• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αποκαταστάσεις των σημείων που σκάφτηκαν για τις ανάγκες του έργου του δικτύου φυσικού αερίου. Δηλαδή πάνω από τα καλυμμένα με χώμα χαντάκια «πέφτει» άσφαλτος. Είναι κάτι που επιβάλλεται, διαπιστώνουμε ότι γίνεται με τον σωστό τρόπο. Έτσι πρέπει να συμβαίνει παντού όπου υπάρχουν έργα σε δρόμους. Με άριστο τρόπο και χωρίς «τσιγγουνιές». Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παντού όπου εκτελείται το έργο. Με την ευκαιρία μία ακόμη παρατήρηση. Εδώ και έναν μήνα (ίσως και παραπάνω) παραμένει κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας πάνω από τα Σφαγεία και δίπλα από το δάσος των Πεντακοσίων. Αργούν. Αργούν πολύ. Πρέπει να τελειώσουν γρήγορα προκειμένου ο δρόμος στο συγκεκριμένο του τμήμα να ξαναγίνει διπλής κυκλοφορίας.

 


Αρκετοί άνθρωποι – ακόμη και συμπολίτες μας- δεν έχουν χρόνο. Εξ αυτού του λόγου δεν ενημερώθηκαν όπως θα έπρεπε για τον πόλεμο. Συχνά ρωτούν το απλό, για τον λόγο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η απάντηση πρέπει να είναι σύντομη, πλήρης και άμεση. Είναι; Δύσκολα τα πράγματα. Η εξήγηση για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη αναφέρεται στις βαθύτερες σκέψεις και προσδοκίες του Πούτιν, ο οποίος μπροστά στα συμφέροντα του θυσιάζει τα πάντα. Ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.

 

Κάτι απόλυτα συγκεκριμένο που προκάλεσε τον πόλεμο δεν υπάρχει. Ούτε ως διαπίστωση και αλήθεια, ούτε ως απάντηση στην καίρια ερώτηση. Υπάρχουν διάφορες υπόνοιες, κάποιες από τις οποίες (ή και όλες μαζί) μπορεί και να έχουν σχέση με την αλήθεια. Κατά τα λοιπά, ήταν και παραμένει άβυσσος η ψυχή του κάθε ανθρώπου… Μεγάλη άβυσσος είναι αυτή του Πούτιν.

 

Όλοι οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά, μα όλοι οι άνθρωποι, επηρεάστηκαν από όσα άκουσαν και όσα είδαν. Τρομερό πράγμα ο πόλεμος, είχαμε ξεχάσει τα όσα προκαλεί. Τα θυμηθήκαμε πρόσφατα ή τα μάθαμε πρώτη φορά με την συγκεκριμένη ευκαιρία. Κι είναι κι η προσφυγιά που κι αυτή χτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Τώρα δεν είναι οι προερχόμενοι από μακριά. Οι νέοι πρόσφυγες είναι οι πολίτες της Ουκρανίας, οδηγούν (και δεν περπατούν) για να βρουν έναν τόπο να ηρεμήσουν. Αναζητούν την ειρήνη που έχασαν.

 

Αυτές οι συζητήσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, αυτές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Έχουμε πόλεμο. Μπορεί να μην είναι δικός μας αλλά έχει κι αυτήν την πλευρά του. Αφορά πολύ περισσότερους απ’ ότι νομίζουμε, μας ενδιαφέρει και μας αγγίζει σε μεγάλο βαθμό.

 

Κι όλα τα άλλα; Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Ακόμη κι αν επιμένουμε να τα συζητάμε, το κάνουμε από συνήθεια. Ή για να ξεχάσουμε τον βασικό μας καημό. Ασχολούμαστε και με κάτι άλλο μέχρι να ξαναγυρίσουμε στα βασικά. Στα σοβαρά και στα πραγματικά επικίνδυνα για την ανθρωπότητα.

 

Ημερολογιακά τελειώνει σήμερα ένας δύσκολος Χειμώνας, ο οποίος είχε ως βασικό και πρωτεύον πρόβλημα όχι την πανδημία αλλά την ακρίβεια. Κι επειδή τον Χειμώνα του 2021-2022 δεν θα τον ξεχάσουμε εύκολα, είπε φεύγοντας να μας κάνει ένα δώρο… Ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας. Το γεγονός δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Το κύμα που μας ενοχλεί είναι αυτό των ανατιμήσεων. Των «φουσκωμένων» λογαριασμών, ειδικά του ρεύματος.

 

Αν η ΕΜΥ λέει την αλήθεια, τότε προς το τέλος της εβδομάδας θα πάρουμε μια πρώτη δόση από αυτό που ονομάζουμε «Ελληνική Άνοιξη». Έρχεται. Έρχεται τώρα που την έχουμε ανάγκη. Κι έρχεται όχι με άδεια χέρια. Επίσης προς το τέλος της εβδομάδας μας έχει έξτρα δώρο ένα τριήμερο. Ένα ελληνικό τριήμερο. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

 

Πιθανό είναι να το περάσουμε σπίτι μας και χωρίς εκδηλώσεις. Κανένα πρόβλημα. Ας είναι τριήμερο κι ας έχει όποια χαρακτηριστικά θέλει. Έχοντας την εμπειρία των δύο προηγούμενων (του 2020 και του 2021), μπορούμε εύκολα να προσαρμοστούμε. Να δείξουμε καλή …. εκπαίδευση και να «γεμίσουμε» από αυτό που καλώς ή κακώς δεν είναι το συνηθισμένο. Δεν είναι το κανονικό.

