• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή επίσκεψη Καμίνη στην Καβάλα ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την επιβεβλημένη πολιτική εκδήλωση και ομιλία του. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς αλλά όπως είπε ο κ. Ιορδάνης Χοροζίδης «… είναι τέτοιοι οι καιροί». Ο κ. Καμίνης απάντησε ότι το Κίνημα Αλλαγής ξεπερνά το μούδιασμα και την κάμψη της προηγούμενης περιόδου. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συντηριτισμό, ίδιο με αυτόν της ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ όταν ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 έκανε εκδηλώσεις με λίγο κόσμο. Τότε είχε τους νέους μαζί του. Έχει σημασία να έχεις τους νέους μαζί σου» είπε ο κ. Καμίνης. Απέναντι του το ακροατήριο δεν είχε παρά ελάχιστους νεολαίους.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα λάθος Χοροζίδη, που προκάλεσε χαμόγελα και σχόλια. Καλώς ήρθατε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Χοροζίδης. «Αμάν με αυτό το ΠΑΣΟΚ» φώναξε δυνατά ο Βασίλης Τραϊφόρος. Αμέσως ο κ. Χοροζίδης διόρθωσε κι έτσι αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής.

Ανάμεσα σε αυτούς που άκουσαν τον κ. Καμίνη ήταν τα γνωστά τοπικά στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ξεχωρίσαμε τον Ξενοφώντα Κροκίδη, τον Ζαφείρη Μυστακίδη, τον Λευθέρη Κωταίδη. Σύμφωνα με τη διαδικασία του ΚΙΝΑΛΛ έως 24 Ιουλίου πρέπει να κατατεθούν αιτήσεις από όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η εκδήλωση είναι αλήθεια ότι έγινε νωρίς το απόγευμα, λόγω του ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων έπρεπε έγκαιρα να επιστρέψει στην πρωτεύουσα με την αεροπορική πτήση από Καβάλα. Η επίσκεψη Καμίνη δεν περιλαμβάνονταν σε κάποια περιοδεία του στην περιοχή. Ήρθε μόνο για το πρόγραμμα του στην πόλη μας. Ο κ. Καμίνης είναι ο υπεύθυνος του ΚΙΝΑΛΛ για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων σε όλη την Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, επί αυτής της διαδικασίας η χθεσινή του επίσκεψη δεν περιελάμβανε καμία απολύτως δραστηριότητα ή συνάντηση.

 

=========================================================

 

Με τον τρόπο του ο Βαγγέλης Παππάς μας θυμίζει τον Λευτέρη Αθανασιάδη,  την υποχρέωση της πόλης να τον τιμήσει δίνοντας το όνομα του σε έναν από τους σημαντικούς (κεντρικούς) δρόμους της. Ποιος διαφωνεί με την ιδέα και την πρόταση; Μάλλον κανείς. Ή μάλλον υπάρχει κάποιος που διαφωνεί.

 

Είναι η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ρητώς απαγορεύει τέτοιες ονοματοδοσίες. Πρόκειται για έναν αυστηρό και πρόσφατο νόμο, ο οποίος δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην διαδικασία απόδοσης τιμής σε έναν Δήμαρχο που μπορεί να έκανε λάθη (κάποια ίσως και να ήταν μεγάλα) αλλά την πόλη που αγάπησε, τη βοήθησε. Ακόμη κι όταν δεν ήταν Δήμαρχος.

 

Έχουν προηγηθεί διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Λ. Αθανασιάδη. Ομιλίες, παρουσιάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές. Τίποτα απ΄ όσα προηγήθηκαν δεν έχει την αξία της πρότασης του κ. Βαγγέλη Παππά. Είναι άλλο πράγμα να δοθεί το όνομα του πρώην Δημάρχου σε έναν δρόμο κι είναι άλλο πράγμα οι εκδηλώσεις. Η σημερινή διοίκηση έχει χρέος να βρει τρόπο ώστε να γίνει πράξη ότι προτείνει ο κ. Παππάς. Πρέπει (όπως συχνά λέμε) να κινήσει γη και ουρανό.

 

Μέχρι τώρα δεν το κάνει. Η νομοθεσία μοιάζει να διευκολύνει την αρμόδια δημοτική επιτροπή, τα συμβούλια, τη διοίκηση. Την επικαλείται κι έτσι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, όταν κάτι παρόμοιο προτείνει ο Μητροπολίτης για τον μακαριστό Προκόπιο παρακολουθούμε τη διοίκηση να κινητοποιείται.

 

Δεν περιμένουμε απάντηση επί του ρητορικού ερωτήματος. Ζητούμε ο Δήμος Καβάλας να ενδιαφερθεί και για την πρόταση Βαγγέλη Παππά και για την πρόταση του Μητροπολίτη. Είναι δύο προτάσεις ίδιας σημασίας, για τις οποίες ο Δήμος Καβάλας αν ασχοληθεί πραγματικά τότε μάλλον θα καταφέρει να τις κάνει πράξη.

 

Η προεκλογική συζήτηση που μόλις άρχισε τροφοδοτείται με νέο υλικό, προερχόμενο από την εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου στους Φιλίππους. Ήταν εκεί πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι ως καλεσμένοι, άλλοι επειδή καιρό τώρα φλερτάρουν πολιτικά με τον κ. Παπαδόπουλο. Τα έχει αυτά η προεκλογική περίοδος. Περιλαμβάνει την λεγόμενη «μεταγραφική περίοδο».

 

Τόσο καιρό ο Ιορδάνης Παπαντίδης δεν έκρυβε τη συμπάθεια του για τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Πρώτη φορά προχθές την έδειξε, ευρισκόμενος στην εκδήλωση των Φιλίππων. Δίπλα του η Στέλλα Παπαδοπούλου, του έδινε κάτι που έμοιαζε με πλήρη κάλυψη.

 

Από το 2014 υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που ζητούν αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Συστηματικά, καθημερινά. Το ζητούν παντού. Άλλοτε με δημοσιότητα, τις περισσότερες φορές χωρίς. Τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε σε αυτούς και ο κ. Ξανθόπουλος. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις αντιδράσεις του, νομίζει ότι είναι από αυτούς που πρωτοστάτησαν…

 

Κι όμως, το ενδιαφέρον του είναι πολύ πρόσφατο. Οι συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο πολλές που στο τέλος θα ξεπεράσει και αυτές του Θέμη Καλπακίδη! Ή ανακάλυψε αργά την Αμερική κι αισθάνεται τύψεις ή μέσω του συγκεκριμένου θέματος προσπαθεί να πετύχει άλλους στόχους. Οι οποίοι έχουν σχέση και με τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Όσοι επενδύουν στο θέμα γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να «τραβήξει» αρκετά ακόμη. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν τους υψηλούς τόνους, έτσι ώστε όσα λένε να προβάλλονται. Μαζί να προβάλλονται κι ίδιοι.  Προτείνουμε στις επόμενες συνεντεύξεις να προστεθεί μία ακόμη ερώτηση: Που αλήθεια ήσασταν τόσο καιρό; Ο κ. Ξανθόπουλος λογικά θα απαντήσει ότι τόσο καιρό ήταν στη ΔΕΥΑΚ. Αφήνοντας έργο … σημαντικότατο. Το αποδεικνύει άλλωστε και το πρόσφατο πρόστιμο για τη λειτουργία του βιολογικού.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας μοίρασε σε κάθε δημοτικό σύμβουλο τα δύο βιβλία με την ιστορία του Δήμου, έργο της κ. Σαπφώς Αγγελούδη Ζαρκάδα. Εντύπωση προκάλεσε ότι στο τέλος της συνεδρίασης κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έφυγαν, αφήνοντας τα βιβλία στην αίθουσα! Τόση μεγάλη σημασία έδωσαν σε αυτά.

 

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση στη διοίκηση Μέτιου. Δεκτό και από καιρό αντιληπτό. Τα κείμενα του στο Facebook μοιάζουν με … μαγική εικόνα. Τα διαβάζεις και μετά από ώρα μόνο υποθέτεις τι θέλει να πει ο ποιητής.

 

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάρτηση Αμοιρίδη, περί του αποτελέσματος του προγράμματος της καταπολέμησης των κουνουπιών: «Τα κουνούπια αποτέλεσαν προτεραιότητα ουσίας για τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Η αναποτελεσματική καταπολέμηση τους από την προηγούμενη διοίκηση, την οποία πολλές φορές είχε καταγγείλει προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και θανάτους και φυσικά προκαλούσαν όχι μόνο όχληση στους κατοίκους αλλά και προβλήματα στην οικονομική ζωή της περιοχής μας. Υγεία, οικονομία, διαβίωση είχαν πληγεί. Έτσι όταν ανέλαβε Περιφερειάρχης ασχολήθηκε επισταμένα, επέλεξε και οργάνωσε τους κατάλληλους συνεργάτες, επέβλεψε την απόδοση των εργολάβων αλλά και το κόστος ώστε να κερδίσει τη μάχη. Αιρετοί, όπως ο τοτε θεματικόςΣωτήρης Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες συνεργάστηκαν και κέρδισαν τη μάχη. Όλοι παραδέχθηκαν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σε αντιδιαστολή με την κατάσταση την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Αυτό συνεχίσθηκε όσο ο Γιώργος και η ομάδα του είχαν την ευθύνη. Γενικά παραδεκτό ότι για να επιτύχεις οπουδήποτε χρειάζεται να δουλέψεις συστηματικά και σκληρά και χωρίς εκπτώσεις. Αυτό λοιπόν συνέβη τότε και ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης τήρησε αυτό που είχε στοχεύσει και υποσχεθεί στην κοινωνία και μάλιστα με ένα κόστος ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με άλλες εποχές. Το πριν και το σήμερα ας κριθεί από άλλους. Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, τίποτα τυχαίο. Ο αναποτελεσματικός πάντα θα ψάχνει για δικαιολογίες και ο τεμπέλης εχθρούς. Όμως η κοινωνία γνωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αποδίδει στον καθένα αυτό που του πρέπει».

 

Έχουμε να σημειώσουμε προς τον κ. Αμοιρίδη τα εξής: Χρειάζεται θάρρος και αυτοπεποίθηση για να γίνει η εκ των έσω αντιπολίτευση. Απαιτούνται συγκεκριμένα πράγματα που δεν θα δημιουργούν υποψίες ή απορίες. Θα καταλαβαίνει αμέσως το νόημα τους όποιος τα διαβάζει. Με μισόλογα δεν πέτυχε ποτέ κανείς το παραμικρό!

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Π.Ε. Δράμας για το φετινό φεστιβάλ Via Egnatia αποφασίστηκε η πραγματοποίηση λαϊκού αγώνα δρόμου. Αυτός θα γίνει τον Σεπτέμβρη, θα φέρει πιο κοντά την Δράμα με την Καβάλα. Πρόκειται για διαδρομή 10 χιλιομέτρων από το Δοξάτο έως την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.

 

Διαβάστε επίσης