• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλές εκδηλώσεις το διήμερο Σάββατο και Κυριακή δεν έγιναν. Ως εκ τούτου οι επίσημοι ήταν όλοι τους στο γεγονός του κολυμβητηρίου. Η εκδήλωση (αγώνες πόλο, βραβεύσεις και κοπή βασιλόπιτας) έγινε παρουσία 3 βουλευτών (Λαζαρίδης, Ελευθεριάδου, Πασχαλίδης), του Δημάρχου και των συνεργατών του. Από την εκδήλωση απουσίαζε η ΠΕ Καβάλας. Δεν ήταν κανείς εκπρόσωπος της.

 


 

Όπως είναι γνωστό η εφημερίδα «Τα Νέα» είναι φιλοκυβερνητική κι ο ιδιοκτήτης της το ίδιο. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την περασμένη Παρασκευή υπήρξε αναλυτική αναφορά στις πρόσφατες αυξήσεις. Και πολλές και μεγάλες. Η εφημερίδα παρουσίασε την άνοδο των τιμών του ρεύματος, των καυσίμων και των τροφίμων. Όσα έγραψε είναι 100% αληθινά. Η δε πραγματικότητα μπορεί εν τω μεταξύ να είναι και χειρότερη. Οι αυξήσεις μεγαλύτερες.

 

Αντίθετα τα νούμερα της πανδημίας συνεχώς μικραίνουν. Η Όμικρον υποχωρεί κι ο κόσμος ανασαίνει με ανακούφιση. Όσο αυτό συμβαίνει, τόσο περισσότερο ενοχλούν οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. Κι ενώ η υγειονομική κρίση πάει να ελεγχθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ενεργειακή.

 

Κανείς δεν ξέρει που ακριβώς οφείλονται οι αυξήσεις. Κι ενώ περί της Όμικρον υπάρχουν αναλύσεις και εξηγήσεις, για τις αυξήσεις της καθημερινότητας μας τα λόγια είναι ελάχιστα. Απλώς, μας λένε, ανέκυψε ενεργειακή κρίση. Την οποία θα πληρώσουν οι πολίτες, από την οποία θα επωφεληθούν οι «ισχυροί». Και κάπως έτσι θα γίνουν πλουσιότεροι.

 

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τα μέτρα της ωστόσο είναι ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα. Από τη μια δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, από την άλλη το σύστημα πιέζει. Οι αυξήσεις πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να κερδίσουν αυτοί που προκάλεσαν την υποτιθέμενη κρίση. Η οποία μπορεί και να μην είναι κρίση αλλά μια ευκαιρία κάποιοι να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκινά μια ακόμη Χειμωνιάτικη εβδομάδα. Τα νέα είναι καλά για την πανδημία και θα γίνουν καλύτερα. Μα αυτό δεν αρκεί. Ο Χειμώνας έχει μέλλον μπροστά του κι ένα νέο κύμα κακοκαιρίας είναι προ των πυλών. Αρκεί η ΔΕΗ (και η κάθε ΔΕΗ) να μην κόψει το ρεύμα σε όλους αυτούς που προβληματίζονται επειδή έχουν να κάνουν με τεράστια ποσά στους λογαριασμούς που έλαβαν. Τους εκκαθαριστικούς. Όντως … «εκκαθαριστικούς». Θα τους … «καθαρίσουν» όλους όσους δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν.

 

Μια άλλη αθηναϊκή και φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «Η Καθημερινή», έγραψε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο οποίος και έρχεται και είναι και Ελληνοαμερικάνος. Αυτός που φεύγει ξεχώρισε για το ενδιαφέρον του ώστε τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης να περάσουν σε Αμερικάνικα χέρια. Κι ο νέος, κι αυτός θα ακολουθήσει στο θέμα την ίδια τακτική. Ως το Καλοκαίρι θα ξέρουμε αν όλες αυτές οι πιέσεις (ευγενικές και διακριτικές φυσικά) είχαν αποτέλεσμα.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής ομάδα αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη, σε μια έκτακτη διαμαρτυρία. Αφορούσε όλη την κινητικότητα (της αστυνομίας) στα Πανεπιστήμια. Της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

 

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Νέα Καρβάλη δεν έβλεπε κρατική τηλεόραση. Την οποία παρόλα αυτά πληρώνει (μέσω των λογαριασμών ρεύματος). Το σήμα ήταν «πεσμένο» κι η ΕΡΤ που ενημερώθηκε απάντησε ότι συνεργείο της προσπαθεί να διορθώσει τη βλάβη. Ελπίζουμε να την διόρθωσε ήδη.

 

Στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιούνταν την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη εκδήλωση για την έναρξη του έργου του δικτύου φυσικού αερίου. Κάτι σαν εγκαίνια, κάτι σαν αγιασμός. Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων το γεγονός αναβλήθηκε. Κατά πληροφορίες θα προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Τότε ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ ΑΕ κ. Τσάκας προετοιμάζει περιοδεία σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

 

Η έναρξη του έργου σε Καβάλα και Ορεστιάδα (όπως και στις άλλες πόλεις της περιφέρειας μας) είναι ένα το κρατούμενο. Το άλλο και βασικό, να υπάρξουν αιτήσεις για συνδέσεις με το δίκτυο. Αυτό ενδιαφέρει την ΔΕΔΑ και για αυτόν τον λόγο σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της στην ΑΜΘ.

 

Μάλλον αυτήν την εβδομάδα ο Θόδωρος Μουριάδης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές δύο τουλάχιστον προέδρων (ίσως και διοικητικών συμβουλίων) νομικών προσώπων του Δήμου. Ακούγεται ότι περίπου αποφασίστηκαν να προταθούν εντελώς νέα πρόσωπα, χωρίς αυτοδιοικητικό παρελθόν. Κάτι σαν έκπληξη. Ο κ. Μουριάδης συζήτησε το θέμα και με τη δημοτική του ομάδα.

 

Την Παρασκευή ο Δήμαρχος παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου. Χωρίς καλεσμένους και χωρίς κόσμο γενικότερα. Τυχερή ήταν η κ. Ανθή Χατζηφραντζή, στο κομμάτι της οποίας βρέθηκε το τυχερό νόμισμα.

 

Το Σάββατο το πρωί ο κ. Μουριάδης ήταν στην λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Μίλησε με όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς και εμπόρους που σύμφωνα με πληροφορίες όλοι του ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να υπάρχουν τουαλέτες στο σημείο. Επειδή άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα δεν υπάρχει, οδεύουμε στη μεταφορά και εγκατάσταση χημικών.

 

Κατά την περίοδο των εορτών ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του είπαν πολλές φορές ότι ο στολισμός έγινε στην ώρα του και παντού στο Δήμο. Σωστά. Ο λεγόμενος «ξε-στολισμός» όμως πάει αργά. Σα τη χελώνα… Διάφορα στολίδια παραμένουν στη θέση τους ενώ υπάρχουν εορταστικά λαμπάκια που ακόμη και τώρα λειτουργούν κανονικά. Λες και έρχονται Χριστούγεννα!

 

Ποιος είναι αυτό το διάστημα ο καλύτερος Δήμαρχος του Ν. Καβάλας; Μα φυσικά ο Δήμαρχος της Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του νησιού πλέκουν το εγκώμιο του λόγω των αποφάσεων μη λειτουργίας των σχολείων επί τριήμερο. Πολλά σχολεία του νησιού έκαναν διαδικτυακό μάθημα, τα περισσότερα φαίνεται να … έμειναν στη σχετική προσπάθεια. Με τα δεδομένα που υπήρχαν χθες, τα σχολεία της Θάσου σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Το ρεπορτάζ περί των Δημάρχων έχει και Σάββα Μιχαηλίδη. Ο Δήμαρχος Νέστου αποφάσισε να έχει συνεργάτη και εντεταλμένο σύμβουλο τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κιοτζένη. Με αρμοδιότητες κυρίως τεχνικές. Η απόφαση του κ. Μιχαηλίδη είναι ξεκάθαρη. Ο εντεταλμένος σύμβουλος δεν θα έχει μισθό.

 

Είναι αλήθεια; Λέγεται ότι το δάνειο που σύναψε η Ενεργειακή με την Παρευξείνια τράπεζα έχει συμμετοχή και του ελληνικού κράτους. Υπό την έννοια ότι το δημόσιο εμπλέκεται ως εγγυητής του ποσού. Σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι μάλιστα πρόσφατη, της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι κακό να υπάρχει εγγύηση του δημοσίου στο δάνειο; Φυσικά και όχι. Απλώς η λεπτομέρεια δεν περιλαμβάνονταν στις σχετικές ανακοινώσεις εκείνων των ημερών.

 

Συνταξιοδοτήθηκε κι έτσι αποχώρησε από το Νοσοκομείο ο Γιάννης Καρατζιώτης. Τον 2021 ήταν συνεχώς στα εμβολιαστικά κέντρα του νοσηλευτικού ιδρύματος παρακολουθώντας καθημερινά τη διαδικασία. Ο Γιάννης Καρατζιώτης έβαζε μια πινελιά ανθρωπιάς και συνεννόησης στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, απαραίτητα ειδικά στο δύσκολο ξεκίνημα.

 

Πέρασε στο Νοσοκομείο μια ολόκληρη ζωή. Πλέον θα ακολουθήσει μια άλλη καθημερινότητα, την οποία αξίζει. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Καρατζιώτης ήταν ο οδοντίατρος του ιδρύματος για πάρα πολλά χρόνια.

 

Την τελευταία μέρα του μήνα ξεκινούν οι εξετάσεις στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Η καλή ωστόσο είδηση είναι ότι αυτές θα γίνουν δια ζώσης. Κάτι που σημαίνει παραμονή των φοιτητών στην Καβάλα όλο αυτό το διάστημα. Στήριξη έμμεση και άμεση της τοπικής οικονομίας. Την οποία δεν την είχαμε πέρσι τον Χειμώνα αφού μαθήματα και εξετάσεις γίνονταν από απόσταση.

 

 

Διαβάστε επίσης