• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της Δευτεριάτικης Πρωινής η επιστολή των μαθητών που συνεχίζουν την κατάληψη στο 3ο ΓΕΛ- 4ο ΕΠΑΛ. Σημαντική ως προς το περιεχόμενο της. Η φωνή των μαθητών χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, περιλαμβάνει πολλές αλήθειες. Ένα μήνυμα προς πολλούς μεγαλύτερους. Αλλά βρε παιδιά και πολλά ορθογραφικά λάθη στο κείμενο. Πάρα πολλά. Οι ευθύνες φυσικά και δεν είναι μόνο δικές σας. Οι βασικότερες είναι των δασκάλων σας. Των σημερινών και των προηγούμενων!

 


Θα πρέπει να το παραδεχθούμε. Όσοι ανέλαβαν τη διοίκηση των Δήμων, της Περιφέρειας και της ΠΕ Καβάλας τον Σεπτέμβρη του 2019 ήταν και συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα τυχεροί με τα λεγόμενα «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα». Τόσο το Καλοκαίρι όσο περισσότερο και ιδιαίτερα τον Χειμώνα. Κι ενώ οι προηγούμενοι «πάλευαν» 5 χρόνια με χιόνια και με δασικές πυρκαγιές (2014-2019), οι σημερινοί τη βγάζουν στον αφρό… Προετοιμάζονται καταλλήλως όπως λένε αλλά στο τέλος δεν χιονίζει! Ή δεν χιονίζει όσο στο παρελθόν. Δεν προκύπτουν προβλήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει γκρίνια των πολιτών, φθορά των αιρετών.

 

Ας δούμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Μόλις των προηγούμενων ημερών. Η κακοκαιρία ονομάστηκε «Ελπίδα» και οι ανακοινώσεις (μετά συσκέψεων και συνεντεύξεων τύπου) έγιναν στην ώρα τους. Το βράδυ της Παρασκευής ο έτοιμος υποτίθεται μηχανισμός ήταν στον Άγιο Σίλα. Με φόντο το… πασπάλισμα (αντί χιονόπτωσης) έγιναν τα ρεπορτάζ, βγήκαν και αναρτήθηκαν οι φωτογραφίες. Πέραν τούτου ουδέν. Η «Ελπίδα» δεν ακούμπησε την περιοχή αν και το κρύο παραμένει τσουχτερό. Μόνο το κρύο ωστόσο δεν δημιουργεί πρόβλημα και δη μεγάλο.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν άπαντες, κάθε ένας με τον τρόπο του, έτοιμοι για την κακοκαιρία. Κι ας μην ήταν. Πώς να είναι έτοιμη μια ΠΕ όταν δεν έχει προσωπικό; Πώς να είναι έτοιμος ένας Δήμος όταν κι αυτός αναζητά προσωπικό; Η ετοιμότητα τους αφορά τα ελάχιστα και τα βασικά. Τους κεντρικούς δρόμους και πολύ είναι. Ευτυχώς αυτό δεν χρειάστηκε να το δούμε στην πράξη αλλά είναι βέβαιο. Αν κάποια στιγμή χιονίσει πολύ, όλα όσα ζήσαμε στο παρελθόν θα επαναληφθούν. Όλα όσα έγιναν στις γνωστές και αξέχαστες κακοκαιρίες. Με πρώτη και καλύτερη την «Αριάδνη» του 2017.

 

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα έχει αρκετό κρύο που θα επηρεάσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τίποτα πέραν αυτού. Σε πραγματικά δύσκολη θέση θα βρεθούν όσοι δουλεύουν έξω. Στους δρόμους. Θα συνεχίσουν να εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα απολαμβάνουν τη ζεστασιά του γραφείου, του καταστήματος και κάθε άλλου εσωτερικού χώρου.

 

Ας δούμε τα υπόλοιπα που πάντα έχουν το ενδιαφέρον τους και καλώς ή κακώς δεν επηρεάζονται από την κακοκαιρία. Πρώτα πρώτα η εκκρεμότητα στα Πετρέλαια. Το σωματείο επισημαίνει τη διακοπή λειτουργίας των φλέρ (το σβήσιμο των πυρσών). Διαμαρτύρεται και καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση την εξέλιξη, η οποία για όσους γνωρίζουν είναι σημαντική. Κι αρνητική. Η εταιρία αποφεύγει το διάλογο, παραμένει θυμωμένη με το σωματείο κι επιμένει στα περί μπούλινκ κατά όσων επιστρέφουν στην εργασία τους. Μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι το εργοστάσιο παραμένει εκτός λειτουργίας. Γεγονός που κοστίζει.

 

Παράλληλα με όλα αυτά που είναι τα βασικά, συμβαίνουν κι άλλα. Πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη εμφανίστηκε σε εκδήλωση για τα Πετρέλαια (εκδήλωση των εργαζόμενων) τηλεοπτικός σταθμός που ως τώρα απουσίαζε. Συστηματικά. Προτιμώντας να προβάλει μόνο σχεδόν μόνο τις απόψεις της εταιρίας. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τοπικό φορέα, ο οποίος στηρίζει το σωματείο. Φέρεται να δέχεται αφόρητες πιέσεις για τη στάση που κρατά. Αυτές φυσικά δεν προέρχονται από το σωματείο….

 

Θα πρέπει να δηλώσουμε την πλήρη διαφωνία και αντίθεση μας με οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες. Ακόμη και αυτές που υποτίθεται ότι έχουν έναν κάποιο συμβολικό (;) χαρακτήρα. Λαμβάνουμε υπόψη όσα λέγονται για προβοκάτσιες αλλά στο τέλος και αυτού του προβληματισμού επικεντρωνόμαστε στο σπουδαιότερο. Στην ανάγκη τα δύο μέρη να συζητήσουν. Αυτό σήμερα φαίνεται δύσκολο αλλά αυτό πρέπει να γίνει. Προς το συμφέρον –επαναλαμβάνουμε- των δύο μερών και της Καβάλας φυσικά. Μπορεί να βρίσκονται αρκετούς μήνες τώρα σε αντιπαράθεση αλλά επί σειρά πολλών ετών συνεργάζονταν άριστα. Αυτό επιθυμούμε για το άμεσο μέλλον.

 

Αναρτήθηκε τις προάλλες στη Διαύγεια η απόφαση των δύο εμπλεκόμενων Δήμων για την απόσπαση ενός ακόμη δημοτικού υπαλλήλου. Αποχωρεί από το Δήμο Παγγαίου για να εργαστεί τον επόμενο χρόνο στο Δήμο Κορδελιού. Πρόσφατα για την περιβόητη κινητικότητα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης. Εξ αιτίας της , είπε, αποχώρησαν αρκετοί εργαζόμενοι από την ΠΕ Καβάλας. Κι εμείς νομίζαμε το αντίθετο…

 

Μπερδέψαμε αυτούς που αποχώρησαν κυρίως από το Δήμο Καβάλας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, νομίζοντας ότι οι δύο υπηρεσίες είναι της ΠΕ Καβάλας. Δεν είναι. Είναι του Υπουργείου Παιδείας και ήδη ενισχυμένες με προσωπικό όπως είναι, δουλεύουν άριστα. Είναι κάτι που φαίνεται… Το… απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας.

 

Περιζήτητος ο Άλεξ Χατιντάτζι. Η οικονομική του επιφάνεια πλέον δεν αμφισβητείται κι έτσι τον προσεγγίζουν διάφοροι. Προκειμένου να τον πείσουν για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Του προσφέρονται τα πάντα σε λογική- υποτίθεται- τιμή. Μέχρι και ξενοδοχείο της περιοχής του προτάθηκε να αγοράσει! Ο Χατιντάτζι εκτός από τον ΑΟΚ και την Αλάνα, έδειξε ενδιαφέρον για το παλιό Νοσοκομείο. Ενδιαφέρον που στη συνέχεια «πάγωσε».

 

Συνεχίζει τις εθιμοτυπικές συναντήσεις με φορείς και συλλόγους ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ.Αλέξης Πολίτης. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα και το διοικητικό συμβούλιο του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κι άλλες συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης ήταν στις Κρηνίδες τις προηγούμενες μέρες, έκοψε τη βασιλόπιτα των δημοτικών υπαλλήλων της ΔΕ Φιλίππων. Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε με την παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Θόδωρου Παπαδόπουλου.

 

Τουριστικά νέα από τη Νέα Καρβάλη. Επιτέλους πριν το Πάσχα ολοκληρώνεται και λειτουργεί το νέο ξενοδοχείο Τούρκου επιχειρηματία στην παραλία του χωριού. Ήταν να λειτουργήσει το 2020 αλλά τότε προέκυψαν άλλα. Υγειονομικά. Το ξενοδοχείο περιγράφεται ως «κόσμημα». Επίσης στη Νέα Καρβάλη εκδόθηκε πρόσφατα οικοδομική άδεια όπου αποθήκη μετατρέπεται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια!

 

Στο δικαστήριο ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Κώστας Αντωνιάδης. Επανήλθε πιο δυναμικά στη μάχιμη δικηγορία από την οποία άλλωστε ποτέ δεν απουσίασε. Και το διάστημα της θητείας του στην Αντιπεριφέρεια συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα. Και καλά έκανε. Οι αιρετοί του ιδιωτικού τομέα έχουν αυτόν τον κίνδυνο. Να χάσουν σημαντικό επαγγελματικό έδαφος χάρη των καθηκόντων τους, τα οποία όμως δεν κρατούν μια ζωή. Αλλά κάποια χρόνια μόνο. Ο κ. Αντωνιάδης δεν ήταν από αυτούς. Προνόησε κι έκανε καλό στον εαυτό του και στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ ήρθε σε επαφή με θετικό στον κορωνοϊό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας. Καθώς πληροφορήθηκε το νέο, επέστρεψε στην Αθήνα και έμεινε σε προληπτική καραντίνα. Ο Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης είναι θετικός από το Σάββατο αλλά (διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Θάσου): «… είναι πλήρως εμβολιασμένος, εμφανίζει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο».

 

Διαβάστε επίσης