μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης στην πάντα θαυμάσια μεγάλη αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαθαίνει τα νέα του συνταξιούχου γιατρού Δημήτρη Αστεριάδη. Ο Υπουργός χαιρέτισε και μίλησε με τους περισσότερους από τους παρόντες. Συναδέλφους του βουλευτές, εκπροσώπους φορέων αλλά και απλούς πολίτες.

 


 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο του στην Καβάλα, γεγονός που φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητο. Παρά το ότι το ίδιο διήμερο έγιναν (ειδικά στην πόλη) πολλά και διάφορα- αρκετές εκδηλώσεις, όπως πριν την πανδημία- αυτά που είχαν σχέση με τον Υπουργό βρέθηκαν σε μεγάλη προτεραιότητα. Από κάθε πλευρά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχίζει να έχει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, κάτι που είναι φανερό όχι μόνο από τους Νεοδημοκράτες. Ισχύει όπως προείπαμε για το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Αυτή η επιτυχία του κ. Παναγιωτόπουλου, σε καιρούς δύσκολους για την Κυβέρνηση, καθορίζει κι όλα τα υπόλοιπα. Θέματα και γεγονότα στα οποία συμμετέχει.

 

Κοντά του φυσικά βρέθηκαν κι ένα σωρό καλοί του φίλοι όπως επίσης αρκετοί από τους συνεργάτες του (στο δραστήριο γραφείο της Καβάλας). Μπροστά πήγαινε ο Υπουργός αλλά πίσω του πολλοί άλλοι. Απλώς για να τον δουν. Απλώς για να τον χαιρετίσουν, να του μιλήσουν, να του δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους.

 

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του στην Καβάλα αφορούσε την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο που στην πορεία θα γίνει καινούργιο και διαφορετικό. Η επένδυση έχει μέλλον και αρκετών επόμενων ετών χρονικό «βάθος». Παρά ταύτα είναι μια σημαντική τοπική εξέλιξη. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να θυμηθούμε κάποια άλλα δεδομένα περί του θέματος. Κάποιας άλλης εποχής.

 

Προ 15 ή και 20 χρόνων το παλαιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα το διεκδικούσε η αυτοδιοίκηση μέσω του τότε Δήμου Φιλίππων. Ήταν αδιανόητο να μιλήσει κάποιος για ιδιώτη, τότε άλλωστε δεν υπήρχε καν η ιδιωτική σχολή πιλότων. Η αυτοδιοίκηση δεν τα κατάφερε (ίσως γιατί δεν πίστεψε στη διεκδίκηση, ίσως γιατί δεν ήταν στις προτεραιότητες της). Κι επειδή όλα εν τω μεταξύ άλλαξαν, ήρθε ξαφνικά η ώρα του ιδιώτη. Ο χώρος ιδιωτικοποιήθηκε χωρίς να «ανοίξει μύτη». Μάλιστα η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε και θεωρείται θετική αφού άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

 

Οι όροι της παραχώρησης του αεροδρομίου είναι σε πολύ μεγάλο βαθμοί ευνοϊκοί αλλά κι αυτό δεν παραξενεύει κανέναν. Αυτά είναι τα δεδομένα της εποχής. Αυτοί είναι οι κανόνες. Αυτή πλέον είναι η ανάπτυξη. Των ιδιωτών. Κι επειδή του αεροδρομίου έπονται κι άλλα, καλό είναι η αυτοδιοίκηση να σπεύσει. Αν δεν ασχοληθεί με κάποιες ίδιες ευκαιρίες, θα το κάνουν ιδιώτες. Το πιο μεγάλο και τρανό παράδειγμα (ή και πρόκληση) είναι αυτό της Καλαμίτσας. Όσο ο Δήμος Καβάλας αργεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας προκύψει ιδιώτης. Ο οποίος θα υποσχεθεί στο κράτος περισσότερα χρήματα από το περιβόητο 50-50 που προτείνει η ΕΤΑΔ.

 

Κάπου στα λόγια του Νίκου Παναγιωτόπουλου περί της αξιοποίησης του αεροδρομίου, υπήρξε η εξής προσέγγιση: « Αναγνωρίζω το ενδιαφέρον όλων αλλά εδώ δεν είναι ζήτημα μόνο ενδιαφέροντος. Είναι ζήτημα να καταλήξουμε κάπου. Να γίνουν όλες οι ενέργειες, να δοθούν οι οδηγίες… Να πέσουν από πάνω όσοι- όπως εγώ- έπρεπε να πέσουν από πάνω ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα σε λίγους μήνες από την αναθέρμανση του ζητήματος. Και τελικά να γίνει η δουλειά. Μάλλον να τελειώσει η δουλειά και να αρχίσει η επόμενη φάση».

