μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη βασιλόπιτα της χρονιάς στην Καβάλα – και μοναδική τοπικού φορέα για την μέρα της Πρωτοχρονιάς- ήταν αυτή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Με πολύ λίγους καλεσμένους και παρόντες. Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης είχε προβληματισμό για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά όπως φαίνεται βρήκε τον κατάλληλο, τον σωστό τρόπο. Λαμβάνοντας έγκριση και από τον Νομίατρο. Με τον οποίο προηγήθηκε συνεργασία. Η εκδήλωση έγινε σε εξωτερικό χώρο, κλήθηκαν λίγοι. Όπως λίγοι ήταν και οι δημοσιογράφοι. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Η ίδια εκδήλωση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας που γίνεται επίσης την Πρωτοχρονιά, δεν έγινε φέτος. Όπως δεν έγινε πέρσι. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ σκέφθηκε το θέμα και καλού κακού έλαβε απόφαση μη πραγματοποίησης του γεγονότος. Να ήμαστε όλοι καλά, η εκδήλωση θα γίνει του χρόνου. Στην υποδοχή του 2023.

(Για τις υπόλοιπες βασιλόπιτες των τοπικών φορέων θα δούμε. Οι εκπρόσωποι των φορέων θέλουν να κάνουν τις εκδηλώσεις. Το προσπαθούν και το επιδιώκουν).

 


 

Όχι μόνο τις προηγούμενες ημέρες που άλλαξε ο χρόνος, σε όλη την περίοδο των φετινών εορτών. Απουσίαζε η αισιοδοξία. Απουσίαζε η χαρά και η θετική ματιά στα πράγματα. Δεν υπήρχε η απαραίτητη καλή ψυχολογία στους ανθρώπους. Αρχικά ήταν αρκετά «λαβωμένη. Μετά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, εξαφανίστηκε! Την ψάχνουμε και δεν μπορούμε να τη βρούμε πουθενά. Κι όσοι λένε ότι δεν επηρεάστηκαν και την έχουν, λένε ψέματα! Προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα διαφορετικό μα τελικά κρύβουν την αγωνία τους. Την στεναχώρια και την απογοήτευση τους.

 

Πολλά σπίτια στην πόλη και στο Νομό Καβάλας έχουν κρούσμα ή κρούσματα. Μια περίεργη αντίδραση των περισσότερων, κρύβουν το πρόβλημα. Κι ενώ η καθημερινότητα τους έχει αλλάξει, λες και δεν τρέχει τίποτα. Μιλούν – κουτσομπολίστικά- για τα κρούσματα των άλλων κι αποφεύγουν να αναφερθούν στα δικά τους.

 

Μα που κόλλησαν άραγε όλοι αυτοί; Με έμμεσο τρόπο προσπαθούμε να λύσουμε το … μυστήριο. Καταλήγουμε να ψάχνουμε κάπου στην εστίαση, κάπου στη διασκέδαση. Κάπου σε αυτά που έγιναν τα Χριστούγεννα. Προ λίγων μόνο ημερών. Τότε τα μέτρα χαλάρωσαν κι οι πρώτοι που τα χαλάρωσαν (ή και τα κατήργησαν εντελώς) ήταν οι νέοι. Δεν φορούσαν που δεν φορούσαν μάσκα, συνωστίστηκαν σε μικρούς και κλειστούς χώρους. Κι όταν το πάρτι τέλειωσε, επέστρεψαν σπίτι και με κορωνοϊό. Μάλλον με την Όμικρον και όχι με τη Δέλτα.

 

Από τα Χριστούγεννα και μετά το πράγμα άρχισε να «απλώνεται» και κάπως έτσι οι μικροί νοσούν και οι μεγαλύτεροι ανησυχούν. Κάπου κάπου νοσούν κι αυτοί. Ήπια αλλά τι να το κάνεις; Μέχρι να οριστικοποιήσεις το συμπέρασμα (της ήπιας νόσησης) έχεις χάσει τον ύπνο σου πολλά βράδια. Και μετά, ως συνήθως, φταίνε μόνο οι άλλοι…

 

Ένα άλλο γεγονός που ισχύει και στη δική μας περιοχή, το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα από αυτούς που είναι θετικοί. Ακόμη και τότε, ειδικά οι ασυμπτωματικοί, κυκλοφορούν κανονικά και ανεπηρέαστα. Αυτό κι αν δεν είναι «έγκλημα»! Ειδικά αν αυτοί που κυκλοφορούν, εργάζονται κιόλας. Ακόμη και στην εστίαση!

 

Αν το σκεφθούμε στη σωστή βάση, τότε εμείς είμαστε οι αιτία όσων βιώνουμε. Εμείς προκαλέσαμε και προσκαλέσαμε την Όμικρον. Τώρα μένουμε με ανοιχτό το στόμα κάθε φορά που τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι πολύ περισσότερα από τα ήδη πολλά. Στο δε ερώτημα «τι κάνουμε τώρα;», υπάρχει απάντηση. Τηρούμε τα μέτρα και κάνουμε υπομονή. Φαίνεται ότι κι οι επόμενες μέρες θα είναι ίδιες κι έτσι η βελτίωση της κατάστασης αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Και φυσικά το πάθημα να μας γίνει μάθημα. Που δεν το βλέπουμε….