 

Η Άνοιξη για τον Νομό Καβάλας επιφυλάσσει κάτι ακόμη. Μια μεγάλη(;) βελτίωση στις επιδόσεις, στους αριθμούς της πανδημίας. Επ’ αυτού … συνεννοήθηκαν ο Μάρτιος με τον Απρίλιο. Τα κουβέντιασαν και τα συμφώνησαν. Ακόμη κι αν ο πρώτος μήνας της Άνοιξης περιλαμβάνει τα- ας πούμε- γνωστά δεδομένα, ο Απρίλιος θα μας χαμογελάσει διαφορετικά αφού όταν σε 30 περίπου μέρες έρθει, θα φέρει το τέλος (οριστικό ελπίζουμε) αυτού που ζούμε τόσο καιρό. Αυτού που τελικά δεν ήταν το χειρότερο (αν βάλουμε στα δεδομένα της υπόθεσης την γνωστή απόφαση Πούτιν).

 

Περισσότερο από 20 χρόνια είναι επικεφαλής της Ρωσίας. Κάποτε εκλέγονταν. Τώρα πια είναι καθεστώς. Μη δημοκρατικό. Το γεγονός φυσικά και παίζει τον ρόλο του. Στο τέλος του προβληματισμού υπάρχει κι αυτό το συμπέρασμα. Όπου διαπιστώνεται έλλειμα δημοκρατίας, εκεί είναι πιθανότερες οι αποφάσεις υπέρ του πολέμου.

 

Προκύπτουν συνεχώς περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη Πολίτη τόσο στην Καβάλα όσο και ειδικότερα στον ΟΛΚ. Αυτή που έγινε πρόσφατα. Άλλη είναι η πραγματικότητα για τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Όντως ασχολήθηκε κι ασχολήθηκε πολύ με την επένδυση Γεωργούλια. Κι όσα αντίθετα δήλωσε στους δημοσιογράφους, δεν ήταν παρά μια επιδέξια ντρίπλα. Ακούμε μάλιστα ότι άσκησε ακόμη και πιέσεις σε όσους δεν αποδέχονταν τη γραμμή του ΟΛΚ. Τελικά γραμμή του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα.

 

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου συζητήθηκε προχθές στο κοινοβούλιο το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου σε ότι αφορά τη Θράκη. Κατά συνέπεια και την Ανατολική Μακεδονία. Τι καταλάβαμε; Καταλάβαμε ότι η Κυβέρνηση έχει λόγους που δίνει μια προτεραιότητα στις επενδύσεις στον Έβρο. Την οποία διατηρεί, αδικώντας τη Ξάνθη και τη Ροδόπη.

 

Ταυτόχρονα αδικεί ακόμη πιο πολύ τόσο τη Δράμα όσο και την Καβάλα. Ευχαριστούμε τον κ. Χαρίτου που προβάλλει αυτήν την αδικία κι ας το κάνει για άλλους, δικούς του και πολιτικούς λόγους. Τα όσα ισχυρίστηκε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης οφείλουν να διαβάσουν προσεκτικά άπαντες οι τοπικοί παράγοντες. Είναι όντως χρήσιμα (σε σχέση με το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου).

 

Συνεχίζεται ταυτόχρονα η σιωπή από πλευράς του Επιμελητηρίου της Δράμας. Λες και δεν υπήρξε, δεν ψηφίστηκε ποτέ νέος νόμος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας θα μπορούσε τουλάχιστον να τον σχολιάσει θετικά (όπως έκανε ο συνάδελφος του στην Καβάλα). Αυτό είναι πιο έντιμο από το να επιλέξεις μην πεις απολύτως τίποτα.

 

Ανακοινώνονται εντός των ημερών τα μόρια κάθε υποψήφιου για τις θέσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Με την ανακοίνωση αυτής της πρώτης βαθμολογίας θα αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα για τα φαβορί. Λένε ότι για τη Δευτεροβάθμια περισσότερα μόρια θα έχει υποψήφιος από όμορο Νομό. Πάντως επί της επικείμενης ανακοίνωσης άπαντες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση.

 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν έγιναν στην Καβάλα, μία ακόμη φορά, σχεδόν καθόλου εκδηλώσεις. Ή μήπως έγιναν; Σύλλογοι, φορείς κτλ επανέρχονται σιγά σιγά συνήθως κόβοντας την πίτα της νέας χρονιάς (αν και στο τέλος Φλεβάρη). Αυτό γίνεται σε στενό οικογενειακό κύκλο. Λόγω πανδημίας.

 

 

Διαβάστε επίσης