 

Αυτή η αναφορά θεωρήθηκε ότι αφορά όλους τους άλλους. Συναδέλφους του και μη. Ας πούμε ότι ήταν απάντηση του Υπουργού. Ας πούμε ότι ήταν ένας σχολιασμός. Έγινε με τέτοιο τρόπο (ήπιο και διακριτικό) που λίγοι ίσως να κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Υπουργός. Αλλά το έχει (κι) αυτό ο Παναγιωτόπουλος. Ακόμη κι όταν κάνει «επίθεση», ακόμη και τότε είναι σχεδόν αθόρυβος!

 

Εκτός από τους γνωστούς φίλους του Υπουργού, συνεχώς δίπλα του (και όσο πιο κοντά μπορούσαν) ήταν οι εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας. Της Νομαρχιακής. Το γεγονός φυσικά και δεν είναι τυχαίο. Έχει τη μεγάλη του σημασία σε σχέση με όσα από εδώ και πέρα θα γίνουν. Και θα είναι προεκλογικά.

 

Στην παρουσίαση της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο υπήρξε φυσικά η γνωστή σταθερή ελληνική υπερβολή. Κι αυτό ήταν αναμενόμενο. Η κριτική προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν. Ακούστηκε από εκπρόσωπο της εταιρίας, επίσης διακριτικά. Τα γεγονότα δικαιώνουν και την κριτική και τα παράπονα. Απλά μια ιδιωτική εταιρία δεν συνηθίζεται να μπλέκει στα πολιτικά. Ούτε καν έμμεσα.

 

Λόγω Πρωταπριλιάς ο Θάνασης Μήττας είπε να κάνει ένα επίκαιρο αστείο. Ανακοίνωσε στο διαδίκτυο την δημαρχιακή του υποψηφιότητα. Κανείς φυσικά δεν τον πίστεψε. Αντίθετα όλοι τον παραδέχτηκαν. Αναγνώρισαν ως πετυχημένο το θέμα που επέλεξε να σχολιάσει. Και το ότι προστέθηκε έστω προσωρινά, στον μεγάλο κατάλογο των ενδιαφερομένων. Έγραψε ο Θανάσης Μήττας: « Ο κύβος ερρίφθη!!! Μετά από πολύωρες συζητήσεις με φίλες , φίλους, ανθρώπους της τοπικής αγοράς και έμπειρα τοπικά πολιτικά στελέχη συν αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές το δήμο Καβάλας, όπου θα έχω τη τιμή να ηγηθώ το ψηφοδέλτιο νίκης».

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε προ λίγων ημερών η διοίκηση του Επιμελητηρίου. Ενισχύει με ποσό 5.000 ευρώ τον Εμπορικό Σύλλογο για τις ανάγκες της εκδήλωσης της Λευκής Νύχτας. Η οποία όσο την πλησιάζουμε στην ημερομηνία της, τόσο σιγουρεύουμε ότι θα γίνει. Και θα γίνει όπως παλιά.

 

Στην αγορά της Καβάλας φέρεται να λειτουργεί κατάστημα που δεν έχει ρεύμα. Με μια πρώτη ματιά άπαντες σκέπτονται αδυναμία οικονομική σε συνδυασμό με μεγάλο λογαριασμό. Είναι όμως έτσι; Κάποιοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες, αμφιβάλλουν.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου είναι ένας πολύ καλός Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Καβάλας. Αυτό προκύπτει και από τον απολογισμό του 2021, ο οποίος θα τεθεί σήμερα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Απευθυνόμενος στο Δήμο Καβάλας ζητά δύο απλά και αυτονόητα πράγματα: Καλύτερη οργάνωση και περισσότερη προβολή του θεσμού. Έχει απόλυτο δίκιο.

 

Από την πολυσέλιδη έκθεση του ξεχωρίζουμε τις περιπτώσεις στις οποίες τη βοήθεια του ζήτησαν δημότες άλλων Δήμων του Ν. Καβάλας: «Κάτοικος Κοκκινοχώματος αναφέρθηκε σε αδέσποτους σκύλους και στην αναγκαιότητα διατροφής τους. Παραπέμφθηκε, λόγω αρμοδιότητας, στον Δήμο Παγγαίου. Δημότης Νέας Ηρακλείτσας παραπονέθηκε για την μη αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων. Παραπέμφθηκε, λόγω αρμοδιότητας, στον Δήμο Παγγαίου. Δημότης Ξεριά παραπονέθηκε για διακοπή ηλεκτροδότησης και αιτήθηκε επίτευξη ευνοϊκού διακανονισμού της σχετικής οφειλής του προς την ΔΕΔΗΕ. Ενημερώθηκε για την εν προκειμένω έλλειψη αρμοδιότητας του Συμπαραστάτη. Δημότης Κεραμωτής αναφέρθηκε σε ιδιωτική διαφορά. Της γνωστοποιήθηκε η αναρμοδιότητα του Συμπαραστάτη».

 

Ασθενής ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο Μητροπολίτης Στέφανος. Του ευχόμαστε περαστικά. Ως και το Σάββατο διαβεβαίωνε τηλεφωνικά τους συνομιλητές του ότι τα τεστ που έκανε έβγαιναν όλα αρνητικά στον κορωνοϊό. Θυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Διαβάστε επίσης