μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κατεδάφιση του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης έχει προ πολλού ολοκληρωθεί κι έτσι η περιοχή παρουσιάζει προσωρινά την εικόνα της φωτογραφίας. Τόσο περίεργη και τόσο διαφορετική. Αυτό θα συνεχιστεί λίγο ακόμη. Μέχρι να αρχίσει η κατασκευή του νέου ιερού ναού.

 


 

Στη σύντομη ιστορία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης Καβάλας (και ΑΜΘ) ο Κώστας Αντωνιάδης είναι ο τρίτος στη σειρά αιρετός χωρικός Αντιπεριφερειάρχης. Έχουν προηγηθεί ο Αρχέλαος Γρανάς (θητεία 3,5 ετών) και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος (θητεία 5 ετών). Η θητεία του κ. Αντωνιάδη είναι μικρότερη, δύο μόνο χρόνια. Την αντικατάσταση του την αποφάσισε προ πολλού ο αρμόδιος Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Από την αρχή σχεδόν του έτους! Του 2021, για να μην μπερδευόμαστε.

 

Από τότε υπήρχαν οι πρώτες φήμες για τον Αλέξη Πολίτη που έρχεται και τον Κώστα Αντωνιάδη που φεύγει. Ο τελευταίος προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα (ειδικά όταν αντιλήφθηκε τη διαδικασία αλλαγής να είναι σε εξέλιξη) αλλά δεν τα κατάφερε. Υπό τις συνθήκες που επικρατούν, ένας χωρικός Αντιπεριφερειάρχης θέλει το χρόνο του. Ένα διάστημα που πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερο των δύο ετών.

 

Ο Κώστας Αντωνιάδης αποχωρεί από το Διοικητήριο με ψηλά το κεφάλι. Ικανοποιημένος ότι αφοσιώθηκε στο αντικείμενο, κι έκανε όλα όσα μπορούσε. Εντός και εκτός κτιρίου. Αυτή του η προσπάθεια ήταν εντυπωσιακά μοναχική. Ο θεσμός επιφυλάσσει αυτές τις συνθήκες και στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες. Κι ενώ άλλοι έχουν συνεργάτες- υφιστάμενους- συμβούλους κτλ και ο Κώστας Αντωνιάδης ήταν μόνος. Όσοι ξέρουν λένε ότι συχνά ο ίδιος έγραφε ακόμη και τα δελτία τύπου που αφορούσαν τη δραστηριότητα του!

 

Ο κ. Αντωνιάδης είχε στενή σχέση με την κοινωνία. Την οποία δεν την εκμεταλλεύτηκε με την κακή έννοια. Έπραξε κάτι ασυνήθιστο. Προσπάθησε και την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Κοίταξε κοντά, εντός του κτιρίου, κοίταξε και μακριά. Στα διάφορα απαραίτητα έργα όλου του Νομού. Κι ενώ κι αυτός δεν είχε μεγάλο «πορτοφόλι», μπόρεσε κι έκανε ιεράρχηση. Έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά. Έδρασε σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που είχε.

 

Η αποχώρηση του συνοδεύεται από θετικά σχόλια. Κι είναι επιτυχία του το ότι τον σχολιάζουν θετικά και οι υπάλληλοι του Διοικητηρίου. Δική του είναι η απόφαση να μείνει απλός περιφερειακός σύμβουλος. Σοφή απόφαση. Μια απόφαση που εξυπηρετεί και την ανάγκη ξεκούρασης. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτά τα δύο χρόνια δεν εγκατέλειψε τη δικηγορία. Μεταξύ άλλων ήταν και στα δικαστήρια. Γνωρίζοντας ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να προστατεύσει, να υπερασπιστεί αυτό που τα πολλά προηγούμενα χρόνια κατάφερε.

 

Στη θέση του Κώστα Αντωνιάδη έρχεται ο άπειρος αλλά ορεξάτος και αισιόδοξος Αλέξης Πολίτης. Οι αποφάσεις και οι αλλαγές των προσώπων έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Το νέο πρόσωπο ακόμη κι όταν δεν γνωρίζει, είναι αποφασισμένο να μάθει. Έχει μια όρεξη που αμέσως παρουσιάζει τη δημιουργική της πλευρά. Ο κ. Πολίτης θα συνεχίσει την καλή προσπάθεια του κ. Αντωνιάδη και όσο μπορεί θα τη διορθώσει.

 

Πρέπει να βρεθεί προσωπικό για τις υπηρεσίες. Κυρίως πρέπει να έχει συμπαραστάτες. Συνεργάτες. Η δουλειά του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Καβάλας πρέπει να είναι ομαδική. Μέχρι τώρα δεν ήταν. Αυτό μάλιστα ισχύει όχι μόνο για τον Κώστα Αντωνιάδη αλλά και για τους δύο προηγούμενους. Δεν είναι ότι δεν ήθελαν, δεν επιθυμούσαν το ομαδικό παιχνίδι. Είναι ότι δεν είχαν εκ του νόμου τη δυνατότητα να φτιάξουν την απαραίτητη για την περίπτωση (και τη διοίκηση) ομάδα.

