• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το πρωί στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Δημοτικό Κήπο σημειώθηκε ένα απρόοπτο περιστατικό. Μια γυναίκα εκεί που περπατούσε, ξαφνικά έπεσε. Αμέσως έσπευσαν γύρω της άλλοι πολίτες για να τη βοηθήσουν να σηκωθεί. Όπως και έγινε. Είτε η γυναίκα γλίστρησε στο βρεγμένο πλακάκι, είτε σκόνταψε σε κάποια επικίνδυνη προεξοχή στο σημείο. Πέραν του ότι τρόμαξε, δεν φάνηκε να τραυματίστηκε. Ευχόμαστε να ξεχάσει γρήγορα την περιπέτεια της. Καλού κακού ο Δήμος Καβάλας ας δει την περιοχή, μήπως υπάρχει λόγος για το περιστατικό. Δεν είναι σπάνιο, ακόμη και τα καινούργια πεζοδρόμια να έχουν ατέλειες- παγίδες.

 


 

Η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία της πόλης και του Ν. Καβάλας έγινε με τρόπο ομαλό. Χωρίς απρόοπτα. Παρά τη χθεσινή βροχή. Αυτό λέγεται- και είναι- καλό ξεκίνημα. Στηρίζεται και στην προηγούμενη εμπειρία. Ο χρόνος θα δείξει για το σωστό ή όχι της απόφασης. Σε γενικές γραμμές άπαντες συμφωνούν ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν. Η διαφωνία αφορά τον τρόπο.

 

Το κράτος επιλέγει τον πιο εύκολο και τον πιο οικονομικό. Είναι και ο πλέον ασφαλής; Μάλλον όχι. Θα μπορούσαν οι τάξεις να έχουν λιγότερους μαθητές. Θα έπρεπε τα τεστ να είναι rapid ή PCR και να δίδονται σε όλους δωρεάν. Όσο αυτά δεν ισχύουν, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο. Προκύπτει ωστόσο η βούληση πολλών κυβερνήσεων να ανοίξουν τα σχολεία και μετά «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Από χθες με λίγα λόγια το ξαναζούμε. Τα πρώτα συμπεράσματα θα υπάρξουν ως το τέλος της εβδομάδας. Άντε το πολύ πολύ αρχές της επόμενης.

 

Λένε για τους τροχονόμους που συνήθως είναι άφαντοι! Την περασμένη Παρασκευή το πρωί υπήρξε ηχηρή διάψευση της κριτικής…. Λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών στο Φάληρο, δύο τροχονόμοι έσπευσαν στο σημείο. Διευκολύνοντας την κυκλοφορία για αρκετή ώρα. Η συγκεκριμένη βλάβη υπήρχε από το πρωί. Περίπου ως το μεσημέρι. Η διόρθωση της δηλαδή άργησε.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Σωκράτη Μποζούδη, για αυτόν και τον επόμενο μήνα (Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2022) το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είχε ετοιμάσει πρόγραμμα εκδηλώσεων. Όμως αυτές αναβλήθηκαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της εφαρμογής των μέτρων που συνεχίζουν να ισχύουν. Με τη βοήθεια της υποχώρησης του προβλήματος, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είναι πιθανό να επανέλθει στις εκδηλώσεις τον Μάρτιο. Καλή Άνοιξη λοιπόν!

 

Αλλάζει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης»; Αυτό φαίνεται. Προκύπτει μάλιστα ότι στη θέση του κ. Φιλήμονα Ξουλόγη θα οριστεί νέος πρόεδρος ο κ. Ανέστης Δημητριάδης. Αυτό φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Μουριάδης την Κυριακή. Κι όταν η πληροφορία δημοσιοποιήθηκε, συμπολίτες (διαδικτυακοί φίλοι του) έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Δημητριάδη. Αντέδρασε δεχόμενος τις ευχές. Άρα η συγκεκριμένη αλλαγή είναι οριστική.

 

Ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης όρισε χθες δύο αντιδημάρχους του (τους κυρίους Βλάχο και Πουταχίδη) τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέστου. Στην οποία ο κ. Μιχαηλίδης θα είναι πρόεδρος. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του ίδιου Δήμου πρόεδρος θα είναι ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Νικολαϊδης και μέλη της επιτροπής (σύμφωνα με την απόφαση Μιχαηλίδη) οι αντιδήμαρχοι Τερζόπουλος και Χιώτης.

 

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου άλλαξε με μικρές και πετυχημένες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και μεγάλους πίνακες ζωγραφικής. Ίδιοι υπάρχουν και στο αίθριο του Δημαρχείου της Χρυσούπολης. Στη συνεδρίαση δε της Κυριακής το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Όλα τα άλλα δημοτικά συμβούλια του Ν. Καβάλας θα κόψουν βασιλόπιτα στην επόμενη τους συνεδρίαση. Την ερχόμενη εβδομάδα όπως φαίνεται.

 

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το έκανε ο ίδιος γνωστό την Κυριακή. Άμεσα η κ. Τάνια Ελευθεριάδου του ευχήθηκε περαστικά. Μέσω του Facebook. Αλλά κι ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, θετικός κι αυτός. Με ήπια συμπτώματα όπως έσπευσε να ενημερώσει.

 

Ο κ. Μορφίδης είναι φυσικά εμβολιασμένος. Άρα προστατευμένος από τα χειρότερα. Η ανάρτηση του κ. Μορφίδη έγινε με αφορμή ευχές για τα γενέθλια του κι αναφέρει: «Γενέθλια μέρα, άλλοτε με φίλους, με ρακές και κρασιά, φέτος με απρόσκλητο επισκέπτη τον covid, αλλά όχι κατά μόνας. Καθώς οι ευχές σας κάπως μετριάζουν την απομόνωση. Με την ελπίδα ότι τα καλύτερα είναι καθ’ οδόν».

 

Στην Καβάλα ήταν και τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Χωρίς επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων- επαφών- επισκέψεων. Καταλαβαίνουμε ότι έρχεται σπίτι για να ξεκουραστεί. Τελευταία έρχεται αρκετά συχνά. Αφήνει στη θέση του- άξιο όπως όλα δείχνουν αντικαταστάτη- τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά.

 

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Παναγιωτόπουλος περπατούσε μόνος στην άδεια από κόσμο οδό Ομονοίας. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία. Φυσικά φορούσε τη μάσκα του. Η Καβάλα πέραν όλων των άλλων του προσφέρει μια ευχάριστη ησυχία. Μια ηρεμία, μια διαφορετική καθημερινότητα. Που την έχει ανάγκη.

 

Τα κατάφερε μια χαρά ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Την … ξαναμοίρασε την τράπουλα σωστά, ικανοποιώντας όπως φαίνεται τις περισσότερες πλευρές. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αγωνία για το τι θα αποφασίσει, στο τέλος έκανε ότι περίμεναν όλοι. Κι όπως είχε γράψει η Πρωινή, αφορμή των αλλαγών ήταν η αποχώρηση του Κώστα Γάκη από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Θέση που πλέον έχει ένας άλλος έμπειρος συνεργάτης του δημάρχου, ο Χρήστος Μποσμπότης.

 

Η δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στη Μεγάλη Λέσχη παρά ήταν ήρεμη. Τόσο όσο ποτέ στο παρελθόν. Έγινε παρουσία δημοσιογράφων, δόθηκαν συνεντεύξεις. Βγήκαν φωτογραφίες, τραβήχτηκαν πλάνα από τους εικονολήπτες. Φυσιολογικά πράγματα που τόσο καιρό δεν υπήρχαν.

 

Κάπου ανάμεσα σε αυτά υπήρχε ένας αυστηρός Λεωνίδας Παππάς, παρακολουθούσε και ζητούσε συνεχώς τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Από αυτούς που απουσίαζαν ξεχωρίζει ο Ανέστης Τσουρουκίδης. Δεν ήταν στην πρώτη συνεδρίαση στην οποία είχε σχετικό δικαίωμα. Απουσίαζε για καλό αφού όπως ανακοινώθηκε, πρόσφατα έγινε παππούς κι ως καλός παππούς έπρεπε να σπεύσει στο εγγονάκι του!

 

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ στην Κομοτηνή ήταν επίσης σημαντική. Δια ζώσης μετά από πολλούς μήνες. Το ευχαριστήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και δεν έχασαν ευκαιρία πολλών μεταξύ τους συζητήσεων. Περί αυτοδιοίκησης αλλά και περί άλλων… Περί ανέμων και υδάτων.

 

Με αρκετό κόσμο επαναλειτούργησαν χθες και τα δικαστήρια στην Καβάλα. Οι υποθέσεις στο Μονομελές πολλές. Τα μέτρα τηρήθηκαν 100%. Ήταν εύκολο αφού ήταν αυτά που ίσχυαν και το προηγούμενο διάστημα. Χθες έγινε και η διαδικασία κλήρωσης ενόρκων για μια πιθανή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού. Όποτε χρειαστεί.

 

Κάτι σαν προετοιμασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, το κόψιμο των χόρτων περιμετρικά του κτιρίου. Έγινε την περασμένη Παρασκευή. Κι εδώ που τα λέμε είναι περίεργο πράγμα να βλέπεις να κόβονται χόρτα στην καρδιά του Χειμώνα. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και έγινε.

 

 

Διαβάστε επίσης