• 24 Απριλίου 2024,

Από το Χαλκερό ξεκίνησε το έργο κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου (φωτογραφίες)

 Από το Χαλκερό ξεκίνησε το έργο κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου (φωτογραφίες)

Ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες από την περιοχή του Χαλκερού το έργο κατασκευής του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου για την πόλη της Καβάλας.

Η έναρξη των εργασιών έγινε αθόρυβα και ουσιαστικά, σε σημείο η συγκεκριμένη εξέλιξη να μη γίνει καθόλου αντιληπτή. Ακόμη και χθες υπήρχε η εντύπωση ότι το έργο δεν έχει ξεκινήσει κι ας ισχύει το αντίθετο. Το γεγονός οφείλεται και στο ότι η έναρξη του είχε ανακοινωθεί για το Νοέμβρη αλλά έγινε προ των εορτών, το μήνα Δεκέμβρη.

Το έργο είναι λογικό να ξεκινά από την περιοχή του Χαλκερού αφού εκεί θα βρίσκεται το λεγόμενο βαλβιδοστάσιο του ΔΕΣΦΑ. Το σημείο στο οποίο το δίκτυο θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο. Το έργο του ΔΕΣΦΑ δεν έγινε, θα γίνει. Μόνο όταν εκτελεστεί και λειτουργήσει θα μπορεί το δίκτυο (όσο θα έχει εν τω μεταξύ κατασκευαστεί) να δεχθεί φυσικό αέριο.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το κατασκευασμένο δίκτυο θα μπορεί να λειτουργεί παρέχοντας φυσικό αέριο ενώ το έργο για το υπόλοιπο τμήμα του θα συνεχίζεται. Αυτό θα συμβεί και στις άλλες πόλεις της ΑΜΘ. Θα γίνει μάλιστα νωρίτερα από την Καβάλα αφού σε όλες σχεδόν τις πόλεις της ΑΜΘ το έργο του δικτύου ξεκίνησε προ πολλού.

Στην δική μας περίπτωση το έργο εκτελείται με τον παραδοσιακό κι αναμενόμενο τρόπο. Στην άκρη του δρόμου σκάβεται χαντάκι, μέσα στο οποίο μπαίνει ο σωλήνας. 8 ιντσών και χαλύβδινος. Αμέσως μετά το χαντάκι σκεπάζεται. Σήμερα το έργο κοντεύει στην παλιά Εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης, λίγα μέτρα πριν τον κόμβο του νέου λιμανιού.

Όταν οι εργασίες θα εκτελούνται στον μεγάλης κυκλοφορίας δρόμο, το έργο θα γίνει περισσότερο φανερό. Έχει προηγηθεί δημοπράτηση, επιλογή αναδόχου κτλ. Το εργοτάξιο είναι μεγάλο και θα μεγαλώσει κι άλλο. Πρόκειται για έργο της εταιρίας ΑΒΑΞ. Ο σχεδιασμός που είναι σε φάση υλοποίησης αφορά αρχικά τον κεντρικό αγωγό. Θα υπάρξει κι άλλη εργολαβία για τις διακλαδώσεις κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντρικός αγωγός από το σημείο που είναι σήμερα θα φθάσει ως τα Νεκροταφεία και στη συνέχεια θα μπει στην περιοχή του Περιγιαλίου. Μπροστά στο παλιό στρατοδικείο θα γίνει υποσταθμός όπου θα μειώνεται η πίεση του φυσικού αερίου. Από εκεί θα ξεκινά το δίκτυο που θα φθάνει σε κατοικίες και καταστήματα. Τις εργασίες παρακολουθεί εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ ώστε η κατασκευή του νέου δικτύου να μην επηρεάσει τα υφιστάμενα δίκτυα τόσο της ύδρευσης όσο και της αποχέτευσης.


Σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη του έργου σε όλη την ΑΜΘ: «Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου στην Καβάλα θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023. Το έργο στην πόλη της Καβάλας είναι προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια της πόλης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά.

Διαβάστε επίσης