• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη Μεγάλη Λέσχη συνεδριάζει την Κυριακή το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Παλιά η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση περιγράφονταν ως συνεδρίαση δημαιρεσιών. Ο χαρακτηρισμός αυτός σιγά σιγά «εξαφανίζεται». Πλέον τα λένε αλλιώς: Εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, μελών δημοτικών επιτροπών κτλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στη Μεγάλη Λέσχη. Εκεί είχαν γίνει οι πρώτες συνεδριάσεις του 1999. Επειδή στο συνήθη χώρο συνεδριάσεων του Δημαρχείου γίνονταν έργα συντήρησης. Φωτογραφία της εποχής. Με το τσιγάρο στο στόμα φαίνεται ο Λ. Αθανασιάδης. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, ήταν αντιπολίτευση. Δίπλα του ο Γιώργος Γκόλνας. Παραδίπλα ξεχωρίζουμε τον Μάρκο Βέργη αλλά και τον Κώστα Κουνάκο.

 


 

Η κρίσιμη και καθοριστική ημερομηνία είναι αυτή της 28ης Δεκέμβρη 2021. Τότε άλλαξαν όλα. Τα κρούσματα στο Νομό Καβάλας από 63 την προηγούμενη μέρα, ανακοινώθηκαν περισσότερα από 200. Από τότε μέχρι και σήμερα ζούμε κάτι μη αναμενόμενο. Κάτι διαφορετικό. Μια πραγματική πανδημία. Του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον.

 

Μας παρηγορούν καθώς μας λένε ότι δεν είναι μόνο η Καβάλα. Είναι όλη η Ελλάδα. Συμπληρώνουν με νόημα, «…είναι όλη η Ευρώπη». Και καθώς «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί, συμπληρώνουν: «Είναι όλος ο κόσμος. Όλος στην ίδια κατάσταση».

 

Άλλοι πείθονται και ησυχάζουν, άλλοι όχι. Σημασία πάντως έχει το τι βιώνουμε εμείς. Το τι κάνουμε, η διαχείριση που παρουσιάζουμε στην όλη κατάσταση. Το τι πράττουν όλοι οι άλλοι, ήταν και παραμένει μια άλλη ιστορία.

 

Από την Τρίτη 28 Δεκέμβρη και μετά τα πράγματα δεν είναι ίδια. Είναι κάθε μέρα και λίγο χειρότερα. Δεν είναι πόλεμος, ούτε καν «πόλεμος». Είναι μια ιδιαίτερη δοκιμασία που δεν κάνει εξαιρέσεις. Επ΄αυτής η πρώτη μας αντίδραση είναι να μείνουμε περισσότερο σπίτι. Ειδικά όταν πρόκειται για εορτή και αργία. Όσο για τις καθημερινές, δεν βγαίνουμε έξω. Όχι, δεν είναι όπως παλιά. Βγαίνουμε προς τα έξω αλλά το μυαλό μας παραμένει στο να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο σπίτι μας.

 

Τούτο φαίνεται ειδικά τα απογεύματα, περισσότερα τα βράδια. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Κίνηση δεν υπάρχει. Τα μαγαζιά άδεια κι αυτά. Όλα τα μαγαζιά. Δεν διασκεδάζει κανείς. Και δεν φταίει το ωράριο ή η μουσική (που δεν ακούγεται). Φταίει το ότι δεν έχουμε διάθεση. Πώς αλήθεια να υπάρξει; Στην μικρή τοπική μας κοινωνία όποια πέτρα κι αν σηκώσεις «πέφτεις» πάνω σε κρούσμα. Ήπιο μεν αλλά κρούσμα.

 

Τώρα τελευταία η επιστημονική κοινότητα κάνει μια νέα και φιλότιμη προσπάθεια. Γνωρίζοντας το τι συμβαίνει, στοχεύει στην ψυχολογία μας. Ντε και καλά να τη βελτιώσει. Θαύματα δεν γίνονται. Οπότε αυτή η προσπάθεια θέλει κι αυτή το χρόνο της. Μας λένε λοιπόν ότι οι νέες τους μελέτες δεν είναι τόσο κακές. Τονίζουν – οι μελέτες- ότι η Όμικρον μπορεί και να έχει τα καλά της. Ισχυρίζονται ότι μετά την Όμικρον θα έρθει το τέλος της όλης ιστορίας. Περιμένουν να τους πιστέψουμε. Και φυσικά δεν τους πιστεύουμε.

 

Σε όλο αυτό που ζούμε υπάρχει μια υπερβολή. Υπάρχει μια φαντασία, υπάρχει κάτι το εξωπραγματικό και εντελώς απίθανο. Αφού στο μεταξύ το παρουσίασαν ως πραγματικό, σπεύδουν τώρα να διαψεύσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς. Να μας πουν ότι δεν είναι δραματική η κατάσταση κι ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

 

Συμβαίνει συχνά. Πρώτα τρομάζεις τον άλλον, μετά με το στανιό να τον ησυχάσεις. Να τον ηρεμήσεις. Όσο αυτός επηρεάζεται από τον αρχικό φόβο, δύσκολα ακούει κι υπολογίζει τα επόμενα σου λόγια. Όσο καλά κι αν είναι.

 

Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Σε περιπτώσεις όπως η δική μας (μικρή κοινωνία της πόλης και του Ν. Καβάλας) θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να επανέλθουμε. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο. Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα είναι αλλά δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη όλα να γίνουν παράδεισος. Δεν έγινε ποτέ, δεν θα γίνει ούτε τώρα.

 

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια κατάσταση υπομονής, προσοχής και επιφύλαξης. Έτσι φαίνεται ότι θα πορευτούμε τόσο αυτόν όσο και τον επόμενο μήνα. Κατά την Άνοιξη κάτι θα έχουμε καταφέρει. Η Άνοιξη δίνει την ελπίδα της αλλαγής. Μόνο που κι αυτή μοιάζει και είναι αρκετά μακριά. Μέχρι την Άνοιξη τα κεφάλια μέσα κι ο Θεός βοηθός. Πέραν τούτου βοηθός μας θα είναι και η τήρηση των μέτρων. Όσο πιο προσεκτικά τα τηρούμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ξεμπλέξουμε. Το αργότερο την Άνοιξη.

 

Φέτος και τα Θεοφάνια είναι αλλιώς. Πέρσι ήταν «απαγορευμένα» λόγω των μέτρων. Φέτος είναι ελεύθερα. Σε μια βαριά ατμόσφαιρα. Προσοχή το συνωστισμό. Τον σημερινό. Τόσο στις εκκλησίες όσο και εκεί που θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. Δεν υπάρχει καλός και κακός συνωστισμός. Είναι πάντα κακός, στις μέρες που περνάμε.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ που είμαστε, είμαστε και λόγω προηγούμενων συνωστισμών. Στο μυαλό μας είναι όλοι αυτοί των εορτών των Χριστουγέννων. Πάρτι, γλέντια και χαρές. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Νομίζαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει αλλά μέσω εκείνων των συνωστισμών, να τι καταφέραμε…

 

Και κάποια άλλα θέματα. Τοπικά, καθημερινά και σαφώς πιο εύκολα. Η Εγνατία Οδός ΑΕ κατασκευάζει μετωπικά διόδια πλησίον του κόμβου του νέου λιμανιού. Από την αρχή των εορτών το έργο σταμάτησε. Κι όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα είναι στην ίδια κατάσταση. Νομίζαμε ότι η εταιρία βιάζεται να τελειώνει αλλά φαίνεται κάναμε λάθος. Πάει με το πάσο της…

 

Υπήρξε προχθές μια είδηση στην Αθήνα που αφορούσε την Αλεξανδρούπολη. Εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και συζήτησαν μαζί του επενδύσεις. Που σκοπεύουν να κάνουν στην Αλεξανδρούπολη. Δεν αναφέρθηκε το είδος των επενδύσεων. Καταλαβαίνουμε ότι αφορούν τον χώρο της ενέργειας. Η πρωτεύουσα του Έβρου «τρέχει» προς μια τέτοια ανάπτυξη, στηριγμένη 1) Στο πλωτό LNG και 2) Στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της. Ρόλο φυσικά παίζει και ο Αμερικανικός παράγοντας που υπάρχει στην περιοχή μέσω του ΝΑΤΟ.

 

Ως Καβαλιώτες ζηλεύουμε; Φυσικά και όχι. Δεν ζηλεύουμε καθόλου. Καθώς η Αλεξανδρούπολη αποκτά μια τέτοια αναπτυξιακή πορεία, αφήνει οριστικά σε μας (στο Νομό Καβάλας δηλαδή) όλα τα άλλα. Με πρώτο και καλύτερο τον τουρισμό. Η Καβάλα (και η Θάσος) στον τουρισμό και ο Έβρος στην ενέργεια. Κανένα πρόβλημα.

 

Μία ακόμη τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλη Λεμονίδη. Χθες το πρωί στην ΕΤ3. Μίλησε για τι άλλο; Για τις δυσκολίες της εποχής και τις διαφορετικές γιορτές που πέρασαν. Τις οποίες η αγορά δεν «αισθάνθηκε» καθόλου. Την Δευτέρα αρχίζουν οι εκπτώσεις. Κι έχουν όπως πάντα διάρκεια ως το τέλος του Φεβρουαρίου.

 

Η παράταξη Χριστόδουλου Τοψίδη κινείται όλο και πιο δραστήρια, όλο και πιο συχνά στο Ν. Καβάλας. Για ευνόητους λόγους. Προχθές ο επικεφαλής μαζί με Α. Ιωσηφίδη- Θ. Μαρκόπουλο ήταν στη Χρυσούπολη όπου μεταξύ άλλων συνάντησαν το Δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης