• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν δεν υπήρχε η πανδημία και ο κορωνοϊός, οι εκδηλώσεις αυτήν την περίοδο θα ήταν πολλές και όλες ίδιες. Κοπή βασιλόπιτας για το νέο έτος. Τώρα είτε δεν γίνονται, είτε γίνονται σε στενό «οικογενειακό» κύκλο. Έτσι έκοψε βασιλόπιτα την Τρίτη το απόγευμα ο δραστήριος συνοικιακός σύλλογος της Χωράφας. Το σχετικό σύντομο κείμενο της ανάρτησης αναφέρει: «Με την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας, έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου, τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και με κανονική επιστροφή στις δραστηριότητες μας». Στη φωτογραφία η πρόεδρος του συλλόγου κ. Χαρούλα Τσαταλμπασίδου, έχει μπροστά της τη βασιλόπιτα του 2022.

 


 

Έχουν απόλυτο δίκιο όσοι ζητούν περισσότερο προσωπικό του ΕΟΔΥ στο Αμφιθέατρο. Για περισσότερα καθημερινά rapid τεστ, χωρίς αναμονή και χωρίς καθυστέρηση. Χθες το πρωί λοιπόν η μεγάλη ουρά αποτελούνταν σχεδόν μόνο από μαθητές. Θαρρείς και πήγαν για rapid τεστ δύο ή τρία ή και περισσότερα τμήματα μαζί. Τα παιδιά απασχόλησαν όλη τη διαδικασία κι έτσι όλοι οι άλλοι (ενήλικες) αποχωρούσαν βλέποντας ότι έπρεπε να περιμένουν ώρες μέχρι να έρθει η δική τους σειρά.

 

Στο πρόσφατο τροχαίο ατύχημα στον Άγιο Σίλα (μετωπική σύγκρουση επιβατικού με ημιφορτηγό) δεν είχαμε τραυματισμούς. Ευτυχώς. Υπήρξε σημαντική ζημιά σε κολώνα φωτισμού. Η οποία από τότε δεν λειτουργεί. Επειδή είναι στην άκρη του δρόμου και εντός του δάσους, ίσως να μην φαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η ΠΕ Καβάλας που έχει την αρμοδιότητα πρέπει να την επαναφέρει στην προηγούμενη της κατάσταση.

 

Νέα παράπονα για τον φωτισμό των οδών. Αυτήν την φορά μας έρχονται από το Παληό. Η οδός Αναγνωστάκη είναι πιο πάνω από το δημοτικό σχολείο. Στο νούμερο 36 υπάρχουν καινούργιες κολώνες φωτισμού, των οποίων οι λάμπες δεν ανάβουν. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα και να «διαλύσει» τα σκοτάδια της περιοχής. Τελευταία στα σκοτάδια είναι και τμήμα της οδού Δαγκλή.

 

Χθες το πρωί γερανός απομάκρυνε το παράνομα παρκαρισμένο όχημα στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλονίκης και Σκρα. Ειπώθηκε ότι δεν ήταν απλώς ένα περίεργο και όχι σωστό παρκάρισμα αλλά ότι το όχημα ίσως και να είναι κλεμμένο. Κι ως εκ τούτου παρατημένο. Για αυτό ίσως το απομάκρυνε γερανός και όχι ο ιδιοκτήτης του.

 

Και οι αγρότες αντιμετωπίζουν θέμα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό είπε χθες στην Πρωινή ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών του Δήμου Καβάλας (και δημοτικός σύμβουλος) κ. Θέμης Καλπακίδης. Έφερε ως παράδειγμα ομάδα παραγωγών της περιοχής. Για τα ψυγεία της οποίας πλήρωνε ρεύμα 35.000 ευρώ το μήνα και τώρα ήρθε λογαριασμός με 120.000 ευρώ! Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη κι αυτό το πρόβλημα το ανέφεραν αγρότες- κτηνοτρόφοι που τις προάλλες συναντήθηκαν με τη ΝΟΔΕ Καβάλας.

 

Συνάντηση από την οποία απουσίαζε ο Μακάριος Λαζαρίδης. Εντελώς τυχαία… Χθες ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε την ονομαστική του εορτή κι έτσι δέχθηκε πλήθος ευχών από συμπολίτες, κατοίκους του Ν. Καβάλας, τοπικούς παράγοντες κτλ. Λέτε να του τηλεφώνησε και να του ευχήθηκε και ο Μπάμπης Δράκος; Φαίνεται δύσκολο αλλά ας μη το αποκλείσουμε….

 

Μεγαλύτερο ήταν τελικά το πρόσφατο πρόβλημα με τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Βλάβη υπήρξε όχι μόνο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης αλλά και σε πολλά χωριά της ΔΕ Ορεινού του Δήμου Νέστου. Η ΕΡΤ ενημερώθηκε και μετά από λίγες μέρες έλυσε το πρόβλημα. Τα κανάλια επανήλθαν στις τηλεοράσεις.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε χθες τα πρακτικά και τις αποφάσεις που έλαβε στις 9 Ιανουαρίου (ειδική συνεδρίαση) το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Το προεδρείο του οποίου είναι νόμιμο όπως και η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να προγραμματιστούν τόσο η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί άμεσα.

 

Προβλήματα με την Αποκεντρωμένη συνεχίζουν να έχουν τα Δημοτικά Συμβούλια Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης. Εκεί οι συνεδριάσεις της 9ης Γενάρη είτε ακυρώθηκαν, είτε αμφισβητήθηκαν και αμφισβητούνται. Για την Αλεξανδρούπολη μάλιστα ακούμε ότι υπάρχουν και προσφυγές. Τις οποίες γράφεται ότι έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ψήφιζαν λέει εκτός του παραβάν κι έτσι η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική όπως επιβάλλονταν.

 

Μένουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις. Όλες από την Ελευθερούπολη. Ο Δήμαρχος Παγγαίου όρισε χθες πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου την αντιδήμαρχο κ. Ζωή Απαζίδου και μέλος της ίδιας επιτροπής τον Αντιδήμαρχο κ. Τσάκαλο.

 

Με άλλη απόφαση του επίσης χθες ο κ. Αναστασιάδης όρισε επακριβώς και αναλυτικά τις αρμοδιότητες του Χρήστου Μποσμπότη, ως εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου. Η απόφαση αναφέρει τις ακόλουθες: «Εποπτεία και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως δημοτικών και κοινοτικών γυμναστηρίων, αθλητικών κέντρων και δημοτικών και κοινοτικών χώρων άθλησης. Προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης μαζικού αθλητισμού και διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων». Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

«Αλιεύσαμε» την ακόλουθη μικρή αγγελία, προερχόμενη από πού αλλού; Από τη Θάσο. Η προς αναζήτηση υπάλληλος πρέπει να γνωρίζει απαραίτητα Ρουμανικά! Η αγγελία ειδικότερα αναφέρει: «Από κατάστημα που θα ανοίξει στο Λιμένα Θάσου ζητείται άτομο με γνώση της ρουμανικής γλώσσας για τη θέση της πωλήτριας».

 

Το ΕΚΑΒ Καβάλας κλήθηκε να βοηθήσει αυτό της Δράμας που την προηγούμενη εβδομάδα είχε να κάνει πολλά εξιτήρια από το Νοσοκομείο (της Δράμας). Ένα ασθενοφόρο πήγε από την Καβάλα στη Δράμα για δουλειές μιας μέρας. Όμως οι δουλειές αποδείχθηκαν περισσότερες και το ασθενοφόρο ακόμη να επιστρέψει στην Καβάλα. Ας μη ξεχνάμε ότι ασθενοφόρα από την Καβάλα συνεχίζουν να βρίσκονται στην Αθήνα όπου και θα παραμείνουν ως το τέλος του μήνα. Για τον ίδιο λόγο. Για τη διευκόλυνση του ΕΚΑΒ Αθηνών.

 

Τα δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό τύπο είναι πολύ συχνά. Αναφέρονται στις πληροφορίες και εκτιμήσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Οι πληροφορίες είναι πολύ συγκεκριμένες, σύμφωνα με αυτές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα το αναλάβει Αμερικάνικη εταιρία. Η εξέλιξη, αν οριστικοποιηθεί, ίσως και να είναι κι ένα μήνυμα για το τι θα γίνει αμέσως μετά. Με το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’».

 

Στην Θάσο ήταν την Τρίτη ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, στο Κάστρο των Λιμεναρίων. Δίπλα του – όπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες- βρίσκονταν τόσο ο Αλέξης Πολίτης όσο και η Μαρία Πολυμέρου. Η επίσκεψη Μέτιου ήταν εορταστική αλλά και μια ευκαιρία να παρουσιάσει στη Θάσο τους νέους του συνεργάτες- αντιπεριφερειάρχες.

 

Συνάντηση είχε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Γάκης. Επισκέφθηκε το Δημαρχείο και συνάντησε τον Δήμαρχο κ. Θόδωρο Μουριάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το έργο της κατασκευής του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Το οποίο εξελίσσεται καθημερινά.

 

 

Διαβάστε επίσης