 

Αναμενόμενες περί των αλλαγών οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τόσο της παράταξης Τοψίδη όσο και των υπολοίπων. Στηρίζουν την κριτική τους στο γνωστό επιχείρημα των μισθών και των ανταλλαγμάτων. Ωστόσο μας κούρασαν λέγοντας δύο χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια.

 

Το πρόβλημα υφίσταται και ξεκινά από τον Κλεισθένη. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πουθενά η ωριμότητα των πραγματικών συνεργασιών. Κι αν δεν παρουσιάζονταν έστω αυτές οι συνεργασίες (με τις αναπόφευκτες μισθοδοσίες), οι Περιφέρειες δεν θα διοικούνταν. Κι εν πάση περιπτώσει, τώρα που είναι στην αντιπολίτευση ας υποσχεθούν να διορθώσουν αυτό που υπαινίσσονται πως τους ενοχλεί. Να δηλώσουν ότι αν και όταν έρθουν στα πράγματα, θα καταργήσουν τους μισθούς. Τους οποίους θεωρούν αιτία του κακού. Ποιου κακού τελικά; Το ότι ο Μέτιος κέρδισε τις εκλογές και (του ακόμη χειρότερου κακού) συνεχίζει να διοικεί την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Ο Κώστας Αντωνιάδης απέφευγε χθες να σχολιάσει την αντικατάσταση του. Μάλλον το σκέπτεται. Σκέπτεται την αντίδραση του. Ίσως μετά τις γιορτές- το αργότερο- τον ακούσουμε και τον δούμε πάλι να μιλά δημοσίως.

 

Θα σχολιάσουμε και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Με τις αποφάσεις του προχθές ολοκλήρωσε μια πολύμηνη παρέμβαση του στα δεδομένα που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Το οποίο και ως προς το Περιφερειακό Συμβούλιο το τροποποίησε. Το βελτίωσε. Οι κινήσεις του στη σκακιέρα φαίνονται ιδιαίτερα πετυχημένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έτσι κι αλλιώς ήταν «απέναντι», να πεισμώσουν περισσότερο. Μόνο που οι αυτής της κατηγορίας περιφερειακοί σύμβουλοι εν τω μεταξύ λιγόστεψαν. Λιγόστεψαν αρκετά. Ουσιαστικά και βασικά, ο πραγματικά κερδισμένος όλων των αλλαγών είναι αυτός. Ο Χρήστος Μέτιος.

 

Με απόφαση που έλαβε χθες ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης παρατείνει ως τις 9 Γενάρη τη θητεία των σημερινών αντιδημάρχων του. Η οποία έληγε αύριο Παρασκευή. Αυτή η απόφαση συνδέει άμεσα πλέον την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου με τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων.

 

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες… Συμβαίνουν λόγω των υφιστάμενων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Μαθητής ζήτησε άδεια να χρησιμοποιεί το αναγνωστήριο της Δ. Βιβλιοθήκης για την καθημερινή του μελέτη και προετοιμασία για το σχολείο. Δυστυχώς η απάντηση στο αίτημα ήταν αρνητική. Μιας και δεν ήταν εμβολιασμένος, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο. Γενικά ακούμε ότι και η Δ. Βιβλιοθήκη αναγκάζεται να μην ικανοποιεί πολλά τέτοια ή παρόμοια αιτήματα αφού είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης.

 

Με πρόσφατη απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Καβάλας, αποδέχεται ομόφωνα τη δωρεά του ΔΕΣΦΑ. Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προσφέρει στο νοσηλευτικό ίδρυμα 7.000 ευρώ. Ζητά μάλιστα να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε συγκεκριμένα είδη που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο Καβάλας. Τα οποία κι όπως φαίνεται θα αγοράσει.

 

Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος έτους, ενός έτους γεμάτου από συνεδριάσεις. Το τελευταίο διάστημα μικτών συνεδριάσεων. Δια ζώσης και από απόσταση.

 

Σήμερα στο Δημαρχείο θα δοθεί η τελευταία συνέντευξη τύπου του έτους. Με αφορμή το διαγωνισμό που έκανε η Δημωφέλεια, μεταξύ των καταστημάτων για την πιο όμορφα στολισμένη Χριστουγεννιάτικη βιτρίνα της τοπικής αγοράς. Στην επιτροπή αξιολόγησης μετείχαν εκπρόσωποι τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και του Επιμελητηρίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης