πάροδο του χρόνου.

 

Από εδώ και πέρα τα δεδομένα αλλάζουν κι η εταιρία αναλαμβάνει την υπόθεση στα χέρια της. Αυτή θα αποφασίσει-μεταξύ άλλων- για το μέλλον των πετρελαίων. Θα δείξουν οι πράξεις της το τι θα συμβεί με το κοίτασμα του Πρίνου, με το Ε κτλ. Κάθε φορά που θα συναντά δύσκολες καταστάσεις (αν κάτι τέτοιο συμβεί), ξέρει τον τρόπο να τις ξεπερνά και να τις αποφεύγει. Καταλάβαμε χθες ότι τον γνωρίζει καλά…

 

Τι λέγαμε λοιπόν; Λέγαμε για την συγκέντρωση πολλών αστυνομικών μέσα κι έξω από τα Πετρέλαια. Μεταξύ άλλων είχαν κλείσει όλοι οι προς τα Πετρέλαια δρόμοι. Ασφάλτου και χωματόδρομοι. Ήταν αδιανόητο να πλησιάσει την περιοχή κάποιος άλλος. Φυσικά και ήταν πολύ μακριά και οι δημοσιογράφοι. Το περιβάλλον που η αστυνομία δημιούργησε ήταν το κατάλληλο δια την επιτυχία της επέμβασης. Αυτός ίσως να ήταν ο λόγος που τα περί διαλόγου πήγαν περίπατο… Ο διάλογος κρίθηκε ότι είχε εξαντληθεί κι άρα όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος!

 

Ήταν και λίγο αστείο να βλέπεις π.χ. το προσωπικό της Τροχαίας Καβάλας να βρίσκεται στα μπλόκα πριν τα Πετρέλαια και φυσικά την ίδια ώρα κανείς τροχονόμος να μην κινείται στο κέντρο της πόλης. Η αστυνόμευση γενικότερα για ώρες δεν υπήρχε αλλά ο λόγος ήταν ιδιαίτερα σοβαρός. Προείχε η επέμβαση της αστυνομίας στα Πετρέλαια…Σημειώνουμε ότι αύριο το σωματείο θα έκανε γιορτή στην πύλη, γιορτή για τα παιδιά, αυτή φυσικά και δεν θα γίνει. Στην πύλη ανέλαβε υπηρεσία εταιρία σεκιούριτι.

 

Επειδή η ζωή συνεχίζεται κι επειδή ο καλός απολογισμός είναι αυτός που γίνεται μετά, ας δούμε και κάποιες λεπτομέρειες. Την ώρα της επιχείρησης στο χώρο στάθμευσης του Ιωσηφίδη (μπροστά από το Ακόντισμα) βρίσκονταν αρκετός κόσμος. Κάθε ένας για το δικό του λόγο. Κάποιοι είχαν αγωνία και προσπαθούσαν να δράσουν. Μεσολαβητικά. Άλλοι απλώς περίμεναν να κληθούν στον τόπο της επέμβασης.

 

Είναι αλήθεια ότι τοπικοί παράγοντες προθυμοποιήθηκαν να παρέμβουν, να βοηθήσουν, να μεσολαβήσουν. Αυτό ωστόσο έγινε αργά. Για ώρα ο αστυνομικός διευθυντής ούτε που σήκωνε το τηλέφωνο του. Εκείνη την περίοδο άλλωστε ήταν βέβαιο ότι τα ΜΑΤ δεν είχαν ανάγκη καμίας απολύτως βοήθειας. Ότι ήταν να γίνει, είχε ήδη γίνει.

 

Το έργο της Εγνατίας Οδού στα νέα και υπό κατασκευή διόδια- μετωπικά και πλευρικά- δείχνει σταματημένο. Ειδικά στα μεγάλα και μετωπικά. Κάτι ήξερε η αστυνομία που έδωσε παράταση στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ως το τέλος Μαρτίου. Είναι και το κρύο των ημερών που πολλά πράγματα τα εμποδίζει. Τα επηρεάζει και τα σταματά. Πολλά. Όχι όλα.

 

Στα υπό κατασκευή μετωπικά διόδια έγινε χθες το απόγευμα κι ένα τροχαίο ατύχημα. Ο οδηγός του οχήματος μπερδεύτηκε, αφαιρέθηκε; Κάτι εν πάση περιπτώσει έγινε και βρέθηκε εκτός πορείας. Ευτυχώς οι ζημιές ήταν μόνο υλικές. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

 

Κρύο μπόλικο χθες και στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στη Δεξαμενή. Εκεί εκτελείται έργο του ΔΕΔΔΗΕ ή της ΔΕΗ (ή και των δύο). Οι κάτοικοι του δρόμου (από Εμμανουήλ Μπενάκη προς Κ. Τσολάκη) διαμαρτύρονται καθώς τα χαντάκια έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους υφίστανται εδώ και πολύ καιρό. Ζητούν οι εργασίες να επισπευστούν και επιτέλους να τελειώσουν. Χθες που βρεθήκαμε στο σημείο, δούλευαν δε δούλευαν 2-3 άνθρωποι.

 

Η άλλη παρατήρηση που μας κάνουν αναγνώστες της Πρωινής αφορά ένα φανάρι (έναν φωτεινό σηματοδότη) που απουσιάζει από την πρώτη διασταύρωση ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Σίλα από Σταυρό. Αυτό το φανάρι… χάθηκε. Κι είναι απαραίτητο. Υπάρχει μάλιστα ισχυρισμός ότι για τη μη λειτουργία του ενημερώθηκε και η αστυνομία και η Εγνατία Οδός. Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το φανάρι αγνοείται μπορεί και δύο μήνες τώρα!

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε να κάνει ερώτηση, σχετική με το θέμα. Τον οικονομικό απολογισμό του 2020. Κι έπεσε με τα μούτρα στο διάβασμα! Διάβασε ένα μάλλον ξένο για αυτόν κείμενο. Φαίνεται δεν είχε προηγηθεί προπόνηση και προετοιμασία, κι έτσι κόμπιαζε…. Δυσκολεύονταν…

 

Η συνεδρίαση διήρκεσε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια οι περισσότεροι κινήθηκαν προς τη Μεγάλη Λέσχη στην εκδήλωση προς τιμήν του Λευθέρη Αθανασιάδη. Σε αυτήν την εκδήλωση διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα συμμετοχή της αντιπολίτευσης (σε εκδήλωση της διοίκησης του Δήμου). Κάτι που έπρεπε να είναι κανόνας. Όχι εξαίρεση. Ο κ. Μουριάδης έκανε μια κοινά αποδεκτή όπως φαίνεται πρόταση, το όνομα του πρώην Δημάρχου να δοθεί στην Δημοτική Καπναποθήκη. Όλα δείχνουν ότι η πρόταση θα εγκριθεί όπου χρειάζεται, κι έτσι θα υλοποιηθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης