μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι περισσότεροι τοπικοί σύλλογοι (αλλά και οι πιο πολλοί τοπικοί φορείς), αποφάσισαν να κόψουν δημοσίως και με καλεσμένους τη βασιλόπιτα του 2022. Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Καθυστερούν να αποφασίσουν το πότε, για ευνόητους λόγους. Θα καθυστερήσουν κι άλλο προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί. Τα κρούσματα να περιοριστούν. Όλοι αυτοί που φέτος θέλουν να κάνουν γενικά εκδηλώσεις, είναι οι ίδιοι που πέρσι τον Χειμώνα δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Απείχαν γενικώς. Εκτιμούν ότι έστω το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη θα είναι καλύτερη η κατάσταση και θα μπορέσουν να υλοποιήσουν όσα έχουν κατά νου. (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Πρωινής)

 


 

Όλα τα είχαμε, η πυκνή ομίχλη μας έλειπε… Ήρθε στα ξαφνικά και στα αθόρυβα το μεσημέρι προχθές. Κι έφυγε επίσης ξαφνικά κι αθόρυβα το ίδιο βράδυ. Κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών που με διάφορους τρόπους έσπευσαν να τη φωτογραφίσουν. Τις πιο πολλές φωτογραφίες τις έκαναν αμέσως ανάρτηση, δείχνοντας όλες μια ολόκληρη πόλη στην ομίχλη. Τη δική μας πόλη.

 

Οι φωτογραφίες είχαν όλες μια περίεργη ομορφιά κι ο κόσμος τις προτίμησε καθώς σε αυτές έβλεπε διαφορετικές από τις συνηθισμένες εικόνες. Η ΕΜΥ προβλέπει κι άλλες ομίχλες (ακόμη και χθες το απόγευμα και το βράδυ), οπότε όλοι εμείς οι φωτογράφοι ας ετοιμαστούμε για τα επόμενα κλικ. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, με τα κινητά μας τηλέφωνα. Αμέσως μετά λίγα ακόμη, ώστε το υλικό να «ανέβει» εκεί που πρέπει. Στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μια διαφορετική προσέγγιση του φαινομένου έκαναν επιβάτες του φέρι μποτ που προχθές το μεσημέρι επέστρεφε στην Κεραμωτή από το Λιμένα. Το πλοίο λόγω της ομίχλης είχε χαμηλή ταχύτητα και το ταξίδι διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά! Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες για την αργοπορία αφού τούτη την φορά ήταν πλήρως δικαιολογημένη.

 

Ο Ηλίας Χάϊτας ήταν ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας στον πρόσφατο διαγωνισμό του Δήμου Καβάλας για την καλύτερα στολισμένη βιτρίνα. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού γνωστό. Αυτό που δήλωσε χθες ο κ. Χάϊτας, όντως δεν ήταν γνωστό. Σύμφωνα με όσα είδε στην αγορά, οι μεγάλες «αλυσίδες» μαζί με τα πολυκαταστήματα είχαν έναν περιορισμένο και όχι ιδιαίτερο στολισμό. Έναν τελικά «φτωχό» στολισμό.

 

Το γεγονός του έκανε εντύπωση και το σχολίασε αρνητικά. Αυτά τα καταστήματα είναι που έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Κι επειδή ακριβώς αισθάνονται ασφάλεια ως προς τις σχέσεις τους με το καταναλωτικό κοινό, δεν θεωρούν σωστό να στολίσουν. Στολίζουν το λιγότερο κι όπως φαίνεται, από υποχρέωση και μόνο. Άρα βραβείο δεν θα λάβουν ποτέ. Δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να λαμβάνουν στο ταμείο τους το χρήμα των καταναλωτών. Σιγά μην ασχοληθούν ιδιαίτερα με τον στολισμό και δη τον στολισμό των Χριστουγέννων.

 

Με μικρή καθυστέρηση πληροφορηθήκαμε τη λύση του … «μυστηρίου» ως προς το τυχερό νόμισμα στην βασιλόπιτα της ΠΕ Καβάλας. Αυτή που κόπηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην είσοδο του Διοικητηρίου. Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην ΠΕ Καβάλας κ. Φιλιππία Κοχλιαρίδου το βρήκε στο κομμάτι της. Και μας ενημέρωσε σχετικά. Η ανεύρεση του τυχερού νομίσματος, ενώ όλοι οι άλλοι το έψαχναν, έγινε καθυστερημένα. Ας μη ξεχνάμε ότι στο γεγονός η κ. Κοχλιαρίδου είχε άλλη προτεραιότητα, την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Οπότε άφησε για αργότερα τον έλεγχο του κομματιού της πίτας που της έδωσε (ως πρόεδρο του συλλόγου) ο κ. Αλέξης Πολίτης.

 

Στο Διοικητήριο βρίσκονταν χθες και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ειδικότερα στην Τοπογραφική υπηρεσία. Ελέγχει την «ταυτότητα» οικοπέδου στις Κρηνίδες που προορίζεται να φιλοξενήσει το καινούργιο σχολικό κτίριο. Αυτό του Λυκείου των Κρηνίδων. Το Λύκειο σήμερα συστεγάζεται και φιλοξενείται από το Γυμνάσιο Κρηνίδων. Αποχωρώντας ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτησε και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά τον Αλέξη Πολίτη και τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη. Έτυχε στη συνάντηση των δύο ανδρών και τη διέκοψε για λίγα μόνο λεπτά.

 

Οι ενέργειες του κ. Θόδωρου Παπαδόπουλου δείχνουν ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν σταματά στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιρίου. Πέραν αυτού, ψάχνει οριστική λύση προκειμένου το Γυμνάσιο Κρηνίδων να λειτουργεί χωριστά από το Λύκειο. Όπως άλλωστε είναι το σωστό. Το οικόπεδο που προορίζεται για το νέο κτίριο είναι κοντά και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου.

 

Κάτι ακόμη από τη χθεσινή συνάντηση του Μακάριου Λαζαρίδη με τον Αλέξη Πολίτη. Ο βουλευτής, που όπως είπε μπήκε με το δεξί στο γραφείο του κ. Πολίτη, δεν ξέχασε τον Κώστα Αντωνιάδη. Την ώρα των δηλώσεων τον μνημόνευσε και μάλιστα με τον καλύτερο, τον πιο επαινετικό τρόπο. Ευχόμενος προς τον κ. Πολίτη να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Με αυτόν τον τρόπο ο Μακάριος Λαζαρίδης είπε για τον Κώστα Αντωνιάδη περίπου όσα λέει όλος ο κόσμος.

 

Με πρόσφατη ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας γνωστοποίησε το ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αμέσως δέχθηκε τις ευχές όλων. Και αυτός περνά ήπια τη νόσο, πράγμα λογικό αφού είναι κατάλληλα προφυλαγμένος. Δηλαδή εμβολιασμένος. Έτσι όπως πάει το πράγμα με τα κρούσματα στην Καβάλα, είδηση δεν θα είναι όσοι θα βρίσκονται θετικοί. Είδηση θα είναι όσοι συνεχίζουν και αποφεύγουν την Όμικρον….

 

Αυτές δε οι αναρτήσεις, και ανακοινώσεις, έχουν μια αισιοδοξία οι περισσότερες. Μια χαρά (αυτού που ανακοινώνει ότι είναι θετικός). Είναι γιατί άπαντες της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι και εμβολιασμένοι. Σίγουροι δηλαδή ότι μετά από λίγες μέρες θα ξεπεράσουν το πρόβλημα έχοντας ως ανάμνηση τα χρήσιμα αντισώματα.

 

Το άλλο άκρο αυτής της χαρούμενης αντίδρασης, αυτής της συμπεριφοράς, είναι η επιδίωξη πολλών τριπλά εμβολιασμένων να κολλήσουν. Να νοσήσουν. Θέλουν να βγουν θετικοί (αν είναι δυνατόν και ασυμπτωματικοί) ώστε πέρα από την εμπειρία και την ανάρτηση, να ξεμπερδεύουν όπως πιστεύουν με την πανδημία. Μακάρι να έχουν δίκιο στο συλλογισμό τους.

 

Πολλά σούπερ μάρκετ στην Καβάλα δεν λειτούργησαν την πρώτη εργάσιμη του έτους, προχθές Δευτέρα λόγω απογραφής. Μάλλον δεν είχαν ενημερώσει τους καταναλωτές. Οι οποίοι πήγαιναν στα καταστήματα και έφευγαν χωρίς να εξυπηρετηθούν. Από χθες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και όλοι λειτουργούν κανονικά.

 

Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (3/1) δεν λειτούργησαν μία ακόμη φορά τα φώτα σε τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Περιοχή Ραψάνη, προς διασταύρωση με την οδό Βουλγαροκτόνου. Ο συγκεκριμένος φωτισμός παρουσιάζει εδώ και μέρες πρόβλημα, το οποίο οι αρμόδιοι δεν λένε να λύσουν.

 

Πρόβλημα φωτισμού κι αλλού. Μας το περιγράφει συμπολίτισσα που έστειλε μήνυμα για λάμπα που δεν ανάβει στο τέρμα της οδού Αθανασίου Διάκου. Μας γράφει ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής ενημερώνουν το Δήμο Καβάλας, ο οποίος δίνει υπόσχεση διόρθωσης της βλάβης. Την οποία επιμένει να μην τηρεί!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης