• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε κανονική λειτουργία βρίσκονται από τις 10 Γενάρη και μετά τόσο οι δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας όσο και τα δικαστήρια γενικότερα. Δεν επηρεάζονται ούτε από την πανδημία, ούτε από την πρόσφατη κακοκαιρία. Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Εντός του κτιρίου και ειδικά στο ισόγειο έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και εντός των ακροατηρίων, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η παροιμία «…μαθημένα τα βουνά στα χιόνια».

Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος επιμελείται ο ίδιος των απαραίτητων ενεργειών που θα ακολουθήσουν ώστε να υψωθεί, για να φαίνεται καλύτερα και πιο σωστά, η επιτύμβια στήλη στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Γιατί και αυτές οι εργασίες- προετοιμασίες κτλ περνούν από τα χέρια του προέδρου.

 


 

Φυσικά και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Αθήνα. Βλέπουμε προσεκτικά τις ανταποκρίσεις, τις εικόνες, τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Καταλαβαίνουμε τι γλιτώσαμε (μιας και στην Καβάλα δεν χιόνισε). Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μία. Μία και μοναδική. Που δεν αλλάζει. Κάθε φορά τα ίδια. Μα ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη χιονόπτωση.

 

Το σχόλιο ισχύει και περί των αντιδράσεων των πολιτών (γονέων- κηδεμόνων- εκπαιδευτικών) στις αποφάσεις με τις οποίες κλείνουν τα σχολεία. Υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν και δεν χάνουν την ευκαιρία. Σχολιάζουν αρνητικά, επικρίνουν και συγκρίνουν (συνήθως όπως τους βολεύει). Αν πάλι τα σχολεία δεν έκλειναν λόγω ψύχους, θα ζούσαμε επίσης γνώριμες καταστάσεις. Μόνο που τότε θα διαμαρτύρονταν όλοι οι υπόλοιποι!

 

Αυτό το έργο το βλέπουμε και με την παρέλαση. Όταν δεν την ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Κάποιοι ζητούν να γίνει κανονικά και κάποιοι άλλοι να αναβληθεί. Βέβαια παρέλαση έχουμε να δούμε καιρό, λόγω πανδημίας, αλλά ουδείς ξεχνά όλα αυτά τα γεγονότα στις βροχερές ημέρες της 25ης Μαρτίου ή της 28ης Οκτώβρη.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη γλίτωσε τα χειρότερα. Κι έτσι μπορεί απλώς να προστατεύεται από το κρύο. Λένε ότι στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και θα είναι αρκετά καλός ως τις 10 Φλεβάρη τουλάχιστον. Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Κατά συνέπεια οι έχοντες την ευθύνη, οι προετοιμασμένοι όπως δήλωσαν εκπρόσωποι μας, ας παραμείνουν προετοιμασμένοι. Με τον Χειμώνα δεν τελειώσαμε.

 

Ούτε με τις συνέπειες της Όμικρον. Γιατί ναι, η κατάσταση βελτιώθηκε αλλά όχι τόσο όσο θα θέλαμε. Όσο περιμέναμε και τελικά όσο έπρεπε. Η Όμικρον για το Ν. Καβάλας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Δυστυχώς. Επίμονη. Κάτι ίδιο δηλαδή με όλους όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Αυτοί άλλωστε πρώτοι και καλύτεροι νοσηλεύονται…

 

Την Κυριακή, προχθές, οι Δήμαρχοι είχαν επιπλέον δουλειά. Αν και Κυριακή. Έπρεπε να αποφασίσουν για τη λειτουργία ή όχι των σχολείων των δήμων τους. Πρώτος ο Δήμαρχος της Θάσου αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία. Μάλιστα για δύο ημέρες. Χθες και σήμερα. Όλοι οι άλλοι το σκέφθηκαν λίγο παραπάνω. Έτσι οι της Καβάλας και του Παγγαίου ανακοίνωσαν την απόφαση τους το απόγευμα της Κυριακής και ο Δήμαρχος Νέστου προς το βράδυ της Κυριακής.

 

Ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης λέγεται ότι δεν ήταν θετικός στο να κλείσουν τα σχολεία του Δήμου Νέστου. Η πίεση ωστόσο αυξήθηκε όταν αυτό αποφάσισαν άπαντες οι συνάδελφοι του. Τότε υποχώρησε και έπραξε το αυτονόητο. Χθες μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης ήταν από αυτούς που αποφάσισαν νωρίς τη μη λειτουργία των σχολείων σήμερα Τρίτη.

 

Για αύριο δεν γνωρίζουμε. Κρίνοντας από τα προηγούμενα, σε σχέση και με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, ούτε σήμερα βλέπουμε δια ζώσης διαδικασία. Και δεν αποκλείεται καθόλου τα σχολεία να ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα. Η «Ελπίδα» παραμένει στο Ν. Καβάλας και οι θερμοκρασίες (ειδικά τις πρωινές ώρες) δεν ανεβαίνουν και τόσο εύκολα.

 

Υπάρχουν και χειρότερα. Αυτά του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου. Ούτε προχθές Κυριακή υπήρξε απόφαση για το νέο προεδρείο του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Η επανάληψη της συνεδρίασης δεν επετεύχθη λόγω μη απαρτίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου ξεπέρασε προ πολλού της Καβάλας. Στο οποίο τα πράγματα έστω προσωρινά ηρέμησαν. Τα υπόλοιπα θα τα ξέρουμε την Πέμπτη, που το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει πάλι.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου θα προσπαθήσει να συνεδριάσει πάλι την ερχόμενη Κυριακή (είδηση από την ΕΡΤ Ορεστιάδας): «Το δημοτικό συμβούλιο θα συνέλθει ξανά την ερχόμενη Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, και εφόσον και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο που προβλέπει την εκλογή των τριών πλειοψηφούντων από την παράταξη του Δημάρχου, Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, και από τις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας που συμμετέχουν με τον μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή των κ. κ. Τοκαμάνη και Πατσουρίδη».

 

Στο μεταξύ την Κυριακή το απόγευμα, μέσα σε ένα σωρό άλλα επίκαιρα θέματα και προβλήματα, ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση για το νέο αναπτυξιακό νόμο και όχι μόνο αυτόν. Το κείμενο είναι ένας ύμνος προς την Κυβέρνηση! Μια επιβράβευση συγκεκριμένων ενεργειών και επιτυχιών της! Καταλαβαίνουμε εύκολα το λόγο. Προβλέπουμε μάλιστα ότι το φλέρτ του Μάκη Παπαδόπουλου προς τη ΝΔ όχι μόνο θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα αλλά θα ενταθεί κιόλας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο άλλος δρόμος είναι ο γνωστός. Τρίτος στις εκλογές.

 

Τόσο καλά λόγια για την Κυβέρνηση και τον αναπτυξιακό νόμο, που εντός των ημερών ψηφίζεται στη Βουλή, ούτε από τους βουλευτές του κόμματος στην Καβάλα! Ούτε κι η ΝΟΔΕ πρόλαβε να σχολιάσει το κείμενο. Το έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος που έχει και το ζόρι… Κι όταν έχεις ζόρι, δηλαδή κίνητρο, τότε είσαι ικανός και για τέτοιες ανακοινώσεις.

 

Ο πολιτικός κόσμος (και κόσμος της αυτοδιοίκησης) ήταν την Κυριακή στο γήπεδο. Για το ματς του ΑΟΚ. Ο Γιάννης Πασχαλίδης, η Τάνια Ελευθεριάδου (με τον πατέρα της παλαιό διαιτητή Παύλο Ελευθεριάδη), οι αντιπεριφερειάρχες Πολίτης- Σιμιτσής, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης. Όπως και ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Όσο στο γήπεδο θα πηγαίνει πολύς κόσμος, θα πηγαίνουν και περισσότεροι αιρετοί.

 

Με δύο μόνο δρομολόγια την ημέρα συνεχίζονται τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Έτσι θα βγει και ο Φλεβάρης. Αυτό το διάστημα τα δρομολόγια εκτελεί πλοίο της ΑΝΕΘ αλλά από την 1η Φεβρουαρίου στη γραμμή θα είναι πλοίο της εταιρίας Μητσόπουλου.

 

Περίεργα πράγματα. Ασυνήθιστα. Η σιωπή της εταιρίας για τους πυρσούς που πλέον δεν λειτουργούν. Κι ενώ έως πρόσφατα υπήρχαν συχνές ανακοινώσεις της, περί του θέματος δεν υπήρξε (και χθες) καμία αντίδραση. Περιμένουμε…

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε χθες την προβλεπόμενη άδεια για την κατεδάφιση ετοιμόρροπης και επικίνδυνης οικοδομής στη συνοικία της Παναγίας. Σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους αυτής. Η ενέργεια της κατεδάφισης φαίνεται ότι θα γίνει από τον ιδιοκτήτη του κτίσματος.

 

Διαβάστε επίσης