 

Οι αριθμοί για την πανδημία καταγράφονται από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Κι ενώ για αυτήν την περίοδο περιμέναμε έξοδο από την υγειονομική κρίση, ισχύει το αντίθετο. Φταίει και η νόσος. Φταίμε και εμείς. Κουρασμένοι και βιαστικοί, δεν κάναμε όσα έπρεπε. Δεν ακούσαμε τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να που φθάσαμε….

 

Σε όλα τα άλλα τώρα. Το προσωπικό της ΧΧ Μεραρχίας που εδρεύει στην Καβάλα ήταν σε μεγάλη κινητοποίηση το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ανέμενε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στη δοξολογία, στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Παρατάχθηκε άγημα κι άπαντες κοιτούσαν το ρολόι τους. Τελικά ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν προσήλθε στην εκδήλωση. Όπως τα Χριστούγεννα έτσι και την Πρωτοχρονιά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν στην Καβάλα.

 

Και στις τελευταίες ημέρες του 2021 συνεχίστηκε η έκδοση αδειών τόσο από την Πολεδομία του Δήμου Καβάλας όσο και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και διαδικασίας (του ΤΕΕ ΑΜ). Από αυτές που είχαν ημερομηνία 2021 (κι οι περισσότερες αφορούν τουριστικές επενδύσεις) ξεχωρίζουμε μία ακόμη στην πόλη. Όπου ισόγειος χώρος καταστήματος μετατρέπεται σε κατοικία. Η άδεια μάλιστα προβλέπει διαχωρισμό του ακινήτου ώστε να προκύψουν δύο διαμερίσματα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Τα AirBNB.

 

Στη συνέντευξη του την Πέμπτη στην Πρωινή ο Ξενοφώντας Κροκίδης όχι μόνο μίλησε με καλά λόγια για τον Αλέξη Πολίτη αλλά τον υπερασπίστηκε κιόλας. Ο κ. Κροκίδης ειδικότερα είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι έντιμο ένα νέο παλικάρι που κάνει τα πρώτα του βήματα στα κοινά να δέχεται πισώπλατα μαχαιρώματα». Ο κ. Κροκίδης ευχήθηκε φυσικά καλή επιτυχία στον κ. Πολίτη για τη νέα του θέση.

 

Την Παρασκευή 31 Δεκέμβρη έγινε κι η επιβεβλημένη αλλαγή διοίκησης, η σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής στο Διοικητήριο. Άψογοι και οι δύο, Πολίτης και Αντωνιάδης. Αντάλλαξαν ευχές κι ήταν και οι δύο αισιόδοξοι για το μέλλον της ΠΕ Καβάλας.

 

Στο μεταξύ υπάρχει μια οικοδομικής φύσεως εκκρεμότητα στην πρόσοψη του Διοικητηρίου, από ένα σημείο της οποίας πέφτουν σοβάδες. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από τους πεζούς αλλά αυτό υφίσταται ως μέτρο εδώ και πολλές μέρες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα και να διορθωθεί οριστικά. Αυτό αφορά την ανατολική πλευρά της πρόσοψης, προς την οδό Δαγκλή.

 

Τι κοινό έχουν οι τρεις προηγούμενοι Αντιπεριφερειάρχες της ΠΕ Καβάλας; Ο Γρανάς, ο Μαρκόπουλος και ο Αντωνιάδης; Και οι τρεις ήθελαν πολύ να προχωρήσουν και να δημοπρατήσουν το έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου αλλά κανείς δεν το κατάφερε. Ακούμε ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση του έργου- κατά γενική ομολογία έργο απαραίτητο- οφείλεται στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία. Ευχόμαστε ο κ. Πολίτης να κάνει όσα δεν έκαναν οι προκάτοχοι του.

 

Οι αθλητικές ιστοσελίδες των Αθηνών ασχολούνται όλο και συχνότερα με τον ΑΟΚ. Δεν κρύβουν την έκπληξη τους για τις μεταγραφές που αυτό το διάστημα γίνονται. Για τα ονόματα που έρχονται στην ομάδα μας και τα χρήματα που ξοδεύονται για αυτόν τον λόγο. Για μας εδώ στην Καβάλα δεν υπάρχει έκπληξη. Κι αν υπάρχει είναι περιορισμένη. Ο νέος ιδιοκτήτης ξοδεύει αρκετά χρήματα προκειμένου να κάνει ομάδα. Από το μηδέν. Κι όσοι κακοπροαίρετα εδώ στην Καβάλα τον αμφισβητούσαν, φαίνεται να κατάπιαν τη γλώσσα τους…

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης