• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι πολύ συχνές οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (νέο λιμάνι Φίλιππος Β’). Κι ενώ περιμέναμε ταυτόχρονη διαδικασία, η ιστοσελίδα evros24 ισχυρίζεται ότι πρώτα θα ιδιωτικοποιηθεί το νέο λιμάνι Καβάλας και μετά αυτό της Αλεξανδρούπολης. Η πρόσφατη ανάρτηση της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αναμφίβολα το 2022 είναι η χρονιά των περιφερειακών λιμένων, καθώς σε αρκετά από αυτά θα ανακηρυχθούν τα επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Καβάλας, που έχουν οριστεί στις 9 Φεβρουαρίου, ίσως λάβουν ολιγοήμερη παράταση. Αντίστοιχα, οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένονται τέλη Απριλίου και της Ηγουμενίτσας έως τα τέλη Ιουνίου».

 


 

Τα νέα της Αττικής Οδού θα τα μάθατε. Η εταιρία ήταν μόνο λόγια. Μόνο λόγια και ακριβά διόδια. Στην κρίσιμη, στην δύσκολη ώρα της κακοκαιρίας αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Κι ο ιδιώτης που θα την καθάριζε από τα χιόνια, το ίδιο. Η αποζημίωση που θα υπάρξει είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος. Προέκυψε δε κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού. Μπορούσαν οι εκπρόσωποι της Αττικής Οδού να του αρνηθούν; Φυσικά και όχι. Ξέρουν άλλωστε ότι αυτά που θα πληρώσουν στους πολίτες, σταδιακά θα τα λάβουν πίσω. Μέσω των ακριβών διοδίων.

 

Στη δική μας περιοχή η οδός δεν είναι η Αττική. Είναι η Εγνατία. Που ευτυχώς παραμένει ανοιχτή αφού δεν είχαμε ισχυρή κακοκαιρία. Τουλάχιστον ως τώρα. Οι σχέσεις μας με την κρατική προς το παρόν Εγνατία Οδό δεν είναι κι οι καλύτερες. Ακόμη να απαντήσει στην επιστολή του νέου Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξη Πολίτη…

 

Και να ήταν μόνο αυτό; Κατασκευάζει από καιρό πλευρικά διόδια στο ύψος των Λιπασμάτων μα το έργο παραμένει σταματημένο. Σταμάτησε για άγνωστο λόγο προ των εορτών και δεν λέει να ξεκινήσει. Στην περιοχή υπάρχει κόσμος της κατασκευάστριας και αναδόχου εταιρίας, μοιάζουν να ασχολούνται με τα πλευρικά διόδια στον κόμβο του νέου λιμανιού. Για τα πλευρικά τίποτα. Σταματημένα πράγματα!

 

Η Νέα Καρβάλη τίμησε χθες τον Άγιο Γρηγόριο και προστάτη της αλλά μία ακόμη φορά τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Η γιορτή δεν ήταν όπως συνήθως. Φέτος υπήρξε μια καλύτερη οργάνωση και μια μεγαλύτερη προσέλευση, όμως τα καθιερωμένα παραμένουν ζητούμενο. Φταίει η πανδημία. Εξ αιτίας της οποίας οι άνθρωποι βγαίνουν λιγότερο από το σπίτι τους.

 

Θυμάστε προ της πανδημίας; Ανεξάρτητα από τον καιρό και το κρύο, έφθαναν στη Νέα Καρβάλη πολλοί άνθρωποι. Και με λεωφορεία. Αυτό και φέτος δεν έγινε. Όσοι λοιπόν τίμησαν τον Άγιο ήταν οι ντόπιοι και οι κοντινοί. Οι δε ιερείς μαζί με όλα τα άλλα, σωστά υπενθύμιζαν συνεχώς ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Κατά συνέπεια σωστή και πλήρης γιορτή του Αγίου Γρηγορίου (και όλες οι άλλες γιορτές) μόνο όταν η πανδημία μπει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας! Αν κάποτε συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Στην είσοδο του ιερού ναού, εκεί όπου συνήθως φθάνουν οι πολίτες, βρίσκονταν μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στα Πετρέλαια. Και τις δύο ημέρες. Παραμονή και ανήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί σαν κάποιον να περίμεναν. Σαν κάποιον να επεδίωκαν να συναντήσουν. Κι αυτός ή αυτοί οι κάποιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

 

Στα πρόσωπα των εργαζόμενων έβλεπες φανερή την αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον. Την ανησυχία επειδή κάποιοι εξ αυτών απολύθηκαν ήδη. Έβλεπες το πρόβλημα. Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επειδή όταν ήρθε η ώρα των περικοπών και μειώσεων, αντέδρασαν. Αν αντίθετα δέχονταν όλες τις προτάσεις, όλα σήμερα θα ήταν μια χαρά.

 

Αύριο το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη προετοιμάζεται συλλαλητήριο συμπαράστασης τους. Ένα ακόμη. Μας κάνει εντύπωση που όλο και περισσότεροι τοπικοί φορείς αισθάνονται το πρόβλημα των Πετρελαίων να είναι και δικό τους. Διαβάζουμε τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου και τις προσκλήσεις συμμετοχής. Θα είναι- φαίνεται- πετυχημένη η κινητοποίηση. Αν θα επηρεάσει και θα αλλάξει και την ουσία της υπόθεσης, αυτό δεν το ξέρουμε. Η εταιρία συνεχίζει να μην κάνει διάλογο, επιμένοντας στις γνωστές της θέσεις και απόψεις.

 

Την Πέμπτη το απόγευμα, περίπου την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Μπορεί κάποιος (δημοτικός σύμβουλος) να τα προλάβει και τα δύο. Να είναι δια ζώσης στο συλλαλητήριο και μία ώρα μετά, από απόσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η οποία θυμίζουμε ότι στο πρώτο της μέρος περιλαμβάνει κοπή βασιλόπιτας.

 

Υπήρξαν πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν και δεν συμφώνησαν με την απόφαση μη λειτουργίας των σχολείων – Δευτέρα και Τρίτη- στο Δήμο Καβάλας. Λίγοι μεν αλλά υπήρξαν. Τη διαφορετική άποψη τους φαίνεται ότι έλαβε υπόψη του ο κ. Δήμαρχος και χθες αποφάσισε τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν. Από σήμερα το πρωί. Η απόφαση Μουριάδη που μάλλον ξάφνιασε, ήταν αντίθετη με την απόφαση των συναδέλφων του. Στους υπόλοιπους Δήμους του Ν. Καβάλας και σήμερα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

 

Με την άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο, οδεύουμε σε πλήρη επαναλειτουργία όλων των σχολείων του Ν. Καβάλας από την Πέμπτη 27 Γενάρη. Εκτός απροόπτου φυσικά. Να μην ξεχνάμε ότι ειδικά στη Θάσο τα σχολεία έμειναν κλειστά δύο μέρες και στην προηγούμενη (και πρόσφατη σχετικά) κακοκαιρία.

 

Όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας και του κρύου ο Δήμος Καβάλας κρατά ανοιχτά για τους πολίτες του δύο ΚΑΠΗ. Τους χώρους τους έχει ζεστούς για όποιον έχει σχετική ανάγκη. Η προσέλευση είναι περιορισμένη κι έτσι η έκτακτη και ειδική λειτουργία των ΚΑΠΗ μάλλον δεν θα συνεχιστεί.

 

Ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο στο πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης (περιοχή Φαλήρου) δείχνει σταθερή τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης. Στους μείον 33 βαθμούς κελσίου! Δημιουργούνται απορίες, μπορεί και παρεξηγήσεις. Μέχρι και στο facebook φωτογράφησαν και ανάρτησαν την ένδειξη του θερμόμετρου. Ευτυχώς τους μείον 33 βαθμούς κελσίου δεν τους φθάσαμε ακόμη κι ούτε και προβλέπεται…

 

Πάλι για την κακοκαιρία. Αυτήν την φορά την κακοκαιρία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Αθήνα το δίκτυο όπως ήταν φυσικό δεν άντεξε. Υπήρξαν μεγάλα προβλήματα. Στην δική μας περιοχή άντεξε και αντέχει. Διακοπές ρεύματος λόγω βλάβης ή βλαβών δεν υπάρχουν. Καλό νέο για το ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας. Αρκεί φυσικά να μην τον ματιάσουμε!

 

 

 

Διαβάστε επίσης